Copy

(G)eenzame Kerst 
 
Het einde van het jaar is in zicht. Op televisie en in de bladen zijn ze al druk met lijstjes: wat was het mooiste sportmoment, van wie namen we afscheid en welk nieuws hield ons het meest bezig. Het is vanzelfsprekend ook een tijd van reflectie. Wat bracht het voorbije jaar, maar ook: wat te doen tijdens de feestdagen?
 
Bij Gouden Dagen realiseren we ons dat kerst ook een tijd kan zijn waarin mensen zich extra eenzaam voelen. Daar staan we zeker bij stil, maar ook willen we kijken naar alle prachtige en hartverwarmende activiteiten die overal in het land worden ondernomen om ouderen een mooie kerst te bezorgen.
 
Zo is er in Heemskerk weer een lichtjestoer waarin ouderen, mantelzorgers en vrijwilligers langs feestelijk verlichte tuinen door de woonplaats lopen en ook in Almere wordt dit jaar een lichtjestoer georganiseerd. De koffieconcerten van Gouden Dagenpianist Wouter Harbers zijn een groot succes met als uitsmijter een mooi kerstconcert in het concertgebouw in Amsterdam en in Utrecht komen ouderen bijeen aan de ‘stamtafel’ waar samen gegeten en gedronken zal worden. Jong en oud schrijven kerstkaartjes voor ouderen en zo hopen we de donkere dagen toch met een gedeeld kerstgevoel door te komen.
 
Genoeg te doen dus. We hopen u ergens tijdens een van deze activiteiten te mogen verwelkomen. Zo niet, dan wensen we u alvast een mooie feestmaand toe.

Liesbeth Gaasbeek
Directeur Gouden Dagen
ONTWIKKELINGEN

Opvolger van het Premieplan
Een dagje uit, een duofiets of een tovertafel? Deze prachtige initiatieven kunnen gerealiseerd worden met Voor de Ouderen, de opvolger van het Premieplan. Gouden Dagen helpt je graag bij het aanvragen van deze bijdrage en het voeren van je inzamelactie. Heb je interesse stuur dan een mail naar info@goudendagen.nl ovv Voordeouderen. 
DE GROTE KERSTKAARTEN ACTIE
 
 Gouden Dagen heeft een leuke kerstkaartenactie ontvangen van telecombedrijf Ben. Nog leuker is dat iedereen mee kan doen! In slechts een paar klikken kun je iemand laten verrassen met een speciale kerstkaart. Bedenk wie tijdens de feestdagen een beetje extra warmte kan gebruiken en geef deze persoon op via de onderstaande link. Ben doet de rest!
 
Sinds kort is Ben partner van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Zij vinden, net als Gouden Dagen en net zoals jullie, dat niemand zich alleen mag voelen en al helemaal niet tijdens kerst. Daarom faciliteren zij een online portal waar Ben klanten vanaf 6 december gratis een kerstkaartje kunnen schrijven naar een (on)bekende die dit goed gebruiken kan; bijvoorbeeld omdat deze persoon eenzaam of ziek is of een moeilijke periode doormaakt. Zij willen deze mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn maar dat er iemand is die aan hen denkt.
 
Vorig jaar zijn er ruim 65.000 kaarten geschreven en de reacties die Ben heeft gekregen van de ontvangers waren hartverwarmend. En ook dit jaar is het doel om zoveel mogelijk (eenzame) ouderen aan te melden en een goed gevoel te bezorgen deze kerst.
 
Wat betreft de gegevens; alleen PostNL ontvangt de adresgegevens om het kaartje op het juiste adres te bezorgen. Mijn Ben klanten krijgen alleen een voornaam of achternaam en de leeftijdsrange te zien om het kaartje zo een persoonlijk tintje te geven. Als de kerstkaarten verstuurd zijn worden alle gegevens gewist en nooit gebruikt voor andere doeleinden.
 
Laten wij samen iedereen een mooie kerst bezorgen dit jaar! Gouden Dagen helpt, jullie toch ook?
 
Gebruik de onderstaande link:
www.ben.nl/kerst

Gouden Koffieconcerten on tour!
 
Even heerlijk genieten van een kopje koffie tijdens een intiem concert op een mooie locatie of juist iets dichter bij huis. Klinkt het u ook als muziek in de oren?

Laat uzelf verrassen tijdens een van de intieme concerten van de enthousiaste pianist Wouter Harbers. Zijn passie voor muziek en zijn missie om pianomuziek voor iedereen toegankelijk te maken, hebben in samenwerking met Stichting Gouden Dagen geleid tot een nieuwe serie gratis koffieconcerten. Gedurende deze optredens wordt u meegenomen op een reis van romantische klanken, waarbij poëzie, klassieke stukken en eigentijdse muziek samen smelten. Een unieke beleving waar u nog lang aan zult terug denken!
 
In september is Wouter Harbers zijn tour door Nederland gestart en hoopt u ook te treffen bij een van zijn concerten. Ook bestaat de mogelijkheid dit spektakel in huis te halen. Noteert u alvast de volgende data in uw agenda en kijk voor meer informatie en alle concertdata op de website van Stichting Gouden Dagen. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen via: info@goudendagen.nl
 
AGENDA

Bij Gouden Dagen is er altijd iets te doen. Ook dit jaar plannen we weer mooi en inspirerende evenementen voor u:
 
30 januari 2020      

Beste coördinatoren,
 
Op donderdag 30 januari 2020 zal de Gouden Dagen Inspiratie dag plaatsvinden.
Nadere informatie over de locatie en de invulling van de workshops volgt!
 
Noteer vast deze datum in jullie agenda.

 
GOUD IN ACTIE

Onze deelnemers zijn allemaal op hun eigen manier bezig met het vervullen van mooie wensen voor ouderen. Hier zijn we trots op en dit delen we maar al te graag.

In Amstelveen genoten bewoners uit de wijk Elsrijk elkaar op het verwarmde buitenterras Nieuw Vredeveld. Muziek, kampvuur en gerookte paling. Wat wil je nog meer?!

De eerste rolstoelen zijn al versierd voor de Gouden Dagen Lichtjestoer op 12 december a.s. in Heemskerk. Inschrijven kan nog tot maandag 2 december! Klik hier voor info.

Niets werkt zo goed als het aloude principe van vraag en aanbod. Matchmarkt 2019 is een feit. De eerste matches voor Gouden Dagen Heerhugowaard & De Pieter Raat Stichting zijn binnen!

De opbrengst van de jaarlijkse herfstfair op Ontmoetingsplein Reyerheem Ridderkerk gaat naar Gouden Dagen! Hiermee kunnen we bijzondere wensen en activiteiten mogelijk maken.

 

 

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.

HET GOUDEN AANBOD 
 
Gouden Dagen zet zich samen met de Gouden Clubs en vrijwilligers in om ervoor te zorgen dat de eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan en meer onder de aandacht komt.  
 
Leuk, maar hoe doen we dat dan? Die vraag wordt ons veelvuldig gesteld. In antwoord daarop is de Gouden Aanbod sheet opgesteld. Zo is binnen één oogopslag het actuele aanbod helder en herkenbaar. Zowel de jaarlijkse grotere events als de reguliere activiteiten. Middels deze sheets kunnen de gewenste activiteiten meteen worden aangevinkt en naar Gouden Dagen worden gestuurd. Gemakkelijk en zo is de administratie ook meteen up to date!
 
Hieronder volgt een kleine preview van de sheets. Het complete overzicht is via
info@goudendagen.nl op te vragen.

 
GOUDEN PARTNERS

Gouden Dagen kan als partner van de VriendenLoterij gebruik maken van het VriendenFonds. Dit fonds maakt hartenwensen mogelijk! Ken jij iemand – bijvoorbeeld een vrijwilliger, oudere of zeer gewaardeerde collega – die een steuntje in de rug kan gebruiken of zich ultiem inzet voor de samenleving? Laat het ons weten… dan melden we hem of haar aan bij het VriendenFonds. Stuur ons de volgende informatie toe (info@goudendagen.nl):
  • Voor wie is de wens? (voor- en achternaam)
  • Waarom gun je hem of haar een onvergetelijke ervaring? Geef een uitgebreide beschrijving (minimaal 300 woorden).
  • Wat is de hartenwens van deze persoon?
 
Wij dienen je wens in en houden je op de hoogte!
 
IN DE PERS

Lichtjestoer 
Het is weer tijd voor de jaarlijkse lichtjestoer in Heemskerk. Inmiddels een fenomeen waar niemand meer omheen kan. Lees in het Noordhollands Dagblad over het doorslaande succes van de toer.

