Copy
Vriendelijke, praktische bijeenkomsten over je klimaatimpact
Beste <<Achternaam>>,

Je ontvangt deze nieuwsbrief op de dag van de duurzaamheid. Wat doe jij vandaag? Eet je een dagje veganistisch, teken je een petitie, volg je een workshop over afvalloos leven? Je kunt ook dit doen: stuur deze nieuwsbrief door aan een vriend of vriendin. Of gebruik de deelknoppen voor de social media onderaan deze nieuwsbrief. Zo brengen we de klimaatgesprekken in nog meer huiskamers.
In deze nieuwsbrief: een groepscoach die staat te trappelen om aan de slag te gaan, praktische tips over wonen, en het goede nieuws van 2030.

Interview met een nieuwe groepscoach
Boriana is psycholoog. Gisteren heeft zij haar introductietraining afgerond en nog dit jaar start ze haar eerste groep als groepscoach bij Klimaatgesprekken in Leidsche Rijn (Utrecht).

“Hier geloof ik in, dit werkt echt. Samen met mensen die ook om het klimaat geven en er wat aan willen dóen!”

Waarom groepscoach bij Klimaatgesprekken?
In alles wat ik doe wil ik het beste in mensen naar voren halen. Mijn grootste voldoening is als ik iemand heb geholpen om een stapje vooruit te zetten ten opzichte van zijn eigen ontwikkeling en doelen. Daarnaast leef ik in de overtuiging dat het belangrijk is om de wereld om ons heen met respect te behandelen. In balans tussen eigen belang, die van de ander en de natuur.
Klimaatgesprekken is goed nieuws in een ernstige situatie. Het geeft de boodschap dat de klimaatverandering een feit is, dat het een ernst is en tegelijkertijd de boodschap dat ieder van ons daar iets aan kan doen. Ik ervaar het als empowerend. Het besef dat ik daar ook iets aan kan doen en de praktische en vaak verrassend simpele handvatten om het ook echt te doen. En dat dan samen met andere enthousiaste mensen.

Hoe heb je de introductietraining met de andere groepscoaches ervaren?
Toen ik Andrea sprak, de voorzitter van Klimaatgesprekken, was ik al heel enthousiast. Ik sta vierkant achter de methodiek van Klimaatgesprekken. Het is heel erg gebaseerd op de boeken die ik al jarenlang als psycholoog in mijn behandelkamer gebruik.
De trainingen voelde als een warm bad. Ik heb al heel veel trainingen gevolgd, maar weinig trainers ontmoet als trainer/coach Manu Busschots, de oprichter van Klimaatgesprekken. Ik voelde me meteen geaccepteerd, geen schuldgevoel of verwijt over waar iedereen staat in zijn proces. Ik voelde me erg in mijn waarde gelaten. Tegelijkertijd is Manu wél heel duidelijk over de principes rondom klimaatverandering.

Waar kijk je naar uit als groepscoach?
Als deelnemer heb ik ervaren hoe fijn het is om met een groep andere mensen te zijn die om het klimaat geven, om daarover in gesprek te gaan. Je voelt je gesteund; gelukkig sta ik er niet alleen voor. Er is hoop, er zijn meer mensen die om het klimaat geven en er iets aan willen doen. Ik voelde: dit werkt écht! Sinds mijn 17e werk ik al met groepen, dus ik heb veel ervaring. Als psycholoog ben ik altijd nieuwsgierig hoe een groep zich vormt en welke bewustwording ontstaat. Dat is spannend en boeiend. Ik kan bijna niet wachten! De eerste deelnemer heeft zich al aangemeld.

Wie ben jij als groepscoach?
Eentje met respect, om mee te beginnen. Dat vind ik heel belangrijk in het werk dat ik doe. Respect waar je nu staat in je proces. Tegelijkertijd daag ik de groep ook graag uit en ga ik de confrontatie niet uit de weg. Ik hoop dat na de zes sessies deelnemers het gevoel hebben nog meer te leven volgens de waarden waarin zij geloven.

Wil jij ook meedoen met Boriana?
Wil jij ook deelnemen aan de Klimaatgesprekken die Boriana in november/december gaat starten? Stuur dan een mail naar info@klimaatgesprekken onder vermelding van Klimaatgesprekken Leidsche Rijn Utrecht. We zien ernaar uit je te ontmoeten!

Vijf tips voor het verminderen van je eigen klimaatimpact

We werken in de klimaatgesprekgroepen met een lijst van maar liefst 175 acties waaruit je kan kiezen. Voor ieder wat wils, zodat 20 tot 50% reductie van je impact haalbaar is. In deze nieuwsbrief tips over wonen. 

Tip 1 Cv-ketel
Vervang je oude cv-ketel door de meest zuinige (A-label). Vergeet ook niet je radiatorknoppen en thermostaat te vervangen. Een slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik.

Tip 2 Beglazing
Kies voor HR++-, dubbelglas of trippelglas. Vervang voor- en achterdeuren door sterk geïsoleerde deuren.

Tip 3 Zonnepanelen
Wil je in het voorjaar zonnepanelen installeren? Gebruik dan de winter om te achterhalen of jouw gemeente nog subsidies heeft. Maak gebruik van de mogelijkheden om je btw terug te krijgen van de gehele installatie of sluit je aan bij een energiecoöperatie bij jou in de buurt.

Tip 4 Warmte terugwinnen
Installeer warmteterugwinventilatie voor keuken en badkamer. Koude lucht van buiten wordt opgewarmd met de warme lucht die uit je keuken of badkamer komt. Nu met subsidie bij meerdere energieleveranciers.

Tip 5 Isoleren
Isoleer je boiler, warmwaterleidingen, zolder en/of spouwmuren.


Waar denk jij aan bij een oneindig goed Nederland?

Bij klimaatverandering denken we aan smeltende poolkappen, overstromingen en droogtes. Jammer! Natuurlijk is dat waar de wetenschap ons voor waarschuwt, maar de moed zakt er ook van in de schoenen. Vrolijk of inspirerend is zo’n toekomst niet. Daarom kiezen wij er bij Klimaatgesprekken voor om onze aandacht te richten op beelden van een klimaatvriendelijke samenleving. Hoe ziet die eruit? Waar genieten we dan van? Wat gaat er beter dan nu? Iedereen zal daar zijn eigen antwoorden op hebben. En we kunnen elkaar inspireren. De plaatjes hierboven doen een voorzet. We delen wat inspiratie van links naar rechts:

  • In 2030 hebben we grote natuurgebieden in Nederland waar je heerlijk wandelt, zonder het geluid van een snelweg op de achtergrond, omdat elektrisch vervoer een stuk stiller is. Je auto is altijd klaar om te gaan: nooit meer een bijna lege tank waardoor je nog even om moet rijden, nooit meer kou lijden op een winderig tankstation. Want parkeren, thuis of openbaar, betekent opgeladen zijn.
  • We eten vers, gezond en creatief. Vegetarischer eten en eten met de seizoenen mee zorgen voor verrassende nieuwe ontdekkingen.
  • Energie komt uit de buurt en is steeds goedkoper. Niet uit landen in de wereld waar we liever niet afhankelijk van zijn, niet uit voorraden die steeds schaarser worden.

Waar word jij blij van als je denkt aan een duurzaam Nederland, een oneindig goed Nederland? Stuur ons een mailtje. Misschien kunnen we er in onze volgende nieuwsbrief aandacht aan besteden.

Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2016 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp