Copy
In dit nummer onder meer: van het bestuur, Katwijk aan Zee, bericht van de penningmeester, schip uitgelicht en een verslag van de Schippersbijeenkomst
                   Bekijk in je browser
                   Facebook
                   Twitter
                   Website
Share
Tweet
Forward
Van het bestuur
Het was een mooie lange hete zomer. De nieuw toegevoegde Carrouselhaven in Katwijk aan Zee had deze zomer veel aanloop omdat een flink aantal schippers eerst de reünie van het Historisch Bedrijfsvaartuig in Leiden bezochten en daarna even Katwijk aandeden. Waaronder de voorzitter. Op 29 september kwam het bestuur weer bij elkaar, ditmaal in Wijk bij Duurstede waar op hetzelfde moment de Lekkodagen waren. Vandaar dat het een goed idee leek om dan ook meteen de Schippersbijeenkomst daar te organiseren. Hieronder meer daarover. Het bestuur heeft besloten om de liggeld bijdrage van € 1 per dag af te schaffen. Er zijn weer nieuwe wimpels in de maak voor het nieuwe jaar 2019, iets groter dan de oude, op veelvuldig verzoek. Je kan hem af komen halen op de Traditionele Schepenbeurs in Den Helder en anders sturen we hem op.

Katwijk aan Zee

Sinds begin juni 2018 heeft ook Katwijk aan Zee een Historische Haven waar onze Carrouselschepen welkom zijn. Kijk op de website. Na de oude schepen reünie van Het Historisch Bedrijfsvaartuig in Leiden streken veel schepen even neer in Katwijk. Het is heel bijzonder om zo dicht bij de zee te kunnen liggen en met die snikhete zomer die we hadden ook erg fijn dat het net een paar graden koeler is. Een aanrader wat mij betreft!

Den Helder is inmiddels ook aangesloten en Schiedam is bijna rond.  De ontwikkelingen in Groningen (Hoogkerk en Winschoten) gaan de goede kant op. Ook Coevorden overweegt mee te doen.

We zijn heel blij met de ambassadeurs die we al hebben maar we zijn op zoek naar nog meer mensen die ons tippen of zelf actief nieuwe ligplaatsen willen aanbrengen. Dus als je nog kansrijke locaties weet of hebt: geef het even door via de mail of het aanmeldformulier op onze website. Hoe meer locaties we hebben hoe beter ons varend erfgoed in beweging blijft. 

Van de penningmeester

Al langer praten we in het bestuur over de bijdrage van onze donateurs. We willen graag dat onze activiteiten betaald kunnen worden en we willen een eenvoudige financiële structuur. We hebben daarom besloten dat we m.i.v. 1 januari 2019 niet meer het liggeld van €1,00 per dag in rekening brengen. Deze was je tot nu toe verschuldigd als je meer dan 90 dagen gebruik maakte van carrouselplaatsen. Deze systematiek bleek onduidelijk, moeilijk controleerbaar en werd vaak niet nageleefd. We hebben bedacht dat we op basis van onze inkomsten, van 2016, 2017 en 2018 en de activiteiten die we voor ogen hebben, rond moeten kunnen komen met de donatie zoals vorig jaar afgesproken. Iedereen betaalt minimaal € 50,00 per jaar. Voor nieuwe inschrijvingen rekenen we vanaf 1 januari 2019 €10,00 inschrijfgeld, bij acties geven we deze terug d.m.v. kortingen. Bijvoorbeeld: tijdens de beursdagen Den Helder (9 t/m 11 november) gebruiker worden van de Schepencarrousel, gelijk betalen en het vlaggetje meenemen = inschrijfgeld vrij.
Overigens voor onze vaste donateurs, je kunt jouw nieuwe jaarvlaggetje 2019 ophalen bij onze stand op de beurs. Kom je niet naar Den Helder, dan sturen wij het vlaggetje na ontvangst van de donatie, net als dit jaar, gewoon weer op!!!

Schip uitgelicht: Serendiep

De Serendiep is niet wat je noemt een doorsnee Carrouselschip. Oorspronkelijk gebouwd (in 1959) als Kempenaar op de scheepswerf De Jong en Smit in IJsselmonde. Het is één van de laatste geklonken schepen. Onder de namen 'Fe', en vanaf 1971 'Anje' doet het dienst als vrachtschip op de binnenwateren van voornamelijk Nederland, België en Duitsland. Nu Ingekort tot 42 meter met een breedte van 6,60m. 
De originele motor van Stork wordt na een gebroken krukas in 1995 vervangen door een nieuwe motor van Detroit (369 PK). In deze tijd worden ook de schipperswoning en de luikenkap vernieuwd. In 2018 komt een eind aan de actieve vrachtvaart wanneer het schipperspaar Sijbrands-Kruidhof, dat het schip ruim 45 jaar onder zijn hoede had, met pensioen gaat.

Het schip komt in handen van kunstenaarscollectief De Spullenmannen dat er een onderkomen in ziet voor het Knopjesmuseum, een kruising tussen een escaperoom en een wetenschapsmuseum. In deze tentoonstelling leggen bezoekers zowel fysiek als mentaal een ontdekkingsreis af door een labyrint vol interactieve installaties die kunst en wetenschap combineren. Het ruim van het schip voegt een extra beleving toe aan deze ontdekkingsreis.

Maar tentoonstelling en schip zijn ook op een andere manier met elkaar verbonden. De waterwegen van Europa hebben onze cultuur vormgegeven en waren altijd al routes waarlangs nieuwe kennis en inzichten zich verspreidden. Het schip voegt zo een extra dimensie toe aan het museum als verspreidingsplek van kennis en nieuwsgierigheid.

De Serendiep is nu een varend onderkomen voor het Knopjesmuseum van kunstenaarscollectief De Spullenmannen. Actuele aanmeerplaatsen en bezoekersinformatie zijn te vinden op www.knopjesmuseum.nl

Schippersbijeenkomst

Op zaterdag 29 september kwamen zo'n 25 deelnemers aan de Schepencarrousel bij elkaar in Wijk bij Duurstede. Na een inleiding van voorzitter Henk Muis over de visie en de missie van de Schepencarrousel kwamen de schippers zelf aan het woord.
De hamvraag was: "wat is er nodig om onze schepen nog meer aan het varen te krijgen?"
Een vraag die leefde onder de aanwezigen was hoe je dat nou regelt, dat wonen aan boord. Hoe kies je een domicilie, een postadres. Naast dat je een adres bij familie of vrienden kan hebben is er misschien ook een mogelijkheid om je toch in te schrijven bij een gemeente, die zou dat verplicht zijn.
Er lijkt ook belangstelling te zijn voor een soort 'bemanningspool' om onervaren schippers die toch willen carrousellen van de ene ligplaats naar de andere te helpen. Wat ons allemaal zou helpen is dat onze schepen en schippers zich ook ambassadeurs voelen en ons verhaal uitdragen. Zodat meer schippers en havenbeheerders warm lopen voor de Schepencarrousel. Als je hieraan mee wil doen:
stuur even een berichtje.
En natuurlijk blijft er behoefte aan meerdere plekken binnen een regio, we moeten proberen de leemtes op te vullen. Zo zijn we nu goed bezig in de Randstad en ook in Groningen.
En verder moeten we blijven aandringen op betaalbare ligplaatsen met voldoende voorzieningen, wellicht ook 380 V aansluiting.
Een interessante koppeling werd gemaakt met de soms onbewoonde schepen in Varend Erfgoedhavens: wie houdt er toezicht op die onbewoonde schepen? Dat kunnen wij als carrouselschippers natuurlijk doen!
Ook een ligplaatsrooster op de website zou mooi zijn. We hebben daar wel eens een poging voor gedaan maar het mankeert ons aan ICT kennis maar ook kennis van wie waar op welk moment ligt. Of we zouden allemaal onze AIS aan moeten zetten...
Al met al een geslaagde bijeenkomst met voldoende ruimte voor onderlinge kennismaking en uitwisseling.
Voor herhaling vatbaar!

Traditionele Schepenbeurs Den Helder

Op 9, 10 en 11 november staan we weer op de Traditionele Schepenbeurs in Den Helder.  Dit is de gezelligste beurs van Nederland, dus kom ook bij onze stand langs voor een praatje. We kunnen dan uitleggen wat we doen, hoe we werken en wie er allemaal zijn aangesloten bij de Schepencarrousel.
De organisator van de Traditionele Schepenbeurs, Jet Sluik, zei in een interview: “Ik wil laten zien hoe gaaf het is om te varen”. Laat dat nou precies aansluiten bij de Schepencarrousel. De Traditionele Schepenbeurs is daarom een plek waar de Schepencarrousel helemaal thuis hoort. We hopen dan ook veel nieuwe mensen te spreken en schippers aan te sluiten.

Als je even onze stand aandoet dan kan je meteen je nieuwe grotere (!) winpel voor 2019 meenemen. Of je aanmelden als donateur zonder dat je inschrijfgeld hoeft te betalen...

Groei!

Twintig nieuwe donateurs hebben zich dit jaar aangesloten bij de Schepencarrousel, waarvan twee zich richten op het voor het eerst aanschaffen van een nieuw schip. Na, samen met de penningmeester, ons gestort te hebben op het actiever aanschrijven van gebruikers die niet betalen, maakten we schoon schip en hielden een bestand over gevuld met donateurs die ons actief steunen. Inmiddels breidt het bestand zich gestaag uit, waar we enorm blij mee zijn.
Sinds begin vorig jaar zijn er ruim 40 nieuwe paspoorten aangemaakt en even zoveel banners uitgedeeld. Steeds vaker zoeken (aspirant) schippers contact of ze de stap durven maken om zich helemaal te verlaten op de Schepencarrousel. Harde garanties geven we niet, maar het gebeurt zelden als we iemand niet blij kunnen maken met een Carrouselplek. Af en toe gebeurt het ook dat een havenmeester, voor de zekerheid, controleert of de schipper wel lid is. Heel soms is dat jammer genoeg niet het geval en is degene niet welkom of kan geen gebruik maken van onze privileges. Gelukkig ervaren steeds meer schippers en havens de voordelen van ons systeem, we groeien!! We hopen natuurlijk dat we in 2019 nog meer schepen, donateurs en havens bij elkaar kunnen brengen. Het zorgt voor gevulde havens, zie Wageningen, veel rondvarende mooie schepen met vaak prachtige verhalen.

Website

Nadat Petra Spithost onze website in 2016 heeft overgezet naar Wordpress kunnen we er nu zelf van alles mee. Zo hebben we nu een veel interactiever systeem voor het boeken van de ligplaatsen. Iedere schipper heeft een SC-nummer (Schepencarrouselnummer) en kan in combinatie met het schip zelf een boeking doen. Er is via de website in de meeste gevallen direct contact tussen de schipper en de havenmeester.
Het opgeven van nieuwe schepen loopt ook in 95% van de aanmeldingen via de website. Het invullen van het formulier vraagt best wat verzamelwerk van de aspirantdonateur, maar in de regel verloopt alles goed. Nieuw is dat we dit jaar gebruik zijn gaan maken van de verplichte beveiligde SSL omgeving, de adresregel begint nu automatisch met https://, verder hebben we in mei ons AVG protocol vastgesteld en staat er op de website ook van alles over cookies en hoe wij met je gegevens omgaan.
Zelf vinden we de presentatie op de hoofdpagina 
erg geslaagd, gemaakt door de initiatiefnemer van de Schepencarrousel zelf: Annelinde Gerritsen. Mooi om te gebruiken en anderen te laten zien wat de Schepencarrousel doet of bij een verjaardag waar het gesprek niet zo wil.
Naast alle mooie veranderingen staat op ons lijstje om de website nog verder te verfraaien. Het oog wil ook wat!!!!
Copyright © 2018 Schepencarrousel, All rights reserved.


Wil je iets veranderen?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp