Copy
Newsletter from KTH Live-In Lab.
KTH Royal Institute of Technology 
View this email in your browser
Nyhetsbrev juni 2016

Välkommen till KTH Live-In Lab

Här kommer ett uppdaterat nyhetsbrev. Polopolylänken till anmälan var trasig i det förra. Nu ska den vara reparerad, vi ser fram emot att träffa dig på seminariet i höst.
I detta nyhetsbrev:
  • Sommarhälsning från KTH Live-In Lab
  • Öppet seminarium 6:e oktober – anmäl er här
  • Projekteringen av innovationsmiljön påbörjad
  • Bli medlem i KTH Live-In Lab – anmäl er här

Sommarhälsning från KTH Live-In Lab:

Igenkänning är viktigt för att skapa både intresse och en känsla av säkerhet och trygghet. Generellt sett vill vi läsa om det vi redan vet, se det vi redan sett, leva enligt invanda mönster och tyvärr även bygga enligt gamla principer och skisser. Att bege sig utanför våra invanda mönster, kanske läsa en ny tidskrift, samtala med en obekant på en fest, eller producera byggnader på nya sätt kan kännas ovant, obekant och kanske till och med ansträngande. Att leva enligt invanda mönster är en lyx vi kan unna oss vid val av läsning, musik eller pålägg, men inte när det kommer till val som påverkar resursanvändning i byggnader som kommer vara i bruk över sekler. Vi måste våga och orka ta till oss av de senaste tekniska landvinningarna inom IT, energigenerering, energilagring och återvinning av såväl värme, vatten och sopor. KTH Live-In Lab kommer inte ensamt kunna lösa bostadsbristen eller få Miljöpartister och Liberaler att samverka, men vi kan däremot vara den mötesplats där aktörer oberoende av ideologi, vinstkrav eller forskningsområde kan samverka i syfte att tillsammans skapa framtidens hållbara resurseffektiva bostäder.

De senaste månaderna har vi suttit i samtal och bjudit in till samtal med ett stort antal aktörer, studenter och forskare såväl som företag av varierande storlek och myndigheter. Vi har förenat forskare och praktiker i samtal om framtidens boende och KTH Live-In Labs utformning. Det kommer ständigt in nya förslag på forskningsprojekt, samtal om potentiella samarbeten och nya möjligheter som gör att vårt team måste utökas. Vår slutsats från dessa månader är att det finns en längtan efter att få samarbeta, vi ser fram emot att få bli den plattformen som gör det möjligt och meningsfullt. Hösten kommer dedikeras åt projekteringen av innovationsmiljön och att se till att de många intressanta projekt som kommit in får möjlighet att realiseras i testbädden och därmed kan komma att påverka sättet vi bygger i framtiden.

Steget är inte så långt som man kan tro från 90kWh/kvm och år till plusenergihus, det kräver bara lite mod, tankeverksamhet och samverkan. Bättre driftnetto på köpet är inte fy skam det heller. Tveka inte på att höra av er, våra dörrar står öppna. Så, med de orden önskar jag er en riktigt fin sommar.

Med vänlig hälsning,
Jonas Anund Vogel & Niccolas Albiz
 
Öppet seminarium den 6e oktober - Anmäl dig här:
Den 6:e oktober kommer KTH Live-In Lab bjuda in till ett halvdagsseminarium. Där presenteras bland annat de första forsknings- och testprojekten, utbildning knutet till testbädden och även planskisser och systemkonfiguration för testbädden . Vi kommer även låta aktörer som söker samarbetspartners presenter sina idéer för samverkan inom KTH Live-In Lab. Spara datumet i kalendern redan nu och anmäl dig här. Mer information kommer i början på hösten
Projektering av innovationsmiljön påbörjad
KTH Live-In Lab omfattar förutom 305 vanliga studentbostäder även en bygglovsbefriad innovationsmiljö där tekniker, geometrier och metoder vilka inte är möjliga att installera inom den vanliga bebyggelsen kan testas. För att möjliggöra tester av framtidens innovativa miljöteknik krävs en infrastruktur utöver det vanliga, och det är vad KTH tillsammans med Einar Mattsson, Semrén & Månsson, Belkab, Bengt Dahlgren och Briab kommer ta fram under hösten 2016. Systemhandling beräknas vara klar till jul 2016. Vi söker aktivt företag som vill testa sina produkter i vår innovationsmiljö, allt från installationsgolv, undertak och fönsterdörrar till köksmoduler, tätskikt i våtrum och förvaringsmöjligheter. Tveka inte att höra av er om ni är intresserade av att tillsammans med KTH utveckla framtidens resursneutrala hållbara bostäder. 
Bli medlem i KTH Live-In Lab
Vi har nu kommit till den punkt där vi erbjuder andra aktörer möjligheten att bli medlemmar i KTH Live-In Lab. Fram till att resultat börjar produceras är medlemskap gratis för alla. När testbädden väl är igång kommer en symbolisk avgift att kopplas till medlemskap. Medlemmar erbjuds månadsuppdatering om de senaste resultaten, nätverksträffar samt möjlighet att närvara på två årliga konferenserna där resultat och pågående samt kommande test- och forskningssatsningar presenteras, och samtal kring framtidens byggande och boende står i fokus.
Vill ni också bli medlemmar i KTH Live-In Lab? Maila då ert intresse till info-liveinlab@kth.se. Vi lägger upp länk till ert företag på vår hemsida under fliken ”Medlemmar”. Ange specifik länk i ert svarsmail.
Nuläget för bygget av testbädden i KTH Live-In lab
Copyright © KTH Live-In Lab 2016, All rights reserved.

Our mailing address is:
info-liveinlab@kth.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KTH · Brinellvägen 68 · Stockholm 114 49 · Sweden

Email Marketing Powered by MailChimp