Copy
Ons jaarverslag van 2016, week 2
2016 DE VERHALEN
Bouwbedrijven hadden het ook in 2016 moeilijk om geschikte werknemers te vinden voor bepaalde profielen. Wij losten dat probleem op door creatief en gericht kandidaten te zoeken die zich tijdens de opleiding van hun beste kant moesten tonen aan de bedrijven. Zo konden nog meer mensen nog meer kansen grijpen.
Divers publiek in de opleidingen
De 54-jarige werkzoekende Paul volgde onze eerste opleiding betonmixerchauffeur. "Ik moest plots stoppen met m'n werfstage voor een operatie. Elke dag hingen mijn leerbedrijf en collega's bezorgd aan de telefoon. Toch krijg ik mijn contract bij Inter-Beton wanneer ik hersteld ben! Wat een super positieve verrassing. Ik heb een wat moeilijkere leeftijd en vreesde uit de boot te vallen. Maar jullie hebben me niet aan mijn lot overgelaten om een stageplek te zoeken na de opleiding. Die werfstage maakte er gewoon deel van uit. De kansen na deze opleiding zijn echt buiten categorie. Doe zo verder, zou ik zeggen!"
Cedric zat in zijn vijfde jaar geneeskunde maar koos overtuigd voor onze opleiding onderhoudstechnicus centrale verwarming. “Ik hing nog met twee vakken vast aan mijn bachelor, maar mijn motivatie was totààl weg. Deze opleiding sprak me meteen aan. Er is immers een verband tussen geneeskunde en cv/sanitair. Je hebt een systeem met onderdelen zoals een pomp – of het hart – en daar kan je problemen hebben. Je moet dus probleemoplossend denken. Ik amuseer me hier heel goed en leer massa’s bij.”
Meningen uit de sector
Talentenwerf vertrekt altijd van wat leeft bij de werkgevers, in de bouwbedrijven. In functie van de noden daar worden mensen opgeleid, niet andersom. Zo leiden we op maat van één bedrijf of enkele bedrijven juist die mensen op die nodig zijn. Wat vinden de decision makers nu eigenlijk zélf van deze aanpak?

Directeur Geert Legein van de Benelux Federatie van Natuursteengroot-handelaars is enthousiast over onze eerste opleiding natuursteenbewerker. Meer nog, hij kijkt al uit naar een volgende editie. Geert: “Deze opleiding van Talentenwerf is heel waardevol, omdat ze een tegenwicht biedt tegen het verdwijnen van een van de oudste ambachten.” 

Emile Vertongen (bestuurder Fedbeton & Transportbeton) en Theo Servaes (secretaris Fedbeton) waren van bij de conceptfase betrokken bij de eerste opleiding betonmixerchauffeur voor werkzoekenden. Hieronder lees je hun gezamenlijke reactie op het opleidingsinitiatief.
De heren Vertongen en Servaes benadrukken de grote interesse bij veel Fedbeton-leden voor een herhaling van onze formule. “Dit is voor onze arbeidsintensieve sector een extra kans om gemotiveerde en goed opgeleide mensen aan te werven. Dat de mensen van Talentenwerf de selecties uitvoeren, maakt het veel eenvoudiger om - soms ook langdurig - werkzoekenden toch te laten instromen. Grote troef is dat de kandidaten tijdens hun opleiding eerst kennismaken met het beroep, en nadien intensief worden begeleid binnen de bedrijven. Dat ze de vakopleiding BMC krijgen van lesgevers met wie Fedbeton ook werkt, betekent dat ze een volwaardige opleiding hebben genoten.”
Industrieel schildersbedrijf Xervon vindt het erg belangrijk om kandidaten aan het werk te zien "om te weten wie het waard is om te mogen starten", zegt projectleider Danny Van Ballaert. Hij noemt de formule van Talentenwerf “geniaal, omdat de recruiters oog in oog staan met wérkende kandidaten.” Danny: “De opleidingen zijn succesvol omdat ze plaatsvinden in realtime: in het echt gaat het net zo, niets wordt verbloemd. Dat is essentieel in een sector als de onze, waar geen scholing is, en waar het meestal om een moeilijke groep gaat.”
Woodwize-consulent Liesbeth Agneessens: "In 2016 hebben Talentenwerf en Woodwize - voorheen OCH - voor een 2de keer de handen in elkaar geslagen om een werkzoekendenopleiding tot CNC-operator uit te werken. De mensen van Talentenwerf kennen hun job en zijn stuk voor stuk zeer bekwaam. De samenwerking verliep daardoor van begin tot einde zeer vlot. In dit project werd de expertise van beide organisaties en de input van de sectorbedrijven samengebracht. Dat werd positief onthaald door alle betrokken deelnemers, werkzoekenden en stagebedrijven. Dergelijke samenwerkingen zijn zeker voor herhaling vatbaar."
Leerkansen op werven
Via de openbare aanbestedingen van de BAM nv scheppen we leerkansen op werven. Soms is er kans op tewerkstelling, soms niet. In dat geval zijn er nog altijd kansen voor competentieversterking. Zorgen dat kandidaten door te werken op de werf meer uitzicht krijgen op een vaste baan. Maken dat ze hun curriculum verbeteren voor sollicitaties in de toekomst. Hùn toekomst. Maar er gebeurt nog veel meer op onze openbare werven.
Amina Jacops heeft de bouw van de fietsersbrug over het Albertkanaal aan de IJzerlaan gefilmd in het eerste semester en gaat haar beelden en interviews nu monteren tot educatief materiaal voor jongeren van de eerste graad secundair. Dat is haar eindwerk als bachelor leerkracht secundair onderwijs techniek en informatica aan Thomas More Antwerpen. Amina: “Ik heb er in mijn studie vaak theoretische uitleg over gehad. Maar al die beroepen van dichtbij zien tijdens diverse fases op de werf is een unieke kans dankzij Talentenwerf. Het interessantst waren de interviews met de mensen zélf. Zij leggen alles glashelder uit.”

Marc Peeters is leraar wegenbouw in het Wilrijkse Don Bosco werken én leren. Via Talentenwerf kon hij met zijn leerlingen voor twee dagen aan de slag op de werf IJzerlaan, tijdens het asfalteren. Dag één werkten ze mee aan de onderlaag van het wegdek. Ze vulden gaten manueel met schop en asfalt waar de machine niet bij kon, en hebben de grond verdicht met trilplaat en wals. Dag twee mochten ze zelfs - onder begeleiding - asfalteren met de machine. Marc: “Ze vonden dat zeer interessant en hadden zelfs spijt dat ze 's namiddags niet mee konden met Stadsbader naar de volgende werf. Ook de bouwvakkers zelf vonden het bijzonder tof om hun vak te tonen aan onze leerlingen. Ze legden ons alles heel geduldig, duidelijk en enthousiast uit.”

Volgende week, deel 3 - De toekomst
Herlees deel 1 - De Cijfers
Share
Tweet
+1
Forward
Share
Talentenwerf is een partnerschap van:


Met financiële steun van:

Uitschrijven