Copy
Bekijk deze email online
Nummer 93 | november 2022
Update: stevige impuls leesbevordering 
 
Eind september berichtten we over de impuls van 12,9 miljoen euro voor leesbevordering vanuit het ministerie van OCW. Inmiddels is meer bekend over de bestemming van dit geld en de nodige procedures. We hebben de bibliotheekdirecties en POI-coördinatoren daarover bericht. Bibliotheken hebben t/m 25 november om door te geven hoeveel nieuwe locaties zij de komende anderhalf jaar kunnen aansluiten. Is jouw bibliotheek het aantal nieuwe locaties al aan het inventariseren?

-> Lees meer
Start Monitor 2022 - 2023 
Vanaf 1 december 2022 tot 17 februari 2023 kunnen de vragenlijsten van de Monitor de Biliotheek op school weer ingevuld worden door professionals in het onderwijs en de bibliotheek, en door leerlingen in het po en vo. Vanaf 16 november is de beheerpagina voor monitorcoördinatoren beschikbaar voor het aanmelden van nieuwe scholen en voor het uitnodigen van leesconsulenten van bibliotheken. Vanaf 1 december kunnen leesconsulenten de scholen uitnodigen voor deelname aan de Monitor.

-> Lees meer

Nieuw in Monitor 2022-2023

Naar aanleiding van de input vanuit de helpdesk, contact met leesconsulenten, gebruikersbijeenkomsten en gevoerde evaluatiegesprekken zijn wensen in kaart gebracht en door de monitorprojectgroep besproken. Na de grote update van afgelopen jaar wordt voor de komende meting ingezet op voortgang en wordt een aantal praktische verbeteringen toegevoegd.

> Lees meer
Aanbevelingen bij landelijke Monitorrapportage 
De landelijke Monitorrapportage 2021-2022, opgesteld door Desan, is inmiddels gepubliceerd in de Toolkit, in het rapportageportaal en op Bnetwerk (Monitor informatievaardigheden). Deze bestaat uit een overzicht van landelijke uitkomsten en een analyse op basis van de bouwstenen van de Bibliotheek op school.

-> Lees meer

Week van Mediawijsheid - terugblik

Dinsdag 8 november jl. vond het landelijke webinar 'Like en Cancel' plaats in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Denise Bontje van Mediasmarties nam ouders mee in het online mediagebruik van kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De terugkijklink naar het webinar is nu beschikbaar.

> Lees meer

Lespakket BiebBoys: Like & Cancel

Het nieuwe lespakket Like & Cancel van de BiebBoys staat online. Deze les sluit aan bij het thema van de Week van de Mediawijsheid: Like en Cancel. In de les staat het stimuleren van sociaal online gedrag centraal. De leerlingen gaan vanuit een spel met elkaar in gesprek over hoe je online met elkaar omgaat. Om ook thuis het gesprek aan te kunnen gaan over sociaal online gedrag hebben de BiebBoys een podcast gemaakt met een Like & Cancel challenge.

> Lees meer

Letterprins: lezen oefenen en lezen bevorderen

In oktober is door de Radboud Universiteit het spel Letterprins gelanceerd. Met dit spel, dat voor iedereen gratis is te gebruiken, kunnen beginnende lezers thuis oefenen met lezen. Het spel kent verschillende leesbevorderende elementen. Ook wordt in het spel aan leerkrachten geadviseerd om de bibliotheek te betrekken bij de communicatie met ouders over het spel. Stichting Lezen is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het spel.

> Lees meer

Aanbod Trainingen voorjaar 2023

Ook voorjaar 2023 bieden we voor BoekStart en de Bibliotheek op school weer opleidingen aan. Binnenkort staan alle gegevens van ons aanbod op Bibliotheek Campus. Sta je op de wachtlijst? Dan krijg je een bericht zodra je je formeel kunt aanmelden voor de training waarin je geïnteresseerd bent. Alle trainingen kunnen ook in-company gegeven worden. Wil je je alvast verdiepen in het aanbod? Het geactualiseerde stapelmodel staat in de Toolkit/Expertise.
 
Deelname de Bibliotheek op school naar achtergrondkenmerken
Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek wilden inzicht in de landelijke spreiding van basisscholen die deelnamen aan het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school. Ook wilden ze inzicht in basisscholen die in algemene zin een samenwerking met een bibliotheek hebben. Dit rapport beschrijft hoe de samenwerking tussen basisscholen, scholen voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs en lokale bibliotheken eruitziet.

> Lees meer
De bibliotheek op school op de NOT
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) is terug! Na vier jaar vindt het grootste vakevent voor professionals in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, het primair en voortgezet onderwijs weer plaats in de Jaarbeurs Utrecht. De beurs heeft als thema Voor ontwikkeling én groei en is van 24 t/m 28 januari 2023 te bezoeken. BoekStart, de Bibliotheek op school en Stichting Lezen zijn vertegenwoordigd in een gezamenlijke stand in hal Didactiek (01.A006).
Seminar Over boeken gesproken 
Praten over boeken, verhalen, artikelen, gedichten of illustraties helpt leerlingen verhalen te begrijpen. De gesprekken dragen daarnaast bij aan verbondenheid en verhogen de leesmotivatie. Het praten voor en na het (voor)lezen is daarmee een onmisbaar ingrediënt in het leesonderwijs en de leesbevordering. Stichting Lezen organiseert donderdag 2 februari het seminar Over boeken gesproken. Werk je als leesconsulent al langer met scholen die het praten over boeken op het rooster hebben staan? Meld je dan nu aan.

> Lees meer
Geef een boek cadeau
De titel van de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau 2023 is bekend. Vanaf 10 februari is Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon voor €2,99 te koop in de boekhandel. Dolfje Weerwolfje is het eerste boek van de inmiddels 25-delige serie over een jongetje dat bij volle maan in een weerwolf verandert. Doel van de actie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

> Lees meer
De fervente (voor)lezer van alle kanten belicht
Het idee om fervente lezers beter in kaart te brengen werd in 2020 op de onderzoekskalender van Stichting Lezen geplaatst, met als voornaamste doelstelling de diversiteit binnen deze groep te verkennen. Hoe is de thuissituatie van fervente lezers? Spreken zij thuis één of juist vaak meerdere talen? De Nationale Voorleeswedstrijd bood een uitgelezen kans om fervente lezers over dit soort zaken te bevragen.

> Lees meer
Agenda
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via een e-mail naar info@debibliotheekopschool.nl.
Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Bibliotheek op school · Nieuwe Prinsengracht 89 · Amsterdam, 1018 VR · Netherlands