Copy
Vriendelijke, praktische bijeenkomsten over je klimaatimpact
Klimaat cartoon. Elke maand een nieuwe!
Beste <<Achternaam>>,

We hopen dat jullie net als wij terugkijken op een fijne zomer. Afgelopen maand werd de klimaatverandering weer enorm duidelijk; we hadden de koudste 10 augustus ooit gemeten én de heetste 25e augustus... Ook als bestuur van Klimaatgesprekken hebben we genoten van rust en reflectie, terwijl we ook voortvarend hebben doorgepakt. Formeel zijn we nu een stichting en we hebben 10 nieuwe groepscoaches verwelkomd die staan te trappelen om de Klimaatgesprekken verspreid door Nederland aan te gaan. Heb jij jezelf deze zomer ook voorgenomen je klimaatimpact verder te verminderen? En ben je ook alweer plannen aan het maken voor je volgende vakantie, weekendje weg of dagje uit? Lees dan onze praktische tips over reizen. 

Een deelnemer aan het woord
Kim Reek (39) deed mee aan de klimaatgesprekken in Voorschoten. Hij is net getrouwd en heeft twee jonge kinderen.  

Ik wilde dat mijn waakvlam weer een vuur werd”

Hoe milieubewust was je vóór de klimaatgesprekken?
“Vanaf ongeveer mijn 25e was ik daar heel actief mee. Ik had toen een huisgenoot die daar heel actief in was, en daar ging ik snel en enthousiast in mee. Niet in een organisatie, maar wel voor mezelf. Ik at biologisch en vegetarisch en recyclede zo veel mogelijk.
Maar 5 jaar geleden kwam ik in een nieuwe fase. Ik ontmoette mijn verloofde, ging samenwonen, kreeg kinderen. Mijn vrouw is veel minder bezig met het klimaat. Zij is er niet enthousiast over. Ze vraagt zich af bij mijn voorstellen: “Zit het me in de weg? Nee? Dan is het oké.” Ik ben toen bijvoorbeeld veel minder biologisch gaan eten, want het is veel duurder. Ik kreeg een baan waarvoor ik veel moest reizen, dus ik kocht een auto en ging veel autorijden. Ik koos dan wel voor lpg, dat is beter voor het milieu. Geld en tijd werden belangrijker.” 
 “De klimaatgesprekken kwamen op een moment dat ik er klaar voor ben om dit thema weer meer aandacht te geven in mijn leven. Ik heb meer rust in mijn leven doordat de kinderen iets groter zijn, ik slaap weer 's nachts, ik heb meer eigen tijd. Bovendien merk ik dat de tijdgeest verandert. Het thema is zo aanwezig in de media. Het is echt urgent.”
Wat vond je van de klimaatgesprekken?
“Ik vond het leuk dat het een gevarieerde groep mensen was, en dat de gesprekken nooit dogmatisch werden. We zaten er niet om elkaar te veroordelen. Je mocht het gewoon zeggen als je met het vliegtuig gaat. Dat had te maken met de opzet van de avonden. Dan was het thema bijvoorbeeld 'reizen'. Leerde je allemaal dingen over. En je  kreeg een werkboek waarmee je bijvoorbeeld kon bijhouden hoeveel klimaatimpact je hebt met jouw manier van reizen. De keer erop keken we bij het openingsrondje terug op dat thema. Iedereen kreeg twee vragen, je  kon kiezen welke je wilde beantwoorden:  
1. Wat heb je verbeterd in in reisgedrag?
2. Wat is de bijzonderste reis die je hebt gemaakt?
Als je geen vorderingen had gemaakt, hoefde je niet door het stof, want je kon vrolijk de tweede vraag beantwoorden. Zo werd het minder een wedstrijd met winnaars en verliezers, en bleef de sfeer positief. Verder was het leuk dat de avonden een speels karakter hadden, er was een spel en we hebben veel gelachen.”
 Wat heb je gedaan met wat je leerde in de klimaatgesprekken?
“Ik was best fanatiek, ging vol in de actie. Ik heb bijvoorbeeld een nieuwe waterkoker gekocht. Hij kan op verschillende standen, voor thee kiezen we altijd voor 70 graden, dat kost minder stroom dan 100 graden. En doordat hij van binnen een platte bodem heeft, zet je niet steeds te veel water op. Dat zette ik dan enthousiast op de Appgroep van de klimaatgesprekken. Ik had behoefte aan delen, applaus, zin om anderen aan te steken. Die week had ik nog meer dingen gedaan, maar toen ik dat ook plaatste, merkte ik: als ik hiermee doorga, voelt het wel als een wedstrijd. Toen heb ik maar een stapje terug gedaan in het delen van mijn acties.” 
 “Mijn verwachting van de klimaatgesprekken was: meer leren over hoe ik klimaatimpact vergroot of verklein. En zo betere keuzes maken. Ik wilde dat mijn waakvlam weer een vuur werd. Dat is gelukt.”
Welke concrete resultaten hebben de klimaatgesprekken voor je gehad?
Vorige maand heb ik de kruipruimte geïsoleerd. Deze week 10 zonnepanelen op het dak, waarschijnlijk kan de elektra dan naar nul. Verder zijn we lid geworden van een biologische zelfpluktuin. We fietsen er iedere week naar toe met de kinderen, we vinden het belangrijk dat zij zien waar het voedsel vandaan komt.
Zijn er ook nadelen?
Ja, ik voel me vaker schuldig dan vóór de klimaatgesprekken. Aluminium is heel slecht bijvoorbeeld. Dat zit ook in blik. Dus nu voel ik me schuldig als ik een blikje cola koop. Maar het prettige gevoel is groter: het gevoel dat ik nu leef naar mijn innerlijke grootste waarde, namelijk: leven met respect voor de natuur. Ik geloof ook dat ik natuur ben. We komen voort uit de natuur. En doordat ik zo leef, voel ik me dichter bij mezelf.
Je vrouw deed niet mee. Wat vindt zij van je enthousiasme?
De afgelopen maanden heb ik een paar keer gedacht: hee, nu doe je iets vanuit milieubewustzijn.  Het idee van de zelfpluktuin kwam ook van haar."
meer ervaringen op onze site.

Wil jij ook meedoen? 
De nieuwe groepscoaches komen uit verschillende delen van Nederland. De groep van september start in Voorschoten (er is nog plek!). We hebben ook coaches uit bijvoorbeeld Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Alkmaar en Amersfoort. Hier zie je  het complete plaatje. De groepscoaches nodigen zelf deelnemers uit om deel te nemen én je kunt je uiteraard ook zelf aanmelden! Stuur een mail naar info@klimaatgesprekken.nl. Wil je wel meedoen, maar in een andere stad? Meld je ook dan alvast aan, het aantal locaties breid zich snel uit.

Ken of ben jij die enthousiaste onderzoeker/klimaatimpact expert die ons bestuur compleet maakt? 
Het bestuur van klimaatgesprekken is nu bijna compleet. Wie we graag nog verwelkomen is een bestuurslid klilmaatimpact. Leuk als je dit deelt, iemand tipt! 
Ook zijn wij op zoek naar een tweetal stagiaires:

  1. student/vertaler Engels die de Engelstalige trainingsmaterialen van Carbon Conversations naar het Nederlands kan vertalen
  2. milieu / natuurwetenschappelijk student die inhoudelijk de Engelstalige situatie zoals beschreven in het Engelstalige trainingsmateriaal kan contextualiseren naar de Nederlandse situatie.

Dus ken je studenten die opdrachten zoeken waar veel te leren valt, de samenwerking moet worden opgezocht en die een significante bijdrage willen leveren aan verduurzaming. Dan zijn ze van harte welkom!
Meer weten over de vacatures?  Kijk op onze website: www.klimaatgesprekken.nl.

Vijf tips voor het verminderen van je eigen klimaatimpact
We werken in de klimaatgesprek groepen, met een lijst van maar liefst 175 acties waaruit je kan kiezen. Voor ieder wat wils, zodat 20-50% reductie van je impact haalbaar is. Na de zomervakantie plannen veel mensen meteen alweer hun volgende (herfst)vakantie of weekendjes weg. Daarom in deze nieuwsbrief tips over reizen. Waar kan je nu rekening mee houden en wat heeft echt impact?

Tip 1 Halveer of maximeer je auto kilometers
Door je auto kilometer te halveren of te maximeren tot 3.200 km per jaar lever je een grote bijdrage aan je klimaatimpact. Vanzelfsprekend heeft je auto wegdoen de grootste impact. Toch af en toe een auto nodig? Zet dan een autodeelsysteem op of wordt lid van één van de bestaande initiatieven als MyWheels, GreenWheels, Snapcar, Car2Go etc. Delen maakt gelukkig! Vergeet ook niet hoeveel impact regelmatig een dag thuiswerken heeft.
Tip 2  Vakantie in Nederland
Sommige mensen reizen heel de wereld over en beseffen nog niet welke fantastische plekken Nederland biedt. Blijf dus eens dichterbij en ontdek de prachtigste plekken. Nederland is uitermate geschikt voor een sportieve fietsvakantie al dan niet met een fietskar al je kleine kinderen hebt. Of denk eens aan een wandelvakantie, samen of met het hele gezin. Er is genoeg aanbod.
Tip 3 Dagje weg met fiets of OV voor meer genieten met de kinderen
Experimenteer eens met het laten staan van de auto en de fiets of het openbaar vervoer te pakken als je in de weekenden of vakantie dagjes weg gaat. Kinderen vinden de trein vaak een heel avontuur en je geeft meteen het goede voorbeeld door niet automatisch altijd de auto te pakken maar alternatieven te bieden. De trein in combinatie met een OV fiets brengt je bijna overal.
Tip 4 Dagje weg naar duurzame initiatieven
Wil je een duurzaam uitje ondernemen? Er is genoeg te vinden als je wat rond surft. Denk aan ronddobberen met een fluisterboot in de Biesbosch, fietsen lang biologische boeren op het Pieterpad of volg een training om een (h) Eerlijke Eetclub op te zetten.
Tip 5 Vlieg bewuster

Veel mensen koppelen vakantie onbewust aan reizen per vliegtuig. Start eens met bewuster hiermee om te gaan. Vlieg minder of alleen nog naar familie en vrienden die in het buitenland wonen. Helemaal stoppen met vliegen heeft uiteraard het meeste effect.

Nieuwe rubriek
Kennismaken met….
Elke maand maken we kennis met iemand van Klimaatgesprekken vanuit een onderwerp dat raakt. Anneke trapt –letterlijk- af. Anneke Wensing is één van de bestuursleden van Klimaatgesprekken en fietst dit najaar naar Marrakech.

“Ik wil deel uitmaken van de beweging, samen met mensen die ook iets willen veranderen!”

Anneke vertelt bevlogen: “Vorig jaar was de Klimaatconferentie in Parijs. Een doorbraak dat lidstaten met elkaar afspraken dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius zouden moeten blijven. Enorm balen dat ik daar niet bij was! Tegelijkertijd; Parijs was groot, veel mensen, goed resultaat én pas het begin. Het ideaal en de praktische uitvoering liggen helaas nog mijlenver uit elkaar. Met de toezeggingen die landen tot nu toe hebben gedaan om klimaatverandering tegen te gaan, zal de temperatuurstijging eerder rond de 3,5 graden liggen. En dat is dan nog alleen als landen zich houden aan hun beloftes. We moeten niet denken dat het wel goed komt, maar regeringsleiders erop aanspreken dat ze hun beloftes na komen.”
Van 7 tot 18 november 2016 vindt de 22ste klimaatconferentie plaats in Marrakech. De klimaatconferenties vinden sinds 1994, toen de United Nations Framework Convention on Climate Change is opgericht, jaarlijks plaats in een steeds wisselend gastland.
Waarom wil je erbij zijn in Marrakech?
Juist nu is het van belang om vinger aan de pols te houden en overheden duidelijk te maken dat ze zich moeten houden aan de gemaakte afspraken. En daarom ga ik naar Marrakech! Samen met een aantal andere leden van de Nederlandse klimaatbeweging sluit ik me in Oktober aan bij een grote groep Spaanse fietsers die van Valencia naar Marrakech fietsen. Onderweg zijn een groot aantal manifestaties gepland om klimaatverandering te agenderen en ook in Marrakech zal er genoeg te doen zijn.”
Wat is jouw intrinsieke motivatie om daarnaar toe te fietsen?
“Vanwege de fietstocht zelf, ik vind het heel leuk om te fietsen en helemaal door Marokko met een groep activisten. Maar vooral om deel uit te maken van een beweging, om niet het gevoel te hebben alleen te staan. Ik wil iets dóen. Het motiveert mij om met mensen te zijn die iets willen veranderen en die willen dat het anders gaat. Ik heb er norm zin in: enige vraag is nog even hoe ik mijzelf en mijn fiets zo klimaatneutraal mogelijk in Spanje krijg:).”


Meer lezen? Boekentip
‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’ (2015) door Susan Gerritsen – Overakker, ofwel ‘Sustainable Susan’.
Recensie uit de Volkskrant: “Na een half uurtje lezen sta je te popelen haar adviezen uit te proberen.” Of Live Green Magazine: “Met de tips maak je jouw eerste stappen naar een groenere wereld heel snel.”


Wil jij meer zon geven aan dit Nederlandse stekje van klimaatgesprekken?
Deel onze nieuwsbrief met behulp van onderstaande Facebook, Twitter, Mail, of Linkedin knoppen!

Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2016 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp