Copy
View this email in your browser

Vorige week was ik bij het In Between café in Utrecht. Een café voor zzp-ers en werkzoekenden om te netwerken. Tijdens deze ochtend werden de workshops KanDo en Loopbaan opstellingen aangeboden.
De KanDo ging over in je kracht staan, en over het effect van je lichaamshouding op je gevoel. We deden een oefening in drietallen waarin de ene de beschermer van de ruimte was en de andere twee de 'tikkers'. Doel: de ander zoveel mogelijk op de schouders tikken. En dan evalueren en reflecteren op jouw (re)actie's.
-> Hoppa schoenen uit, blote voeten aan en 'spelen' maar. Spelen met de ruimte, de ander tegen over me. In plaats van steeds vanaf dezelfde plek de ander aan te raken, ging ik draaien, cirkelen, zakken, bukken etc, om de ander steeds vanuit verschillende richtingen te benaderen. Het werd aan actieve, fijne, energie gevende oefening. Na afloop vroeg 'mijn groepje': "Dans jij?"
De oefening werd uitgebreid, zelfde drietallen maar nu knieën en schouders raken. Na afloop vroeg de trainer me "Ben jij een danser ofzo?"
En helemaal aan het einde kwam iemand naar me toe: "Je bent vast een danser!".

De tweede workshop, loopbaan systemisch werk, was een eye opener. Ze vroeg ons:
'Met welke vraag wil je werken?' Bij mij plopte meteen op "Wat wil ik nou écht??!"
Jaaaah.. Wát wil ik nou écht?? 5Ritmes dansen en geven is een volmondig JA!
Maar de rest? Ik voel hoe ik nu worstel met de invulling van mijn verpleegkundige vak, mijn vrije tijd, voor mijzelf zorgen.. Ik werd er eigenlijk een beetje down van.

's Avonds was ik representant voor twee familie opstellingen bij
OWL. In de tweede opstelling werd ik gevraagd om de 'Angst om afgewezen te worden' te representeren. Ahja.. voelde ik.. die ken ik. Ik herken mijn eigen angst om afgewezen te worden..
Als docent, als verpleegkundige, collega, als dochter & zusje, als persoon, als lief.
'Ben ik wel leuk & goed genoeg?' loopt als een rode draad door mijn gevoelswereld heen..
In de opstelling veranderde iets in mij, En de plek waar ik aan verbonden was veranderde. Van het kleine meisje dat angst voelt, angst om niet goed genoeg te zijn, naar het speelse meisje wat graag vrij is, uitdaagt, plezier heeft en maakt.
En de realisatie dat ik die blijheid, speelsheid zo kan onderdrukken dat ik daar letterlijk zelf down van wordt.
Ik voelde me helemaal blij worden.
Jaaa voelde ik, dát is wat de dans mij brengt!
Dansen geeft mij mijn speelsheid terug!!
Ik heb jarenlang super veel moeite gehad met het dansen van het Lyrische ritme.
Geef mij maar vloeiend, staccato en chaos. heerlijke ritmes. Maar lyrisch????!!
Kunnen we die gewoon skippen??   ..   Alsjeblieft?
De laatste tijd voel ik meer en meer in mijn dans dat er meer lichtheid is. Een lichtheid die vanzelf ontstaat. Een lichtheid die gegrond is. Een lichtheid die speels en creatief is.
Een lichtheid die mij energie geeft. Een glimlach, heldere en stralende ogen.

Dansen nodigt mij uit om de modder in mij te omarmen, om de zwaarte binnen te laten. Om de zwaarte te zien, de achter liggende herinneringen, gevoelens, emoties.
Om die in beweging te brengen. Om de zwaarte te koesteren, vorm te geven, geluid, adem en beweging. Om aan het licht te brengen. Om in mijn bewustzijn te brengen in plaats van 'veilig' weg te stoppen.


Unfolding Heartmatters
Twee dagen dansen met
Alain Allard en Sarah Pitchford volgde. Dansen op de grond.
Letterlijk uren liggend dansen; rollen, draaien, hurken, slepen, kruipen op de vloer.
Naar binnen keren, volgen, voelen wat mijn lichaam wilde, bewegen, ademen. Ademen! De zuurstof inademen in mijn longen en voelen hoe mijn ribbenkast kon openen.
Twee weken geleden schreef ik over het
harnas. Hoe je je ribbenkast soms inzet als harnas. 'Practise what you Preach, Dorine..'
Het dansweekend gaf me alle tijd om te volgen. Om te voelen hoe mijn lichaam het échte zakken en zwaar zijn nodig had. Om de dans te dansen van liggend op de grond, langzaam op billen, hurken te komen, van daaruit door te dansen naar de kruipende dans, de dans van handen en voeten op de grond. Naar de dans van het oprichten, gaan staan. Naar het in mijn kracht gaan staan en mijn borstkast openen. Mijn armen te spreiden en te voelen hoe de ruimte in mijn borstkast groter kon worden. Zonder moeten en doen, mijn borstkast zich laten ontvouwen. Adem, tranen, geluid, pijn, openen, ademen, nog meer lucht, nog meer openen, onwennig, voelen, volgen, openen, ademen.
Mijn borstkast en alle spiertjes ontspannen, meer ruimte laten innemen. Verzachten.
Mijn Hart langzaam ontvouwen.
De dans van mijn lichaam. Nieuwsgierig volgen. Op naar licht, leven, speelsheid.
Ja!!!
Ik ben een danser.
En Jij? 

MUZIEK
 
Een lekkere indanser. Een remix, techno. Soms super lekker om mee genomen te worden door de beat.
Om je 's ochtends even op los te dansen en je dag mee te starten. "
I'm a (disco) dancer" van Christopher Just.

INSPIRATIE

Het dansen van de 5Ritmes is een uitnodiging aan je lichaam om in beweging te komen. Het dansen van de 5Ritmes is een uitnodiging aan je hoofd en je denken, om twee uur of langer uit te staan.
Het dansen van de 5Ritmes is een uitnodiging aan je hart om opgeborgen indrukken in beweging te brengen, om deurtjes te openen. Om je lichaam te laten dragen en leiden door je Hart. Je te laten bewegen vanuit je Hart. Om alles wat er opgeslagen werd in de spieren van je lichaam in beweging te brengen.
Misschien kun je het je voorstellen: Gebeurtenissen komen via je zintuigen binnen. Ze worden als energie bubbels opgenomen via je huid en adem.  Via je cellen komen de indrukken in je bloedbaan. Je bloed stroomt naar je hart. Je hart krijgt dan letterlijk alle indrukken binnen. De indrukken worden meer of minder verwerkt en stromen met de pompkracht van je hart naar je spieren en weefsels. Daar vinden ze een plekje, fijn en minder fijn. Hoe meer gestapeld wordt, hoe zwaarder we ons voelen. Brengen we de indrukken in beweging, dan kan de opstapeling in beweging komen, kleiner worden. Lichter worden. Bewegen om losser te maken. Adem om de frisse wind te laten stromen. Een frisse wind.
Wervelen. Licht verwelkomen.
De Lyrische Dans

AGENDA

11 OKTOBER: ReLight Your Fire
Elke woensdagmorgen, week in, week uit dansen we de 5Ritmes om wakker te worden, om op te starten, om op te laden, om in beweging te brengen..
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

18 OKTOBER: ReLight Your Fire
Herfstvakantie of geen vakantie, we dansen!
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

25 OKTOBER: ReLight Your Fire
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag.
Als oplaad moment, als break van je week.
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

29 OKTOBER: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Elke laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE
Copyright © 2017 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp