Copy
View this email in your browser

"In den Beginne is er energie"
Ik ben thuis, terug van de les van vanmorgen (vorige week) woensdagmorgen, en voel nog na van de dans. De woorden na de dans. "Wat beweegt je?"
Waar begint je beweging? Voor een van de dansers is dat van bovenaf. Voor mij was dat een nieuwe gedachte, ervaring. Ik ken de ervaring niet om van bovenaf in beweging te komen. Nu ik zo na voel, kan ik voelen wat de danser mogelijk ervaart. En wie weet is mijn gevoel/idee totaal anders dan de ervaring van deze danser..
"We ontstaan vanuit een cel die zich deelt, vanuit een trilling die beweegt. Als we een energie zijn, dan was onze energie er al voordat onze cellen ontstonden.. ?"
Die energie komt misschien van 'boven'?

Als ik stil ben, stil lig, kan ik een vibrerende energie in mijn lichaam voelen stromen. Met mijn ademhaling kan ik me verbinden met deze energie stroom. Op en neer. Op en neer.
In mijn lessen zijn er (soms) dansers die heel stil dansen, bijna zonder beweging. De ene danser voelt voor mij nog heel aanwezig met de aandacht bij lichaam en innerlijke beweging, bij andere dansers denk ik soms (en soms vaak..) te zien dat ze met hun aandacht totaal weg zijn. Gedurende de les zie ik het weg zijn in vloeiend, in chaos, in een gedeelte van lyrisch en het einde van stilte.
Is dat ok? Is dat erg? Mag deze dans ook een dans zijn? Nou Dorine, wat is daarop je antwoord?
Ehmmmm.., sja..
Dat zijn van die momenten waarop ik, na de les, met mijzelf in gesprek ga. Waarom dans ik? Wat beweegt mij om te dansen?
Waarom geef ik les? Wat wil ik bereiken? Waarmee wil ik inspireren?
'Moet' een danser constant in beweging zijn?
Ben ik steeds in beweging? Ja.. Ja! Pfff ja.. Geeft het me rust? Nee.. Verre van. 
Okeee....  
En hoe is dat in de dans, mijn dans, jouw dans?

Ik heb de ervaring en daardoor inmiddels de overtuiging dat wanneer iets in mij geraakt wordt, vast komt te zitten als ik er niet mee beweeg. Als ik een gevoel of ervaring parkeer en/of vastzet in plaats van laat stromen.
Soms is de beweging klein, soms hortend, stotend, soms vloeiend, soms stroperig, soms traag, vertraagd, slow motion. Soms is de beweging onstuimig, wild, botsend, gepassioneerd, razend, draaiend, overgave. Maar beweging is er.
Soms ben ik vol (in) gedachten en beweeg ik op een soort automatische piloot, zonder veel aandacht bij mijn lichaam. Dan herinner ik me weer 'terug naar mijn lichaam, waar begint de beweging?' Als ik vast zit in gedachten breng ik mijn hoofd in beweging. En met de beweging van mijn hoofd breng ik mijn lichaam weer in beweging. Of ik richt me op mijn adem. Zo kan mijn dans opnieuw ontstaan, steeds vanuit een andere plek in mijn lichaam.

Iets kan mij van buiten af in beweging brengen en van binnen uit. Het is maar waar mijn aandacht getrokken wordt en hoe mijn lichaam daarmee resoneert. Dat mijn lichaam resoneert, voelt, ervaart en reageert, is voor mij een feit.
Zelfs met t plaatje hierboven..
ik zie de beweging in de cirkels, ook al staan ze hartstikke stil.
Mijn ogen reageren met focussen en met zoeken, de beweging vinden in de cirkels. Mijn lichaam reageert met verstillen, verstijven en adem inhouden. En uiteindelijk voel ik een shivering door me heen gaan. Zo'n uitschudden zoals een hond of poes of groter dier kan doen na een plotselinge actie, of inspanning.
Het loslaten van de focus, het ontladen om weer tot een ontspanning te komen.
Zo zie ik dat ook met de dans. Een impuls komt binnen (van binnen of van buiten).
Mijn lichaam reageert op die impuls met bewegen, stromen, pulseren, horten, stoten, stuwen, schudden, veren, tot er een vorm van 'tot rust komen' ontstaat.
Voor mij is dit een natuurlijke golf, een natuurlijke beweging. Soms duurt het langer, soms korter. Soms slaan we fasen over. Maar beweging is er. Altijd.

Ahja, .. wacht even..
Er is nog de "Ja, Maar.."
De "Ja, Maar-Dans.."
"Ja maar ik ben echt super moe, zóooo moe..!"
"Ja maar, ik heb écht een dijk van een burn out!"
"Ja, maar zie je dan niet dat ik vol verdriet zit???!" "Dat het verdriet me helemaal verlamt?"
Ja.. En dus?
Hoe voel je je wanneer je je meer en meer naar binnen keert? Wanneer je meer en meer toegeeft aan die vermoeidheid, door steeds minder te doen? Steeds minder te bewegen? Hoe voel je je als je steeds meer in dat verdriet zakt? Gevoelens in slikt?
Tuurlijk! Natuurlijk is het goed om je verdriet te voelen, om toe te geven aan vermoeidheid. Maar wees je ook bewust van de keerzijde.
Hoe meer, hoe vaker en hoe langer je in een impasse, in een inertie blijft, hoe moeilijker het wordt om er uit te komen.
.. Als je verdriet hebt, laat je tranen toe, laat ze rollen, laat ze stromen en beweeg mee met je verdriet. Adem. Grom, hort en stoot. Maak geluid, je verdriet is welkom.
Ben je moe? Helemaal welkom, dans met je vermoeidheid. Laat je meenemen met de beat, verken je grenzen. Doe je dans rustig aan, soms een beetje meer, soms een beetje minder. Voel wat kan, wat minder goed gaat.
Laat je voeten bewegen, letterlijk. Stap steeds uit de plek waar je je in begeeft. Stap uit de modder. Gabrielle zei niet voor niets "
FEET FIRST!" Ook al is het maar een centimeter..
Bewegen helpt je om hormonen aan te maken. Hormonen die je verder helpen, hormonen die je een kleine (tijdelijke) geluksboost geven. Hoe vaker je die kleine boost laat ontstaan, uitnodigt, hoe langer de gelukshormonen bij je blijven.

Een van de mooie dansen in mijn lessen was van een danser die haar voet verstuikt had. Ze kon weken lang niet staand dansen. De eerste keer dat ze zittend op een stoel danste voelde ze zich enorm beperkt en belemmerd. Ik danste kruipend naar haar toe, ademend, spelend. Ze kwam van de stoel af en kroop mee. Andere dansers volgden. We haddden een fantastische dans op de grond. De weken die volgden speelde ze met de stoel, de grond en kleine momenten van staan. Ze verkende haar lichamelijke mogelijkheden en haar lichaam herstelde langzaam, tot ze weer haar eigen dans kon dansen.

De dans nodigt je uit om te volgen. Te volgen waar je lichaam bewogen wordt, te volgen hoe je lichaam van binnenuit reageert, voelt en wil bewegen. Ik noem het een dans.
Voor mij is dat een dans.
De dans van mijn lichaam in beweging.
De Dans van mijn Hart 

MUZIEK
 
De afgelopen dagen draai ik veel stillere muziek, piano, viooltjes. Heerlijk om bij weg te dromen, om bij te mijmeren, om bij te verlangen. Om bij te voelen, om geraakt te worden. Om innerlijk te voelen wat bewogen wordt. Om stil te staan, om te luisteren, om te bewegen, om te dansen. Al is het maar met een vinger, een teen, of in je mooie hart.
Tambour met "
L'apostrophe"
Uit "The Spirtual Power of Dance" geschreven door Gabrielle Roth
in haar blog van 15 mei 2011

Lees verder

OEFENING

Wat brengt jou in beweging?
Wat heb je nodig om in beweging te komen?
Gaat het makkelijk, als vanzelf?
Heb je een stimulans nodig? Een voorbeeld? Een warme worst of lekkere koek?
Heb je emotie nodig?
Gedachten? Een opdracht?
Elke keer zal het anders zijn.
En steeds weer wanneer ik bij mijzelf voel, onderzoek, voel ik dat ik, als ik de tijd neem, echt mijn lichaam kan volgen. Wil volgen. Mijn lichaam de ruimte geef en mijn hoofd uit zet.
Dat ik me kan laten verrassen. Vandaag in de wandeling liet ik mijn voeten lopen, het aloude bekende rondje rond de golfbaan, lopend naar het natuur gebied, waar ik mijn laarzen uittrek en op blote voeten doorga. Maar nu voelde ik dat mijn lichaam rechtdoor over het asfalt wilde ipv blootsvoets door de modder. Mijn hoofd zei 'nou jaa!' Maar mijn lichaam wilde rechtdoor. Klinkt suf he? misschien.. om zo te volgen wat er in mijn lichaam is. En toch is dat denk ik de weg.
Dat we ons hoofd af en toe uitzetten en volgen wat ons lichaam wil.
Als je buiten wandelt en je wandelt je standaard wandeling, kun je in je wandeling af en toe helemaal naar binnen keren, je aandacht naar je centrum brengen of naar je voeten en voelen. Voelen, 'is dit de richting waar mijn lichaam vanzelf heen gaat?' Als ik zou toegeven aan mijn lichaam waar zou ik dan heen gaan?
Dat kun je ook in je dans doen. Als je je zou richten op je dans, de dans van je lichaam. Hoe en waar zou je lichaam dan dansen?AGENDA

18 OKTOBER: ReLight Your Fire
Elke woensdagmorgen, week in, week uit dansen we de 5Ritmes om wakker te worden, om op te starten, om op te laden, om in beweging te brengen..
Deze week is het herfstvakantie in Utrecht, Wij Dansen! Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

25 OKTOBER: ReLight Your Fire
Herfstvakantie of geen vakantie, we dansen!
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

29 OKTOBER: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Elke laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

1 NOVEMBER: ReLight Your Fire
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag.
Als oplaad moment, als break van je week.
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

2 NOVEMBER: In Between Café | 5Ritmes
Op donderdag 2 november geef ik twee korte workshops om mensen te laten maken met de 5Ritmes:
"Wat laat je zien?"
Met welke "ik" kom je naar buiten? We hebben allemaal verschillende gedragingen. In een vertrouwde omgeving zijn we vaak meer ontspannen dan in een nieuwe situatie. Heb je ergens een eerste kennismaking, dan is er iets in ons wat goed voor de dag wil komen. Wat laat je zien? Wat straal je uit? Wat vertelt je lichaam?
In deze 3/4 uur gebruiken we de 5Ritmes® (bewegen op muziek) om te ontspannen in ons lichaam, om energie te krijgen, en stralend de dag, of je afspraak in te gaan.

Buurthuis Rosa, Malakkastraat 6 in Utrecht (Lombok)
MEER INFORMATIE (volgt nog op de website)

11 & 12 NOVEMBER: GELUKS ROUTE Leiden
Een vol weekend om in de hele stad Leiden Geluksmomentjes te plukken. Elk jaar zijn er weer prachtige initiatieven, gratis workshops, fotoshoots met strangers, eye-contact, gratis knuffels en meer, veel meer..
Mogelijk geef ik 's avonds weer een dansje. Daar ga ik nog over voelen, voelen waar de vraag me heen beweegt : )

MEER INFORMATIE: De workshops nemen met de weken toe. Hou de website in de gaten voor steeds meer GELUK!

30 DECEMBER: DANCING THROUGH
Vandaag voelde ik tijdens het wandelen toch weer wat borrelen. De lang verlangde workshop wil ik eindelijk gaan neerzetten. Een dans, waarin we wave na wave na wave dansen. Omdat ik van mijzelf weet dat wanneer ik een wave dans ik wel een laagje raak maar er altijd ook een 'parkeer-ding' in weet te zetten, maken, en me niet helemaal de ruimte geef om te voelen en bewegen, waar ik diep van binnen wel behoefte aan heb. Niet dat in beweging breng wat echt alle aandacht voor langere tijd nodig heeft. Daarom de wave na wave na wave zonder pauzes, om te zakken, te landen, te volgen, te duiken, te modderen, te kruipen en ergens doorheen te gaan.
Ik heb vandaag de beheerder van de gewenste locatie gemaild (Leiden). En wacht op antwoord.
Meer informatie volgt zodra ik een locatie heb.


31 DECEMBER: OUD & NIEUW
En ja, sja, Oud &Nieuw..
Voor mij is deze dag toch steeds het fijnste om dansend door te brengen : )
Ook daar suddert het verlangen en heb ik een vraag uitstaan bij de beheerder.

Meer informatie volgt zodra ik een locatie heb.
Copyright © 2017 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp