Copy

Nieuwsbrief  PieterBrueghelHuis 

September 2020, nummer 14
(tweemaandelijkse uitgave)
We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!
 

PieterBrueghelHuis in coronatijd
 

Het PieterBrueghelHuis is open. Wel vragen we u: 
- thuis te blijven wanneer u klachten heeft die wijzen op een mogelijke coronabesmetting;
-  1,5 meter  afstand te houden
- aandacht te besteden aan de handhygiëne.
We beschikken gelukkig over voldoende ruimte om activiteiten te laten doorgaan.

Zo kunt u vanaf september weer deelnemen aan het beeldhouwen en ook start Stichting Op Andere Gedachten met haar creatieve dinsdagochtend.
Wilt u deelnemen aan de lunch op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag meld u dan aan voor 10.30 uur dezelfde ochtend. Er is plaats voor 15 personen.


Kijk voor u komt even op onze website naar de agenda. Daar leest u  alles over de actuele activiteiten.

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis

't Repareer-Huis gaat voor duurzaam en goedkoop

Graag wijzen wij op 't Repareer-Huis. Deskundige vrijwilligers staan klaar om kleine huishoudelijke apparaten, meubels en houten speelgoed, computers en printers een tweede leven te geven.

Elke vrijdag kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur alles wat u kunt tillen, komen brengen. Samen met u kijkt één van onze vrijwilligers of reparatie nog mogelijk is. Voor elke geslaagde reparatie betaalt u een
euro. Eventuele materiaalkosten zijn hier niet bij inbegrepen. Kom langs, bel of stuur een e-mail (info@pieterbrueghelhuis.nl)!

Repareer het- waardeer het!


Start Sporten en bewegen in PieterBrueghelHuis

We zijn nog bezig om onze zolder helemaal in te richten en goede materialen aan te schaffen. De opening van de sportruimte zal daarom iets later dan gepland plaatsvinden.
In de tweede helft van oktober verwachten we actief te kunnen starten!. Weet jij een leuke passende naam voor de sportactiviteiten in het PBH? Stuur je idee naar info@pieterbrueghelhuis en wie weet wordt jouw idee gekozen en krijg jij een bijzondere rol bij de opening van de sportruimte.


Nieuwe huurders
Capabel Taal NO Brabant. Deze organisatie verzorgt met name taaltrainingen als onderdeel van de inburgeringscursussen. De cursussen zijn voor hen die verplicht moeten inburgeren of zich verder willen bekwamen in de Nederlandse taal. 

Zorggroep Synchroon organiseert in het PieterBrueghelHuis trainingen voor patiënten van huisartsenpraktijken uit Meijerijstad. Het gaat onder andere om een trainingsprogramma rond bloeddruk en leefstijl (VVR-Restyle). Deelname aan het programma verloopt via de huisartsen.

Column 
Karin Cornelisse, coördinator PieterBrueghelHuis

Het is dinsdagochtend en er heerst een geconcentreerde rust in het atelier; de deelnemers van ‘schilder je mee’ zijn hard aan het werk, terwijl een heerlijke geur van vers gemaakte soep vanuit het restaurant het atelier nadert. De een schildert een natuurlandschap, de ander dames met een hoedje.


Alweer een tijd geleden kwamen een paar bezoekers die graag wilden schilderen naar het PieterBrueghelHuis, maar die activiteit stond niet in het programma. Door te denken in mogelijkheden én te luisteren naar de behoeften van onze bezoekers heeft dit geleid tot een wekelijkse gezellige creatieve ochtend waar steeds meer mensen bij aansluiten. Ik vind het zo mooi dat ze van elkaar leren, elkaar tips geven en vooral heel trots zijn op wat er gemaakt is én dat het ontmoeten en een lekker kopje koffie of thee drinken tussendoor voor heel veel gezelligheid zorgt. Het enthousiasme om te schilderen is zo groot dat er vanaf 18 september ook op vrijdagochtend geschilderd gaat worden.

Ik ben er trots op dat ‘aandacht voor geluk’ ook daadwerkelijk wordt ervaren in het PieterBrueghelHuis en dat bezoekers die elkaar hier hebben leren kennen, samen leuke dingen ondernemen en elkaar ook thuis opzoeken.

Vrijwilligers gevraagd

Is tuinieren je passie of heb je het altijd al willen leren? Dan ben je van harte welkom als tuinvrijwilliger. De tuinclub komt voornamelijk op woensdag en vrijdagochtend bij elkaar, maar natuurlijk is er op andere dagen ook altijd wat te doen. 

Vrijwilligers project 'Ontmoeting maakt alles mooier' 
Vanaf begin oktober start het project ' Ontmoeting maakt alles mooier'. Het PieterBrueghelHuis zoekt vrijwilligers om ouderen te bezoeken en de eenzaamheid in Meierijstad te bestrijden!

We werken in het project samen met ONS welzijn, de Voedselbank Veghel, Hulpdienst Diakonie Veghel, Brabantzorg en Met je Hart.
Heb jij een hart voor ouderen en ben je een aantal uurtjes per week beschikbaar? Neem dan contact met ons op. 

Open zondagmiddag 13 september

Zondag 13 september zijn wij open tussen 13.30 en 16.00 uur. In huiselijke sfeer is er ruimte voor koffie, thee en een drankje onder het genot van live muziek.

Programma
Vanaf 13.30  uur kunt u binnenlopen en staat er koffie en thee klaar. Het duo Jo Deckers (accordeon) en Ad van Doorn (zang) zorgt voor de vrolijke noot. Er is ruimte voor ontmoeting, een gesprek of een spelletje. We willen iedereen die juist in het weekend alleen is of iets samen met familie wil ondernemen van harte uitnodigen. We zijn er voor jong en oud.

De inloop is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening (pinnen en contant betalen is mogelijk).

Aanmelden mag
Bent u vrij van  corona gerelateerde klachten dan bent u van harte welkom! Er is ruimte voor 30 personen.

U kunt zich aanmelden door te bellen naar het PieterBrueghelHuis op 0413-395280 (tussen 10.00 en 12.00 uur) of door een mail te sturen naar: info@pieterbrueghelhuis.nl

Brei mee en haak aan

Door: Diny Vrijhof, initiatiefnemer en 'trekker' van deze creatieve club!


Al ruim 3 jaar is de handwerkclub op dinsdag- en donderdagmiddag actief in de huiskamer van het PieterBrueghelhuis. Haken, breien en borduren gaat hier samen met koffie drinken en gezellig bijpraten. Ervaren haak- en breisters en mensen die het willen leren, alles kan hier. Eigen werk meebrengen mag, maar hoeft niet. Wol en haak- en breinaalden zijn op voorraad. Leuk zijn dan de reacties van de deelnemers “ik ben toch blij dat ik van jou heb leren haken”en “Het PieterBrueghelHuis betekent voor mij gastvrijheid. Gezellig samen haken en breien en een kopje koffie of thee drinken. En niet te vergeten is het erg fijn nieuwe mensen te ontmoeten”.

Al het haken en breien levert een kar vol met leuke knuffels, babyslofjes en dekentjes op. Maar ook cols, omslagdoeken en dassen worden gemaakt. Al deze creaties zijn voor een klein bedrag te koop. Zo hebt U een leuk cadeautje en wij weer geld om nieuwe wol te kopen.

Regelmatig werken we ook mee aan leuke projecten. Zo haakten we al ruim 600 (!) care bags voor de stichting van Ineke Gallé-Rovers Deze care bags zijn bestemd voor mensen met borstkanker die geopereerd zijn. We maakten al mooie kussens voor het strandje van Fabrique Magnifique. In coronatijd werkten enkele dames mee aan het project DEEL MET ELKAAR van Annie Veldkamp. Dit project, met honderden vilten poppetjes, is nu te zien in Sint Oedenrode en komt begin 2021 naar de Noordkade.


Wilt u ook creatief bezig zijn met naald en draad, nieuwe ideeën opdoen en nieuwe mensen ontmoeten, u bent van harte welkom.

Agenda


Vrijwilligers bijeenkomsten 

Eerder kondigen wij de vrijwilligersbijeenkomst aan op 24 september.
De voorbereidingsgroep (Piet Linschooten, Riet Velthausz en Trudy van Daatselaar ) heeft i.v.m. de veiligheid besloten de bijeenkomsten op 2 data te laten plaatsvinden; op donderdag 24 september en donderdag 1 oktober vanaf 19.00 uur start er een interactief programma. Alle vrijwilligers ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor deze avonden.


Netwerk Zorg en Welzijn Meierijstad 17 november 2020
Gesprek, gezondheid en gezamenlijkheid

Zorg en welzijnsprofessionals en vrijwilligers ontmoeten elkaar, delen ervaringen en zoeken naar samenwerking voor de burgers in Meierijstad. Thema van de avond  is ‘Gezamenlijk gaan voor gezondheid in Meierijstad’.
Er kunnen i.v.m. de coronamaatregelen maximaal 45 personen deelnemen aan de bijeenkomst. We zetten hierbij  meerdere ruimten in om een veilige afstand te kunnen waarborgen. De uitnodiging volgt binnenkort.


Kinderen & (groot)ouders in beweging!
Vrijdag 18 september 10.30-11.30 uur
Locatie: Sporthal de Bunders

Kinderopvang ’t Kroontje organiseert in samenwerking met Gonny van Zutven, Kenniscentrum Sport en praktijk Kinderfysiotherapie Veghel een sportactiviteit voor kinderen, hun ouders, grootouders en  verzorgers.

Voor meer informatie en aanmelding:
sport@kroontjeveghel.nl of kijk op kroontjeveghel.nl/cursussen-voor-ouders/ Deelname aan de ochtend is gratis.

Week tegen eenzaamheid 6 tot en met 11 oktober 2020

Webinar Eenzaamheid, omzien naar elkaar

Eenzaamheid, hoe te herkennen en wat te doen?

Dinsdag 6 oktober 2020.         
15.30– 16.30 uur
Online bijeenkomst

Deze bijeenkomst is bedoeld voor netwerkpartners, professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden.

Heeft u interesse neem dan contact op met het PieterBrueghelHuis of stuur een e-mail naar info@pieterbrueghelhuis.nlBeholders Festival Meierijstad    

Van woensdag 7 tot en met zondag 11 oktober 2020 is de tweede editie van het documentaire festival Beholders. Laat je tijdens dit internationale docu festival in Meierijstad inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen. Het vijfdaagse festival zal ook dit jaar op meer dan 20 verschillende locaties in heel Meierijstad plaatsvinden .Op de website van Beholders; zijn de eerste documentaires bekend gemaakt. Voor deze documentaires zijn de kaarten ook al te bestellen.

Op zondag 11 oktober om 11.00 uur draait de documentaire WEI in het PieterBrueghelHuis. Meer informatie volgt nog.

Woensdagmiddag opvang voor kinderen met een beperking


Bij voldoende animo starten we op woensdagmiddag opvang in het PieterBrueghelHuis in Veghel voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar.

We zijn twee professionele begeleiders en hebben ervaring in het werken met deze doelgroep.

De middag wordt aangepast aan het kind, zowel lichamelijk als emotioneel. We bieden zorg en begeleiding op maat in een veilige, ruime en ontspannen sfeer. Plezier, ontspannen en genieten staat voorop! Denk aan koken/bakken, creatief en lichamelijk actief zijn of juist ontspannen snoezelen.

De opvang zal aansluitend aan de school worden geboden tussen 13:00 tot 17:00 uur. 

Ook kunnen we kinderen van school ophalen en/of thuisbrengen. De kosten voor de opvang kunnen gefinancierd worden vanuit het PGB.

Spreekt dit je aan en wil je meer informatie? Stuur dan een privé bericht of een email naar: sonasvoorkinderen@outlook.com

Wij hebben er zin in!

Lieve groetjes, Romy en Sonja

.        
 

Bieb project

Ervaringen van timmervrouw en bezoekster Jeannette Kraij
 


Wat moet dit toch worden?

Van de bieb hebben we de opdracht gekregen een adventskalender te maken: 24 kleine houten kastjes. Wat zouden ze er toch in stoppen 😉?

Aan Hout & Co de eer deze boekenkastjes in elkaar te zetten. Aan de hand van een voorbeeld werd een ontwerp bedacht en gemaakt. Goedgekeurd, fieuw! Het benodigde materiaal verzamelen. Alle onderdelen zagen. De kastjes komen er allemaal hetzelfde uit te zien en we willen wel een beetje knap werk afleveren natuurlijk!

Piet, Willy en ik zijn er maar druk mee. Bij het eerste kastje komen we erachter dat niet alle onderdelen even groot zijn. Om onszelf veel schuurwerk achteraf te besparen, besluiten we nog een zaagrondje te doen. ‘Met passen en meten gaat de meeste tijd versleten.’ De randen een beetje bijschuren en het in elkaar timmeren, of beter gezegd schieten, kan beginnen. Ik blijf zo’n spijkerpistool een eng ding vinden, ondanks dat het voor deze klus ideaal gereedschap is. Eerst wilde ik er niet aan. Maar ja, wat moet je als die mannen maar blijven zeggen dat zij al het werk moeten doen 😉? Dus heb ik al m’n moed bij elkaar geraapt en……gelukt! Ik geniet ervan zo samen bezig te zijn.

Samen iets moois maken en nog wat leren ook. Niet alleen Hout & Co is bij het maken van de kastjes betrokken. Alle kastjes krijgen een nummer en daar mogen we lekker mee los gaan: stof, wol, knopen, verf, takjes, diamond painting of ? Echt een gezamenlijk project. Benieuwd naar het resultaat? Wij ook! We houden jullie op de hoogte.

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp