Copy
In deze Nieuwsbrief nr. 28 onder meer: van het bestuur, Historische Haven Hoogkerk is klaar, de nieuwe website, steeds meer deelnemers, webshop, financiering, deelnemers gevraagd voor Nawaka 2022, de winnende leus, ontwikkelingen en bijdrage donateurs en nieuwe wimpel. 
                   Bekijk in je browser
                   Facebook
                   Twitter
                   Website
Share
Tweet
Forward
Van het bestuur
We zitten bijna in de winter, na alweer een raar Coronajaar. De  voorgenomen reünie bij Harderwijk ging niet door wegens te weinig belangstelling (2).
Maar de Historische Haven Hoogkerk is een feit, volgend voorjaar wordt ie officieel geopend.
En ook onze vernieuwde website is klaar dankzij de volharding van Nico, Iede en de websitebouwer. De functionaliteit is sterk toegenomen, het design is mooier en strakker en de meeste bugs zijn er uit. We hopen dat nu nog meer deelnemers aan de Schepencarrousel ook echt gaan varen, het reserveren is in ieder geval een stuk makkelijker geworden. De winnende leus is, misschien wel toepasselijk, dan ook geworden: "ik draai door met de Schepencarrousel!".
Komende zomer wordt onze medewerking gevraagd voor het Nationale Waterkamp van Scouting Nederland, in het Wolderwijd bij Zeewolde (en Harderwijk). En vanwege Corona hebben we ook dit jaar minder geld uitgegeven zodat je ook volgend jaar voor een voordeelprijs mee doet met ons aller Schepencarrousel!
Het bestuur wenst jullie allen een vrolijk Sinterklaas, fijne Kerstdagen en alvast een goede vaart in 2022!
Laat je ons weten wat je van de nieuwsbrief vindt?
 

Historische haven Hoogkerk gereed

 
Museumschip moet de vaandeldrager worden
 
Op dinsdag 23 november 2021 verzamelde zich een bont gezelschap op de U.T. Delfiaweg in Hoogkerk. Medewerkers van de gemeente Groningen, de stichting Historische Haven Hoogkerk, de VWH, omwonenden, de stichting Schepencaroussel, zij waren allen betrokken bij de ontwikkeling van de historische haven van Hoogkerk. De haven is nu klaar en kan vanaf dit moment gebruikt worden als tijdelijke ligplaats (3 tot maximaal 6 maanden) voor schepen met een historische uitstraling. In het voorjaar van 2022 volgt een feestelijke opening van de haven.
 
De historische haven Hoogkerk is een burgerinitiatief dat acht ligplaatsen aan het Hoendiep in Hoogkerk heeft doen realiseren door de gemeente Groningen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om hier originele, gerestaureerde schepen bewoond door hun eigenaar, ligplaats konden krijgen. Met dit erfgoed zou Hoogkerk weer een beetje van zijn rijke nautisch industrieel erfgoed van de periode 1850-1950 terugkrijgen. Op de locatie was het echter volgens het bestemmingsplan niet mogelijk om permanent te wonen (geluidscontouren). Daarom zal de haven nu beschikbaar zijn voor tijdelijk verblijf van schepen met een historisch karakter. De stichting Schepencarrousel zal de haven als zogenaamde Carrouselhaven aanbieden aan haar leden.
 
Museumschip De Gouwzee
De stichting Historische Haven Hoogkerk wil in de toekomst de uitstraling van de haven versterken door in de haven permanent een museumschip af te meren. Daarvoor heeft de stichting de beschikking over de Gouwzee, een zeegaande tjalk van 23 meter. De romp van het schip is technisch in goede staat, maar ziet er haveloos uit. De stichting is van plan het schip samen met vrijwilligers te restaureren en in te richten als bezoekerscentrum met een museaal karakter, waarmee verhalen van het schip, Hoogkerk en Groningen worden verteld. Het wordt daarmee ook een toeristische attractie, gekoppeld aan de toeristische routes in de provincie Groningen. Twee zaken vormen nu essentiële succesfactoren om het schip daadwerkelijk aan te pakken: de participatie van de Hoogkerkse gemeenschap (vrijwilligersinzet voor bestuur en uitvoering) en het werven van de benodigde financiën.
<Link naar persbericht>

Onze nieuwe website

In de loop van 2021 hebben we eindelijk de stap gezet naar een nieuwe website. Vooral de aanmelding van nieuwe deelnemers, tot nog toe een bewerkelijk proces, moet minder van het bestuur gaan vergen. Als je dan bedenkt dat we dit jaar al vijftig nieuwe aanmeldingen hebben...

Voor de bestaande deelnemers verbetert er ook het een en ander. Ten eerste zijn de contactgegevens niet meer voor iedereen zichtbaar. Hoewel ons geen gevallen van ongewenst gebruik bekend zijn, hebben we dat niet willen afwachten. Je kunt nu, na inloggen, ook meer doen om je schip naar eigen inzicht in woord en beeld te presenteren. We staan op het punt je daarnaast de gelegenheid te bieden om over je ervaringen in diverse havens te vertellen en om te verwijzen naar een blog dat je mogelijk ergens anders bijhoudt.

Ook het boeken van ligplaatsen is makkelijker geworden. Dat doe je vanaf de pagina die bij de gewenste haven hoort. Als je bent ingelogd, is de naam van je schip al ingevuld. We zouden daar nog slimmigheden aan toe kunnen voegen (vertrekdatum moet na aankomstdatum liggen, om maar iets te noemen), maar zo ver zijn we nog niet.

Veel makkelijker dan voorheen kun je nagaan of een ligplaats voor jouw schip bereikbaar is. De filters op de ligplaatsenpagina geven de maximale scheepslengte in de haven en de maximale diepgang en hoogte in haven en vaarweg. Wel eerst inloggen. Tarieven en dergelijke zijn een zaak tussen Schepencarrousel(-deelnemers) en havenbeheerders en zijn dus ook alleen voor ingelogde gebruikers zichtbaar.

De Schepencarrousel is in de kern een verzameling schepen van respectabele leeftijd. Daarom worden op de schepenpagina de schepen (inmiddels meer dan 170!) op volgorde van bouwjaar getoond. Je kunt daar wel mee spelen, bijvoorbeeld door te sorteren op naam of lengte, of door te filteren op scheepstype en een minimum- en maximumlengte.

Als je inlogt, verandert het menu-item “Meedoen” in “Varen”. Als je meedoet, zien wij immers graag dat er goed gebruik wordt gemaakt van de aangesloten havens en daarbij proberen wij je met de kaarten en koppelingen op deze pagina te helpen.

Onder aan elke pagina vind je koppelingen naar standaardinformatie zoals ons Huishoudelijk Reglement en het nieuwsbrievenarchief.

Zijn er nu dan geen wensen meer? Jawel. Wij weten bijvoorbeeld dat sommige carrousellers graag zouden weten waar de andere carrouselschepen zich bevinden, welke schepen welke havens bezocht hebben en zo meer. Zo lang wij daar geen mooie oplossing voor hebben is het goed om te bedenken dat veel van onze deelnemers verplicht met AIS rondvaren. Sinterklaas, overigens geen donateur, is dus prima te volgen.

Reserveren

Ligplaats reserveren via de Schepencarrousel graag via de website. Door het gebruik hiervan krijgt de havenmeester eigenlijk gelijk het bewijs van deelname via een speciale mail. Hierbij wel het verzoek om het systeem alleen te gebruiken als de reservering langer is dan een week. Als je korter, dus als passant, wilt liggen is daar vaak wel plek voor en natuurlijk mag je zeggen tegen de havenmeester dat je deelneemt aan de Schepencarrousel, misschien levert dat nog een kleine bonus op. Op de website (mits je ingelogd bent) kun je wel alle gegevens van de betreffende haven vinden.

Sterke groei deelnemers

Het aantal deelnemers aan de Schepencarrousel is in dit jaar behoorlijk gestegen. In 2021, en het jaar is nog niet voorbij, zijn er 52 mensen bijgekomen. We zijn het vorige jaar geëindigd met 132 deelnemers, waarvan 12 opgezegd hebben en/of de jaarlijkse donatie niet betaald hebben. Dat bracht de start van het jaar op 120 deelnemers. Het huidige aantal bedraagt nu 172 actieve deelnemers. 16 hebben al betaald voor het nieuwe jaar, omdat ze zeer recent zijn ingeschreven. 90 mensen hebben al een account gemaakt op onze nieuwe website, zie verder in deze nieuwsbrief.

Webshop

We willen volgend jaar een kleine (club)webshop inrichten, waar verschillende leuke artikelen verkrijgbaar zijn. Te denken valt aan T-shirts met opdruk winnende kreet en logo, petten, hoody, bodywarmer, kwartetspel, extra wimpels, schrijfblokjes, havenvlaggen, goodybags, overzichtskaarten en jouw idee. Als er vraag naar veel gelijk spullen kunnen we deze laten maken. Op de webshop zullen we deze spullen etaleren waarna deze te bestellen zijn. We houden je op de hoogte.

Financiering

We hebben in onze kring deelnemers die op ongelofelijke en inspirerende wijze hun droom najagen en bij het verwerven van een ander groter schip zich niet lieten weerhouden om tot op de bodem uit te zoeken hoe een financieringsgat te overbruggen. Naast dat het schip wat in hun bezit was goed verkocht werd, bleef de noodzaak te zoeken naar een financiering voor het nieuwe schip. Geen bron van informatie is overgeslagen, van de reguliere banken tot de “rijke” suikeroom. Een nieuw fenomeen crowdfunding werd ook intens belicht en onderzocht. Uiteindelijk is via veel netwerken een persoon gevonden die in zijn eigen familie veel gefinancierd had op schepengebied. Hij bracht onze deelnemer in contact met de Interbank NV. Hier is een lening afgesloten voor 3,5% met een looptijd van 10 jaar. Deze constructie maakte het voor deze mensen mogelijk het schip aan te schaffen.
Hoe het e.e.a. verder precies verlopen is laat ik graag aan de deelnemer over, zij zijn hierover heel transparant en delen het liefst in het geluk met het gegeven dat financieren echt wel mogelijk is.
Voor jonge mensen die vanaf scratch (helemaal geen vermogen) beginnen: probeer met familie gebruik te maken van de “jubelton”. Ook kun je voor een eenmalige schenking zelfs terecht bij grootouders. Hiervoor zijn allemaal fiscaal “gunstige” regelingen. Eén daarvan wordt genoemd de familiehypotheek (ook wel “kasrondje” genoemd), bedoeld om minder vermogende kinderen te helpen. Als je zo’n regeling kunt combineren met een Persoonlijke Lening bij de bank, dan lijkt het toch dat mooie “projecten” tot de mogelijkheden kunnen behoren. Een project dient dan uiteindelijk door handige handen te verworden naar een mooi schip met een (jouw) verhaal….. Meer daarover kijk op internet ennnnn kijk vooral naar jezelf, durf jij het aan?????
Deelnemers gevraagd
We werden benaderd door Scouting Nederland. Of we met onze schepen een bijdrage willen leveren aan Nawaka 2022.
Lees voor meer informatie de
informatiebrief en onderstaande brief van Haidy.
Graag opgeven bij het bestuur van de
Schepencarrousel.

Gondelvaart Nawaka 2022

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Haidy van der Putten. Ik ben lid van Scouting Nederland, actief als voorzitter van Admiraliteit 12, maar nu ook als captain Gondelvaart samen met Bas Bouman betrokken bij de organisatie van het nationale waterkamp (NaWaKa) wat volgend jaar in Zeewolde plaats gaat vinden. Zoals de titel al zegt gaan Bas en ik de gondelvaart organiseren. Dit is een parade van verlichte lelievletten en wachtschepen langs Zeewolde en Tulp eiland. Een grote happening, voor zowel de jeugdleden van scouting als ook voor inwoners van Zeewolde en de bezoekers. Het is bedoeld om de kinderen een mooie herinnering aan dit kamp mee te geven als ook als bedankje voor Zeewolde. 

Om te zorgen dat de kinderen niet alleen maar aan boord zitten van hun eigen verlichte bootje leek t ons een leuk idee om op een aantal plekken bijzondere schepen voor anker te leggen die en mooi verlicht zijn en evt ook wat willen uitbeelden (bijv opgetuigd als piraten schip met piraten aan boord of een soort jet-set). Daarnaast willen we de allerjongste kinderen van 7-10 jaar niet mee laten varen in de gondelvaart maar dmv iets van een rondvaartboot een rondje van Max 45 minuten te laten varen. Dan kunnen ze zo toch alle verlichte bootjes zien.

Ik zie een combinatie van onze activiteiten nl. wij zijn in contact met de gemeente Zeewolde en zouden daar best de vraag neer kunnen leggen of jullie een aantal bijzondere schepen tijdens het NaWaKa in de haven af mogen meren. Dan zouden ze tijdens de gondelvaart ons kunnen helpen zoals boven beschreven. 
Mogelijk volgt hier voor jullie een blijvende ligplaats uit en wij kunnen ons plan tot werkelijkheid laten komen.

Details kunnen we uitwerken. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit voor jullie klinkt.

Ik hoor t graag. Ik ben bereikbaar op 06-51500775 of per mail.

De winnende leus

We willen t-shirts laten maken met een pakkende slagzin. Zodat we kunnen laten zien dat we bij de Schepencarrousel horen en daar trots op zijn. Maar ja: welke leus is nou pakkend?
We kregen een stuk of 10 slagzinnen binnen. Het bestuur vond bovenstaande het leukst, die gaan we dan ook afdrukken op T-shirts. Maar er zaten nog een paar leuke bij, we gaan kijken of we die ook op een of andere manier kunnen gebruiken....

Ontwikkelingen 

Vorige keer hadden we het over Harderwijk. We zijn daar de afgelopen tijd een paar keer geweest en hebben gesproken met de havendienst en met de beleidsmedewerker van de gemeente. Men heeft belangstelling voor meer oude schepen en gaat kijken of en hoe er ruimte voor de Schepencarrousel gemaakt kan worden. We hebben aangedrongen op een schappelijk tarief. Wordt vervolgd. 
Ook in Tilburg met de Piushaven lijkt het nu de goede kant op te gaan. Daar wil men wel maar nu moet eerst de liggeldenverordening worden aangepast. Wordt vervolgd.

Mocht je concrete tips voor ons hebben of zelf al bezig zijn met het regelen van ligplaatsen voor onze schepen:
laat het ons weten.

Donateursbijdrage 2022

Voor de nieuwe website hadden wij gespaard, dus die werkt niet door in de jaarbijdrage voor 2022. In 2021 hebben wij in feite kostendekkend kunnen werken, mede doordat Corona het bijzonder lastig maakte om initiatieven zoals schippersbijeenkomsten te ontplooien. In 2022 zal moeten blijken wat er dan weer mogelijk is en in hoeverre we dat met de bijdragen van inmiddels ruim 170 schepen kunnen bekostigen. De “Coronakorting” die we in 2021 hebben ingesteld houden we dus nog een jaar in stand. In januari zullen we weer de gebruikelijke mail met betaalverzoek sturen.

Het formaat van de vlag van 2021 is ons goed bevallen, het materiaal heeft zich ook goed gehouden, en toch hebben we weer glanzende vlaggen met een ouderwetse zoom besteld. Nostalgie?
Hieronder zie je wat je komend jaar kunt verwachten.

 
Copyright © 2021 Schepencarrousel, All rights reserved.


Wil je iets veranderen?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp