Copy
Leven vanuit je eigen waarden en samen zorgen voor de aarde. Ontdek wat bij jou past in de workshops.
Beste <<Achternaam>>,

Klimaatgesprekken groeit als een dolle! Dat zie je in onze terugblik op 2016. Ook maak je kennis met de twee nieuwe communicatieprofessionals en hebben we eettips voor de feestdagen. En natuurlijk: hoe is het afgelopen met de crowdfunding?

Crowdfunding Klimaatgesprekken levert bijna 2.000 euro op
 
Namens ons hele team (inmiddels zo’n 25 vrijwilligers) willen we iedereen bedanken die doneerde of onze crowdfundingcampagne heeft verspreid. De campagne bracht ons niet alleen geld, maar ook nieuwe vrijwilligers!

De eindstand:
- We ontvingen binnen één maand 1.922,50 euro.
- 35 mensen steunden ons met een bedrag van 5 tot en met 500 euro.

Met het ontvangen geld gaan we de impact van Stichting Klimaatgesprekken in 2017 zeker vertienvoudigen!

Nu de crowdfundingcampagne klaar is, willen we de kans blijven bieden om onze missie financieel te versterken. Dat kan door een ‘zakelijke’ of ‘particuliere’ vriend van onze stichting te worden. De School voor Coaching is onze eerste zakelijke vriend!

Laat je het weten als jij, of je organisatie, ook interesse hebt?


En we nodigen je in ieder geval uit om met ons te proosten op een fantastisch 2017!
2016: Wat hebben we al bereikt?

Tijdens de kerst van 2015 begon Manu in het boek Carbon Conversations, in januari had hij het uit. Goed om op een rij te zetten wat dit boek te weeg heeft gebracht:
 • 2 groepen Klimaatgesprekken, samen goed voor een verminderde uitstoot van 30.000 kg CO2 per jaar! En Amsterdam en Amersfoort zijn data aan het prikken om te starten.
 • 1 groep afgerond met lovende feedback, groep 2 is vol enthousiasme halverwege.
 • 10 ervaren groepscoaches - met een afgeronde klimaatgesprekkentraining - staan te trappelen om te starten, of zijn al gestart!
 • 8 nieuwe aanmeldingen voor groepscoaches.
 • Goede contacten met stakeholders (o.a. gemeenten, universiteit en Milieu Centraal) in een aantal focusgebieden, waaronder Utrecht en Leiden.
 • Een bevlogen bestuur met 6 professionals die hard werken om Klimaatgesprekken in Nederland op de kaart te zetten. En de eerste kantelpuntcoördinator.
 • Via diverse podia (avond de nieuwe liefde met prinses Irene, Felix Meritis, klimaatbeweginsweekend), bereikten we ruim 200 mensen.
 • 2 maal verschenen in lokale media.
 • Eerste aanvraag van een organisatie ontvangen om Klimaatgesprekken aan hun medewerkers aan te bieden.
 • Een stevige 3-koppige Raad van Advies.
 • Een heldere missie, visie, strategie, kernwaarden en een Manifest.
 • De Stichting Klimaatgesprekken, zodat we ook juridisch een entiteit zijn.
 • Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een zakelijke  bankrekening bij Triodos.
 • Vertaling van een groot deel van ons trainingsmateriaal (werkboek voor deelnemers en spellen) van het Engels naar het Nederlands.
 • Een eigen website.
 • 99 abonnees op onze Nieuwsbrief.
 • Een crowdfundingactie die bijna 2.000 euro opleverde!
Communicatieaanwinsten

Klimaatgesprekken is verrijkt met twee communicatieprofessionals! Maak kennis met Pleunie Warnink en Anna Pasor.
Naam: Pleunie Warnink
Leeftijd: 42
Woonplaats: Breda
Gezinssituatie: man en twee kinderen van 6 en 9
Beroep: directeur / oprichter van Neutral Company, een organisatie die bedrijven en organisaties helpt om zuiniger en duurzamer met energie om te gaan.

Hoe ben je met Klimaatgesprekken in contact gekomen?
Dat was wel grappig: via LinkedIn. Ik reageerde op iets waar Manu ook op reageerde, en in Manu's post stond een standaard tekstje over klimaatgesprekken. Ik ben toen op de site gaan kijken, en toen ik zag dat de organisatie hulp kan gebruiken, heb ik me aangemeld.

Heb je deelgenomen of ga je nog deelnemen aan de Klimaatgesprekken zelf?
Ik wil graag snel meedoen aan de gesprekken, want nu blijft alles wat ik erover vertel en doe toch een beetje theoretisch. De meeste gesprekken zijn nu nog in de buurt van Utrecht, dat is vanuit Breda niet handig. Zodra er een groep in de buurt start, ben ik erbij!

Wat spreekt je aan in Klimaatgesprekken?
Ik heb wel eens masterclasses gevolgd bij de Impact Acadamy. Dat was heel goed in interessant, je krijgt heel veel informatie over duurzaamheid en klimaatverandering. Maar het blijft consumptief. Wat ik mooi vind bij Klimaatgesprekken is dat je het gesprek aangaat. Hoe sta je in het leven? Wat wil je wel en wat wil je niet? Welke stappen zijn voor jou acceptabel? Klimaatgesprekken helpt je om bewuste keuzes te maken, en niet langer de dingen te doen omdat je ze nou eenmaal altijd zo doet.

Je bent een van de twee communicatiespecialisten van Klimaatgesprekken. Wat ga je doen?
Dat moeten we nog een beetje uitvinden. Ik heb de briefing voor de vormgever van de website aangepast, en het lijkt ons handig om een communicatiekalender te maken. In het algemeen ben ik denk ik wat meer van de grote lijnen.

Kun je een voorbeeld geven van hoe je in je dagelijks leven let op je klimaatimpact?
Palmolie! Ik sprak iemand die sinds de film van Leonardo diCaprio geen producten met palmolie meer koopt. Ik heb zijn film ook gezien, maar die actie had ik er nog niet meteen aan verbonden. Het was leuk om me te laten inspireren. Dus nu check ik etiketten. Bij de Albert Heijn heb ik pindakaas gevonden zonder palmolie! Daar word ik dan helemaal blij van.
Naam: Anna Pastor
Leeftijd: 36
Woonplaats: Utrecht
Gezinssituatie: vriend, dochter van 5 maanden en een kat
Beroep: communicatieadviseur bij een kliniek voor mensen met eetstoornissen.


Hoe ben je met Klimaatgesprekken in contact gekomen?
Via LinkedIn. Manu vond mij daar, en hij vroeg mij of ik Klimaatgesprekken wil versterken. Ik was al een tijdje op zoek naar vrijwilligerswerk, dus dit kwam op een goed moment. Het was wel grappig, toen Manu me vroeg, dacht ik eerst: maar ik ben toch helemaal geen voorbeeld? Ik leef helemaal niet zo klimaatbewust. Maar ik denk dat ik juist daardoor me goed kan identificeren met de doelgroep.

Heb je deelgenomen of ga je nog deelnemen aan Klimaatgesprekken zelf?
Nee, ik wil het wel heel graag! Ik vind ook dat ik het nodig heb. Ik heb heel veel vragen, ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om aan mijn vriend uit te leggen dat we een andere energieleverancier moeten hebben. Bovendien moet ik voor duidelijke communicatie natuurlijk weten wat Klimaatgesprekken precies inhoudt.

Wat spreekt je aan in Klimaatgesprekken?
Het laagdrempelige. De overheid is erg bezig om bedrijven te stimuleren klimaatneutraal te worden, maar de consument wil ook iets doen. Alleen weten ze vaak niet hoe. Er is zoveel informatie, dat mensen ook vaak niet weten wat klopt en wat niet. Ik vind het mooi dat Klimaatgesprekken mensen helpt om na te denken over wat ze kunnen doen. Niet belerend, maar door wel handvatten te bieden.

Je bent een van de twee communicatiespecialisten van Klimaatgesprekken. Wat ga je doen?
Waar ik goed in ben, is mensen samenbrengen. Ik word een soort community manager van Klimaatgesprekken, vooral online.

Kun je een voorbeeld geven van hoe je in je dagelijks leven let op je klimaatimpact?
Ik heb besloten om geen vlees meer te eten. Ik deed het al heel weinig, maar als ik dan bijvoorbeeld uit eten ging, dan dacht ik: ik denk dat ik het nodig heb voor mijn ijzer … Nu wil ik gewoon geen vlees meer eten. Uit respect voor de natuur, en omdat het bijdraagt aan het klimaat. Het is leuk om te merken dat ik er meteen mee bezig ben. Sinds ik weet van Klimaatgesprekken, zet ik thuis de verwarming een graadje lager. Ik merk dat ik erover nadenk, dat er een zaadje is geplant.

Weinig klimaatimpact tijdens de feestdagen?

Een paar tips over eten.

 1. Een open deur, maar niet minder waar: eet geen vlees. Grijp de kerstdagen aan om luxe te koken met groenten in de hoofdrol. Misschien levert het ook interessante gesprekken op met je tafelgenoten. De kookboeken van Yotam Ottolenghi staan vol met heerlijke en bijzondere groetegerechten. Persoonlijke favoriet: gekaramelliseerde knoflooktaart.
 2. Eet van het seizoen. In de groente- en fruitkalender van Milieucentraal zie je precies de impact van iedere stronk, krop en bos. Je kunt hem ook downloaden als app. Voor december staan er lekker dingen in de kalender: aardperen, winterpostelein en pompoen uit Nederland, paprika, aubergine en veldsla uit Spanje.
 3. Eten over? Organiseer op 1 januari een restjesborrel voor de buurt. Eenvoudig concept: partytent, een paar tafels, winterjassen, feestdagenrestjes van alle gasten en iedereen de beste wensen.
 4. Ga je uit eten rond de feestdagen? Denk ook eens aan restjesrestaurant Instock in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Ze maken iedere dag prachtige gerechten van eten dat de Albert Heijn anders had weggegooid.
In 2016 groeide de steun voor klimaatvriendelijk leven
 
Toegegeven, wij waren geschokt door de verkiezing van een Amerikaanse president die niet gelooft in klimaatverandering. Heel nieuw is dat sentiment echter niet in Amerika (en hij draait al wat bij). Hij is echter maar nipt verkozen en op andere zaken, want uit dit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 57 procent van de republikeinen wil dat Amerika zich houdt aan het klimaatakkoord van Parijs. Bij de democraten is dat natuurlijk nog veel meer. Er zijn nog veel meer voorbeelden dat de steun en het enthousiasme voor een klimaatvriendelijke samenleving groeit. Het komt niet meer alleen van ‘the usual suspects’. Dit ontroerende betoog van Jan Terlouw over klimaatverandering kreeg een podium in een van de best bekeken Nederlandse televisieprogramma’s en werd door zoveel mensen gedeeld dat het nog meer kijkers trok dan de uitzending van De Wereld Draait Door zelf (bijna 2 miljoen).
En het blijft niet alleen bij mooie woorden. Veel Nederlanders zijn niet meer aan het wachten op politiek of bedrijfsleven, maar zelf aan de slag. Zo is er in 2016 maar liefst
50% meer zelf opgewekte, duurzame energie in coöperaties dan in 2015, een fenomenale groei!
Klimaatgesprekken, wat is dat?
Vriendelijke en praktische huiskamerbijeenkomsten die helpen om zelf klimaatverandering tegen te gaan.
Gebaseerd op het succesvolle Carbon Conversations, dat in het Verenigd Koninkrijk al 10 jaar bestaat en 3.000 mensen bereikte. Onderzoek toont aan dat het mensen helpt om hun eigen klimaatimpact te reduceren: soms 5% en soms 50% En daarna praat je ook makkelijker met anderen over je klimaatacties, zorgen of wensen.

Zes bijeenkomsten om de paar weken in een kleine groep van zes tot 8 personen, meestal van 20.00-22.00. Thema’s als: wonen, reizen, eten, consumeren en praten over klimaatverandering met anderen. Je krijgt een lees- en werkboek, met daarin 175 acties.

Klimaatgesprekken onderscheidt zich van andere milieuorganisaties en van ‘voorlichtingssites’, omdat
 • Het niet TEGEN iets is, maar VOOR het nemen van je eigen verantwoordelijkheid.
 • Wij er niet van uitgaan dat informatie en tips alleen tot verandering leiden.
Er is alle begrip voor de dagelijkse praktijk of andere afwegingen dan het milieu, zoals geld of gemak. Veranderingen voor het klimaat gaan alleen werken als je ze ook leuk en gemakkelijk vindt en als ze echt bij jou en je situatie passen. Je helpt elkaar om je eigen stappen in je eigen tempo te zetten.

Doe je mee? Meld je aan, dan zoeken we een groep in de buurt van je woonplaats.  

#hoophumorhandelen

 
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2016 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp