Copy

Het nieuwe normaal  

Keer op keer wordt het benadrukt tijdens deze coronacrisis. Deze week nog maar eens door minister-president Rutte: ,,We moeten het samen doen én we moeten wennen aan de 1,5 meter samenleving, want dat is het nieuwe normaal.”
 
Uitzonderlijke teksten. Vooral als je nadenkt over de gevolgen van die woorden. Want de ‘1,5 meter samenleving’ is niet normaal en zelfs rampzalig voor al die hulpbehoevenden en al die mensen die zorg willen verlenen. Want dat kan niet op afstand!
 
Tot ons grote verdriet staan veel van onze activiteiten stil op dit moment. Gelukkig zien we tegelijkertijd hoe vindingrijk onze vrijwilligers zijn. Hoe prachtige initiatieven ontstaan - check daarvoor ook onze nieuwe coronapagina - om ouderen tóch te helpen, een hart onder de riem te steken of uit hun isolement te halen. Hulde!
 
Zo biedt de afschuwelijke onzekerheid die corona heet ook hoop. Mensen zijn groepsdieren. We kunnen en willen niet zonder elkaar. En juist de wil om er voor elkaar te zijn, wordt nu extra duidelijk. Mooi als dat het ‘nieuwe normaal’ is! 
 
Liesbeth Gaasbeek
Directeur Gouden Dagen

 


Gouden Dagen geeft 200 Gouden Tablets weg!

De afgelopen week is Gouden Dagen met de tablet actie gestart, speciaal voor onze Gouden Clubs. Juist nu in tijden van gepaste afstand en weinig bezoek is er onder onze kwetsbare ouderen meer dan ooit behoefte aan contact. 

De tablets maken beeldbellen mogelijk en helpen ouderen om meer in verbinding te staan met (klein)kinderen. Door elkaar niet alleen te horen maar ook te zien, voelt het toch dichtbij en persoonlijk. Dat gunnen we alle ouderen natuurlijk!

Dank voor de vele aanmeldingen, die deze actie tot een succes maken. Nadere informatie over de tablets volgt. Nu alvast iets vragen? Dat kan uiteraard via: info@goudendagen.nl.

Samen verbinden we tegen eenzaamheid!
 


Behoefte aan een luisterend oor?

Rode kruishulplijn:
070-4455888
Dit is voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken omdat zij in quarantaine of thuisisolatie zitten.
 
Luisterlijn:
Bellen met onze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Wij geven je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem.
Bel 0900-0767 voor een luisterend oor
 
Koetjes-kalfjes.info
Via deze site kan je je aanmelden als je je eenzaam voelt. Je wordt dan gekoppeld aan een student die 2 of 3 keer per week via de telefoon contact zoekt en met je over ‘koetjes en kalfjes’ praat.

 

U kunt niet meer naar de bingo? Geen probleem! Speel de Nationale Thuisbingo! Klik hierrr en maak plezier!
 

ADMINISTRATIEVE MEDEDELING
KOM MAAR OP MET DE DECLARATIES!
 
Gouden Dagen beseft maar al te goed dat de financiële administratie op dit moment niet tot de hoofd prioriteiten behoort. Alle begrip voor de extra zorg en maatregelen die in deze moeilijke tijden het 'normale' dagelijkse leven flink beïnvloeden en op z'n kop gooien.  

Zonder enige druk op te leggen, graag deze reminder met het verzoek om zoveel mogelijk declaraties bij ons in te dienen. Ondertussen is de start subsidie van vermogensfondsen door ons ontvangen en dat betekent dat de uitgaven verantwoord dienen te worden. Het zou ons heel erg helpen om alle uitgaven van activiteiten georganiseerd in 2019 en Q1 2020 compleet te hebben. 

De bedoeling is om declaraties in te dienen via onze nieuwe website. Het declareren gaat wel iets wat anders dan je gewend bent, volg daarvoor het stappenplan welke eind januari naar jullie gezonden is.

Neem voor eventuele vragen omtrent de administratie contact op via info@goudendagen.nl

Veel dank!
 

Opzoek naar een penvriend(in)?

Meld u dan aan bij Gouden Dagen en Omapost. Vijf enthousiaste vrijwilligers worden aan een oudere gekoppeld en schrijven regelmatig brieven. Naar behoefte kan er tweerichtingverkeer ontstaan. Kijk hier voor meer --> info.

De eerste opgegeven ouderen kunnen begin volgende week al leuke post ontvangen! Laat meer ouderen mee genieten, ook binnen de wijk, en geef naam en het adres van de zorginstelling aan ons door. Wij zorgen voor de rest!

Luister thuis naar Gouden Koffieconcerten
 
Voor de uitbraak van het Coronavirus toerde Gouden Dagen pianist Wouter Harbers door het land met zijn koffieconcerten. U zult begrijpen dat dit niet meer mogelijk is. Maar Wouter zou Wouter niet zijn als hij daar geen oplossing voor had bedacht. De muzikant geeft nu via Facebook thuisconcerten. Zo hoeft u niets te missen van de Gouden klanken. Luister hier naar zijn laatste  recital: https://www.facebook.com/100004611723466/videos/1507894746040902/ 

 
Ook Zorg van Nu ziet dat juist nu contact met onze ouderen van groot belang is. Maar hoe doe je dat als je niet op bezoek mag? Zij zetten op DEZE pagina een aantal mogelijkheden op een rij.

GOUD IN ACTIE

Wat is het toch mooi om te zien dat in tijden van Corona de meest hartverwarmende Gouden Acties ontstaan om onze ouderen te helpen, bij te staan en niet te laten vereenzamen!

Nu we allen in een 'intelligent lockdown' zitten, moeten we creatief zijn. Daarom deelde Gouden Dagen bakproducten uit. Op Brunswijck werd gebakken en gesmuld! 

Jarig zijn in tijden van corona betekent geen bezoek. Of toch wel? Bij Theresia Ankerpunt voor de wijk regelden ze een hoogwerker. Zo kon er gewoon taart gegeten worden!

Verrassing! Honderd zelfstandig wonende ouderen in Heemskerk werden verrast met een tasje van Gouden Dagen (vol spelletjes en brieven) en een orchidee. Fantastisch!

Geen eitjes, wel uitjes! Vrijwilligster mevrouw Stockey en haar dochter verrasten de bewoners van de locaties van ViVa! Zorggroep in Heemskerk, Castricum en Heiloo met paaseitjes.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.

STUUR ONS FOTO'S, VLOGS EN IDEEËN!! 

Wij horen graag van onze vrijwilligers waar nu behoefte aan is. En bieden graag een platvorm om hier meer aandacht voor te kunnen genereren. Hoe kunnen we helpen samen door de coronacrisis heen te komen? Wij zoeken regelmatig contact, maar u mag ons ook altijd bellen op 030 633 14 98 of mailen via: info@goudendagen.nl.

Tot slot hebben we nog een vraagje. Leuke video's, vlogs, foto's en ander beeldmateriaal is meer dan welkom voor onze nieuwe coronapagina. Mailt u ons? Kijk ook eens rond voor leuke (kijk)tips, het laatste nieuws en ontwikkelingen. Klik hier of hier om deze pagina te bezoeken. 
 
Heimwee TV
Genoeg gelezen? Verlangt u naar tijden van weleer? Kijk dan eens Heimwee TV met allerlei tv-programma’s van vroeger. Denk aan Klasgenoten, Zeg ‘ns Aaa, Oppassen!!! en Eén van de Acht.

GOUDEN INITIATIEVEN 
 
Met de intrede van het Corona Virus enkele weken geleden staat alles op z'n kop en de impact op ons dagelijkse doen is groot. Vooral kwetsbare ouderen worden extra geraakt en ervaren een terugloop aan (persoonlijk) contact en activiteiten. Het huidige Gouden Aanbod krijgt een andere wending.

Veel activiteiten zijn afgelast of uitgesteld. Even gezellig bij elkaar komen is er ook al niet meer bij. Natuurlijk zijn we niet vergeten hoe belangrijk dit is. Door samen een beroep te doen op onze creativiteit en te focussen op wat er nog wel kan, ontstaan hartverwarmende initiatieven. Denk hierbij aan de stoepconcerten, kaart- en tekeningen acties, tasjes vol met snoepgoed die worden uitgedeeld, de bingo's en spellen van achter het raam, belcirkels en beeldbellen, en nog veel meer. Alles om afleiding, plezier en saamhorigheid te kunnen bieden.

Laten we de komende tijd nog veel meer leuks organiseren voor onze ouderen! Deel ideeën ter inspiratie, stuur ons mooi beeldmateriaal en vraag gerust om ondersteuning aan Gouden Dagen via info@goudendagen.nl.  
 
GOUDEN PARTNERS

Gouden Dagen kan als partner van de VriendenLoterij gebruik maken van het VriendenFonds. Dit fonds maakt hartenwensen mogelijk! Ken jij iemand – bijvoorbeeld een vrijwilliger, oudere of zeer gewaardeerde collega – die een steuntje in de rug kan gebruiken of zich ultiem inzet voor de samenleving? Laat het ons weten… dan melden we hem of haar aan bij het VriendenFonds. Stuur ons de volgende informatie toe (info@goudendagen.nl):
  • Voor wie is de wens? (voor- en achternaam)
  • Waarom gun je hem of haar een onvergetelijke ervaring? Geef een uitgebreide beschrijving (minimaal 300 woorden).
  • Wat is de hartenwens van deze persoon?
 
Wij dienen je wens in en houden je op de hoogte!
 

EEN GOUDEN HART ONDER DE RIEM
 
 
MAAR DE LENTE WIST HET NIET….

Het was begin 2020...
De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug, Februari was een
hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen De natuur was
onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens
voor wilde waarschuwen…En toen werd het Maart...

Het was Maart 2020...
De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto's
stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en
dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet
geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch...Iedereen wist wat er
aan de hand was

Maar de lente wist het niet
En de bloemen bleven bloeien
En de zon scheen…De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan En de
zwaluwen kwamen terug En de lucht werd roze en blauw Het werd later donker
en 's ochtends kwam het licht vroeg door de ramen

Het was Maart 2020...
De jongeren studeerden online, vanuit huis Kinderen speelden onvermijdelijk
vooral in huis Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen Mensen
kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten
Bijna alles was gesloten …Zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars Het
leger begon uitgangen en grenzen te bewaken Mensen moesten vanuit huis gaan
werken Ondernemers kwamen in de problemen De meeste kinderen konden niet
meer naar school Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in
ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld...Iedereen wist het

Maar de lente wist het niet en het ontsproot Ze draaide onverstoorbaar  haar
jaarlijkse programma af Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar
heerlijkste geuren Het was Maart 2020

Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief
Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten Elkaar
omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging Iedereen moest
flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk In de supermarkt
waren allerlei schappen leeg Allerlei leuke dingen gingen niet meer door,
daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon Mensen
werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was Over de hele wereld
werden veel mensen ziek en het was besmettelijk...
Er was isolatie, ziekte en paniek….Toen werd de angst pas echt!!

En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit...
En de weken duurden ineens veel langer...
En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen...
De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held...
De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit
verwacht...Iedereen wist wat er gebeurde

Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien De Magnolia stond in
de knop De vogeltjes begonnen aan hun nestjes

En toen…
Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt Iedereen gaf elkaar tips
over leuke dingen die je met je kinderen kon doen Er was weer tijd om te
schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling
ontsproot in creativiteit Sommigen leerden een nieuwe taal Sommigen
ontdekten kunst Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg
naar zichzelf terug Anderen stopten met onwetend onderhandelen Iedereen had
van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin Eentje sloot het
kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen Anderen verlieten hun
vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden Anderen boden aan
om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken Iedereen wist
ineens wat een 'vitaal beroep' was, deze mensen werden helden, ze werden
meer gewaardeerd dan ooit Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken
of zingen om op deze manier samen te zijn Mensen kregen oog voor eenzaamheid
en verzonnen dingen om er iets aan te doen Mensen herstelden van hun
stressvolle leven Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een
praatje met elkaar Sommigen maakten vliegers van papier met hun
telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen De overheid ging
bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of
mensen zouden moeten ontslaan Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan
om te helpen in de Zorg Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde
iets doen Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen
voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk
waren om in de zorg alles draaiende te houden

Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding,
van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping,
dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen…
En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf
opnieuw uit Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar
waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen…Dat wisten we
allemaal

En de lente wist het niet,
En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit En het werd steeds
warmer En er waren veel meer vogels

En toen kwam de dag van bevrijding…
De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie
voorbij was En dat het virus had verloren!
Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!
En toen ging iedereen de straat op...
Met tranen in de ogen...
Zonder maskers  en handschoenen…
De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was En de wereld was mooier
en liefdevoller geworden En de mensen waren humaner geworden En ze hadden
weer waarden en normen De harten van mensen waren weer open, en dat had
positieve gevolgen Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen,
ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan

En toen kwam de zomer....
Omdat de lente het niet wist
En hij was er nog steeds
Ondanks alles
Ondanks het virus
Ondanks de angst
Ondanks de dood

Omdat de lente het niet wist,
leerde iedereen
de kracht van het leven…

Susan Blanco (De Taalrecycler)

"Geïnspireerd door mensen"

🦋Kun je me helpen om dit hart onder het riem zoveel mogelijk te verspreiden
onder de mensen? Delen wordt enorm gewaardeerd 🙏💜
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.


Gouden Contact:
U kunt helaas niet op deze mail antwoorden. We helpen u graag verder via info@goudendagen.nl
of via het telefoonnummer: 030 633 14 98.

Stichting Gouden Dagen
Soestdijkseweg Zuid 217
3721 AD Bilthoven

Wilt u minder of geen e-mails van Gouden Dagen ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of meldt u af van de lijst.

Copyright © 2017 Stichting Gouden Dagen.


 


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gouden Dagen · Soestdijkseweg Zuid 217 · Bilthoven, Utrecht 3721 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp