Copy
Samen zorgen voor een betere toekomst met leefstijlkeuzes en gesprekken. Ontdek hoe in de workshops. 
Beste <<Achternaam>>,
'Samen duurzaam', dat is het thema van deze maand. Hoe kom je van spouwmuurisolatie naar een mondiale beweging? Hoe kun je met kleine stappen grote problemen oplossen? De crux is misschien dat je niets kunt oplossen. Maar we kunnen wel iets bijdragen, samen.
Klimaatmars2017: groot en divers
Zaterdag 29 april, precies 100 dagen nadat Trump aan de macht kwam, gingen er over de hele wereld honderdduizenden de straat op om te pleiten voor een beter klimaatbeleid. 
Ook in Amsterdam kwamen zo’n 7.500 duizend mensen hun stem laten horen, waarmee meteen de grootste klimaatmars ooit in Nederland was. En ze lieten zich inspireren door de diverse sprekers op het podium: van weervrouw Helga van Leur tot ondernemers vanuit de energiecommissie, van de middelbare scholieren van het Barlaeus Gymnasium tot de Grootouders voor het Klimaat. Het is precies deze diversiteit waar wij als medeorganisator van de dag blij en trots een steentje aan mochten bijdragen. In dit filmpje hoor je nog veel meer motivaties van de verschillende deelnemers om het klimaatgesprek ook op de straten van Amsterdam te voeren. 
Ook vanuit KlimaatGesprekken liepen mensen mee. Ons ‘te gekke hoedje’ haalde zelfs het NOS journaal! (in de collage links, 2e van boven). De dag was inspirerend, gaf een duidelijk signaal af aan de politiek en haalde alle journaals, kranten en nieuwssites. Een succes!
Tips voor het klimaatgesprek...
  • Stel eens een klimaatvraag aan iemand van je school / werk / sportvereniging.
  • Ga het gesprek aan met iemand van wie je weet dat die klimaatverandering erkent, maar er niet zoveel zelf aan doet.
  • Bekijk ook de maandelijkse schrijfactie die we deze maand introduceren.
  • Help ons om Stichting KlimaatGesprekken nog bekender te maken. Op dit moment bereiken we elke maand ongeveer 450 mensen met de nieuwsbrief, facebook en LinkedIn. Als iedereen de socialmediaknoppen onderaan gebruikt, of deze nieuwsbrief doorstuurt aan iemand, dan zitten we toch zo op het dubbele?
Het klimaatgesprek op directieniveau

Klimaatverandering is een lastig gespreksonderwerp, omdat het ongemakkelijke informatie met zich mee kan brengen: slecht nieuws, veel werk om het aan te pakken, enzovoort. Als het dan toch lukt om dat gesprek te voeren, zoals in de KlimaatGesprekkenworkshops, dan kunnen de effecten heel krachtig zijn.

Poolreiziger Bernice Noteboom deed zoiets. Zij ontving topmensen van organisaties drie dagen lang op haar schip om met eigen ogen te kijken naar het smeltende ijs en om het samen over klimaatverandering te spreken. Daar kwam begin mei dit nieuwsbericht uit. Zeer hoopgevend!

Blog. Klimaatverandering is erg! Maar ze zullen er wel iets op verzinnen... hoe reageer jij?

Soms zit je in een gesprek met iemand die ook vindt dat klimaatverandering erg is, maar dan volgt er meteen een reden om daar zelf niets tegen te doen. Herkenbaar?

Naarmate we vaker het klimaatgesprek in Nederland gaan voeren, zou zo’n soort gesprek het meest voorkomende gesprek kunnen worden. Immers: zo’n 74% van de Nederlanders is bezorgd over klimaatverandering, maar slechts 13% van de Nederlanders is aanjager van klimaatvriendelijke keuzes en levensstijl. Tussen bezorgdheid en aanjagen van verandering zit dus nog een groot gat. Een groot gat tussen weten en doen..

Welke redenen geven mensen daarvoor? En hoe reageer je daarop? We zetten enkele veelgehoorde argumenten voor je op een rij, met tips voor reactie.  lees meer

Manu Busschots: "We hebben de wind mee, en ik heb het gevoel dat we die wind ook zelf creëren"
 
Zijn naam komt in bijna iedere nieuwsbrief voorbij: Manu Busschots, de man die KlimaatGesprekken naar Nederland haalde. Ons gesprek gaat over groei. De groei van Stichting KlimaatGesprekken, maar ook de groei van onze eigen bijdrage aan oplossingen voor het klimaatprobleem.
Bij KlimaatGesprekken komen een stuk of 6 mensen een aantal keer samen in een huiskamer om over hun eigen klimaatimpact te praten. Dat is best klein. Waarom denk jij dat dat helpt om het grote klimaatprobleem op te lossen?
Omdat het de stilte doorbreekt. Klimaatverandering is groot, zwaar, ingewikkeld. CO2 kun je niet zien of vastpakken. Dat maakt het lastig om over te praten. Maar waar je wel over kunt praten, zijn de onderwerpen die gaan over je eigen bijdrage aan een klimaatvriendelijke samenleving. Daarvandaan kun je iets in gang zetten.
En het is klein, die groepjes in die huiskamers, maar we zien dat na de workshops mensen ermee bezig blijven. Het onderwerp is gaan leven voor mensen. Ze denken, oké, nu heb ik mijn huis helemaal aangepakt, hoe kan ik verder? Wat kan ik op mijn werk doen? Op welke groene partij zal ik stemmen? Zo groeit de impact van die laagdrempelige huiskamergesprekken. En onderschat niet wat het effect is van de optelsom van keuzes. Natuurlijk is een groot deel van de uitstoot in Nederland afkomstig van industrie en transport. Maar wij als consumenten beïnvloeden die industrie en het transport in de dagelijkse keuzes die we maken.
Kijk naar wat er is veranderd in onze houding ten opzichte van roken. Twintig jaar geleden rookte men in vliegtuigen, op kantoren, in treinen en restaurants. Ondenkbaar is dat nu. Er is een norm veranderd. Datzelfde kunnen we bereiken met gedrag rondom klimaat. En dat begint met kleine gesprekken.

Zie je zelf die norm veranderen als het gaat om het klimaat?
Jazeker. Gisteravond bijvoorbeeld zag ik Jesse Klaver op tv, vanwege de formatie die is geklapt. Het eerste wat hij noemde in zijn toespraak hierover, was het klimaat. Tijdens de campagne van GroenLinks dacht ik wel eens, kom op, wanneer begin je daarover? Maar daar is de afgelopen maanden echt iets in veranderd. Wellicht door de People's Climate March, en door de petitie voor een duurzaam regeerakkoord. We hebben de wind mee, en ik heb het gevoel dat we die wind ook zelf creëren.

Welke tip kun je geven aan mensen last hebben van het feit dat wat zij zelf kunnen doen, maar een kleine effect heeft op het grote probleem?
Wat zij voelen is onmacht. En dat is een hele lastige emotie om te voelen. Maar realiseer je dat de gedachte dat je niets kunt doen, ook zelfbescherming is. De gesprekken in de huiskamers gaan niet zo zeer over het oplossen van het probleem. Maar wel over het anders inrichten van je leven. Gezonder, bewuster, prettiger. Het perspectief is steeds: laten we kijken wat we wél kunnen doen, want daar ga je je uiteindelijk beter door voelen. Het maakt ook verschil welke vraag je jezelf stelt: kun je het oplossen? Maakt het genoeg verschil? Of wil je iets kunnen bijdragen? Het antwoord daarop is altijd ja.

Wat zijn, los van heel veel huiskamers bereiken, de ambities van KlimaatGesprekken?
We worden steeds meer gevraagd voor lezingen, en we brengen het klimaatgesprek in organisaties. Daarnaast moet het gesprek in bredere zin gevoerd worden, en daarvoor hebben we de media nodig. De plannen daarvoor zijn nog wat prematuur. In België zit het klimaat al in het weerpraatje. Als ze vertellen dat het zonnig wordt, zeggen ze erbij: dat wordt een mooie dag voor uw zonnepanelen, en bij winters weer zoiets als 'ik hoop dat uw huis goed geïsoleerd is'.

Een ander aspect van groei is dat veel milieuorganisaties contact met ons zoeken. Waar wij in geloven, is steeds meer common sense aan het worden. Vroeger was het adagium 'je moet veranderen, anders vergaat de wereld'. Dat inspelen op angst werkt niet. Je kunt één keer schrikken, maar de volgende dag zie je dat de zon nog steeds schijnt en je straat niet is ondergelopen. Dan denk je, blijkbaar viel het toch wel mee, en ga op de oude voet verder. Anderen ontdekken nu ook dat de benadering van KlimaatGesprekken beter werkt.

Anderhalf jaar geleden haalde je KlimaatGesprekken naar Nederland. Sindsdien groeit de organisatie erg hard. Hoe voelt dat?
Bizar. Er zijn nu 32 mensen die groepen willen leiden. Dat had ik nooit kunnen bedenken toen ik begon. Dus dat is heel opwindend. En soms frustrerend, want er komt meer op ons af dan we aankunnen. Dit jaar is spannend, omdat we de overgang willen maken van een vrijwilligersorganisatie naar een betaalde organisatie. Als dat eenmaal zover is, dan is het hek van de dam. Het zou mooi zijn als we er dan volledig voor kunnen gaan. Het is ons doel dat we ons in 2025 overbodig hebben gemaakt. Dat de mensen zeggen: "KlimaatGesprekken, waarom is daar een organisatie voor nodig? Dat doen we toch al de hele tijd?"
Maandelijkse schrijfactie: meer optimisme in The Optimist?

