Copy
Bekijk deze email online
Nummer 92 | oktober 2022
Aanmelden Inspiratiedag 9 november 
 
BoekStart in de kinderopvang en de Bibliotheek op school bestaan tien jaar! En jullie dragen daar elke dag met jullie werk een steentje aan bij. Meld je aan voor de Inspiratiedag op 9 november in Amersfoort en laat je inspireren om kinderen en jongeren tot lezen te verleiden. Tip: neem een leescoördinator mee!

-> Lees meer

 
Stevige impuls leesbevordering
Bij de presentatie van de Miljoenennota in september werd duidelijk dat er via het Masterplan basisvaardigheden dit jaar 12,9 miljoen euro extra beschikbaar komt voor leesbevordering via BoekStart en de Bibliotheek op school. Dit is een belangrijke ontwikkeling; het betekent dat leesbevordering door het ministerie gezien wordt als onderdeel van het leesonderwijs.

-> Lees meer
Nederland Leest Junior
Op 1 november start Nederland Leest Junior. Het thema is ‘Oud worden, jong blijven’ en dit jaar staat het boek 'De regels van drie' van Marjolijn Hof centraal. Het lesmateriaal van CPNB is vanaf 1 oktober online beschikbaar. Met de Instructie Nederland Leest Junior 2022 in de Toolkit Activiteiten vind je inspiratie om als leesconsulent samen met de school aandacht te besteden aan deze campagne.

-> Lees meer

Masterclasses Voorlezen voor leraren

Speciaal voor leerkrachten maakte DPG Media, in samenwerking met Stichting CPNB en Stichting Lezen, 4 masterclasses  'Voorlezen voor leraren'. De serie video’s is gemaakt met experts uit het vak, de wetenschap, schrijvers en leesconsulenten. Goede aanleiding om in jouw werk het voorlezen weer eens te promoten.

> Lees meer

Monitor 2022-2023

Naar aanleiding van de input vanuit de helpdesk, contact met leesconsulenten, gebruikersbijeenkomsten en gevoerde evaluatiegesprekken zijn wensen in kaart gebracht en door de monitorprojectgroep besproken. Na de grote update van afgelopen jaar wordt voor de komende meting ingezet op voortgang en wordt een aantal praktische verbeteringen toegevoegd.

> Lees meer

Risicoscholen doen vaker mee aan
de Bibliotheek op school

De aanpak de Bibliotheek op school is bedoeld om het risico op laaggeletterd te verkleinen. Het is daarom wenselijk dat de Bibliotheek op school ook leerlingen bereikt die het risico lopen om uit te groeien tot zwakke lezers. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in opdracht van Stichting Lezen, bevestigt dat dit lukt: van de basisscholen met veel leerlingen met het risico op een onderwijs-achterstand, doet 56% mee aan de Bibliotheek op school. Dit is 49% bij de basisscholen met weinig risicoleerlingen.

> Lees meer

Training: Didactiek voor leesconsulenten                   
de Bibliotheek op school

Werk je als leesconsulent met groepen kinderen op school of in de bibliotheek? Wil je daarin je vaardigheden verbeteren en meer leren over pedagogiek, didactiek en het opbouwen van een boeiende les voor leerlingen? Dan is deze training misschien iets voor jou! De training is zeer positief ontvangen door de leesconsulenten van bibliotheek Rivierenland en leesconsultenen met een pabo-achtergrond. De training start 7 november.
Heb je belangstelling? Meld je dan snel aan voor één van de laatste plekken.


> Lees meer

Training: Meertaligheid bij de Bibliotheek op school

Werk je op school met nieuwkomer-kinderen die nog weinig Nederlands spreken? Of met kinderen die in Nederland geboren zijn en bij wie de thuis- en schooltaal verschillend zijn? En is die thuistaal soms een andere taal, maar soms ook een streektaal? Volg dan de training ‘Meertaligheid bij de Bibliotheek op school’. En leer hoe je kunt bijdragen aan een meertalige ontwikkeling van kinderen en ouders goed kunt adviseren over meertaligheid. 8 november begint de training.

> Lees meer
Training: Werken met rijke teksten
Effectief onderwijs in begrijpend lezen is voor leerkrachten een urgent thema. Het niveau van begrijpend lezen daalt en uit onderzoek blijkt dat het taalleesonderwijs effectiever kan. Daarvoor is het noodzakelijk dat een school het leesonderwijs op een andere manier benadert. Met meer aandacht voor leesmotivatie en de rol van rijke taal. Meer weten over de rol van leesconsulent bij het werken met rijke teksten? Meld je nu aan voor de 2-daagse training die eind november van start gaat.

> Lees meer
Agenda
Vacatures
Kijk voor vacatures binnen de bibliotheeksector op Biebtobieb/vacatures
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via een e-mail naar info@debibliotheekopschool.nl.
Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Bibliotheek op school · Nieuwe Prinsengracht 89 · Amsterdam, 1018 VR · Netherlands