Copy
In deze Nieuwsbrief nr. 27 onder meer: van het bestuur, lekker liggen in Culemborg, bedenk een leus, opening Den Haag en: Harderwijk, maak het mee!
                   Bekijk in je browser
                   Facebook
                   Twitter
                   Website
Share
Tweet
Forward
Van het bestuur
Officieel is het nog voorjaar maar: de zomer is begonnen. En we kunnen dus weer lekker varen!  Want dat is toch de bedoeling van ons soort schepen? Om dat varen te stimuleren zijn we een nieuwe activiteit gestart: 'Lekker liggen in....' De mooiste inzendingen krijgen het boek over 'een vrouw van staal'! Paul Kamstra bijt het spits af in Culemborg. De oplevering van de Calandkade in Den Haag is achter de rug. Ondanks de kou kwamen best wat geïnteresseerden opdagen waaronder de wethouder die een gloedvol betoog hield. We zijn van plan om Schepencarrousel T-shirts te maken en daarvoor zoeken we een passende leus. De mooiste inzending, naar de mening van het bestuur, krijgt naast de eer natuurlijk een T-shirt opgestuurd met de gekozen tekst. In de laatste bestuursvergadering hebben we besloten om schippers die voor het eerst een haven aan doen van de Schepencarrousel -'eerstelingen'- een wat grotere vlag op te sturen (100*150m.). Dus vermeld even bij de boeking: "ik doe dit voor het eerst!"
Tenslotte: we denken er over om, voor wie dat leuk lijkt, in het eerste weekeinde van oktober (2 en 3 oktober) elkaar met onze schepen te ontmoeten in/bij Harderwijk. Wie wil meedoen en wie wil helpen bij de organisatie? Geef je hier op.

Lekker liggen in....Culemborg

Hierbij een kleine evaluatie van deze Carrousel plek
Culemborg is allereerst een alleraardigst stadje aan de linkeroever van de Lek ter hoogte van kilometerraai 940. Middels Wikipedia kom je erachter dat hier heel wat geschiedenis is geschreven. Het gemeentehuis op de markt is een bezienswaardigheid, omgeven met vele historische panden. Jammer dat corona dit jaar zoveel roet in het eten gooit. 
De haven ligt net voor de pont en spoorbrug. Wij zijn in de afvaart de pont voorbijgevaren, daarna gezwaaid en weer in de opvaart gegaan en achteruit de havenmond in gevaren. Aan het einde van de invaart moet je een haakse bocht naar stuurboord maken. Op stil water zou dit niet echt moeilijk zijn. Echter, als de stuw in Amerongen (wat) open staat, is er stroming op de Lek. Wij hadden 2,5 km/h. Dan is er een behoorlijke neer haaks op de invaart, wat het invaart behoorlijk bemoeilijkt de eerste keer. Volgende keer zou ik zo noordelijk mogelijk van de invaart proberen te blijven tot je uit de stroom bent en niet het midden. Ik heb dan ook een in de davits hangend bijbootje geraakt. Gelukkig geen schade. In de draai naar stuurboord was het krap, want er lagen enkele scheepjes hinderlijk in de weg, maar dat ging perfect.
Aan de kade zijn boldertjes die bedoeld zijn voor kleine scheepjes, wat ons deed besluiten op de spudpalen te gaan, diepte 2,5 m.
Bij het laatste hoogwater is de kade flink overstroomd geweest, wat een flinke laag kleverig slip had achtergelaten, met alle gevolgen van dien, vieze klompen en schip.
Bij hoogwater kun je hier niet blijven liggen. Er zijn geen palen waar je tegenaan kunt liggen en de spanning gaat van de aanwezige stroompalen af. Je moet dus een plan B hebben als je hier in de winter wilt verblijven.
De stroom kost hier 50 ct./kWh tegen b.v. Wageningen 22 ct. Neem dit mee in je overwegingen. Zonnepanelen leveren hier weinig op, door de bomenrij langs de kade. Ook schotel ontvangst voor je TV is hier ook kansloos door dezelfde bomen.
Een auto kan je wel hier afzetten. De havenmeester moet dan even een paaltje wegnemen om van de kade te komen. Parkeren is geen probleem.
Ondanks een en ander een aardige pleisterplaats als de omstandigheden mee zitten.
Opgetekend door Paul Kamstra, schipper op de Avontuur, naast ………….. Mariëtta.

Oplevering Calandkade Den Haag

De feestelijke oplevering van onze carrouselplaatsen aan de Calandkade was op vrijdag 2 april in aanwezigheid van wethouder Bredemeijer. Kijk hier naar zijn toespraak: https://youtu.be/wB6TkeRXNsc

openingstoespraken....
Ook in de Scheepvaartkrant werd aandacht besteed aan deze oplevering: https://www.scheepspost.info/drie-ligplaatsen-voor-historische-schepen-in-laakhaven/
Het bestuur neemt zich voor om ook bij volgende nieuwe locaties voor de Schepencarrousel daar op gepaste wijze aandacht aan te besteden. Een feestje is nooit weg...

Wil je ook zo'n vlag?

Ondertussen hebben zich 135 schippers verbonden aan de Schepencarrousel. Toch maakt maar een kleine minderheid gebruik van al die havens (nu al 26). Kijk hier voor de locaties.
Om te stimuleren dat meer mensen ook eens zo'n Carrouselhaven aandoen hebben we in de laatste bestuursvergadering het volgende bedacht: als je voor het eerst een Carrouselplek boekt, krijg je bovenstaande schitterende vlag (100*150m) opgestuurd. Wie wil dat nou niet? Wel even aangeven bij de boeking dat je een 'eersteling' bent.

Weet jij de winnende leus?

We willen t-shirts laten maken met een pakkende slagzin. Zodat we kunnen laten zien dat we bij de Schepencarrousel horen en daar trots op zijn. Maar ja: welke leus is nou pakkend? Hierboven een voorbeeld. Weet jij een nog leukere slogan? Stuur hem op en maak kans op een echt Schepencarrousel shirt met jouw leus!

Naar Harderwijk?

Onze schippersbijeenkomst in Wijk bij Duurstede is vorig jaar niet doorgegaan. Dat is jammer want het is goed om elkaar af en toe te zien. Daarom is het plan opgekomen om een soort reunie te organiseren aan het eind van de zomer. Het idee is om in het weekeinde van 2 en 3 oktober met schip naar Harderwijk te varen. Mits daar voldoende animo voor is. En voldoende mensen die even willen meedenken hoe we dat organiseren en wat we daar dan gaan doen. Dus heb je zin, plannen: laat het ons weten!

Harderwijk is een prachtig Zuiderzee stadje, gelegen tussen de Veluwe en het Randmeer. Wie kent niet de Universiteit van Harderwijk met beroemde promovendi zoals onder meer de medicus Herman Boerhaave en de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus. Naast hanzestad was Harderwijk ook garnizoensstad. De oude binnenstad met meer dan 100 monumenten is beschermd stadsgezicht. Maar Harderwijk wil ook hèt watersportcentrum van de Randmeren worden. De laatste jaren wordt druk gewerkt aan een geheel vernieuwd waterfront.
 
De  Havendienst van Harderwijk wil heel graag meer Historische Schepen ontvangen.  Ze hebben nu al wat mooie schepen liggen voor de winter. Daar komen veel positieve reacties op. Vroeger lag de Haven vol met Botters en andere traditionele schepen, mede daardoor worden Historische Schepen graag gezien in Harderwijk.
 
Harderwijk heeft meerdere havens waar de schepen mooi tot hun recht komen. Vanaf het Wolderwijd varend, kun je via de nieuwe Vaargeul de Strandhaven invaren. In de Strandhaven ligt inclusief steiger 375 m. kade. Vanaf de Strandhaven kun je via de Vischpoortbrug de Stadshaven invaren. De doorvaart van de Brug is 7 m. In de Stadshaven is 425 m. aan kade. Via de Dolfinariumbrug (7m.) kun je de Waterstadhaven invaren. Hier is aan weerszijden een kade van ruim 100 m. aanwezig. En dan hebben we nog de Vissershaven, bereikbaar via de Waterfrontbrug (8m.) Hier is 300 m. aan kade. Er is dus ruimte genoeg.
Alle havens hebben stroomaansluitingen 16 A. en genoeg watertappunten 

De komende jaren gaat de Gemeente nog meer kades inrichten voor Historische Schepen. Men is in november 2020 begonnen met de bouw van een nieuw Havenkantoor, in Zuiderzeestijl en gelegen in het middelpunt van de havens. Het zou in juni 2021 klaar moeten zijn. 
Zomers is Harderwijk echt een Passantenhaven maar in de winter zijn Historische Schepen van harte welkom, tegen sterk gereduceerde tarieven. 
Copyright © 2021 Schepencarrousel, All rights reserved.


Wil je iets veranderen?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp