Copy

Nieuwsbrief  PieterBrueghelHuis 

Juli  2020, nummer 13
We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!
 

PieterBrueghelHuis weer open
Aandacht voor de ‘corona regels’ blijft
 
Het PieterBrueghelHuis is weer alle dagen open voor bezoekers en vrijwilligers. De inrichting van de ruimtes is veranderd zodat we 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar.  Voor de handhygiëne staat er bij binnenkomst een automatische handpomp.

Nog niet voor iedereen voelt het ontmoeten van mensen en het bijeenkomen als ‘veilig’. Juist voor hen die te maken hebben met een kwetsbare gezondheid of een partner hebben met een zwakke gezondheid blijft meedoen lastig. Aandacht voor iedereen is voor ons allemaal een uitdaging nu nog steeds!

Kent u mensen in uw omgeving die in een isolement leven? Bel eens aan, bel op of stuur een aardigheidje zoals een tasje van het PieterBrueghelHuis. Meld een ander of uzelf aan via info@pieterbrueghelhuis.nl
Een overzicht van de actuele activiteiten kunt u vinden in de agenda op onze website.
 
 
Nieuws uit het PieterBrueghelHuis

Van kokerij naar gezellige lunch
Een van de activiteiten in ons huis is het samen eten. Nu is er even geen warme maaltijd die we samen kunnen klaarmaken, maar een gezellige en voedzame lunch op maandag, dinsdag of woensdag. De ‘koks’ zorgen voor de bereiding van de lunch en bewaken de veiligheid in de keuken.

Aanmelden noodzakelijk
NB Om voldoende afstand te waarborgen vragen we deelnemers hiervoor per keer aan te melden (voor 10.00 uur) telefonisch of via info@pieterbrueghelhuis.nl . Er is plaats voor 10 deelnemers per lunch.

’t Repareer-Huis
Waardeer het. Repareer het!
Enkele handige heren zijn op woensdag en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig voor de reparatie van kleine elektrische apparaten, printer of laptop en de reparatie van houten meubilair en speelgoed. U krijgt direct een indicatie van de mogelijkheden en de eventuele kosten voor onderdelen.


SWOPSHOP in het PieterBrueghelHuis
Elke donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen mensen een afspraak maken voor het bezoeken van de speelgoed ruilwinkel van ONS welzijn. Iedereen kan speelgoed (compleet en in goede staat) brengen en ruilen voor ander speelgoed. De swopshop vrijwilligers leggen u alles graag uit. Aanmelden voor een afspraak kan via Facebook en via info@swopshopveghel.nl

Let op i.v.m. vakantie is de shop vanaf 20 augustus weer geopend.

Zomeropenstelling
Juist in de zomer is er behoefte aan ontmoeting en gezelligheid. We blijven daarom de hele zomer open!

Nb In de periode van 27 juli tot en met 14 augustus zijn we alleen  op woensdag en vrijdagmiddag  en maandag 3 augustus vanaf 13.30 uur gesloten. 
Tekentalent Frank Vogels

Frank Vogels heeft tekentalent hebben we ontdekt. We willen u daarvan laten meegenieten. Daarom hangen een aantal van zijn tekeningen in ons mooie huis. Kom gerust een kijkje nemen en ontmoet dan ook Frank. Hij kan nog veel meer werk laten zien!


 
Vrijwilligers gevraagd..

Draag met je talent bij aan het PieterBrueghelHuis

We zoeken de volgende vrijwilligers:
  • Communicatie en vormgevers voor onze PR en communicatie groep
  • Begeleiders ontmoeting en activiteit (gericht op bestrijding van eenzaamheid bij ouderen)
  • Taart en cakebakker, die graag bakt en op donderdag vanaf 12.00 of 13.30 uur vrijwilligster Kifah wil helpen met het bakken en serveren van het lekkers voor onze gasten.
  • Tuinvrijwilligers
 Meer informatie over de vacatures kun je opvragen bij de coördinatoren.
Column

Groeien
Vandaag zag ik een appje van een van de tuinvrijwilligers "graag planning i.v.m. afwezigheid van vakantie.". En het bericht: ‘We hebben een laptop, die is opgeknapt door de heren van ’t Repareer-Huis. Nu hebben we iemand nodig die de programma’s heeft om er een mooie planning op te maken",  en dan natuurlijk de vraag: "Hoe kunnen we zorgen dat de tuin erover een week net zo mooi bij ligt?"


Een voorbeeld van betrokken vrijwilligers, die elkaar aanspreken en genieten van het tot nu bereikte resultaat van de tuin. Ze weten dat er altijd aandacht en zorg nodig blijft en delen dat met elkaar.
Juist nu in de oogsttijd waarin alle bezoekers en vrijwilligers genieten van de producten uit de tuin: courgette, sla, sperziebonen en tuinbonen.  Alleen de tomaten en de aardbeien laten op zich wachten.

Een bezoeker die twee weken geleden werd aangesproken door een vrijwilliger dat ze was gemist bij de lunch zei letterlijk:” Het is de eerste keer dat iemand dat tegen me zegt. Wat fijn dat je aan mij hebt gedacht."

Dat is waar ik het voor doe in het PieterBrueghelHuis; zorgen dat we aan elkaar denken en aandacht voor elkaar hebben. Want met die aandacht groeit een mens! En aandacht zorgt voor een ‘thuisgevoel’, een stofje ‘tevredenheid’ en meer aandacht voor talenten die ieder mens heeft.


Mirjam Kooistra
Coördinator PieterBrueghelHuis
Noteer alvast in uw agenda
 
Netwerk Zorg en Welzijn Meierijstad 17 november 2020
Gesprek, gezondheid en gezamenlijkheid

Zorg en welzijnsprofessionals en vrijwilligers ontmoeten elkaar, delen ervaringen en zoeken naar samenwerking voor de burgers in Meierijstad. Thema van de avond ‘Gezamenlijk gaan voor gezondheid in Meierijstad’.
Er kunnen i.v.m. de corona maatregelen maximaal 45 personen deelnemen aan de bijeenkomst. We zullen hierbij ook meerdere ruimten in ons huis inzetten om een veilige afstand te kunnen waarborgen. De uitnodiging volgt binnenkort.


Vrijwilligers bijeenkomst 24 september 2020
Graag delen we de ontwikkelingen en bespreken we de mogelijkheden en wensen van de vrijwilligers in een bijeenkomst op het PieterBrueghelHuis. Tijdens de avond is er ruimte om informatie en ervaringen te delen met collega vrijwilligers en staat er ontmoeten hoog op de agenda.Meer informatie volgt nog.

Open zondag 13 september 2020
Juist in het weekend kun je je nog wel eens alleen voelen of heb je juist zin om anderen te ontmoeten.  Er is 13 september tussen 13.30 en 16.00 uur ruimte voor koffie, thee, lekkers en een praatje. Jo Deckers  en Ad van Doorn zorgen voor accordeon en zang extra sfeer in huis!
Aanmelden is wenselijk. Er is ruimte voor maximaal 30 personen.

 
september: meer Sporten en bewegen mogelijk  in PieterbrueghelHuis
We werken samen met vrijwilligers aan een nieuwe sport en beweegruimte in het PieterBrueghelHuis.
De inrichting is mede mogelijk door de sponsoractie van de 'Krollenloop Veghel'. Met het bedrag koopt het PieterBrueghelHuis materialen om veilig en op eigen tempo te kunnen sporten en bewegen.
Juist voor hen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en waar bewegen kan zorgen voor beperking van de klachten


Kinderen en (groot)ouders in beweging! Vrijdag 18 september 10.30-11.30
Locatie: Sporthal de Bunders

Kinderopvang ’t Kroontje organiseert in samenwerking met Gonny van Zutven, Kenniscentrum Sport en praktijk Kinderfysiotherapie Veghel een sportactiviteit voor kinderen, hun ouders, grootouders en  verzorgers.

Voor meer informatie en aanmelding:
sport@kroontjeveghel.nl of kijk op kroontjeveghel.nl/cursussen-voor-ouders/
Deelname aan de ochtend is gratis.


Vooraankondiging
Project ontmoeting maakt alles mooier najaar 2020

In het najaar organiseert het PieterBrueghelHuis een startbijeenkomst over eenzaamheid en de aanpak van eenzaamheid onder ouderen.
De bijeenkomst gaat in op wat eenzaamheid is; hoe eenzaamheid ontstaat en wat de gevolgen zijn voor ouderen. Belangrijk is wat je kunt doen als vrijwilliger/ begeleider ontmoeting en activiteit.  Heb je interesse in het werken als begeleider? Neem contact op met een van de coördinatoren of stuur een mail naar info@pieterbrueghelhuis. Meer informatie over de functie komt binnenkort op de website..

                                 
Lintje voor Marijke Blaauwhof

Marijke Blaauwhof ontving op 10 juli  officieel het lintje van burgemeester van Rooij. Hij gaf aan dat zij door haar jarenlange inzet voor de medemens in Meierijstad deze onderscheiding ontvangt. 
Mirjam Kooistra, coördinator van het PieterBrueghelHuis was aanwezig op deze feestelijke bijeenkomst.
We zijn erg trots het feit dat Marijke al  vanaf de start van het PieterBrueghelHuis mensen blij maakt met haar lessen Bewegen op muziek!

 
 
Hout & Co & ik

Ervaringen van timmervrouw en bezoekster Jeannette Kraij

Sinds twee weken ben ik op maandagmorgen weer te vinden in de werkplaats of beter gezegd timmerlokaal. Net voor of na 10 uur kom ik binnen en word ik enthousiast ontvangen door één van ‘mijn’ mannen. De meesten zitten al aan de koffie. Zonder koffie wordt het niets ;).
Bij Pieter Brueghel ben ik begonnen in het atelier. Thuis ben ik al genoeg op die manier creatief aan het klussen, dus een beetje meer uitdaging kon ik wel gebruiken. Veel gereedschap heb ik een keer in m’n handen gehad, net als schroeven en spijkers, maar echt iets maken en op een goede manier in elkaar zetten…….ehh nee. Hoogste tijd. Inmiddels voel ik me al een hele timmervrouw!..


.

Mijn eerste project was het maken van een potjesrek; een ode aan m’n opa. Vroeger had mijn opa in de schuur zo’n rek voor al zijn schroeven en spijkers. Potjes had ik al gespaard en voorzien van inhoud. Alleen het rek ontbrak nog. Ideeën genoeg, maar de uitvoering is different koek. Weken heb ik erover gedaan. Mooie verbindingen gemaakt met duvels en houtlijm, gaten geboord, schroeven gedraaid, de decoupeerzaag door het hout gehaald en daarna een beetje bij geschuurd met de bandschuurmachine. Na de eerste keer met een decoupeerzaag gewerkt te hebben, was dat wel nodig ;). En tada…...dit is het resultaat! Zonder de geduldige hulp en tips van ‘mijn’ mannen was het nooit zo mooi geworden.
Met als gevolg dat ik bijna verslaafd ben geraakt aan zelf dingen timmeren. Zo leuk om te doen en te ontdekken dat je echt veel meer kunt dan je ooit had gedacht. Goed voor je zelfvertrouwen! Na een wat stressvolle tijd in mijn leven is het heerlijk om ergens te zijn waar geen verwachtingen zijn. Waar je gewoon mag zijn en ieder doet waar hij of zij goed in is of plezier in heeft. Of het nu het in elkaar zetten van modelauto’s, het maken van lieveheersbeesthuisjes,vogelhuisjes, een plantenbak voor buiten of een etagère voor al mijn ‘snuisterijen’ is, zoals de mannen het noemen, alles is goed. En ik? Ik geniet!
 
(Zoals je ziet mis ik nog wat deksels van de jampotten van Bonne Maman. Mocht je toevallig een deksel hebben liggen, ik zou er heel blij mee zijn!)
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp