Copy
Aquest és el butlletí electrònic de la Fundació Bayt al-Thaqafa. Si no el veus bé, obre'l a través del navegador
 
Juny 2022

Reflexió
ENTREVISTA A SOCIAL.CAT
Salwa L. Gharbi: "Calen polítiques d'inclusió social i participació real per acabar amb els prejudicis envers les persones migrants"
Salwa L. Gharbi, política i activista | Entrevista Social.cat
El mitjà Social.cat conversa amb la política i activista Salwa L. Gharbi per a reflexionar sobre qüestions de construcció comunitària i polítques que promoguin la diversitat. L. Gharbi va participar a les II Jornades Gatzara, organitzades per Bayt.
  • Com creu que la diversitat cultural i en especial la cultura arabomusulmana, enriqueix la cultura catalana?
En primer lloc, quan ens referim a la cultura arabomusulmana hem de tenir en compte que estem parlant de dos components molt amplis, culturals i religiosos. I hem de tenir clar que no tots els àrabs són musulmans, ni tots els musulmans són àrabs. A més, aquesta riquesa que abasta qualsevol cultura —considero que qualsevol cultura té en el seu component una gran riquesa— és encara més gran quan es planteja des d'una perspectiva de la pluralitat. I això és el que passa amb la interacció amb la cultura catalana: que evidentment, dia a dia, la interacció és un aprenentatge. 
  • Hi ha molts estereotips al voltant de les persones migrades, sobretot aquelles que es troben en situació administrativa irregular. Com podriem trencar amb tots aquests prejudicis?
Amb polítiques valentes i progressistes, en primer lloc. Calen més recursos i, sobretot, polítiques d'inclusió social i de participació real. També cal facilitar espais de diàleg, de participació, de treball; que la gent s'escolti i es respecti mútuament, que la gent es conegui. [...] Penso que un dels vessants de qualsevol fòbia és el desconeixement, és el que porta als estereotips i prejudicis; i aquests a la discriminació, i la discriminació al final és racisme.[...] L'important és que reconeixem que hi ha una situació de segregació i de desigualtat, amb una mirada de superioritat i d'inferioritat... Això és el que hem de treballar. Després, si li donem una especificació per aprofundir en els fenòmens com el cas de la islamofòbia, millor.
 
  • Com podem enfortir els vincles entre les dues cultures o diferents cultures? És aquest un dels objctius de jornades com les Gatzara, que organitza la Fundació Bayt al-Thaqafa?
Sí, les Jornades Gatzara formen part de les tasques i la feina que la Fundació Bayt al-Thaqafa porta molts anys fent. Els conec des de fa més de 25 anys, a través de Teresa Losada, a qui tinc molta estima, perquè ha aportat molt a les persones immigrades, sobretot a la immigració arabomusulmana. En un moment que hi havia reticència de relació i de treball amb les dones de característiques tradicionals, la senyora Teresa Losada els donava suport i un espai de veu i d'interacció. Amb les circumstàncies que estem vivint, sobretot en el moment actual, necessitem aquestes jornades i moltes més jornades d'aquestes característiques que facilitin la relació, la comunicació, el diàleg, l'escolta mútua, la comunicació, el coneixement [...].

Llegeix l'entrevista en català >
Llegeix l'entrevista en castellà >
           
           
Fundació Bayt al-Thaqafa
c. Princesa, 14 - 08003 Barcelona
c. Jaén, 18-20 08620 Sant Vicenç dels Horts 
www.bayt-al-thaqafa.org
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
Si vols rebre aquests correus, dóna't d'alta. Si vols deixar de rebre aquests correus, dóna't de baixa. Si vols modificar les teves dades de subscripció,  clica aquí.  


This email was sent to <<Correu electrònic>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundación Bayt Al-Thaqafa · Princesa 14, primer · Barcelona, Barcelona 08003 · Spain