Copy
View this email in your browser

“Right now, and in every now-moment, you are either closing or opening.
You are either stressfully waiting for something – more money, security, affection –
or you are living from your deep heart, opening as the entire moment,
and giving what you most deeply desire to give, without waiting.”

 ~ David Deida ~


Een vriendin logeert een paar weken bij me in Leiden. Ze komt net terug van een dansworkshop en deelde haar ervaring in de dans van openen en sluiten. Hoe mooi het is om dichtbij jezelf te blijven en te voelen wanneer het Jouw tijdstip is om te openen, voor wíe je je opent en wanneer je je weer wilt sluiten. 
Ik resoneer met haar ervaring. In de dans, en ook in mijn leven herken ik mijn momenten van openen en sluiten.
Ik heb vaker een logé gehad een paar dagen per week, een aantal weken achter elkaar. "Kids uit huis, dan kan er best iemand 'in nood' in huis verblijven". Twee keer een manlijke kennis / vriend. In de dagen die we samen in huis waren, kon ik voelen hoe ik meer en meer verlangde naar mijn eigen ruimte en me meer en meer sloot voor de ander. Het gebeurde wat ongemerkt en vooral onverwacht, onbedacht, want ik had toch echt het idee dat ik in zo'n groot leeg huis alle ruimte voor mijzelf had en daarmee geen 'last' van de ander zijn aanwezigheid zou hebben. Het leek me ook gezellig. Ik opende, nodigde uit en sloot innerlijk. Het was eigenlijk wel een beetje een pijnlijke ervaring. Voor allemaal denk ik.
Nu met de vriendin voelt het anders. Bijzonder is dat. 
Het is een ontdekking voor me, dat openen en sluiten.


In de dans kan ik dat ook hebben, dat mijn ervaring met iemand is om een hele fijne dans te dansen en zodra ik die persoon weer ontmoet in een nieuwe dans en me voor de danser open, de dans zo anders kan zijn, in mij, of samen, dat ik eigenlijk voel dat ik wel sluit. Of juist andersom, dat ik eerder me nauwelijks opende en nu juist spontaan in de verbinding ga.
Het is zo subtiel he? Openen en sluiten?

De Dans van openen en sluiten. 

Voor mij zijn mijn borstbeen en mijn rugbeen verbonden met openen en sluiten.
Borstbeen aan de voorkant van onze ribbenkast. De aanhechtingen van de ribben, met zachte tissue verbonden aan ons borstbeen. Dat beschermend over ons hart buigt.
Onze ribben die onze longen beschermen. De ribben die mee kunnen openen met elke ademteug.
Onze ruggengraat waar onze ribben en wervels in samen komen. Het bovenste deel van onze ruggengraat wat onze ribben aan de voorkant en achter kant met elkaar verbind.
Het rugbeen aan de achterkant van ons hart. Rugbeen, ik vind het een mooi woord.
Mijn ingang.
De plek waar vroeger vleugels zaten. Het rugbeen waar gevederde dieren de aansluiting met de vleugels hebben.
We zijn vaak zo geneigd om te focussen op ons hart, op de voorkant van ons lichaam.
Maar onze achterkant is nét zo gevoelig.
We kunnen (ongemerkt) krom lopen om ons hart aan de voorkant te beschermen. We buigen onze schouders naar voren om ons hart te beschermen.
Gaan staan, jezelf openen, je borstkast openen, geeft een mate van kwetsbaarheid.
Jezelf openen, letterlijk je borstkast aan de voorkant tonen, openen, laten zien, helpt je om meer in jezelf te gaan 'staan'. Het maakt je zichtbaarder. En soms voelt zichtbaarder zijn ook als kwetsbaarder zijn. In zichtbaarder zijn, zit ook een kracht.
Jezelf openen voor wie je bent, wie je wilt zijn.
Hetzelfde voel ik bij mijn rug. Mijn rug is zó gevoelig.
Voel maar ... Hoevaak heb je van die momenten gehad dat je vóelde dat er iemand achter je was, vlakbij je, die je niet kon zien, maar toch gewaar was?
En als automatische reactie kunnen we in elkaar krimpen. Sluiten we. Buigen we onze schouders, buigen we iets naar voren, beschermen we ons hart.
Wat we eigenlijk doen met onze ribbenkast wanneer we iets naar voren buigen, in elkaar krimpen is het 'harnas om ons hart verstevigen'. Denk ik.
Door naar voren te buigen maak je de ruimte in je bortskast kleiner, je adem wordt minder diep, je ribben komen dichter op elkaar te zitten. Harnas verstevigd..

Openen en sluiten.
In de dans kun je oefenen met openen en sluiten. Met voelen wanneer je open wilt zijn, ontvankelijk voor contact en wanneer je weer wilt sluiten.
En ook voelen wat er gebeurt als je je opende en iemand komt je energie binnen, maakt contact. Wat is je eerste directe lichamelijke respons; openen of sluiten?
Ik geloof dat er eigenlijk geen middenweg is. Ons lichaam kan heel duidelijk zijn. Openen of sluiten.
Net als de kleppen van ons hart die niet twijfelen maar gewoon openen en sluiten; open - dicht - open - dicht. Heel simpel, heel duidelijk.

Ons hoofd is denk ik de grote twijfelaar. 
Daarom een uitnodiging aan ons om werkelijk te voelen en te vertrouwen. Te vertrouwen op de wijsheid van ons lichaam en hart.
Ja - nee, open - dicht.
De dans van openen en sluiten. Vertrouwen op ons hart die graag wil openen, stukje bij beetje, zodat we mogen bloeien en stralen.Trusting the Process, in Utrecht.
Een dansdag om jouw dans te verdiepen en te vertrouwen op de wijsheid van je lichaam. Jouw unieke dans. We dansen 's ochtends twee uur om wakker te worden. Om vast wat te landen en te verwelkomen.
's Middags dansen we 4,5 uur achter elkaar door om ons lichaam alle tijd te geven om te ontvouwen wat gezien, gevoeld of gewoon verwelkomd mag worden.
3 Zaterdagen, los van elkaar te volgen: 6 april, 7 sept, 9 nov


"En nu IK!" 22 & 23 juni
Een dans weekend om alle tijd aan jezelf te besteden.
Soms hebben we van die weken die voorbij vliegen waarin we zelfs in het weekend geen tijd hebben voor onszelf...
Op zaterdag dansen we 's morgens en 's middags om onze patronen te onderzoeken. Wat kregen we mee vanuit onze opvoeding, de mensen om ons heen, hoe leerden we voor onszelf te zorgen?
Op zondag dansen we 7 uur achter elkaar door om ons helemaal over te geven aan onszelf.

Je bent van harte welkom ✿


MUZIEK

Afgelopen week ontdekt, gekocht, dit hele mooie nummer van Nora Fischer en Marnix Dorrestein Cum Dederit. Het nummer begint met een bass en ontvouwt zich dan in meer melodie tot de stem mee zingt.
Slow Staccato, een beetje vloeiend. Super mooi om eindeloos te herhalen en te oefenen met openen en sluiten. Cirkelen, draaien, armen openen, cirkelen, draaien, armen die sluiten. Cirkelen, draaien, armen dicht bij je lichaam, cikelen draaien, je armen losser ontvangender.

OEFENING
 
In de dans kun je oefenen met openen en sluiten door je borstkast en je armen te gebruiken. Openen van je armen en daarmee het oprichten van je borstbeen om je borstkast te openen. Dichtvouwen van je armen en daarmee weer het bollen van je ruggengraat, iets naar voren buigen. Het kan ook kleiner, subtieler. Je handen openen, sluiten. Je aandacht verder weg brengen, meer je omgeving in en je aandacht weer dichterbij jezelf brengen. Openen en sluiten.

AGENDA

6 MAART:   A W A K E N
Elke week weer zo'n mooi cadeau aan jezelf, jouw lichaam, jouw hart.
Dansen en de dans gebruiken om vrijer te worden, te voelen,
geluk te laten stromen, en sprankelend thuis te komen. 

MEER INFORMATIE

13 MAART:   A W A K E N
Je dag starten met een dansje. Wat is er nou heerlijker dan je bed uitrollen? Met blote voeten de vloer op en je lichaam volgen? In elke beat? Elke zucht? Elke ademteug? Tot je opgaat in je mooie zijn. He he.. Thuiskomen. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

20 MAART:   A W A K E N
Jezelf ontmoeten in je dans. Met alle moois, alles waardeloos, al je tranen, je gulle lach, je beerput, je hooiberg, je stampen, je opveren.
Je bent welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

27 MAART:   A W A K E N
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag. Als oplaad moment, als break van je week. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

31 MAART: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Maandelijks de laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Ina BoudierBakkerlaan 7, Utrecht (gymzaal van het Stedelijk Gymnasium)
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

3 APRIL:   A W A K E N
Elke woensdagmorgen weer een uitnodiging voor een nieuwe dans. Omdat elke dag nieuw is, en jij elke dag anders bent, is ook je dans steeds anders. Kom, dans en laat je verrassen 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

6 APRIL: Trusting the Process
Een dag om jouw eigen dans te verkennen. Dansen met een thema wat jou op dat moment bezig houdt. Geen oefeningen maar uitnodigingen. Uitnodigingen die je helpen om je dieper met jouw dans van binnen-uit te verbinden.
We dansen van 10:00 tot 18:00 uur, aansluitend PotLuck

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER INFORMATIE

22-23 JUNI: En nu IK!
Natuurlijk geef ik les in mijn eigen thema's : )
In een trauma opstelling weekend kon ik het zo voelen.  De wereld kan in chaos zijn, we kunnen daar volledig door meegenomen worden. Maar alles begint (en eindigt) bij onszelf.
En nu IK! Nodigt je uit om een heel weekend voor jezelf te dansen. Op zaterdag dansen we twee keer ca 3 uur. Op zondag dansen we achter elkaar door.
De zaterdag om 'wakker te worden'. Om te dansen met de imprints van dingen, gebeurtenissen die we meemaakten. Om daar vast wat ruimte in te maken. Op zondag dansen we achter elkaar door, om helemaal onszelf te zien en te ervaren. Om alle ruimte te nemen voor ons zelf.
En nu IK! nodigt je uit om zonder gene helemaal voor jezelf te gaan in je dans.

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER info volgt nog
Copyright © 2019 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp
UITSCHRIJVEN? Natuurlijk kan en mag dat. Ik begrijp het helemaal dat wekelijkse nieuwsbrieven wel heel veel zijn. Zorg goed voor jezelf en als uitschrijven daarin helpt, voel je vrij. Over je privacy: Ik gebruik je mailadres alleen voor deze wekelijkse nieuwsbrief.