Copy
In dit nummer onder meer: van het bestuur, Den Haag, bestemming Groningen, Geertje, Jessi, ook Zaltbommel gaat meedoen, lekker liggen in Terherne.
                   Bekijk in je browser
                   Facebook
                   Twitter
                   Website
Share
Tweet
Forward
Van het bestuur
Rare tijd, Coronatijd. Bruggen worden soms niet bediend. Kroegen en restaurants zijn dicht. Weinig mensen op straat en in het openbaar vervoer. Zo'n beetje alle evenementen zijn afgelast waaronder de traditionele reünie van het Historisch Bedrijfsvaartuig in Winschoten (wordt volgend jaar) en Sail (pas over 5 jaar weer). Maar gelukkig kunnen we meestal nog wel varen, de grotere vaarwegen zijn gewoon open. 
Recentelijk zijn er weer 2 havens bijgekomen: Zaltbommel en Den Haag. Die komen binnenkort ook op onze website en dan kan je boeken. En ook in Groningen gaat er wat gebeuren, Nico praat je bij.
Verder hebben we weer nieuwe deelnemers, de Geertje, voorheen van Steen, vaart door met een nieuwe eigenaar en Reint vertelt enthousiast over de pracht van Noordwest Overijssel en hoe je lekker kan liggen in Terherne (of is het Terhorne?).
 

Den Haag doet mee

Den Haag doet mee met de Schepencarrousel. Het gaat om 3 ligplaatsen aan de Calandkade. Dat was eerst een wat rommelig gebied maar de eerste appartementen zijn opgeleverd en de kade wordt opnieuw ingericht. Het wordt een autoluwe straat met een oude gerestaureerde kraan en tegenover een oud bedrijfspand ('Maakhaven') dat gehandhaafd is en waar kleine bedrijven in komen/zitten.

De eerste schepen kunnen vanaf begin juni terecht op 2 plekken, de laatste plek is nog een bouwterrein. Binnenkort te boeken op onze website.

Ze willen graag in juni een soort officiële oplevering met een paar schepen met de wethouder, toespraken, vlaggen etc.
Heb je belangstelling om daar bij te zijn (met je schip) geef dan even een seintje!

Bestemming Groningen

De bakermat van de Schepencarrousel ligt in Gelderland en dat is goed te zien aan ons ligplaatsenaanbod. Zo’n dicht netwerk zouden we natuurlijk graag in heel Nederland zien. In de provincie Groningen gaat het in elk geval de goede kant op. De Groninger gemeenteraad heeft in april het groene licht gegeven voor de UT Delfiahaven in Hoogkerk. Eerdere werktitels waren Historische Haven Hoogkerk en Carrouselhaven Hoogkerk. Dit moet de eerste plaats in de provincie Groningen worden waar onze donateurs op carrouselvoorwaarden terecht kunnen.
Geïnspireerd door deze ontwikkeling is onze penningmeester, die de kleurrijke Noorderhaven als thuishaven heeft, aan de slag gegaan met een plan voor een gemeentelijke schepencarrousel. Dit plan, met ligplaatsen her en der binnen de gemeente Groningen, zou zowel varende schepen uit de stad Groningen als deelnemers vanuit onze stichting moeten bedienen.
Daarnaast is er beweging in de gemeente Oldambt, met name in Winschoten. Helaas valt de voor juli geplande LVBHB-reünie in het coronawater, maar inmiddels is de situatie daar, ook voor de bewoners van de Tramhaven, zoveel duidelijker geworden dat de aanwijzing van misschien wel drie carrouselplaatsen tot de mogelijkheden behoort.
NT 26/4/2020

Geertje vaart door

Geertje, dat is de naam van de steilsteven van onze nieuwe deelnemer Chiel Hooijmans. De Geertje was tot vorig jaar in eigendom van de markante André van de Heuvel, beter bekend als “Steen”. Hij was eigenaar sinds 1977 en voer tot 1988 nog vracht met het scheepje in Nederland, België en Frankrijk. De Geertje is verder gerestaureerd, waarbij zelfs het stuurhuis (welke niet van oorsprong aanwezig was) is verwijderd. Chiel vertelt dat het goed gaat met “Steen” en dat hij ondanks respectabele leeftijd en ziekte nog vol met plannen zit. Hij reist en leeft in zijn camper en bedenkt weer mooie artistieke dingen. Chiel is het zwerversbestaan ook niet vreemd, hij woont en werkt nu op de Geertje en heeft voor de afwisseling ook een kampeerwagen. Hij gaat binnenkort met Geertje naar Katwijk en vindt het leuk om op een actieve zwervende manier deel te nemen aan de Schepencarrousel. Wat er nog aan ontbreekt is het marifooncertificaat en het fel begeerde groot pleziervaartbewijs.

Erfelijk belast?

Jessi is de naam van de sleper die onze nieuwe deelnemer Josse Nieuwhof gekocht heeft (ja inderdaad: familie...). Een voormalige stoomsleper, die uiteindelijk in 1960 voorzien is van een motor, genaamd Worthington. Als je deze naam in tikt bij Google kom je al snel bij het schip de Anna Martha II, of de Paul Watson. Dat is inderdaad het schip waar het om gaat. Josse heeft een liefde voor alles wat mobiel is, maar dan vooral van het aparte. De Worthington is een langzaamloper, 5 cylinder, 44000 cc, lucht gestart en 150 pk. Deze motoren kwamen beschikbaar als overblijfsel uit het zgn Marshallplan, het is dan ook een motor gemaakt in de USA. Het is eigenlijk een stationaire motor, veel gebruikt voor gemalen en als generator. Josse en zijn vriendin Jess gaan de sleper gebruiken als tweede verblijf en zullen veel varen in het midden van het land en op vakanties naar verdere bestemmingen.

Ook Zaltbommel doet mee!

Zaltbommel, te weten de stads(jacht)haven “de Golfbreker”, vroeg ons om ook carrouselhaven te mogen worden. Alles is goed doorgesproken en het enthousiasme is groot na de eerste kennismaking. We zijn het al zo goed eens geworden dat direct de carrouselhavenvlag overhandigd kon worden. Toch moeten er in het bestuur nog wat nootjes gekraakt worden. Zaltbommel is een hele mooie plek om te liggen, centraal in het land met hele goede verbindingen met het westen en zuiden.
We houden jullie op de hoogte en zullen Zaltbommel gelijk online zetten zo gauw boeken mogelijk is.

Lekker liggen in Terherne

Als relatief nieuwe medebestuurder van de Schepencarrousel wil ik graag mijn ervaringen delen tijdens deze vreemde tijden. Vreemde tijden omdat nu met het hele Coronagebeuren we allemaal merken hoe vrij we waren en hoe beperkt we nu zijn als we ons op het land bewegen.  Ik heb 39 jaar beroepsmatig met zeilende- en motorpassagiersschepen gevaren. De laatste 20 jaar in Frankrijk en daar ik sinds 1999 niet (meer) in Friesland ben geweest per schip leek het ons leuk -dit bedachten we in januari- om een plek te zoeken in Friesland vanwaar we tochtjes konden maken. Het einddoel zou overigens Winschoten zijn waar de landelijke vereniging dit jaar de reünie gepland had. Maar dat gaat dus helaas niet door.
Ik heb voor mijn 24 meter lange luxe motor Maria, gebouwd in 1929 ’s winters een plekje a/d Handelskade in Zwartsluis. Ik word daar als motorschip tussen de historische zeilschepen ‘gedoogd’. Ik heb begin tachtiger jaren de Zeilvloot Zwartsluis opgericht en “we” hebben daar een ligplaats georganiseerd waar de huidige chartervloot ’s winters nog gebruik van maakt. Overigens heb ik namens de Carrousel hernieuwd contact met de gemeente Hasselt ( Zwartewaterland) om hen te laten aansluiten bij de Carrousel. Corona gooit ff roet in ’t eten maar de afspraak blijft staan en ik heb goede hoop dat zij mee gaan doen.
Ons plan was om voor de Pasen door de Noordwesthoek van Overijssel een rondje te maken. Vollenhove en Blokzijl bleken dicht voor de pleziervaart. Ook de Tjalkendag in Vollenhove werd afgelast.
Na de Pasen lukte het om Beukersschutsluis te passeren en de telefonisch geplande tocht richting Friesland te varen. Prachtig varen over de Beulaker weide, het Gieterse meer, Muggenbeet links laten liggen en langs Wetering naar het schilderachtige Kalenberg. 
Afspraak was dat we alleen mochten passeren als we een afspraak hadden om de boot ergens voor de ‘zomerligplaats’ heen te brengen. Nou die hadden wij. We hadden namelijk via de website van de Carrousel een plek gereserveerd bij Jacob in Terhorne. Dit is de haven Nerushoek die je kunt vinden op de lijst van de Carrousel.
Bij Ossenzijl werd het spannend, de kade onder de brug is namelijk al een tijdje ingestort en je mag officieel daar alleen passeren met een maximale afmeting van 20m x 4.50m. De Maria is 24m x 4.35m dus iets te lang maar in goed overleg mochten we door. Wij, mijn partner die voor het eerst mee ging a/b van de Maria en ik, hebben werkelijk genoten van de ‘Kop van Overijssel’. Deels vanwege het voorjaar- veel staat in bloei- deels vanwege de hernieuwde kennismaking met dit prachtige gebied.
Ik kan iedereen aanraden om dat tochtje te maken zodra het weer kan. 
Verder ging het via de Driewegsluis, "ik sta hier vandaag voor het eerst schipper", was het antwoord van de sluismevrouw, toen ik haar vroeg naar de mogelijkheid van overnachten in Echtenerbrug. Dat bleek achteraf geen probleem en we hadden daar een mooie rustige nacht. Dankzij 3 zonnepanelen konden we zonder “walaansluiting”. 
Volgende dag zijn we via het Tjeukemeer en Scharsterbrug richting Prinses Margriet Kanaal gevaren. Door de sluis bij Terhorne en de Zandhoekbrug voeren we naar de Nerushoekhaven. Jacob pakte een touwtje aan en heette ons welkom. Het is een kleine prettige haven met- ondanks de Corona- gepaste bedrijvigheid. 
We liggen hier nu ruim een week en vinden het een fijne plek. Niet heel erg gelikt maar alles is er in het Kameleondorp. En anders is Akkrum dichtbij.
Ik kan Terhorne aanbevelen als je met je schip een plek zoekt voor max 3 maanden. Wij hopen van hier uit wat korte tochtjes te maken.
Reint en Ans bemanning van de Maria.
Copyright © 2020 Schepencarrousel, All rights reserved.


Wil je iets veranderen?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp