Copy
Fonds Gezond Geboren nieuwsbrief december 2016
View this email in your browser

GEZOND GEBOREN DAT GUN JE IEDEREEN


16 december 2016

foto: Dräger

Geachte Lezer,
De maand december is traditioneel een maand om terug te blikken en na te denken over goede voornemens. Het is ook de maand van Kerstmis, het ultieme feest van de geboorte. Een maand voor ons om extra stil te staan bij alles wat we met elkaar beogen en dankzij uw hulp en betrokkenheid kunnen realiseren. In deze laatste nieuwsbrief van 2016 leest u wat ons zoal heeft bezig gehouden. Wij maken ons op voor 2017, waarbij onze ambitie om meer kinderen gezond geboren te laten worden ook in het nieuwe jaar bij ons voorop blijft staan.

Wij zijn ook benieuwd naar uw voornemens in het nieuwe jaar en mag ik u als voorzitter een suggestie aan de hand doen? Uw donatie stellen wij enorm op prijs en wij begroeten u dan ook graag, samen met veel andere lezers van deze nieuwsbrief, als nieuwe donateur in 2017!
 
Met dank en vriendelijke groet
 
Niek Exalto, voorzitter

Nieuw onderzoek gestart

Dankzij de schenking van een groot familiefonds, dat niet met naam genoemd wil worden, kon afgelopen maand het onderzoek Antenatale keuzehulp voor ouders geconfronteerd met dreigende extreme vroeggeboorte van start gaan. De ontwikkeling en evaluatie van dit instrument staat onder leiding van gynaecoloog Mireille Bekker en zal plaatsvinden in het UMC Utrecht in samenwerking met het Radboud MC in Nijmegen. De verwachting is dat ouders die tussen 24 en 26 weken onverwacht bevallen met behulp van dit hulpmiddel beter geïnformeerd worden over de behandelingsmogelijkheden. Dat helpt om samen keuzes te maken in deze moeilijke situatie.

Onderzoeksagenda ZonMw

Onder de titel “Een gezonde start voor moeder en kind. Integrale zorg rondom zwangerschap en geboorte” heeft ZonMw de onderzoeksagenda voor zorginnovatie opgesteld, waarvoor de overheid extra geld ter beschikking zal stellen. Het stimuleren van een kennisinfrastructuur, het optimaliseren van de integrale geboortezorg en het bevorderen van implementatie en evaluatie van onderzoeksresultaten behoren tot de doelstellingen van dit programma. In deze nota wordt Fonds Gezond Geboren genoemd als een relevante organisatie van waaruit vooral fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op dit gebied wordt gefinancierd.

 

Dag van de Geboorte

Op 9 september, de officieel geregistreerde Dag van de Geboorte is er op diverse afdelingen verloskunde en diverse verloskundige praktijken aandacht besteed aan Fonds Gezond Geboren. Volgend jaar valt deze dag op zaterdag en willen wij, naar het voorbeeld van de succesvolle March of Dimes in de USA, in een aantal plaatsen wandeltochten voor de familie organiseren. Wij informeren u hier in één van onze volgende nieuwsbrieven over.

Geboorte Golf

Op 29 september werd op de Amsterdamse Golfclub de tweede Geboorte Golf wedstrijd georganiseerd. Er streden 18 teams van vier- en vijfballen. De deelnemers moesten helaas – evenals vorige jaar – de gehele middag stromende regen (vruchtwater?) trotseren. Het toernooi werd ondersteund door hoofdsponsor Meewind, een beleggingsfonds dat investeert in duurzame energie, en Balance Business Events. De gehele opbrengst van € 23.000 komt ten goede aan ons fonds.

Goudse ondernemers

Op maandag 7 november jl. organiseerde een groep Goudse ondernemers voor de zesde keer het regionale B2B event Gouwezaken dat in het teken stond van succesvol ondernemerschap (www.gouwezaken.nl). De Zakenvrouw van het Jaar 2016 en eigenaresse van Difrax, Vivienne van Eijkelenborg deelde haar passie, kennis en ervaring met ongeveer 300 ondernemers die naar dit event waren gekomen. Het fonds Gezond Geboren is tevens onder de aandacht gebracht en ontving een mooie gift.

Expositie Spero Invidiam

Marie-Anne van Zonneveld, echtgenote van gynaecoloog Piet van Zonneveld exposeert haar schilderijen in Gezondheidscentrum De Bilt tot juni 2017. Nadat zij hoorde over ons fonds bood zij aan om het mooiste schilderij van haar tentoonstelling per opbod te verkopen ten bate van ons fonds. U heeft tot juni de tijd om de tentoonstelling te bezoeken en op het hier getoonde schilderij te bieden. Hans Melissen, schrijver van vele wijnboeken en samensteller van het boek Culibaby, heeft de tentoonstelling op 2 december geopend.

Bestuur

Wij mogen Marit Merkus-Kerbert verwelkomen als ons nieuwe bestuurslid Marketing en Communicatie. Zij heeft tot voor kort als Hoofd Corporate Communicatie & Public Affairs gewerkt bij Havenbedrijf Amsterdam en was daarvoor o.a. bij Schiphol en het Van Gogh Museum werkzaam als communicatiemanager.

Raad van Advies

De Raad van Advies is uitgebreid met Sjaak Wijma, lid van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland. Sjaak is vele jaren als gynaecoloog werkzaam geweest in het Martini Ziekenhuis in Groningen en heeft een ruime bestuurlijke ervaring, onder andere als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie.
Daarnaast is ook Bernard ter Haar toegetreden, tot recent partner en adviseur bij NautaDutilh N.V., advocaten, notarissen en belasting-adviseurs (kantoor Amsterdam). Hij zal ons helpen met contracten en juridische advisering.
 
Wij zijn blij met de komst van deze ervaren mensen.
 
 

Ondersteuning gezocht

FGG hanteert de policy om voor alle ondersteunende diensten een pro bono invulling te zoeken. Wij zijn daarom op zoek naar iemand die op vrijwillige basis de secretariële werkzaamheden van het fonds op zich wil nemen.

Kent u iemand die zich graag voor het Fonds Gezond Geboren wil inzetten en interesse hierin heeft? Op onze website vindt u de advertentie.

Helpt u mee?

Het bestuur (op de foto v.l.n.r. Niek Exalto, Veronique van Doren, Patrick Mol, Harry Visser, Marit Merkus en Esteriek de Miranda) heeft uw hulp hard nodig bij werving van nieuwe sponsors en nieuwe donateurs. U helpt toch ook mee aan de groei?


     
 


     
 


Wilt u een wijziging doorgeven of zich afmelden voor de nieuwsbrief stuur dan een mail aan: info@fondsgezondgeboren.nl
 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fonds Gezond Geboren · Kruizemunt 13 · Oud Gastel, 4751 KW · Netherlands