Copy
View this email in your browser

Doen of Volgen
Doen is voor mij een totaal andere energie dan volgen.
Een energie die ook veel over mijzelf vertelt.

Vorige week gaf ik weer les, terug van de Vision Quest, terug van de boomhut.
Een dans over Intimiteit, met intimiteit verbonden zijn. De intimiteit met jezelf in je dans.
In de body parts en het vloeiende eerste deel danste ik mee. Het was fijn om te landen. Om opnieuw te verbinden met mijn lichaam. Om te volgen wat er in mijn lichaam gebeurt. Welke gevoelens en sensaties er in mijn lichaam aanwezig zijn. En voor mijn lichaam was het denk ik fijn om aandachtig bewogen te worden. Om te voelen dat het gevolgd werd.
Misschien haak je al af... ja Dorine.. je lichaam die het fijn vindt om gevolgd te worden.. ja ja.
En toch voelde het zo voor me.
Als ik echt met mijn aandacht naar mijn lichaam ga en vanaf die plek beweeg, ontstaat er een hele andere dans.
Kennelijk was het zichtbaar.
Van meerdere dansers hoorde ik terug dat het fijn was dat ik deels meendanste én dat het zichtbaar was dat mijn dans veranderd was.


Als beginnende danser had ik een idee van hoe de 5Ritmes gedanst 'hoorden te worden', hoe de vorm 'eruit zou moeten zien', het verschil tussen vloeiend en staccato, chaos etc.
Als docent voel ik dat ik meer de nadruk leg op bewegen van binnen uit. De vorm is er wel, maar het gaat me meer om "volgen" dan om "doen".
Mijn eigen dans is ook veranderd en verandert nog steeds. Ik kan steeds makkelijker de verbinding met mijn lichaam maken, relateren met mijn lichaam en haar volgen in haar dans.
De 5Ritmes is voor mij geen 'doe' ding meer, maar een 'volg' ding. Een 'volgende' dans. Een dans waarin je je verbind met je lichaam. Waarin je je hoofd voor twee uur uitschakelt en volgt wat je lichaam zou willen. En ja, de 5 verschillende ritmes, de vormen én de muziek zijn daar helpend in.
Vloeiend is mijn favoriete ritme, daar kan ik in zakken, in landen, in voelen, in volgen.
Het vloeiende ritme helpt me om tijd te nemen, om te luisteren naar de taal van mijn lichaam. In vloeiend kom ik tot rust, onthaast ik.
Heb ik het vloeiende ritme eenmaal goed 'embodied', belichaamd, dan volgt de rest van mijn dans vanzelf wel.
Als ik écht de tijd neem om te zakken, te voelen, te volgen dan zijn er meteen al tranen. Geen tranen van verdriet, maar meer tranen van ontroering. Tranen van thuiskomen. Tranen van (eindelijk..) volgen. Als ik voel dat ik me inhoudt en dan juist een geluid maak, een hele zachte 'aaaahhh' dan voel ik hoe mijn hart geraakt wordt, meer ontspant en opent. Mijn hart zit vol emoties. Opgeslagen veilig achter verschillende deurtjes.. Met het vloeiende bewegen, het volgen van mijn lichaam, mijn adem laten stromen en de aaaahhh klank gaan die deurtjes langzaam open.
Ik kan voelen hoe ik mijn ruggengraat meer en meer in mijn dans meeneem. Hoe ik kan verzachten in mijn ruggengraat. En als ik daar verzacht hoe de ruimte om mijn hart verzacht, groter wordt, uitdijt. Hoe ik meer contact kan maken met mijn innerlijk en dat kan volgen.
Alsof er een klein wezentje in mijn hart geraakt, gewekt wordt en zich langzaam uitstrekt, vloeiend golvend, wakker makend. Reizend door mijn hart via mijn ribben naar mijn ruggengraat naar mijn armen, openend. Hoe mijn bovenlichaam ontspant, zich ontvouwt, opent. Hoe in overgave mijn borstkas meer en meer opent, mijn hart opent, mijn armen spreiden en ik ruimte en vrijheid meer en meer kan voelen en volgen.

In plaats van je dans doen, de 5Ritmes dansen, om doelgericht bij extase te komen,
je lichaam zachtjes verkennen en volgen. Je openen voor de dans van je lichaam.DANSEN
Mijn hoofd draait over uren. Al maanden ben ik bezig met voorbereiden van het heartbeat weekend met 
Silvija Tomčik en de laatste weken zijn extra druk.
Aanstaande vrijdag is het al zover. We dansen. Ik vind het spannend. Een grote zaal warm aankleden voor 50+ dansers. Pakt mijn plan uit zoals ik bedacht heb, zoals ik me voorstel?
Mijn hoofd wil van alles. Mijn hoofd wil graag perfecte resultaten. Mijn lichaam wil vooral ook even rust, wandelen, dansen, ademen.. En wil misschien ook wel zeggen "Dorine, 80% tevreden is toch ook goed? Rust, rust, rust meisje lief.."Vrijdag!    Vrijdag al: De Heartbeat INTIMACY met
Silvija Tomčik.
Ben je een last minute beslisser?
 Je bent van Harte welkom!
Wil je eerst proeven, voelen?
 Dans de vrijdag mee, voelen en volgen van je dans, je lichaam en dan voelen wat je lichaam zou willen...
Is de deelname prijs een lastige voor je? Voel je vrij om contact met me op te nemen. Samen kunnen we bekijken hoe je toch deel kunt nemen.

INTIMACY
Vrijdag 22 t/m zondag 24 september
Je bent van Harte welkom!

 

MUZIEK
 
'I Follow You' van Mr Day
In dit nummer hoor ik alleen de woorden 'I follow you', geen idee wat er nog meer bezongen wordt. Ik luister naar de muziek, de sfeer van het nummer, de passie en de woorden 'I follow you'. Zie de voeten die in beeld zijn. Hoe mooi zou dat zijn, als we tegen ons lichaam vol overgave zouden kunnen zeggen, zingen, dansen 'I follow you'? Net zo gepassioneerd als we dat tegen onze geliefde zouden kunnen zeggen?

INSPIRATIE
 
Silvija dancing her HeartBeat. Ze inspireert graag met haar eigen dans. Haar dans voelt voor mij gegrond, creatief, volgend wat er van binnen uit, in beweging gebracht wil worden.

OEFENING

Hoe kun je je dans meer en meer laten ontstaan ipv je dans doen? Hoe kun je uit patronen van dans stappen en je helemaal overgeven aan de dans van je lichaam, je hart?
De laatste tijd voel ik meer en meer dat die overgave onder andere in mijn ruggengraat zit. Kan ik daar ontspannen, draaien volgen, in verbinding met mijn voeten, dan kan ik meer en meer openen. Overgave aan het meer ruimte geven aan mijn hart, in mijn borstkast. Mijn hart meer vrijheid geven. Mijn hoofd meer en meer ontspannen laten meedraaien met de bewegingen van mijn ruggengraat. En daarmee de patronen van de bekende beweging meer en meer loslaten en volgen wat zich aandient in mijn lichaam. Vertragen, voelen, volgen. Openen. Letterlijk, openen van mijn mond, lippen los van elkaar.  Zodat mijn hoofd vrijheid mag gaan ervaren. Probeer het maar eens. Probeer maar eens je hoofd te ontspannen, je hoofd vrij mee te laten deinen op de bewegingen vanuit je ruggengraat met je mond dicht, je lippen op elkaar.. Hoe voelt die dans?  Is je dans vrij, open, volgend? En hoe is die als je kaken ontspannen zijn, open, hangend, los? Je wangen die hangen, je tong los in je mond. Hoe is dan de beweging vanuit je ruggengraat?
En als je je ruggengraat zou verlengen van je voeten tot je kruin? Dat de hele lengte van je lichaam een voelend, volgend, dansend organisme zou zijn? Jouw dans 

AGENDA

20 SEPTEMBER: ReLight Your Fire
Rustig aan wakker worden, om je met de muziek over te geven aan de dans van je lichaam. Een fijne start van je week.
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

22 t/m 24 SEPTEMBER: INTIMACY Heartbeat workshop met Silvija Tomçik
“Intimacy is an open path, a bridge between my heart and yours.
We get stuck on the bridge because we don’t want to pay these tolls: total surrender to vulnerability, spontaneity, and an open, unguarded heart.” Gabrielle Roth
2,5Dag duiken in de Heartbeat van je Intimacy dans. Je bent van Harte welkom.
Heel weekend: € 175,-
Alleen Vrijdagavond: € 25,-

MEER INFORMATIE

24 SEPTEMBER: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Elke laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

27 SEPTEMBER: ReLight Your Fire
Elke woensdagmorgen volgen van je Hart, je lichaam, jouw dans.
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

29 SEPTEMBER: De Paulus Danst  |  OEGSTGEEST
DRESS RED DAY
Vrijdag 29 sept is internationale VrouwenHart dag. Een dag vol met aandacht voor vrouwen en Hartklachten. Ondat er nog zo weinig bekend is, en alles wat bekend is, gericht is op de man en zijn klachten. Deze dag is er van 18:00 tot 19:00 ruimte om vragen te stellen , over het hart, de werking, de stoornissen. Ik geef uitleg en wie weet heb ik antwoord op al je vragen.
Aansluitend dansen we in de kerk. Man, Vrouw, jonger, ouder, je bent van Harte welkom!
Ook als je alleen wilt dansen ben je van Harte welkom!
Vanaf 19:15 uur zaal open, We dansen van 19:30 tot 21:30 uur.

MEER INFORMATIE
 
Copyright © 2017 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp