Copy
View this email in your browser

Bayt al-Thaqafa llança una campanya de captació de fons per reunir una família de refugiats afganesos

  • La família del Nàsser, un jove afganès que va arribar a Barcelona l'agost de 2021, té ara l'oportunitat de fugir de l'Afganistan, on és perseguida i viu en una situació precària
  • L'entitat vol recollir 3.000€ per pagar el vol a les 5 persones -una adulta i quatre menors d'edat-, que aviat aconseguiran el passaport i podran viatjar a Espanya
Barcelona, 23 de desembre de 2022. Bayt al-Thaqafa ha posat en marxa una campanya de captació de fons per ajudar a pagar els bitllets de la família del Nàsser, un jove afganès acompanyat per l'entitat. El Nàsser va haver de fugir del seu país arran de la retirada dels exèrcits occidentals de l'Afganistan i la presa de poder per part del Govern talibà. Ara, la seva dona és a Kabul, on s'espera que aconsegueixi el passaport per sortir del país en els propers dies. Un cop fora del país, sol·licitarà un visat per arribar a Espanya, on trobarà seguretat i protecció. Amb ella, hi ha els seus quatre fills (tots menors d'edat), que ja tenen el passaport. El visat, però, tindrà una validesa de 3 mesos, termini en què han de poder adquirir els bitllets d'avió, que costaran al voltant de 3.000€. Tot i que ja ha aconseguit el permís de treball després de 6 mesos coneixent l'idioma i la societat catalana, el Nàsser encara no té els recursos per afrontar el pagament dels vols.

La seva família viu en condicions precàries al nord de l'Afganistan, mirant de passar desapercebuda per evitar represàlies. Aquesta setmana s'ha desplaçat fins a Kabul per aconseguir el passaport que els falta. Quan l'hagin aconseguit, els seus familiars hauran d'anar fins a Teheran a sol·licitar un visat davant l'ambaixada espanyola, demostrant un temor real i fundat de persecució al seu país. Des del moment en què aconsegueixin el visat, tindran 3 mesos per arribar a Espanya, on per fi estaran protegits i podran reunir-se amb el Nàsser.


A l'Afganistan hi ha encara milers d'excol·laboradors del govern i dels aliats, familiars i altres activistes pro drets humans que intenten fugir del país, empesos per la por, la violència ambiental i la manca de recursos per respondre a les necessitats bàsiques. Els darrers mesos l'Estat Islàmic hi ha reivindicat diversos atacs terroristes i el nou Govern talibà ha restringit gran part de les llibertats individuals, especialment de les dones, realitzant fins i tot execucions públiques retransmeses a les xarxes socials.

L'impacte de la separació de la família en la salut mental i la integració

Un cop les persones refugiades arriben al país de destí, el seu procés migratori continua i han de fer front a obstacles administratius fins aconseguir un permís de treball, que com a mínim triguen sis mesos a aconseguir. La frustració per no poder treballar se suma al fet d'haver hagut de deixar sobtadament les seves vides, i l'angoixa i la incertesa d'arribar a una nova societat mentre la seva família continua en una situació d'extrema vulnerabilitat. Sovint, tot plegat es produeix després d'haver superat llargs i durs trajectes fins arribar al país de destí.

Tot plegat condiciona el seu estat mental. Bayt al-Thaqafa ofereix diversos serveis, en funció de les necessitats de les persones: un acompanyament sociolingüístic, un servei d'atenció psicològica si cal, un orientador laboral perquè, quan tinguin el permís, puguin trobar feina, etc. En el cas del Nàsser, la seva integració no s'ha pogut realitzar íntegrament, per la inseguretat i vulnerabilitat a la que està exposada la seva família. Al dol migratori generat per la ràpida separació del seu país, s'hi suma una forta inestabilitat emocional per la situació d'impotència respecte els seus familiars.

 
Bayt al-Thaqafa és una organització amb l’objectiu de facilitar la integració social, cultural, cívica i política de les persones migrades, sense renunciar a la seva pròpia identitat. 
 
Més informació:

Jordi Planas, Àrea d'Interculturalitat i Comunicació
jordi.planas@bayt-al-thaqafa.org

 
Fes un donatiu
Twitter
Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2022 Fundación Bayt Al-Thaqafa, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp