Copy

Nyheter

från din lokala fiberleverantör

Nyhetsbrev 3, 2018

Här kan du ta bort - ändra - lägg till dig i vår sändlista
Öppna mailet i din webbläsare

Öppet nät & allmännyttan

Vad betyder det?

Känner du igen uttrycket "öppet nät"? Om du har tagit lite puls på fiberutbyggnaden i Sverige på senare år så har du säkerligen hört uttrycket iallafall. Som många bra ord och uttryck så har tyvärr även det här begreppet blivit lite urvattnat i fibersammanhang, så låt oss ägna några rader åt att reda ut innebörden. Meningen och grundtanken med uttrycket öppet nät i fibersammanhang, är ett nät där tjänsteleverantörer kan sälja sina tjänster till kunderna på lika villkor.

Och vad menas då med "lika villkor"? För oss på Arvika kommunnät är betyder det att vi som nätägare inte säljer egna tjänster i nätet. Vi står också för lokal närvaro, service och långsiktighet och vi anser att vårt ansvar sträcker sig hela vägen ut till dig som bor allra längst bort, men självklart har vi ett lika stort ansvar för dig som finns mitt i Arvika centrum också – och hela vägen däremellan. Att ta ansvar hela vägen är det vi jobbar för och vi tror att vårt engagemang gör skillnad för dig som kund.

Vad betyder det för dig som kund?

För det första kan det spela roll rent ekonomiskt. Jämför gärna standardpriserna hos våra leverantörer med standardpriserna i privata aktörers nät, oftast finns det en skillnad redan där. Självklart kan kampanjer och liknande ge ett lägre pris under en period, så glöm inte att jämföra priset du sedan ska leva med efter att kampanjen tagit slut. Och även om det är meningslöst att försöka ge sig in på att förutsäga framtiden så kan man väl i alla fall luta sig mot historien när man påstår att det generellt är så att ett bolag med privata aktieägare bakom sig, tenderar att hålla högre priser över tid än ett bolag som inte få vara vinstdrivande annat än i syfte att kunna återinvestera i underhållet av nätet.
För det andra kommer framtiden närmare för varje dag och med den kommer nya tjänster. Just nu är det ett stort fokus på framför allt tre tjänsteområden: vård & omsorg, smarta hem och sakernas internet. Dessa områden finns redan i liten skala på många ställen och snart kommer de att finnas överallt och de kommer att i grunden att förändra vårt sätt att tänka runt fibertjänster:
  • Vård & Omsorg: dessa tjänster kommer att innefatta allt från trygghetslarm till medicinautomater till realtidsuppdateringar för både anhöriga och vårdpersonal. Naturligtvis kan dessa tjänster anpassas utifrån individuella behov och önskemål. Med sådana tjänster finns det mycket större möjligheter för dagens aktiva generation av pensionärer mfl att behålla sitt självständiga liv längre - den tanken tilltalar säkert de flesta av oss!
     
  • Smarta hem: att kunna höja värmen i stugan inför helgens besök, ha koll på att det behöver köpas mer mjölk, låsa/låsa upp, larma på/av på distans – det är bara några exempel på den utveckling vi står inför.
  • Sakernas internet: sensorer på soptunnan som signalerar när den behöver tömmas, energismartare kontroll av inomhusklimatet i offentliga byggnader, kontor och skolor, sensorer på skyltar som talar om ifall de sitter rätt eller om det har hänt något konstigt som att skylten fick ben en fredagsnatt – det här är sådant vi kommer att ha nytta av när det gäller att förvalta våra gemensamma resurser inom kommunen men som självklart också kan användas av privatpersoner. Borttappade nycklar, plånböcker, glasögon är ett minne blott om du har satt en sensor på dem! Som du märker så går smarta hem och sakernas internet hand i hand.

Innan ni väljer nät

Sammanfattningsvis kan man säga att det antagligen är en bra idé att ta sig en funderare på vilket nät man väljer att ansluta sig till. Tänka över frågor som tex:
  • Hur viktigt kommer det att vara för mig som (framtida) pensionär att ha tillgång till de lokala vård- och omsorgstjänsterna?
  • Vilken nätägare tror jag kommer att jobba för mig som kund? Den kommunala som finns till för oss som bor i kommunen? En privat aktör där aktieägare har sina egna vinstintressen?
  • Har det någon betydelse om mina barn kommer att kunna välja att läsa vidare på skolor i världsklass men fortfarande ha möjligheten att bo kvar hemma och slippa stora lån?
  • Är det intressant att bo kvar i kommunen och samtidigt ha samma möjligheter att söka spännande jobb som om jag bodde i en storstad? Eller har jag hemvändarplaner men vill kunna ta med mig jobbet eller firman?
Det är bara du som känner till dina behov och vad du sannolikt kommer att behöva längre fram så tänk efter innan du gör ditt val! Vi på Arvika kommunnät finns här, om du har frågor kring ditt val.

Överblick utbyggnadssituationen

Sulvik, Stommen, Edane, Klässbol, Jössefors och kvarter i Arvika

Vi jobbar vidare med de sista bitarna av kommunens tätorter. Det gäller Sulvik, Stommen, Edane, Klässbol, Jössefors och Arvika* där det finns områden som varit knepiga att nå fram till eller helt enkelt inte hunnits med ännu. Vi har fått in extraresurser och under denna byggsäsong hoppas vi dels hinna klart all nybyggnation, dels att vi mäktar med en hel bukett efteranslutningar** som kommit in i redan utbyggda områden.
På landsbygden kan man nu se maskiner igång i stort sett överallt. I Älgå, Sulvik (mot Krokebol) Stavnäs, Norra Gunnarskog, Räxed och Sälboda är det febril aktivitet och stamnätet breder ut sig mer och mer. Accessnäten ut till våra kunder byggs snart därefter. I vissa fall förbereds accessnäten först och kopplas sedan på stammen när den kommer fram. Projekteringen hos dig som privatkund pågår för fullt och fler och fler avtal kommer in till oss dagligen. Vill du vara med finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig på de flesta områdena. Gå in på vår hemsida www.anslutarvika.nu och anmäl dig så är du säker på att komma med när det är dags för ditt område att byggas ut och anslutas till framtiden!

*Gladan, Kedjan, Bandvagnen, Skogsbrynet är redan påbörjade. Storken, Ripan, Fågelsången, Paradiset och Palmviken förväntas påbörjas lite längre fram under säsongen.
** I Arvika har våra entreprenörer börjat med efteranslutningarna i östra delen av stan och kommer under byggsäsongen att arbeta sig västerut.

Omfattande utskick

till fastighetsägare på landsbygden


I dagarna gör vi ett utskick till alla er som äger en fastighet på landsbygden i kommunen. Det innehåller grundläggande information om hur man beställer fiberanslutning, vad man kan förvänta sig efter en beställning samt lite annan information om fiberutbyggnaden åt alla väderstreck i Arvika kommun. Vi är stolta över det stora arbete som görs och otroligt glada över att så många som bor en bit utanför kommunens tätorter nu också får möjlighet att ansluta sig!

Månadens populära fråga

Hur blir det med min betalning? Och hur gör jag för att dela upp betalningen?

När din fiberanslutning är klar, och allt är dokumentaret och klarmarkerat hos oss, först då skickar vi ut en faktura på din nya fiberinstallation. Det innebär att det kan dröja ett tag efter att du börjat använda din fiberanslutning innan fakturan kommer, helt enkelt för att vi vill se att även den sista biten av vårt jobb är helt gjort enligt konstens alla regler innan vi begär betalt för det. Vill du dela upp din betalning så kontaktar du din bank för ett lån.

Smarta sommartips!

Din mäklarskylt finns att hämta hos oss på Rosendalsvägen 19. Och när installationen är klar, glöm inte att använda din rabattcheck* hos våra samarbetspartners AudioVideo eller Euronics! 
Och du, låt alltid kontakten till din mediabox sitta i, även när åskan går!
* Finns för utskrift längre ner i detta nyhetsbrev!

GDPR

…har det pratats oerhört mycket om de senaste veckorna!

Som ni förstår behandlar även vi dina personuppgifter med respekt och självklart garanterar vi att de inte kommer att spridas vidare till annan person eller verksamhet.  

För mer information hänvisar vi till www.arvika.se/dataskydd

Beställ tjänster

för privatpersoner

Du behöver givetvis inte boka ett hembesök för att beställa tjänster, utan kan fortfarande göra beställningarna själv. Gå in på respektive länkar här nedan och beställ direkt på nätet:

INTERNET

PAKET-TJÄNSTER

IP-TV

Vill du komma i kontakt med oss?

Vi uppmuntrar att du kontaktar oss med dina frågor och funderingar. 

Här hittar du våra öppettider, då vi svarar i telefon, 0570-76 40 76: 
www.anslutarvika.nu/support
Vi stänger kundtjänsten kl 12.00 följande datum:
5 juni, 8 juni och 21 juni
Vi har helstängt följande datum:
6 juni, 22 juni och 16 - 29 juli.

Skulle vi inte svara på telefon kan du maila oss på info@anslutarvika.nu.

Våra lokala partners står också till tjänst med att svara på dina frågor och har expertkunskap och kan guida dig vad gäller utrustning och hemmanät. Besök eller ring Euronics, AudioVideo och 42Store.

Vid felanmälan: Kontakta alltid din tjänsteleverantör.

Våra samarbetspartners för privatkunder

Vill du ha hjälp med att installera en router eller få reda vad det finns för olika kommunikationslösningar för hemmabruk?

Du har väl inte missat att vi samarbetar vi med våra lokala partners 42Store, Euronics och AudioVideo. Dessa är experter på produkter och tjänster som passar att anslutas till Arvika Kommunnäts fibernät och de hjälper dig gärna att komma igång med din nya anslutning!
Vi erbjuder IT-support till företag och privatpersoner och har lång erfarenhet av både service och support på datorer och nätverk. Hos oss hittar ni det mesta ni behöver till ert nätverk. Läs mer...
Hos Audio Video hjälper vi dig med det mesta inom fiber. Alltifrån beställning av fibertjänster, TV, bredband och telefoni, tillbehören/utrustningen du behöver samt installation. Vi håller till på Kyrkogatan, ovanför KappAhl och Lindex. Välkommen in! Läs mer...
Euronics i Arvika ligger på Palmviksområdet tillsammans med 2 stora matbutiker. Här finns ett brett utbud av TV och ljudanläggningar, datorer, mobiltelefoner ihop med stora operatörer, digitalkameror, både stillbild och video. Läs mer...

Komigång-hjälpen

Tillsammans med våra partners AudioVideo och Euronics hjälper vi dig med att komma igång med att använda ditt nya fibernät från Arvika Kommunnät. Utnyttja värdechecken som är värd 500 kronor till våra partners, så kan du använda den för installationstjänster som behövs för att du ska komma igång lättare. Du kan köpa en tjänst från en expert som hjälper dig att installera t.ex. en router som ska kopplas till fibernätet.

Denna mycket populära tjänst förlängs till 30 juni 2018. Notera att den gäller en gång per anslutning och i samband med köp av tjänster om inte annat överenskommits med kommunnäts lokala partner.

Rabattchecken bifogas i nyhetsbrevet och kan också fås genom en begäran på mail till info@anslutarvika.nu

Notera att 42Store tyvärr inte har möjlighet att ta emot checken.

På förekommen anledning ber vi alla kunder som vill utnyttja rabattchecken att kunna visa den lokala partnern att man är kund till Arvika Kommunnät.


Ska du flytta?

Glöm inte bort att meddela oss!
Vi har märkt att det kan vara lätt att glömma bort att avanmäla sig till oss när man flyttar. Det är viktigt att vi får denna information så att det inte går iväg fakturor med felaktiga avgifter på. Du kan eposta din avanmälan till info@anslutarvika.nu


Bra länkar hos oss:

Välj tjänster och se vad våra anslutna kunder tycker (informationsbroschyr)
Varför ska jag ansluta mig och hur gör jag? informationsbroschyr)
www.aknab.valjtjanst.se för att beställa tjänster
Fiberutbyggnad - hur är läget för mitt område?
 


Bra externa länkar:

Bredbandsforum - en del av regeringens bredbandsstrategi
Jordbruksverket - Stöd för bredbandsutbyggnad
Post och Telestyrelsen, PTS - arbetar för att alla ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.
Svenska Stadsnätsföreningen - en oberoende bransch- och intresseorganisation för Sveriges stadsnät.
Telekområdgivarna - en opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för bredband, telefoni och TV.
 
Välkommen med dina synpunkter!
Det har varit ett hektiskt år här på Arvika Kommunnät och många av er har märkt det genom att ni blivit anslutna till det kommunala fibernätet. Har ni synpunkter, vill ni ge feedback - ris eller ros - så tveka inte att höra av er till oss via epost: info@anslutarvika.nu
För att du ska få veta vad som händer på Arvika Kommunnät skickar vi regelbundet ut nyhetsbrev till dig. Vi vänder oss till dig som redan är ansluten, väntar på att bli det eller som är intresserad av att bli ansluten. Självklart vänder vi oss även till alla er som är med i någon fiberförening i Arvika kommun. Du hittar också nyheter på vår webbplats www.anslutarvika.nu.
Anslut dig:
Villaägare - Fastighetsägare - BRF och SMF - Företag - Fiberföreningar
Av hänsyn till er personliga integritet skickar vi ut denna information till dolda mottagare. Sändlistan vi använder innehåller bara epostadresser, för- och efternamn, i ditt fall <<E-postadress>> och <<Förnamn>> <<Efternamn>>, och med andra ord inga andra personuppgifter. Syftet med sändlistan är enkom för utskick av nyhetsbrev med information om våra åtaganden som er lokala fiberinstallatör. Vi garanterar att innehållet i sändlistan inte kommer att spridas vidare till annan person eller verksamhet.  

Vill du ändra din epost eller avboka våra utskick?
Ändra din epostta bort dig eller lägga till dig i vår sändlista
Anslut Arvika - en del av Arvika Kommunnät AB

Postadress:
12. Administration, 67181 Arvika   Besöksadress: Rosendalsvägen 19, Arvika
Webbplats: anslutarvika.nu   E-post: info@anslutarvika.nu   Telefon: 0570-76 40 76

Ansvarig utgivare: Lennart Rönning - Produktion: MaFalls AB

Copyright © 2018 Arvika Kommunnät AB, All rights reserved.