Copy
View this email in your browser

"Each of us is a moving center, a space of divine mystery. And though we spend most of our time on the surface in the daily details of ordinary existence, most of us hunger to connect to this space within, to break through.

On the dance floor I have learned how to surrender to chaos, to move with it.  Around the world, rigidity is the unconscious response to this dynamic rhythm, as though it can be controlled.
The rise of many fundamentalist movements mirrors this panic. To deal with chaos rigidly is like trying to swim in a straitjacket. In the 5Rhythm cosmology, chaos is linked to puberty. Well, the world is in puberty, folks, and we will survive it just like we survived our own puberty by dancing like maniacs with the music turned up loud enough to drown out our thoughts. Chaos is ushering us into a whole new level of creative thinking that comes from deep within our intuitive, instinctive resources.

When we are centered it doesn’t matter what is going on in the world - the inner or the outer world - we can learn to maintain our equilibrium. When an athlete is in the “zone”, the whole game slows down in her or his awareness, regardless of how fast it is moving. Slow dancing with chaos, finding our zone in this modern maelstrom, is not only spiritual practice – it is survival art.
May we move together in the heartbeat of our wild and crazy world!"

~  Gabrielle Roth ~

 

Los van de dans heb ik het gevoel van 'being in the zone' in de winter wanneer er net vers gevallen sneeuw ligt. De wereld vertraagt en in mij komt er een enorme grote diepe rust. Als ik buiten ben. Het voelt als een extase in de stilte.
Blijf ik binnen dan sluit ik de buitenwereld buiten, en leef ik in mijn eigen doordraaiende alledag. 
In de vroege lente ervaar ik exact diezelfde zone. Wanneer het buiten nog koud is, met blauwe lucht en een warme zon.
Het nodigt me uit naar buiten te gaan, jas uit, trui uit en te zakken. Blote voeten op het zonverwarmde gras en de koude modder eronder die tussen mijn tenen kruipt, met vlagen van ijskoud water.
Extase in die zone van vertraging.
Dan verdwijnt ineens mijn to do list en heb ik aandacht voor de vogel in de boom die haar mooie lied zingt, die zonnestraal die die ene tak verlicht, de bubbels die omhoog borrelen in het water. Dan heb ik aandacht voor gewoon zijn, stil, genietend, buiten. Ademen. De frisse lucht. 
De koelte, de geur van kou vermengd met de zonnestralen, voelt en ruikt als Oostenrijk.
Mijn grootouders woonden in Oostenrijk. Ik voelde me daar thuis.

In de dans ken ik die zone in chaos maar ook in vloeiend.
Vloeiend is voor mij het ritme van thuis komen. Van vertragen, van voelen.
Hoe meer chaos in mijn leven, hoe meer vloeiend ik verlang. Soms ben ik me totaal niet bewust van de chaos in mijn alledag. Misschien omdat chaos een deel van mijn leven is, en 'leven met chaos' gewoon voor me is geworden.
Bij te veel chaos in mijn leven kan ik voelen hoe ik een soort inert kan worden. Ik trek me naar binnen en wordt onpeilbaar voor mijn lieven. Vloeiend, nodigt me uit om weer terug te komen en opnieuw te verbinden. Om te openen.

In vloeiend kom ik tot rust. Ik hou van de doorgaande doorstomende muziek en mijn eindeloos doorgaande draaiende dans. Ik verbind me met mijn lichaam en vertrouw de beweging van mijn voeten.
Neemt de muziek toe in snelheid dan kom ik makkelijk in een vloeiende chaos, die me nog dieper laat vertrouwen. In die vloeiende chaos bereik ik makkelijk de zone van tijdloosheid. Er is vertraging in mijn beleving en versnelling in mijn beweging. De zone waarin alles beweegt en ik bewogen wordt. De dans van volledig vertrouwen en volledige overgave.

Slow dancing with chaos, finding our zone in this modern maelstrom, is not only spiritual practice – it is survival art.In mijn zoektochten naar nieuw huis, nieuwe stad, meer dans, nieuw werk vond ik mijzelf terug in mijn chaos. In het loslaten en weer terug vertrouwen op de flow, de stroom, mijn weg, komt er meer groei naar me toe en rust in mijn hoofd.
Ja, ik woon in Leiden, ik werk in Amsterdam, ik geef les in Utrecht.
"Zak daar maar even in, Dorine, en vertrouw maar".
Niet meer actief zoeken, maar volgen, zien wat er 'langs' komt.
Rusten in het dagelijkse reizen.

Daarmee voelde ik ruimte ontstaan in mijn verlangen naar weer een kleine nieuwe reeks workshops.
Drie nieuwe data voor Trusting the Process, alle drie in Utrecht. (6 april, 7 sept, 9 nov)
En een weekend workshop "En nu IK!" (22 & 23 juni)
Over het jaar verspreid, met voldoende rust in between ;)

Je bent van Harte welkom 
 


MUZIEK

Zone VI van Gabrielle Roth & the Mirrors. Een warm up staccato nummer, waar je eigenlijk elk ritme op kunt dansen. Een doorgaande vloeiende dans. Een gerichte stacato dans, vertraagd. Een zachte tot uitbundige diepe chaos, een federlichte lyrisch dans en een dynamische stilte. Of juist diepe stilte. Een nummer om bij te onderzoeken. Om jouw zone uit te nodigen. Om je hoofd helemaal uit te zetten, om al je aandacht naar binnen te brengen en je vol-ledig mee te laten nemen op de stroom van de ritmes.

OEFENING
 
Je zone vinden, dansen. Ik geloof niet dat daar een oefening voor is. Je kunt niet je zone zomaar uitnodigen. Pas achteraf realiseer je je dat je er in zat. Een tijdloosheid, een vanzelf gaan. Ik geloof wel dat wanneer je écht je hele lichaam kunt volgen en jezelf steeds weer terug kunt brengen in aandacht naar je dansende lichaam, dat je dan makkelijker in een moving center, zone komt. Voor mij is dat in flowing en chaos. Ik kan me voorstellen dat je het ook in staccato kunt hebben, of in lyrical. Herken je bij jezelf die momenten van 'in de zone' zijn?

AGENDA

20 FEBRUARI:   A W A K E N
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag. Als oplaad moment, als break van je week. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

24 FEBRUARI: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Maandelijks de laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Ina BoudierBakkerlaan 7, Utrecht (gymzaal van het Stedelijk Gymnasium)
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

27 FEBRUARI:   A W A K E N
Elke woensdagmorgen weer een uitnodiging voor een nieuwe dans. Omdat elke dag nieuw is, en jij elke dag anders bent, is ook je dans steeds anders. Kom, dans en laat je verrassen 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

6 MAART:   A W A K E N
Elke week weer zo'n mooi cadeau aan jezelf, jouw lichaam, jouw hart.
Dansen en de dans gebruiken om vrijer te worden, te voelen,
geluk te laten stromen, en sprankelend thuis te komen. 

MEER INFORMATIE

13 MAART:   A W A K E N
Je dag starten met een dansje. Wat is er nou heerlijker dan je bed uitrollen? Met blote voeten de vloer op en je lichaam volgen? In elke beat? Elke zucht? Elke ademteug? Tot je opgaat in je mooie zijn. He he.. Thuiskomen. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

20 MAART:   A W A K E N
Jezelf ontmoeten in je dans. Met alle moois, alles waardeloos, al je tranen, je gulle lach, je beerput, je hooiberg, je stampen, je opveren.
Je bent welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

6 APRIL: Trusting the Process
Een dag om jouw eigen dans te verkennen. Dansen met een thema wat jou op dat moment bezig houdt. Geen oefeningen maar uitnodigingen. Uitnodigingen die je helpen om je dieper met jouw dans van binnen-uit te verbinden.
We dansen van 10:00 tot 18:00 uur, aansluitend PotLuck

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER INFORMATIE

22-23 JUNI: En nu IK!
Natuurlijk geef ik les in mijn eigen thema's : )
In een trauma opstelling weekend kon ik het zo voelen.  De wereld kan in chaos zijn, we kunnen daar volledig door meegenomen worden. Maar alles begint (en eindigt) bij onszelf.
En nu IK! Nodigt je uit om een heel weekend voor jezelf te dansen. Op zaterdag dansen we twee keer ca 3 uur. Op zondag dansen we achter elkaar door.
De zaterdag om 'wakker te worden'. Om te dansen met de imprints van dingen, gebeurtenissen die we meemaakten. Om daar vast wat ruimte in te maken. Op zondag dansen we achter elkaar door, om helemaal onszelf te zien en te ervaren. Om alle ruimte te nemen voor ons zelf.
En nu IK! nodigt je uit om zonder gene helemaal voor jezelf te gaan in je dans.

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER info volgt nog
 
Copyright © 2019 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp
UITSCHRIJVEN? Natuurlijk kan en mag dat. Ik begrijp het helemaal dat wekelijkse nieuwsbrieven wel heel veel zijn. Zorg goed voor jezelf en als uitschrijven daarin helpt, voel je vrij. Over je privacy: Ik gebruik je mailadres alleen voor deze wekelijkse nieuwsbrief.