Copy
Hoi lezer,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Dingen Duiden! In deze nieuwsbrief deel ik tips, inzichten en updates op het gebied van zingeving, psychologie en persoonlijke ontwikkeling. 

Veel leesplezier!
Susan
⚡️ Nieuws

Stoppen met social media? De laatste week van december gebruikte ik een week geen social media, omdat ik daar echt even behoefte aan had. Daar maakte ik een video over en later schreef ik er een diepgaand artikel bij.


Mijn belangrijkste inzicht: social media maakt het bijzondere normaal. Dit heeft een grote invloed op ons zelfbeeld en geluk, omdat het lijkt alsof een middelmatig leven niet genoeg is.

Moeten we dan stoppen? Nee. Het heeft ook veel positieve kanten, vooral het in gang zetten van sociale verandering. Denk maar aan bewegingen als body positivity en #metoo. De focus moet wat mij betreft veel meer komen op het collectief in plaats van het individu, ook online.

Lees hier mijn artikel: Het grootste probleem van social media.

📕 Boeken die ik las
 

De egotunnel van Thomas Metzinger

Het meest diepgaande boek dat ik tot nu toe las over bewustzijn en het zelf. Filosoof Thomas Metzinger legt op basis van wetenschappelijk en filosofisch onderzoek uit dat het 'zelf' een concept van het brein is. Er is volgens hem geen onderscheid tussen lichaam en geest, het ego word gegenereerd door het brein.

Zie het als een tunnel waaruit we niet kunnen ontsnappen. Het is bovendien transparant, waardoor we niet doorhebben dat het er is. Het lijkt alsof we een 'rauwe' blik op de werkelijkheid hebben, maar het is een construct van het brein.

Is dat erg? Nee, het hebben van een bewustzijn is nog steeds iets heel bijzonders. Maar volgens Metzinger begint ook het lijden in de egotunnel. We streven continu naar geluk en plezier, maar dat geeft nooit echte voldoening. Het is daarom beter om te streven naar morele integriteit en naar minder lijden in de wereld.

Is dit dan wellicht de zin van het leven? Een confronterend, maar ook hoopvol boek.

Bekijk hier het boek.


Schaarste van Sendhil Mullainathan

Waarom sluiten arme mensen extreem dure leningen af of kopen ze een gloednieuwe tv? Hier zitten allerlei psychologische redenen achter. Op aanraden van Chi Chiu las ik dit boek. De titel zegt het al, het gaat over schaarste.

Armoede, tijdgebrek, honger en eenzaamheid zijn allemaal vormen van schaarste. Het grote probleem hiervan is dat het je manier van denken verandert. Een tekort werkt nog meer schaarste in de hand.  Enerzijds worden we alerter, maar we kunnen ook minder goed vooruitdenken. Het neemt ons hersenen in beslag. Dit noemt Mullainathan ook wel een verlies van 'bandbreedte'. We krijgen last van tunnelvisie, waardoor we geen andere dingen meer zien en rationele beslissingen nemen. 

Op basis van voorbeelden en onderzoek laat hij zien dat armoede, moeite met afvallen, eenzaamheid of slecht plannen geen karaktereigenschappen of weinig wilskracht zijn. Het is een psychologisch mechanisme waar moeilijk uit te ontsnappen valt.

Ik wist dit deels al wel, maar het boek geeft me nog meer begrip voor de pijnlijk grote verschillen in de wereld.

Bekijk hier het boek.

📲 Media tips 

- Ik had niet verwacht dat ik de HBO-serie Succession zo intrigerend zou vinden. Het gaat over mediamagnaat Logan Roy die een geschikte opvolger zoekt. Het laat op een duistere, maar ook humoristische manier zien hoe de familie Roy ontzettend veel macht heeft. Waarschijnlijk niet heel ver van de waarheid...

- Twee fantastische denkers in één podcast: Max Tegmark en Yuval Noah Harari. Ze praten over bewustzijn, grote verhalen die ons binden, kunstmatige intelligentie en altruïsme. Het uur vliegt voorbij.

- Nederland is nummer 6 van de 'gelukkigste landen' ter wereld. Volgens filosoof Coen Simons klopt daar niks van en is deze geluksmaffia zelfs gevaarlijk. Een treffend artikel op Filosofie.nl.

- Ik was nooit groot fan van Taylor Swift, maar nu ik de documentaire over haar op Netflix heb gezien, ben ik om. Wat een talent én lef om zich uiteindelijk toch politiek uit te spreken.

- De reeks over zingeving in de Volkskrant lees ik met groot plezier. Vooral het stuk van afgelopen week van Maartje Wortel vind ik prachtig. Haar verwoording raakte me:
'Voor mij is het bestaan al zinvol als je met elkaar kunt samenleven, ook al begrijp je elkaar niet. Belangrijk daarvoor is dat je jezelf niet te serieus neemt – het leven als zodanig wel, maar jezelf niet.'

- Vroeger was ze fel atheïst, nu noemt filosoof Stine Jensen zichzelf spiritueel atheïst. Wat ze daarmee precies bedoelt, vertelt ze in De Ongelooflijke Podcast.

- Zoals je misschien weet, heb ik last van acne. Inmiddels heb ik dat goed onder controle, vooral door de juiste huidverzorging. In dit artikel vertel ik daar alles over.

🙋🏼‍♀️ Persoonlijke update

Ik doe op dit moment de #UnlimitedMe cursus van Charlotte van 't Wout. Het is niet de eerste cursus die ik van haar volg, want ik vind haar zienswijze en enthousiasme enorm aanstekelijk.

Deze cursus gaat over doelen stellen en stappen op een nieuwe 'timeline', zoals zij dat noemt. Het idee dat je je identiteit altijd kunt aanpassen en nieuwe dingen kunt gaan doen.

Zelf heb ik ook al duizend dingen uitgeprobeerd. Twee studies, drie banen in vier jaar tijd, allerlei blogs, dagvoorzitter, spreker, online marketeer... 

Soms vind ik dat vermoeiend van mezelf (waarom kan ik niet gewoon voor 1 ding kiezen?!) maar nu zie ik in dat het ook iets moois is. Die nieuwsgierigheid is de rode draad in mijn leven. Ik hoef daar niet bescheiden of negatief over te zijn.

Ik begrijp mijn keuzes steeds beter en dat is heel verhelderend. Ik ben nog maar op de helft van de cursus, maar ik kan nu al zeggen dat het een aanrader is.


Dankjewel voor het lezen en tot volgende maand!


Stuur deze nieuwsbrief vooral door! :)

Kreeg je 'm zelf doorgestuurd? Schrijf je hier gratis in

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op susan@susandullink.nl of reply direct op deze mail.

Tot volgende maand!
YouTube
Twitter
Instagram
LinkedIn
Susan Dullink
Achter de Kamp
Amersfoort, 3811 JD
Netherlands

Voeg mij toe aan je adresboek


Je kan hier je voorkeuren aanpassen of schrijf je uit van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp