Copy
Veure la newsletter des del navegador

L’IRTA desenvolupa dos productes biològics per combatre la podridura causada per Monilinia en presseguers

Aquests productes són més sostenible i saludable que els tractaments amb productes químics de síntesi

Monilinia és el fong amb una major afectació en el cultiu de fruita de pinyol a Europa

Dijous 18 de gener de 2018
IRTA
La investigadora de l’IRTA, Neus Teixidó, junt amb la resta de l’equip de Patologia de la postcollita, ha dirigit una tasca del projecte europeu BIOCOMES amb l’objectiu de desenvolupar dos productes de control biològic per combatre la podridura marró en la fruita de pinyol.

En un ecosistema natural, les plantes són atacades constantment per tot tipus de plagues i malalties com els insectes, els fongs i els bacteris. Els vegetals poden sobreviure gràcies a la intervenció dels enemics naturals de les plagues i els patògens nocius. Però els camps de conreu són més inestables a causa de les interferències humanes. Els enemics naturals de les malalties que fan malbé les plantes acostumen a desenvolupar-se massa tard o a no ser suficientment nombrosos. El control biològic consisteix en alliberar més organismes d’aquest tipus per combatre les plagues i les malalties que afecten la collita.

Les investigacions de l’IRTA dins el projecte BIOCOMES han estat centrades en desenvolupar dos productes biològics, una soca de Bacillus amyloliquefaciens i una altra de Penicillium frequentans així com una estratègia de control basada en ells per tal de lluitar contra Monilinia, el fong que més afecta els cultius de fruita de pinyol a Europa. El control d’aquesta malaltia es fa majoritàriament mitjançant l’ús de productes químics de síntesi. L’enduriment de la legislació i la demanda creixent dels consumidors de productes més saludables i segurs i respectuosos amb el medi ambient posa de manifest la necessitat d’una alternativa en el tractament de les plagues i malalties.Els resultats obtinguts pels investigadors de l’IRTA determinen que els dos productes de control biològic estudiats aconsegueixen uns resultats similars als dels productes químics en el tractament de la podridura marró en els fruits de pinyol. L’eficàcia d’aquests productes biològics ha estat validada en diferents zones europees: en camps de cirera a Bèlgica i en camps de préssec i nectarina a Itàlia, França i Catalunya.

L’últim pas necessari després d’aquest projecte, consisteix en el registre i la implementació d’aquests nous productes de control biològic al mercat. Els resultats de la investigació de l’IRTA faciliten noves eines pels productors i avantatges pels consumidors, permeten complir les restriccions legislatives i donar resposta a la demanda d’aliments saludables i segurs.

Sobre BIOCOMES

BIOCOMES ha estat un projecte de 4 anys amb la participació de 27 socis (13 empreses i 14 institucions de recerca) de 14 països diferents que pretenia desenvolupar productes biològics per al sector agrícola i forestal europeu.

Descàrregues:


  Imatge préssec monolinia en JPG
  Imatge instal·lacions IRTA en JPG

Contacte:


IRTA Comunicació
damaris.moreno@irta.cat
934 674 040 - Ext. 1356
SOBRE L'IRTA

L’IRTA és un institut d’investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal la producció animal les indústries alimentàries el medi ambient i el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a la modernització competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari alimentari i aqüícola a la provisió d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i a la millora del benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.
Aquest missatge s'ha enviat a <<e-mail>> perquè forma part de la llista d’enviaments de l’IRTA. Pots actualitzar les teves preferències per a rebre informació sobre els teus temes d'interès.

Si vols deixar de rebre aquesta informació, pots donar-te de baixa de la llista.

2018 IRTA. Autoritzada la reproducció total i/o parcial sempre que s'anomeni la font. irta@irta.cat :: www.irta.cat ::
IRTA
Torre Marimon s/n
Caldes de Montbui, Barcelona 08140
Spain

Add us to your address book