Vanaf nu willen we elke maand samen met alle lezers het KlimaatGesprek openen met bedrijven, politieke organisaties kranten of websites. Hoe werkt het? Hier zie je een e-mail die we hebben geschreven aan de hoofdredactie van The Optimist. Deze mail kun je ondertekenen en versturen. Net zoiets als met Amnesty-brieven dus. 
We doen deze schrijfactie natuurlijk wel in onze stijl: met humor, hoop en handelingsperspectief en vriendelijk, verbindend en reflectief. Want alleen samen komen we verder, en protestacties: daar zijn weer anderen voor. De schrijfacties zijn dus bedoeld om reflectie op te starten, het gesprek te openen, perspectief of inspiratie te bieden. 


Heb je ideeën wie we nog meer kunnen mailen met z'n allen? Laat het ons weten! We horen ook graag jouw suggesties voor een schrijfactie.

Deze maand richten we ons aan de hoofdredactie van The Optimist: waarom wij snakken naar meer klimaatoptimisme.

Zet je in voor klimaatlobbby.nl

Eén manier om klimaatverandering bespreekbaar te maken is in combinatie met oplossingen. Citizens' Climate Lobby werkt - in Nederland als klimaatlobby.nl - aan een eerlijke en haalbare economische klimaatoplossing: een koolstofheffing en dividend. Dit is een CO2-heffing waarvoor het benodigde draagvlak in het beleidsvoorstel verankerd is. Klimaatlobby bouwt relaties met politici en media en pleit in gesprekken, ingezonden brieven en opiniestukken voor deze slimme oplossing.
 
Economen zoals Rick van der Ploeg en Barbara Baarsma zijn al fan, net als Jan Terlouw. Jij misschien ook? Er zijn enkele vrijwilligersvacatures voor onder meer vertaalwerk, het bouwen van relaties met politici en voor een vrijwilligerscoördinator. Tijdsbesteding: 2-4 uur per week. Voor meer informatie, ga naar www.klimaatlobby.nl en klik rechtsboven op 'doe meer'.
Met korting naar klimaatsymposium

Wat zijn de effecten van de klimaatverandering op het menselijk gemoed, en hoe kun je daarmee omgaan? Dat is het thema van het symposium op 9 juni 2017. Iedereen die zich via deze nieuwsbrief aanmeldt, betaalt € 90,- in plaats van 100,-. Hier lees je meer erover.
Meedoen aan de workshops?

Alkmaar
Meld je aan voor deelname aan groep 1.


Amsterdam
Meld je aan voor deelname aan groep 3.

Amersfoort
Meld je aan voor de wachtlijst voor groep 2.


Best (Eindhoven)
Meld je aan voor deelname aan groep 1 (start 13 september).


De Bilt (bij Utrecht)
Meld je aan voor de wachtlijst voor groep 2.

Den Haag
Meld je aan voor deelname aan groep 1.


Haarlem
Meld je aan voor deelname aan groep 2.

Leiden/Voorschoten
Meld je aan voor deelname aan groep 3.

Utrecht
Meld je aan voor deelname aan groep 2.

Zwolle
Meld je aan voor deelname aan groep 1.


Zit er (nog) niets bij, bij jou in de buurt?
Meld je toch alvast aan, want we zijn nieuwe groepscoaches op aan het leiden voor andere plaatsen, zoals in de buurt van Wageningen en Nijmegen.
Wat doet Stichting KlimaatGesprekken?

 

Voor particulieren
Je kan meedoen aan zes workshops in een kleine groep van 4 tot 8 personen. Deze workshops worden begeleid door een getrainde groepscoach en je krijgt een lees- en werkboek, met daarin 175 acties. En soms hebben we leuke losse, grotere bijeenkomsten, dus houd onze agenda in de gaten!

Voor organisaties
Voor medewerkers bieden we ook de zes workshops. Daarnaast zijn maatwerkprogramma's mogelijk zoals inspiratiesessies over de inzet van klimaatpsychologie voor gedragsverandering

Aantoonbaar effect
Klimaatgesprekken is gebaseerd op het succesvolle Carbon Conversations, dat in het Verenigd Koninkrijk al 10 jaar bestaat, onderscheiden werd door The Guardian en duizenden mensen bereikte. Universitair onderzoek toonde aan dat het mensen helpt om hun eigen klimaatimpact te verminderen met gemiddeld 20%. Dit effect is duurzaam, en neemt zelfs toe in de jaren na de workshops.


Meedoen?
Meld je aan, dan zoeken we een groep in de buurt van je woonplaats.   
Volg onze social media voor hoopvolle nieuwtjes, acties en onderlinge gesprekken.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Onze website, met vacatures
Deel je deze nieuwsbrief via social media of met je vrienden?
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
Copyright © 2017 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp