Copy
View this email in your browser

Heb jij wel eens van die momenten dat je je groter houdt dan je je eigenlijk voelt? 
Dat je je een soort van vermant? Je rug recht, on-raakbaar?
En is die on-raakbaarheid altijd aanwezig of ookacht flexibel? Kun je je nog laten raken? Kun je je laten breken? Of gaat het altijd 'goed' met je?

De Heartbeat workshop met Silvija was fantastisch! Super fijn. 
Vrijdagavond een hele fijne dans en er gebeurde ook iets waar ik een teleurstelling in voelde. Ik had iets gehoopt wat waarheid werd en aan die hoop zat een verlangen gekoppeld die geen waarheid werd. Ik voelde me teleurgesteld. Die teleurstelling was zo treffend voor me, dat ik hem mee de nacht in nam en ’s morgens vol tranen was. Prikkende tranen achter mijn ogen bij het binnenkomen in de zaal. Tranen bij een paar knuffels met goede vrienden, tranen in de dans.

In dat moment waren de tranen helemaal ok. Maar achteraf voelde ik er een schaamte op zitten. "Sta je daar als organisator en als docent met dikke tranen in je ogen". En toch leer ik meer en meer om me te laten zien, zoals ik ben. Dat ik ook emoties heb en tranen.
Mijn harnas wordt zachter.
En het bijzondere is dat ik me schaam voor mijn tranen van verdriet of teleurstelling en dat tranen van compassie, of tranen zonder direct aanwijsbare emotie helemaal welkom zijn.. Gek eigenlijk he?

Het Harnas en de Ribbenkast.
Onze ribbenkast beschermt ons letterlijk. De ribben vangen klappen op zodat ons hart en longen niet direct beurs worden of stuk gaan als we vallen of klappen krijgen. Om ons hart en longen heen zitten vliezen, het longvlies om de longen en het pericard om ons hart. De vliezen zijn zacht, flexibel en super stevig. De vliezen scheiden een vloeistof uit die er voor zorgt dat er beweging mogelijk is. Dat het hart kan kloppen en dat de longen kunnen uitdijen en kunnen samen trekken.
Er wordt wel eens gezegd, dat wanneer je je emoties inhoudt, je zakjes stugger worden.

Als je puur anatomisch kijkt dan werkt het wel zo met onze ribben. Houden we onze rug steeds recht, onze tussenribspieren, en alle andere spieren verbonden met onze ribben en ruggengraat steeds 'in de plooi' dan vermindert de flexibiliteit. De fysiologische zucht hebben we nodig om onze longen 1x per half uur volledig te ontplooien. Goed gapen kan alleen als we onze mond openen en onze longen letterlijk de ruimte geven om zich volledig te vullen met lucht. Daarbij wordt onze borstkast zo goed als maximaal uitgerekt.

Nou heb ik de 'overtuiging' dat wanneer we onze ruggengraat steeds recht houden, en we onze ribben steeds als harnas inzetten, onze ruimte stevig beperkt wordt.
Ik voel meer en meer dat als ik zacht kan zijn in mijn ruggengraat, ik ook flexibel kan blijven in mijn borstkast.
Je kent die oefening vast wel dat je stevig staat, en dat iemand tegen je aanduwt om je omver te duwen. Sta je met je knieën op slot, dan wordt je makkelijk omver geduwd. Sta je met gebogen knieën en een zachtheid in je lichaam dan ben je moeilijk om ver te duwen.
Zo zie ik dat ook met onze borstkast en ruggengraat. Houden we onze rug recht en daarmee onze ribben stevig, dan zijn we uiteindelijk 'raakbaarder' dan wanneer we meebewegen met de golven van emoties.
Raakbaarder omdat we ons vermannen en de flexibiliteit kwijtraken. Onze ribbenkast inzetten als harnas ipv bewegende flexibele bescherming. 
Mijn emoties stromen makkelijker door me heen, vloeien makkelijker weer weg als ik toegeef aan de bewegingen in mij, in mijn hartgebied, rond mijn ademhaling dan wanneer ik inhoud, wegslik, wegdruk. Inhouden en wegdrukken geeft letterlijk een spanning rond mijn borst, rond mijn borstkast.. Druk op mijn borst. Tussen mijn schouderbladen.
Als cardio-verpleegkundige herken ik mijn vastzittende emoties, als lichamelijke klachten die gerelateerd worden met hartklachten.
En als ik maar lang genoeg mijn emoties inhoudt, geloof ik, dat de hartklachten vanzelf volgen.

Een ruime 5 jaar geleden deed ik een aantal sessies bij een  Rebalancing therapeut. Na een aantal sessies zei ze 'Dorine, je bent heel gevoelig, je kunt alles benoemen, wat je lichaam ervaart. Je voelt de kleinste veranderingen in je lichaam. Maar..
Maar, ik kan je niet begeleiden. Je laat je wel aanraken, maar je laat je niet raken. Ik kan je aanraken maar je laat me niet binnen.
In haar woorden begon ik mijn harnas te herkennen.
Ben ik bereid om me écht te laten raken?

 DANSEN
Het jaren lang dansen, week in week uit, workshop in workshop uit, heeft me geholpen om me meer en meer te verbinden met mijn lichaam. Om zachter te zijn met en voor mijn lichaam. Om beter te luisteren naar mijn lichaam, en haar taal. Om milder te zijn.  

Vrijdag is Dress RED Day
Een landelijke, en zelfs wereldwijde dag met aandacht voor vrouwen met hartklachten.
Van 18:00 tot 19:00 uur ben ik in de Pauluskerk in Oegstgeest om je informatie te geven en eventuele vragen te beantwoorden.

Heb je geen vragen, maar heb je wel zin om te dansen?
De Paulus Danst!
We dansen de 5Ritmes van 19:30 tot 21:30 uur, met ons hele Hart.

MEER Informatie

Zaterdag geef ik les in Groningen, in de Travertijn.
Ken je mensen in Groningen? Of ben je zelf toevallig in de buurt?
Je bent van Harte welkom!
Travertijn; Travertijnstraat 6, 9743SZ Groningen

MEER Informatie

MUZIEK
 
Wat is mijn Hart van Marco Borsato. Een nummer wat me steeds weer raakt. Omdat het zo rauw is. Omdat het over je hart gaat, mag het zijn zoals het is. En als je het aan jezelf zou zingen, de tekst.. Kun je dan je eigen hart liefhebben?

AGENDA

29 SEPTEMBER: De Paulus Danst  |  OEGSTGEEST
Vrijdagavond, in de Pauluskerk in Oegstgeest
Een heerlijke 5Ritmes dansavond met thema.

MEER INFORMATIE

30 SEPTEMBER: DANSEN IN GRONINGEN

4 OKTOBER: ReLight Your Fire met SIETSKE VENEMA

Deze week heb ik een bijscholing, Sietske neemt je mee.
We dansen! week in, week uit. Je bent en blijft van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

11 OKTOBER: ReLight Your Fire
Elke woensdagmorgen, week in, week uit dansen we de 5Ritmes om wakker te worden, om op te starten, om op te laden, om in beweging te brengen..
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE

18 OKTOBER: ReLight Your Fire
Midden in de week, je dans dansen, als start van je dag. Als oplaad moment, als break van je week.
Je bent van Harte welkom

Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166 Utrecht | 09:30 - 11:30 uur
MEER INFORMATIE
Copyright © 2017 Bewegen vanuit je Hart, All rights reserved.


Wil je iets veranderen aan je mail adres of je naam?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp