Copy
Samen zorgen voor een betere toekomst met lijfstijlkeuzes en gesprekken. Ontdek hoe in de workshops. 
Beste <<Achternaam>>,

Een nieuw jaar voor Klimaatgesprekken, we hebben er zin in! In deze nieuwsbrief lees je over onze grootse plannen en ambities voor 2017. Er is een verslag van de eerste Klimaatgesprekkenborrel en een interview met de kantelpuntcoördinator Amsterdam. Wil je zelf ook iets gaan doen voor Klimaatgesprekken? We hebben twee vacatures.

Klimaatgesprekken in 2017: grootste ambities!
Wat willen we doen en bereikt hebben in 2017? We gaan Klimaatgesprekken echt op de kaart zetten. Dit zijn onze doelen:
1.
300 deelnemers hebben meegedaan aan Klimaatgesprekken.
2. Er zijn 25 groepscoaches opgeleid. (We zitten al op 21 mensen die graag aan de slag willen!)
3. 5 mensen leiden de groepscoaches op.
4. Al het materiaal is vertaald naar het Nederlands.
5. Landelijke media hebben aandacht besteed aan Klimaatgesprekken en we hebben 1.000 volgers.
6. We voeren Klimaatgesprekken in organisaties.
7. We hebben lezingen gehouden op belangrijke conferenties.
8. Goede financiering en alle vacatures vervuld, zodat we in 2018 naar de 3.000 deelnemers kunnen! 
Geslaagde eerste Klimaatgesprekkenborrel
Afgelopen vrijdag was de nieuwjaarsborrel van Stichting Klimaatgesprekken. Met 36 bevlogen vrijwilligers en betrokkenen hebben we 2017 ingeluid met bubbels en pompoensoep. Daarnaast heeft Anne-Marie Pronk een aantal inspirerende voorbeelden van klimaatacties gepresenteerd, waar de warmetruiendag een mooi voorbeeld van is. En met de allereerste 100% klimaatneutrale pubquiz testte Mariska Vollering de duurzame kennis van de teams, waarbij de 'Winning whales' met de hoofdprijs (2 kilo Elstar!) naar huis gingen. 
Natuurlijk hebben we ook teruggeblikt op een mooi eerste jaar voor Klimaatgesprekken waarvoor de ruime opkomst naar de borrel zo symbolisch is. Onwijs gaaf om te zien dat iedereen met dezelfde energie en hoop voor een betere toekomst 2017 tegemoet gaat. Het belooft een mooi jaar te worden!
Deelnemer gezocht voor Amersfoort! 
De eerste Amersfoortse Klimaatgesprekken zoeken nog EEN deelnemer. Ken jij die deelnemer? Hartstikke leuk! Hij of zij kan zich aanmelden bij info@klimaatgesprekken.nl.
"Ik krijg er veel energie van om dingen te verzinnen om de groepen vol te krijgen"

Marieke Jacobs (23) is de nieuwe kantelpuntcoödinator van Klimaatgesprekken. Kantelwat? Kantelpuntcoördinator. Voor Amsterdam. Iemand die contacten legt met organisaties, bedrijven en nieuwe deelnemers, zodat er in Amsterdam zo snel mogelijk zoveel mogelijk Klimaatgesprekken gevoerd gaan worden.
Hoe ben je in contact gekomen met Klimaatgesprekken?
“Via LinkedIn. Bianca van Walbeek had er een oproep geplaatst, en een kennis van mij werd daarin getagd. Daardoor zag ik de functie voorbij komen. Ik kon na mijn stage bij Heineken blijven als junior consultant Digital Media, en ik ben bewust 36 uur gaan werken omdat ik daarnaast dingen wil doen waar ik écht voor sta. Toen ik dit zag, dacht ik: Bingo! Vervolgens ging het heel snel, één dag later had ik een skypegesprek met Manu, en twee dagen later was ik kantelpuntcoördinator.”

Wat spreekt je aan in de functie?
"Ik vind de combinatie leuk: enerzijds nieuwe mensen aantrekken voor Klimaatgesprekken, anderzijds Klimaatgesprekken op de kaart zetten bij andere initiatieven. Ik krijg er veel energie van om dingen te verzinnen om de groepen vol te krijgen, en ik vind het heel cool om met andere duurzame initiatieven te praten en mogelijkheden te zoeken voor samenwerkingen. Ik zou heel graag over een paar jaar bij een organisatie werken die zich met duurzaamheid bezighoudt. Nu kan ik zulke organisaties leren kennen, en tegelijk kan ik kijken wat zij voor Klimaatgesprekken kunnen betekenen. Echt een win-win situatie."

Heb je al met organisaties gesproken?
“Ja, ik heb een leuk gesprek gehad bij energiemaatschappij Vandebron. Zij zijn heel enthousiast omdat ze voor campagnes graag willen aansluiten bij kleinere organisaties. Misschien kunnen zij financieel iets betekenen, of kunnen wij voor de workshops gebruikmaken van hun locaties. Verder heb ik veel ideeën voor de toekomst. Vorige maand was Klimaatgesprekken aanwezig in het Felix Meritis met een korte workshop. Dat soort dingen kunnen we op veel meer plekken organiseren, bijvoorbeeld in Pakhuis de Zwijger. Ik weet dat Dopper ook inspiratieavonden organiseert. Zo kunnen we veel mensen bereiken en enthousiast maken voor de zes sessies. Ook heb ik veel zin om rond de tafel te gaan met bedrijven, kijken of we de sessies kunnen verkopen voor hun medewerkers.”

Waarom is het klimaat een belangrijk thema voor je?
“Ik ben van jongs af aan opgegroeid met bewustzijn voor het milieu. Nu ben ik op een leeftijd dat je daar veel bewuster keuzes in maakt. Een belangrijk moment was voor mij toen ik op een avond bij een lezing was, en die vrouw vertelde: “Als we zo doorgaan, hebben we vier werelden nodig”. Daarna ben ik echt stappen gaan zetten. Ik ben onder andere vegetarisch gaan eten, al was dat geen grote stap omdat mijn ouders dat ook al deden. En ik heb een glazen waterfles gekocht als zodat ik geen plastic flesjes met water meer koop. Daarnaast ben ik op mijn werk aangesloten bij een groep met klimaatbewuste collega's, waarbij we nadenken over hoe het thema duurzaamheid binnen Heineken verder kan worden toegepast. Dat vind ik ook mooi aan Klimaatgesprekken: het gaat heel erg over 'wat kun je zelf doen?'.”

Wat wil je over een jaar bereikt hebben?
“Amsterdam is een vruchtbare stad voor Klimaatgesprekken. Er wonen ontzettend veel jongeren die heel bewust met klimaatthema's bezig zijn. Dus ik denkt dat we over een jaar een aantal groepen gedraaid hebben, en een aantal evenementen hebben georganiseerd waarin we Klimaatgesprekken bekend gemaakt hebben. Het zou mooi zijn als er ook betaald klimaatgesprekken bij bedrijven zijn gevoerd. Bovendien is er een groep goede coaches opgeleid die de gesprekken kunnen leiden.”

“Klimaatgesprekken is echt een start-uporganisatie is, waarin ik meteen verantwoordelijkheden kreeg. 'Schrijf de bezoekers van het de avond in het het Felix Meritis maar aan,' zei Manu, 'regel het maar'. Dat is bij Heineken wel anders. En iedereen steekt energie in de organisatie omdat ze het zélf belangrijk vinden. Dat vind ik heel cool aan Klimaatgesprekken.”

Klikt dit goed? We zoeken nog een kantelpuntcoördinator in Utrecht. Bekijk de vacature op de site.

Groeiplaatjes om blij van te worden: hoeveel er elektrisch wordt opgeladen bij de stations van FastNed.
Er zal veel zo hard groeien, als we in 2035 energiepositief willen worden.

Goede voornemens: 3 klimaatacties 

Goede voornemens zijn niet voor niets een cliché, het voelt goed om het nieuwe jaar met een een schone lei te beginnen en zaken aan te pakken die je je al langere tijd had voorgenomen. Daarom 3 tips voor klimaatacties waar je in 2017 mee kan beginnen:
 
- Geld op groen
Zorg dat jouw geld geïnvesteerd wordt in duurzaamheid door het weg te zetten bij een bank met uitgesproken en groene idealen. De eerlijke bankwijzer laat zien hoe verantwoord jouw bank is en of het eventueel beter kan. Wil je overstappen? Ook daarover vind je hier informatie.
 
- Start met bomen planten 
Ecosia is een zoekmachine die bomen plant met de inkomsten van advertenties. Op die manier hebben de 2 miljoen gebruikers al meer dan 6 miljoen bomen geplant. Een heel positief initiatief waarbij je met een simpele zoekopdracht een verschil maakt.
 
- Voer dit jaar een positief klimaatgesprek
Hoe meer mensen horen over de positieve ervaringen van mensen die bezig gaan met klimaatacties, hoe beter. Vertel eens over de voordelen van vegetarisch eten en deel jouw favoriete recepten met mensen die het willen proberen. In deze blog lees je hoe je het klimaatgesprek voert met een badkuip, koorts en waterlelies. Aanrader!
Vacature Bestuursfunctie: Secretaris

Vind jij het leuk om je in te zetten voor een duurzame toekomst voor Nederland? Wij zijn op zoek naar een secretaris, een troubleshooter en spin in het web om ons bevlogen team te ondersteunen en aan te vullen.

Je bent als secretaris verantwoordelijk voor allerlei regeldingen, je doet de administratie en je bent de rechterhand van het stichting bestuur. Voorbeelden van administratie: aanmelding van deelnemers, notulen en (opvolging van) actielijsten en besluitenlijsten, organiseren van de digitale bestandenmappen. Daarnaast zorg je als secretaris samen met de voorzitter voor een goede agendering van bestuursonderwerpen en kijk en denk je mee in ons bestuurswerk. Verder doe je allerlei regeldingen zoals locaties zoeken voor bijeenkomsten, uitnodigingen versturen en flyers verfraaien en laten drukken.

Gevraagd:
 • Bestuurs- of commissie-ervaring is een pré. Aantoonbaar organisatietalent en het vermogen overzicht te houden is een must. Maar willen leren staat bij ons voorop!
 • Een fris netwerk onder jongeren, zoals studenten.
 • Ervaring met het maken van klimaatkeuzes in eigen leven en werk. Het is een pré als je nog ruimte voor verbetering ziet of zoekt.
 • Persoonlijke stijl die zowel zorgvuldig en assertief is, als warm en constructief.
 • Beschikbaarheid voor circa 1 dagdeel per week. Het bestuur overlegt 1 x per maand. In de beginperiode vragen we een grotere beschikbaarheid, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met omstandigheden, bijvoorbeeld tentamens.
 • Flexibiliteit die past bij een pionierende organisatie.

Geboden:
 • Een kans om heel concreet verschil te maken in het klimaatvraagstuk. Deelnemers aan klimaatgesprekken reduceren 20 tot 50% van hun klimaatimpact.
 • Teamwork in een warme, bevlogen organisatie, met ruimte voor jouw wensen.
 • Een mooie aanvulling op je c.v. en een geweldig leerzame ervaring om samen met ervaren ondernemers en bestuurders een nieuwe stichting in Nederland volwassen en groot te maken.
 • Onkostenvergoeding.
Organisatie
Stichting Klimaatgesprekken Nederland is de Nederlandse tak van Carbon Conversations. Carbon Conversations bestaat 10 jaar in Groot Brittannië en breidt nu uit naar andere landen zoals Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Canada en Nederland. De Nederlandse organisatie is dus zowel pionierend als geworteld in een gerijpte en bewezen aanpak.

De werkcultuur is bevlogen, professioneel, oplossingsgericht en verbindend. Het bestuur is actief vanuit de Randstad. De ambitie is om de klimaatgesprekken aan te bieden op tien plekken in Nederland om lokaal focus te realiseren en daarmee een sneeuwbaleffect te creëren.

Interesse?
Stuur een kort bericht met je c.v. of LinkedInprofiel en contactgegevens naar info@klimaatgesprekken.nl. Dan nemen we contact met je op.
 
Klimaatgesprekken, wat is dat?
Vriendelijke en praktische huiskamerbijeenkomsten die helpen om zelf klimaatverandering tegen te gaan.
Gebaseerd op het succesvolle Carbon Conversations, dat in het Verenigd Koninkrijk al 10 jaar bestaat en 3.000 mensen bereikte. Onderzoek toont aan dat het mensen helpt om hun eigen klimaatimpact te reduceren: soms 5% en soms 50% En daarna praat je ook makkelijker met anderen over je klimaatacties, zorgen of wensen.

Zes workshops om de paar weken in een kleine groep van zes tot 8 personen, meestal van 20.00-22.00. Thema’s als: wonen, reizen, eten, consumeren en praten over klimaatverandering met anderen. Je krijgt een lees- en werkboek, met daarin 175 acties.

Klimaatgesprekken onderscheidt zich van andere milieuorganisaties en van ‘voorlichtingssites’, omdat
 • Het niet TEGEN iets is, maar VOOR het nemen van je eigen verantwoordelijkheid.
 • Wij er niet van uitgaan dat informatie en tips alleen tot verandering leiden.
Er is alle begrip voor de dagelijkse praktijk of andere afwegingen dan het milieu, zoals geld of gemak. Veranderingen voor het klimaat gaan alleen werken als je ze ook leuk en gemakkelijk vindt en als ze echt bij jou en je situatie passen. Je helpt elkaar om je eigen stappen in je eigen tempo te zetten.

Doe je mee? Meld je aan, dan zoeken we een groep in de buurt van je woonplaats.  

#hoophumorhandelen

 
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2017 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp