Copy
View this email in your browser

"Energy moves in waves.
Waves move in patterns.
Patterns move in rhythms.
A human being is just that, energy, waves, patterns, rhythms.
Nothing more, nothing less.
A dance.
"
~  Gabrielle Roth ~


Op de een of andere manier merk ik de laatste weken dat de wekelijkse blogs geen vanzelf sprekende vloeiendheid meer hebben. In een moment ben ik geïnspireerd om te schrijven. Stel ik dat moment uit, dan is het moment ineens ook voorbij. En ervaar ik een moeite.
Ik, moeite met schrijven..
Een bijzondere ontdekking, die ik graag in neem.
De zon schijnt, het is dinsdag ochtend. Straks weer werk. Zonder daglicht.
Geef ik mijn tijd aan het binnen zitten schrijven, of spring ik onder de douche en ga ik buiten nog even wandelen?
Een van de patronen die ik heb is binnen blijven, toch schrijven, dan naar werk. 's Avonds thuis komen, en dan verzuchten 'dat ik met dit mooie weer helemaal niet buiten ben geweest'.
: )

Ik ben op weg naar werk, heb buiten gewandeld, tijdens het wandelen boodschappen gedaan en zit nu in de trein. Fijn was dat om mijn patroon te doorbreken.
Patronen. Ze kunnen behulpzaam zijn en ze kunnen je enorm belemmeren, stagneren in je groei.
Vaak zijn patronen onbewust ontstaan, dienden ze toen, ooit, een doel, hielpen ze.
Na jaren kunnen ze zo gewoon geworden zijn dat ze voorbij gaan aan het oorspronkelijke nut.
De dans, in ieder geval de 5Ritmes, nodigt je onder andere ook uit om je patronen zichtbaar te maken en te voelen of ze je helpen.
"Dorine, ik zie sommige dansers steeds hun zelfde dans dansen! Elke week opnieuw dezelfde bewegingen!" (opmerking van een danser). Ja, ik zie dat ook. En als ik dans, heb ik ook een serie van bewegingen waaraan je mij, mijn dans herkent.
In de teacher training hadden we binnen de studenten groep een danser die naast dans-docent-in-wording ook iets met theater deed. Hij kon perfect mensen en gedragingen imiteren. Hij kon ook perfect dansers na dansen. Op een van onze laatste avonden danste hij zoals een van ons danste. Aan zijn dans konden wij zien wie hij 'na'danste. En nog een en nog een.
De meesten van ons herkenden zich zelf. Een enkele niet.
Iemand werd er zelf een beetje boos van, waar hij bij andere dansers er juist om kon lachen.
Patronen, ze vertellen iets over ons. Ze laten ons iets zien waar we zelf geen helderheid (meer) op hebben.
Je patronen leren zien kunnen je helpen om verder te groeien.

Als je dansers vraagt hoe ik les geef, dan zul je dansers waarschijnlijk horen zeggen "voeten, voeten, voeten. Adem, laat je hoofd zakken, ontspan je kaken. Breng je aandacht naar je voeten. Laat je voeten bewegen, vertrouw op je voeten."
Voor mij zijn je voeten een hulpmiddel om uit je patroon te stappen. Letterlijk. En ook figuurlijk.
Al is het maar dat je je dans een keer vanuit je andere voet begint. Die kleine verandering kan je dans een hele nieuwe wending geven.

Soms is het juist goed en interessant om in een patroon te stappen. Om deze steeds opnieuw te herhalen, om een herhalende beweging te maken, om het patroon helemaal uit te diepen. Om te onderzoeken.
Om de laag eronder te ontdekken. En om te voelen of het patroon je nog ondersteunt of juist veranderd kan worden.

Ik zie je in je dans, ik zie je patronen. Maar jij voelt of je patronen je helpen of juist belemmeren. Ik vertrouw op jouw eigen wijsheid.  Jouw energie, jouw ritme, jouw dans.
Trusting the Process, in Utrecht.
Een dansdag om jouw dans te verdiepen en te vertrouwen op de wijsheid van je lichaam. Jouw unieke dans. We dansen 's ochtends twee uur om wakker te worden. Om vast wat te landen en te verwelkomen.
's Middags dansen we 4,5 uur achter elkaar door om ons lichaam alle tijd te geven om te ontvouwen wat gezien, gevoeld of gewoon verwelkomd mag worden.
3 Zaterdagen, los van elkaar te volgen: 6 april, 7 sept, 9 nov


"En nu IK!" 22 & 23 juni
Een dans weekend om alle tijd aan jezelf te besteden.
Soms hebben we van die weken die voorbij vliegen waarin we zelfs in het weekend geen tijd hebben voor onszelf...
Op zaterdag dansen we 's morgens en 's middags om onze patronen te onderzoeken. Wat kregen we mee vanuit onze opvoeding, de mensen om ons heen, hoe leerden we voor onszelf te zorgen?
Op zondag dansen we 7 uur achter elkaar door om ons helemaal over te geven aan onszelf.


Je bent van harte welkom

MUZIEK

Gabrielle Roth heeft vele video's opgenomen in de tijd dat er nog niet wereldwijd de 5Ritmes gedanst werd. Ik zocht naar een passende quote voor deze blog en kwam op deze link naar youtube uit.
Gabrielle introduceert hier de 5Ritmes. Ik denk een opname van zo'n 25 jaar geleden. In de afgelopen 40 jaar zijn de 5Ritmes veranderd, verdiept. Deze video is een introductie waarin Gabrielle je door de bodyparts heen begeleid en een korte beschrijving geeft van hoe de 5Ritmes door j lichaam gedanst kunnen worden.

The Wave Dance

OEFENING
 
Had je dat vroeger ook, dat je iets aanraakte met je ene hand en dat je dan ook dat ding met je andere hand aan móest raken? Of dat je alleen op hele tegels mocht stappen? Onbewust creëerden we patronen die we later loslieten. Ben je je nu bewust van jouw patronen? Wat doe je automatisch? Waar val je steeds in terug? Zijn je patronen, helpend, belemmerend, of prima zoals ze zijn? En in je dans? Dit is een uitnodiging om af en toe stil te staan bij bewegingen, herhalingen die je onbewust maakt. Om ze dan bewust te maken en te voelen wat de beweging je brengt.

AGENDA

27 FEBRUARI:   A W A K E N
Elke woensdagmorgen weer een uitnodiging voor een nieuwe dans. Omdat elke dag nieuw is, en jij elke dag anders bent, is ook je dans steeds anders. Kom, dans en laat je verrassen 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

6 MAART:   A W A K E N
Elke week weer zo'n mooi cadeau aan jezelf, jouw lichaam, jouw hart.
Dansen en de dans gebruiken om vrijer te worden, te voelen,
geluk te laten stromen, en sprankelend thuis te komen. 

MEER INFORMATIE

13 MAART:   A W A K E N
Je dag starten met een dansje. Wat is er nou heerlijker dan je bed uitrollen? Met blote voeten de vloer op en je lichaam volgen? In elke beat? Elke zucht? Elke ademteug? Tot je opgaat in je mooie zijn. He he.. Thuiskomen. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

20 MAART:   A W A K E N
Jezelf ontmoeten in je dans. Met alle moois, alles waardeloos, al je tranen, je gulle lach, je beerput, je hooiberg, je stampen, je opveren.
Je bent welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

27 MAART:   A W A K E N
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag. Als oplaad moment, als break van je week. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

31 MAART: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
Maandelijks de laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Ina BoudierBakkerlaan 7, Utrecht (gymzaal van het Stedelijk Gymnasium)
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

6 APRIL: Trusting the Process
Een dag om jouw eigen dans te verkennen. Dansen met een thema wat jou op dat moment bezig houdt. Geen oefeningen maar uitnodigingen. Uitnodigingen die je helpen om je dieper met jouw dans van binnen-uit te verbinden.
We dansen van 10:00 tot 18:00 uur, aansluitend PotLuck

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER INFORMATIE

22-23 JUNI: En nu IK!
En nu IK! Nodigt je uit om een heel weekend voor jezelf te dansen. Op zaterdag dansen we twee keer ca 3 uur. Op zondag dansen we achter elkaar door.
De zaterdag om 'wakker te worden'. Om te dansen met de imprints van dingen, gebeurtenissen die we meemaakten. Om daar vast wat ruimte in te maken. Op zondag dansen we achter elkaar door, om helemaal onszelf te zien en te ervaren. Om alle ruimte te nemen voor ons zelf.
En nu IK! nodigt je uit om zonder gene helemaal voor jezelf te gaan in je dans.

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER info volgt nog
Copyright © 2019 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp
UITSCHRIJVEN? Natuurlijk kan en mag dat. Ik begrijp het helemaal dat wekelijkse nieuwsbrieven wel heel veel zijn. Zorg goed voor jezelf en als uitschrijven daarin helpt, voel je vrij. Over je privacy: Ik gebruik je mailadres alleen voor deze wekelijkse nieuwsbrief.