Copy
Vriendelijke, praktische bijeenkomsten over je klimaatimpact
Klimaat cartoon. Elke maand een nieuwe!
Beste <<Achternaam>>,

In deze nieuwsbrief o.a. de ervaringen van de eerste Nederlandse groep en praktische tips voor het terugbrengen van je klimaatimpact. Alvast een fijne zomervakantie gewenst!

Hoe is het om mee te doen aan een klimaatgesprekken groep en wat levert het op?
We vertellen je graag hoe de eerste groep in Nederland het heeft gehad. Hieronder een paar voorbeelden:
  • “Ik wilde hulp om mijn impact omlaag te brengen en hoopte op meer kennis en inzicht.
    Ik was vooral bang dat wat ik deed niet genoeg was, maar waar te beginnen? Ik denk dat ik nu al een reductie van zo’n 5 % heb bereikt, maar ik verwacht dat dit gaat doorgroeien van een zaadje naar een flinke boom en zal eindigen op 30-40%” – Usha Ganga, accountant.
  • “Ik had al jaren het gevoel dat ik minder verantwoordelijkheid pakte dan dat ik vond dat ik moest pakken. In mijn alledaagse keuzes stond ik wel regelmatig stil bij de mate van klimaatverstoring, maar ik handelde er niet altijd naar. Dat voelde frustrerend. Ik heb nu ook meer kennis van de manieren waarop ik klimaatimpact heb (denk aan de (sub)categorieën aan de hand waarvan de bijeenkomsten zijn opgedeeld). Dit helpt me, waardoor ik nu meer en vaker acties doe die mijn klimaatimpact verkleinen. Ik voel me hierdoor verantwoordelijker en meer integer en dit geeft weer een gevoel van geluk en zelfvertrouwen. Ik vond het opvallend goed dat er zowel serieuze als luchtige onderdelen in zaten. Bijvoorbeeld de spellen, die waren luchtig maar ik heb er ook veel van geleerd. Het enthousiasme van de groepscoach werkte aanstekelijk. Doordat het programma in totaal een langere periode is, heeft het op mij veel impact gehad. Ook de verbinding in de groep ontwikkelt zich daardoor zeer positief, wat helpt om van elkaar te leren en elkaar te stimuleren. Ik vond opvallend goed dat ik me hierdoor niet meer alleen voelde staan in het bewust bezig zijn met het milieu. – Kim Reek, trainer en coach
meer ervaringen op onze site.

Ken of ben jij die enthousiaste onderzoeker/klimaatimpact expert die ons bestuur compleet maakt? 
Het bestuur van klimaatgesprekken is nu bijna compleet. Wie we graag nog verwelkomen is een bestuurslid klimaatimpact. Leuk als je dit deelt, iemand tipt! 

Vijf tips voor het verminderen van je eigen klimaatimpact
We werken in de klimaatgesprek groepen, met een lijst van maar liefst 175 acties waaruit je kan kiezen. Voor ieder wat wils, zodat 20-50% reductie van je impact haalbaar is. In deze nieuwsbrief deze keer tips over eten. Waar kan je nu rekening mee houden en wat heeft echt impact? Bijvoorbeeld bij die zomerse B.B.Q?

Tip 1: Minder of geen vlees
Het wordt steeds duidelijker dat vlees een enorme impact heeft. Geen vlees meer eten scheelt enorm om klimaatverandering tegen te gaan. Er is gelukkig een enorm aanbod aan alternatieven voor heerlijke gegrilde groenten en een visje op de bbq. Ben je enorm gehecht aan vlees? De kennerstip is dan dat varken en vooral kip een stuk minder klimaatimpact heeft dan rund! En ook als je vlees alleen nog op bijzonder gelegenheden eet, bespaar je natuurlijk al een hoop.

Tip 2: Groen en fruit van het seizoen en eigen land.
Verse fruit en groenten zijn heerlijk en in de zomer is er een enorm aanbod. Wil je voortaan alleen nog maar fruit en groenten van het seizoen, die niet over lange afstanden vervoerd zijn? Gebruik dan de handige app van Milieucentraal (groente- en fruitkalender).

Tip 3: Meer vers- en zelfgemaakt
Wie de tijd heeft, geniet bij verse, zelfgemaakte maaltijden niet alleen van een gezonde maaltijd, maar doet ook minder mee aan klimaatverstoring. Kant- en klaar, en zeker diepvriesmaaltijden, veroorzaken door alle bewerkingsstappen namelijk veel meer uitstoot.

Tip 4: Zomertip: kraanwater in de horeca, en eigen, hervulbare fles onderweg
Voordat het makkelijke flesje bronwater, bij jou in de handen komt, is er een hoop gebeurd. Dat helaas allemaal klimaatimpact vergroot. En ook het plastic komt vaak slecht terecht. Kraanwater vragen op een terras is steeds normaler, en zelfs bij wet geregeld als een recht. De horeca ondernemer mag wel prijzen rekenen voor deze dienst.

Tip 5: Gooi minder voedsel weg
Wat veel mensen niet weten: de Tenminste Houdbaar Tot datum betekent niet dat een product na die datum bedorven is. Soms is er het risico op wat smaakverlies en niet meer dan dat. En er is vaak een grote marge aangehouden. Al het voedsel dat je eet, is het einde van een hele keten van productie, vervoer, verkoop, enzovoort - met in elke stap klimaatimpact. Dus dat kleine restje op je bord, kan een groot verschil maken.

Hopelijk sprak een van de tips je aan! 

Wil je meer tips en deelnemen aan een klimaatgesprekken groep?
De tweede groep zal starten na de zomer in Voorschoten, op een locatie die makkelijk met het openbaar vervoer en de auto bereikbaar is. Er zijn nu nog 2 plekken voor deze groep. Als jij je aanmeldt, dan nemen we je mee in de datumprikker voor de eerste vier bijeenkomsten. Dat zijn meestal doordeweekse avonden van 20.00 tot 22.00 uur. Geef je op door ons een kort berichtje te sturen, en vermeld daarbij ook je telefoonnummer.

Wil jij meer zon geven aan dit Nederlandse stekje van klimaatgesprekken?
Deel onze nieuwsbrief met behulp van onderstaande Facebook, Twitter, Mail, of Linkedin knoppen!

PS: Dit leuke artikel verscheen over klimaatgesprekken in de lokale media
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2016 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by MailChimp