Copy
View this email in your browser

"Your voice takes you to your heart."
~ Gabrielle Roth ~

"Je stem brengt je naar je hart."
"Ha, Fijn! of Gelukkig! Dus dan mogen we vrij uit zingen tijdens de 5Ritmes, volop?
Lekker luid? Meerstemmig? De stilte een heerlijke swing geven?
Meezingen met die heerlijke tekst, in welk ritme dan ook?"
Ik zou vanuit de grond van mijn hart 'Ja' willen zeggen, maar naast de ja voel ik daaronder ook een kleine en soms grotere 'nou.. ehm'.
Nee, niet altijd, niet elke keer, niet te pas en te-on-pas.

Je stem werkt bevrijdend
Mee zingen, mee neuriën kan heerlijk zijn, om je dans te verbinden met je stem.
Om je lichaam en hart en longen te openen, te laten dansen.
Als je zingt, adem je (vrij) automatisch, als vanzelf. Zingen kan je helpen als je in je hoofd zit om juist in de ontspanning en het volgen te komen.
Wanneer ik meezing met een nummer wat mijn hart diep raakt, kan het mij helpen om bij mijn emoties te komen. Dat gebeurt als vanzelf, ik zing of hum of neurie spontaan bijna ongemerkt mee.
Mijn ervaring is dat meezingen me soms ook kan belemmeren.
Als ik meezing met een tekst, kan ik zo gefocust worden op de tekst, op het nummer, dat ik meer in mijn hoofd ben, dan in mijn lichaam. Bovendien probeer ik dan vol zinnen te zingen wat tegenwoordig niet zo makkelijk meer gaat. En daarnaast probeer ik óók nog de tekst te onthouden, zo mooi en raak, zodat ik dan na de dans het nummer kan opzoeken op youtube en kan kopen.. 'Weg' overgave aan mijn dans.
Mijn ervaring.
Voor jou kan het anders zijn.

Hoe zit het met mede dansers als ik meezing, of jij?
Vinden zij ons meezingen net zo fijn als wij? (los van de ervaring of het nou loepzuiver is, of hartstikke vals, in of uit de maat..? En of we dat van onszelf weten of niet?)
De één kan het niet schelen, de ander heeft er ontzettend veel last van, ergert zich kapot. En elke ervaring daar tussen in.

Hoe zit dat dan met een gil, een yell, een kreet?
Ja, helemaal welkom. "Ja, toe maar, maak maar geluid. Zak maar vanuit je keel, breng het maar naar je buik". "Toe maar, geluid is welkom."
Soms reageer ik op een uitlating, uitbarsting, soms niet.
Wanneer wel en wanneer niet?
Ehm.. daar heb ik geen antwoord op.
Ik reageer op het moment, in het moment.
Soms is er een schreeuw in de stilte. Die hard en rauw binnenkomt en de zaal vol dansers opschud en ik er niets van zeg. Observeer en adem.
Soms is er een schreeuw in de chaos, vanuit een keel die ik uitnodig om te zakken. Soms is het uitnodigen tot zakken bevrijdend, de stem vanuit je buik uitnodigen, soms is het beperkend.
Beperkend als je door mijn uitnodiging in je hoofd schiet en een gevoel krijgt van 'ik heb het verkeerd gedaan'.
Ons hoofd.. Ons hoofd die van alles denkt en vind en in oude patronen schiet, die resoneert met oude ervaringen.. Het gevoel 'ik heb het verkeerd gedaan' stamt voor de meesten van ons uit een (prille) jeugdervaring. Misschien was je anders dan er van je verlangd werd en heb je je geremd gevoeld. Heb je er alles aangedaan om aan de verwachting te voldoen. Kom je nu dansen om je zelf helemaal te volgen en wordt er gezegd dat het 'anders moet'.. Lekker dan.

Als er een luide schreeuw klinkt in de dans, een harde, hoge, schelle gil, onverwacht uit het niets, dan 'slaat dat om mijn hart'. Ik heb de neiging om te verstijven. Een schreeuw of kreet uit het niets roept oude emotionele herinneringen bij mij op. Vroeger heb ik geleerd om stil te schrikken en door te gaan met wat ik deed, met een gestreken gezicht, alsof ik niet geraakt was. Innerlijk was ik enorm geschrokken en geschokt.
De dans heeft me geleerd om in te nemen, te voelen, mijn harte klop gerust te stellen met adem en te bewegen met die impact.
Nu als docent, staande voor de groep, probeer ik de groep 'veilig' te houden. Het liefst behoed ik alles en iedereen voor welke impact dan ook.
Maar dat is niet reëel.
Wat ik voel, voel jij anders, wat ik heb meegemaakt, heb jij anders meegemaakt. En wat voor mij een impact is, kan voor jou de meest normale zaak van de wereld zijn.

Afgelopen weekend danste ik het heartbeat weekend "Permission" met
Silvija Tomčik. Opnieuw een super fijn weekend, waarin we uitgenodigd werden om onszelf toestemming te geven. Toestemming om vrijer te worden.
In de chaos nodigde ze ons uit: "wat heb je nodig om helemaal hier te zijn, wat wil je losser laten? Je stem, je schreeuw?" En later in de workshop deelde ze: "als ik iets voel terwijl ik met jou als partner dans, komt het níet door jou wát ik voel. Maar door míjn ervaring en herinnering."
En dat is precies wat er is.

In de lessen observeer en reageer ik in het moment op de groepsenergie, soms op individuen. Om je uit te nodigen. De meeste aanwijzingen kunnen voor iedereen ondersteunend, uitnodigend zijn.
Het kan ook zijn dat een uitnodiging juist beperkend voor je is. Ik leer om jouw gevoel bij jou te laten. En dat vind ik moeilijk. Niet altijd, soms wel.
Ik heb ook mijn persoonlijke issues ; )
Ik leer om me niet voor élke ervaring verantwoordelijk te voelen. Omdat de ervaringen zo persoonlijk zijn.
Door te begeleiden en jullie dans en ervaringen in te nemen, leer ik zien waar ik zelf verder kan groeien. Waar kan ik meer ontspannen, waar kan ik wat terug houdender zijn, mag ik meer laten gebeuren. Waar kan ik misschien juist wat meer begeleiden, uitnodigen, of helderder zijn.

De uitnodiging die ik hierin aan mijzelf geef, geef ik ook aan jou.
Niet elke uitnodiging is persoonlijk aan jou.
Ervaringen van dansers door jouw dans, adem, stem, geluid, zijn van de dansers zelf.
Niet alles wat ik zeg hoef je te doen, en moeten al helemaal niet.
Neem de ruimte die je nodig hebt, binnen de ruimte die beschikbaar is.
Ik geef je uitnodigingen om te onderzoeken, om te verdiepen, die je kunt aannemen of links laten liggen.
Uitnodigingen om te verzachten, om ergens doorheen te gaan, doorheen te dansen.
Om vrijer te worden.
Om je pure zelf meer en meer te ontdekken.

Soms is er in de dans oorverdovende stilte
Dan nodig ik je uit om te ademen
om je adem te laten stromen en hoorbaar te laten zijn, in ieder geval voor jezelf.
Soms is er in de dans een ijzige kreet
hartverscheurend
door merg en been
die impact heeft
Dan vraag ik je om te zakken, te ademen, te landen in je buik
te voelen en te bewegen
Beiden; de danser en de 'kreter'
Soms is er in de dans heerlijke chaos muziek waarop enthousiast gejoeld wordt,
grote glimlachen, elkaar meenemend
in diepe dansen
Overgave
Welkom


Trusting the Process, 6 APRIL in Utrecht.
Jij en ik
en alles tussen ons in
mijn herinneringen
mijn reacties
jouw ervaringen
jouw reacties
elkaar spiegelend
prikkelend
uitnodigend
onderzoekend
Vertrouwen dat we ieder een eigen ervaring hebben
dat we elkaar raken
dat we groeien
van onszelf
van elkaar
Vertrouwen op wat zich mag ontvouwen
gezien worden
erkend worden
Vertrouwen op wat mag groeien

 

Zaterdag 6 april, Trusting the Process, een super fijne verdiepende dansdag.
Om jezelf volledig te volgen, jouw lichaam, jouw hart, jouw voeten, jouw adem.


MUZIEK

All that Sound van NU is een heerlijk indans nummer, wat je helemaal kan meenemen. Rustig opbouwend, waarin je kunt landen in je lichaam, zakken in je voeten en bekken en dan volgen. Volgen van je lichaam in de toenemende beat. Steeds meer lichaamsdelen verwelkomen. Jouw dans. Soms kan ik het ritme niet helemaal vinden in mijn lichaam, bijvoorbeeld als er meerdere ritmes hoorbaar zijn. Wat mij helpt is om dan zachtjes geluiden te maken op de beat van de muziek; 'tjahkka tjahkkaa tahka taa, tjahkka tjahkkaa tahka taa' etc. Genoeg geluid voor mijzelf om mijzelf toestemming te geven en mijn dans te ondersteunen, mogelijk hoorbaar voor enkele dansers om mij heen en zacht genoeg voor dansers die hier juist door afgeleid worden.

OEFENING

In de dans nodig ik je vaak uit om te zakken, te landen in je bekken. Om je te laten dragen door je bekken. Om te ontspannen in je bekken en vanuit je buik te ademen, je adem te laten stromen. Soms nodig ik daar geluid bij uit, lage tonen, zuchten met wat laag geluid. Om je te helpen met landen.
Wanneer we hoge geluiden maken, komen die vaak vanuit onze keel. Het geluid resoneert met de hoogste longtoppen. Als we kunnen ontspannen in de keel, dan kan je stem geluid verzachten. Als je dan je stem laat zakken, naar je buik en daarmee ook de hoogte van de toon, dan resoneert de klank meer met je hart. Hoge tonen zijn opvallender dan lage tonen. Lage tonen geven meer gronding. Je kunt dit makkelijk thuis oefenen en voelen door geluid te maken, je keel te ontspannen en met een hand op je borst voelen waar je je borstkast voelt trillen.
Maar, er is een maar.
De 5Ritmes zijn danslessen, geen stembevrijdingslessen ; )

AGENDA

27 MAART:   A W A K E N
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag. Als oplaad moment, als break van je week. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

31 MAART: Landelijke Sweat Your Prayers  |  Utrecht
LET OP: zondag gaat de zomertijd weer in. Het is dan een uur eerder al 11:00 uur.

Maandelijks de laatste zondag van de maand. Jouw eigen dans dansen in Utrecht. Er komen steeds zo'n 60-80 dansers per keer, uit alle windstreken. Dit is dé ultieme kans om verschillende 5Ritmes docenten te leren kennen en om te voelen hoe het is om met de energie van een grotere groep te dansen. Je hoeft je nergens aan te melden, Je bent van Harte welkom.
Ina BoudierBakkerlaan 7, Utrecht (gymzaal van het Stedelijk Gymnasium)
Entree is € 10,- p.p. 
MEER INFORMATIE

3 APRIL:   A W A K E N
Elke woensdagmorgen weer een uitnodiging voor een nieuwe dans. Omdat elke dag nieuw is, en jij elke dag anders bent, is ook je dans steeds anders. Kom, dans en laat je verrassen 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

6 APRIL: Trusting the Process
Een dag om jouw eigen dans te verkennen. Dansen met een thema wat jou op dat moment bezig houdt. Geen oefeningen maar uitnodigingen. Uitnodigingen die je helpen om je dieper met jouw dans van binnen-uit te verbinden.
We dansen van 10:00 tot 18:00 uur, aansluitend PotLuck

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER INFORMATIE

10 APRIL:   A W A K E N
Elke week weer zo'n mooi cadeau aan jezelf, jouw lichaam, jouw hart.
Dansen en de dans gebruiken om vrijer te worden, te voelen,
geluk te laten stromen, en sprankelend thuis te komen. 

MEER INFORMATIE

16 APRIL:   A W A K E N
Je dag starten met een dansje. Wat is er nou heerlijker dan je bed uitrollen? Met blote voeten de vloer op en je lichaam volgen? In elke beat? Elke zucht? Elke ademteug? Tot je opgaat in je mooie zijn. He he.. Thuiskomen. Je bent van Harte welkom 
Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

23 APRIL:   A W A K E N
Jezelf ontmoeten in je dans. Met alle moois, alles waardeloos, al je tranen, je gulle lach, je beerput, je hooiberg, je stampen, je opveren.
Je bent welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

22-23 JUNI: En nu IK!
De flyer is gedrukt, de website is weer update.
Tijd om je uit te nodigen voor de weekend workshop '
en nu IK!'

Wanneer we opgroeien binnen een warme, liefdevolle bedding, met veilige grenzen, kunnen we in de pubertijd onszelf in relatie tot onze dromen, idealen en anderen volop onderzoeken. Soms of vaak zijn we in patronen of rollen gestapt waardoor we juist onze eigen ik een beetje opzij zetten.
'En nu IK' nodigt je uit om twee dagen te dansen met jezelf. Tijd voor jezelf. Jouw lichaam, jouw hart, jouw zijn, jouw verlangens, jouw dromen. Jij. Ik.
Je bent van harte welkom ✿

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht
MEER INFORMATIE
Copyright © 2019 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp
UITSCHRIJVEN? Natuurlijk kan en mag dat. Ik begrijp het helemaal dat wekelijkse nieuwsbrieven wel heel veel zijn. Zorg goed voor jezelf en als uitschrijven daarin helpt, voel je vrij. Over je privacy: Ik gebruik je mailadres alleen voor deze wekelijkse nieuwsbrief.