Copy
Bekijk deze email online
Nummer 7 | september 2022

Leenrecht: stand van zaken

Voor de zomer werd een belangrijke mijlpaal bereikt in het leenrechtvraagstuk: de bezegeling van de hierover gemaakte afspraken door staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media). Er blijken toch nog vragen te zijn over wat er van bibliotheken en scholen verwacht wordt.

-> Lees meer

Opleidingen najaar 2022

In het trainingsaanbod van de Bibliotheek op school staan diverse trainingen voor inhoudelijke professionalisering. Wil je in het najaar 2022 een training volgen? Sommige trainingen starten al eind september en hebben nog maar een paar plekken beschikbaar. Meld je daarom snel aan via Bibliotheek Campus.

-> Lees meer

Voortgezet onderwijs

Hebban in de Klas

Met Hebban in de Klas maak je van lezen op school een sociale activiteit. Met de klassenchallenge, waarin leesplezier centraal staat, kun je je klas eenvoudig motiveren om vaker en meer te lezen terwijl je leerlingen elkaar kunnen inspireren tot het ontdekken en lezen van boeken. Hebban in de Klas is een gratis leesbevorderingsinitiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen voor het voortgezet onderwijs.

 -> Lees meer

 
Literatour 2023

Literatour is de schrijverstournee langs middelbare scholen, dit schooljaar van 13 t/m 17 februari 2023. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaan langs 85 scholen om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. De inschrijfperiode begint tijdens de Boekenweek van Jongeren, 19 september 2022, en loopt tot en met 31 oktober 2022.

 -> Lees meer

 
Samenwerking met het Flevolands praktijkonderwijs

De Nieuwe Bibliotheek, FlevoMeer Bibliotheek en Bibliotheeknetwerk Flevoland zitten sinds kort structureel om tafel met de vier scholen voor praktijkonderwijs in de provincie om uitbreiding van de samenwerking te bewerkstelligen. Een eerste gezamenlijke activiteit was dit voorjaar een feit, een spoken word wedstrijd.

-> Lees meer

MBO

Lezen in het mbo

Leesbevordering op het mbo kan op veel punten verbeterd worden. Dat blijkt uit onderzoek van DUO in opdracht van Stichting Lezen, onder docenten Nederlands en studenten in het mbo. Docenten vinden leesbevordering over het algemeen belangrijk maar bij zowel het schoolbeleid als de lespraktijk valt nog winst te behalen. Lees het onderzoeksrapport Leesbevordering in het mbo en bekijk ook de nieuwe infographic Lezen in beeld: Lezen in het mbo.
 
-> Lees meer

Digitale geletterdheid

Digidingen-desk

Jongeren tussen 14 en 21 jaar krijgen steeds vaker te maken met digitale diensten van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een eigen DigiD, het terugvragen van inkomstenbelasting, het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag. Digidingen-desk is een website voor jongeren met informatie over het regelen van digitale overheidszaken. Per thema zijn er duidelijke stappenplannen, instructiefilmpjes, tips en hulpplekken te vinden.
 
De Digidingen-desk is te gebruiken binnen Informatiepunt Digitale Overheid.
 
-> Lees meer

 
Scholen en bibliotheken werken samen aan SMILES-modules

Dit schooljaar starten tien teams van bibliothecarissen, schoolmediathecarissen en docenten met het internationale mediawijsheidproject SMILES. Via modules werken zij samen om jongeren weerbaarder te maken tegen desinformatie. Een deel van de bibliotheken grijpt met SMILES de mogelijkheid om een nieuwe samenwerking met een middelbare school te starten. Andere bibliotheken breiden de samenwerking uit naar activiteiten rond digitale geletterdheid.
 
-> Lees meer
Agenda
Vacatures
Kijk voor vacatures binnen de bibliotheeksector op Biebtobieb/vacatures
Deze nieuwsbrief hoort bij het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school. Dit programma is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheeksector voert het programma uit. Het programma wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Check ook www.debibliotheekopschool.nl of volg ons op Twitter via @debiebopschool en #dbos.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via een e-mail naar info-VO@debibliotheekopschool.nl. 

Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief.‍


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Bibliotheek op school · Nieuwe Prinsengracht 89 · Amsterdam, 1018 VR · Netherlands