Koffieconcerten   
Last van een winterdip? Zodra u Mozarts vrolijke ‘Eine kleine Nachtmusik’ hoort, verdwijnt die als sneeuw voor de zon, schrijft RTV Zwolle over de succesvolle concertreeks van Gouden Dagen-pianist Wouter Harbers

Interview
Deze week een bijzonder interview met de bijzonder inspirerende Marjet van der Huls van Stichting Sint Jacob in Haarlem. Zij vertelt hoe jij ook deelnemer van Gouden Dagen kunt worden! 

Leestip: Zo word je deelnemer

van Gouden Dagen 
 
 
Door Chris Ververs

Haarlem – Wie staat te trappelen om deelnemer te worden Gouden Dagen, doet er verstandig aan om door te lezen. Marjet van der Huls van Stichting Sint Jacob in Haarlem legt in een overzichtelijk stappenplan uit hoe je een Gouden Dagen locatie opzet.
 
,,Communiceren, communiceren en communiceren”, zegt de van energie bruisende Marjet. “Dat was een heel traject in onze instelling, met haar acht zorglocaties”.
 
Op verzoek wil ze graag vertellen hoe je deelnemer wordt van Gouden Dagen en hoe je zo’n organisatie binnen je organisatie opzet. ,,Ik heb meerdere locaties opgezet dan wel helpen opzetten, dus ik heb wel een draaiboek.” Dan lachend: ,,Maar dat zit in mijn hoofd, dus wel goed om het een keer uit te schrijven.”  
 
Stap 1:
,,Zorg dat je goedkeuring krijgt vanuit je Raad van Bestuur en/of het management team. Je hebt namelijk draagvlak nodig alvorens definitief de samenwerking met Stichting Gouden Dagen aan te gaan. Want het implementeren van het Gouden Dagen programma in je eigen organisatie heeft best wat voeten in de aarde en ook een impact op je interne organisatie.”
 
Stap 2:
,,Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst met Gouden Dagen. Pas dan “besta je” en kun je daadwerkelijk aan de slag als Gouden Dagen organisatie, met naam en toenaam zeg maar ”.
 
Stap 3:
,,Richt een Gouden Dagen Stuurgroep op. Jouw werkgever moet bereid zijn om één of wellicht twee personen voor een aantal uren per maand kunnen vrij te maken om deze tijd te kunnen besteden aan het Gouden Dagen programma. Vandaar het belang van het draagvlak, want Gouden Dagen betekent: handen uit de mouwen!” 
 
,,Zorg ook dat je als stuurgroep één keer per maand bij elkaar zit en bespreekt wat er gedaan is en wat er gaande is. Communiceren, informeren, vastleggen, net als bij andere vergaderingen in je organisatie. Zorg dat er altijd iemand notuleert en een actielijst bijhoudt.”
 
Stap 4:
,,Stel binnen je stuurgroep een Gouden Dagen Coördinator aan. In Heerhugowaard had ik die rol,  en die mag ik nu in Haarlem ook weer vervullen, wat ik erg leuk vind. Ik mag negen uur per week besteden aan Gouden Dagen. Een coördinator is nodig, omdat die het overzicht houdt over alle lopende zaken en de actiepunten bewaakt.”
 
Van der Huls realiseert zich dat het op veel werk lijkt. Maar daar zit een zonnige zijde aan: ,,Let maar eens op: als je eenmaal lekker draait, lopen er als het goed is héél véél acties! In een ideale situatie zijn er meerdere rollen in de stuurgroep vertegenwoordigd, zoals dat in Heerhugowaard het geval was: naast de coördinator (welke rol ik dus had onder de paraplu van mijn functie als management-assistente van de Raad van Bestuur), zit er een bestuurs- of MT-lid in de groep, een medewerker PR & Communicatie, een Coördinator Welzijn en liefst een vaste vrijwilliger voor allerlei hand-  en spandiensten. Het voorzitterschap lag in Heerhugowaard bij een externe persoon, met een heel groot lokaal netwerk. Met zo’n rolverdeling heb je een krachtig team!”  
 
Stap 5:
,,Maak een knappe (powerpoint)presentatie van Gouden Dagen waar je voorlopig mee uit de voeten kunt. Daarin presenteer je zowel de landelijke organisatie als jouw eigen lokale Gouden Dagen. Wie ben je en wat wil je. Onze powerpoint wil ik graag met mijn Gouden Dagen collega’s  delen. Nog een tip: noem de ouderen gerust een keer ‘kwetsbaar’, maar heb het niet voortdurend over ‘eenzame oudjes’. Dan voelt niemand zich aangesproken en wil niemand lid van je clubje worden. Wie wil er nou zo’n stempel! ”
 
Stap 6:
,,Ga aan de slag met het oprichten van een eigen Gouden Dagen Comité van pakweg vijf personen. Ga met je presentatie de boer op. Mijn collega Simonne en ik zijn in Haarlem bij allerlei kopstukken langsgegaan om te vragen of ze ambassadeur van Gouden Dagen wilden worden. Maar eerst hebben wij ze aangeschreven met een introductiebrief (deze wil ik uiteraard ook graag met mijn collega’s delen) waarin we aankondigden dat we binnen twee weken telefonisch contact zouden opnemen voor het maken van een afspraak waarop we onszelf graag wilden komen presenteren.”
 
,,Zo hebben wij een wethouder benaderd, iemand van ‘Bedrijf en Samenleving’, iemand van de stadschouwburg, iemand van de Rabobank, een aantal personen van welzijnsinstellingen en de Wijkraad.” 
 
,,Tot nu toe hebben we twee definitieve toezeggingen gekregen waar we super blij mee zijn! Ambassadeurs komen in een zogenaamd Comité van Aanbeveling. Comité kan ‘gewichtig’ overkomen, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel. De aanwezigheid van een Gouden Dagen Comité legt voor de buitenwacht wel degelijk ‘gewicht’ in de schaal legt. Voor potentiële donateurs en sponsoren komt het bovendien professioneel over als je een dergelijk comité hebt.”
 
,,In de dagelijkse praktijk houdt het in dat de comitéleden de bereidheid hebben hun netwerk aan te spreken als we een vraag hebben of een wens van een oudere willen vervullen, simpelweg omdat ze Gouden Dagen een warm hart toedragen, onze passie delen voor ouderen en ouderenzorg en onze missie en visie ondersteunen.”
 
,,Comitéleden worden benaderd voor speciale wensen; zij hebben tenslotte dat enorme netwerk waar we van mogen en kunnen profiteren. In Heerhugowaard gingen comitéleden overigens ook zelf met ouderen op stap. Een dagje naar Texel of zo. Fantastisch!”
 
,,Trouwens, natuurlijk heeft onze eigen zorginstelling ook een heel uitgebreid lokaal netwerk. Als wij vanuit Sint Jacob een feestje willen organiseren, benaderen we bijvoorbeeld de leveranciers. Men is best gauw bereid mee te werken aan het goede doel en iets beschikbaar te stellen. Oja, vergeet nóóit een  mooie bedankkaart te sturen aan welke weldoener dan ook! Wij hebben mooie bling-bling kaarten steevast op voorraad!”
 
Nog een tip:
,,Organiseer na afloop van een kalenderjaar een Gouden Dagen Comité-etentje in je eigen zorginstelling. Presenteer aan jouw comité wat je het hele jaar onder de vlag van Gouden Dagen hebt georganiseerd en vraag wat ze komend jaar weer voor je willen betekenen. Als je al wat jaren meedraait, heb je een jaarkalender en laat je zien van wat er op stapel staat wat betreft jaarlijks terugkerende evenementen.”
 
Stap 7:
,,Zodra je Gouden Dagen organisatie ‘staat’, geef je een geweldig kick-off feest! Verstuur een persbericht naar de lokale media, of doe dat achteraf met een mooie foto erbij. Kleed de boel mooi aan met gouden slingers en ballonnen en zorg voor een formeel moment waarop de wensboom onthuld wordt.” 
 
,,Het zou leuk zijn als de directeur van Gouden Dagen en bijvoorbeeld de wethouder speecht. Wij deelden flyers uit waarin een donateursformulier zit, wenskaarten voor in de boom, er was live muziek, champagne en bitterballen en vooral heel veel bling-bling. Ook de wijkraad was er. En natuurlijk ouderen, want daar doen we het voor. Op het feest vertoon je je presentatie en vertel je wat Gouden Dagen precies inhoudt en wat de toegevoegde waarde is voor jouw organisatie. Nog een kleine tip: Maak de presentatie niet te lang, de aandacht van ouderen verslapt na 10 minuten!” 
 
Stap 8:
,,Nu komt het erop aan dat je een eigen geldstroom op gang brengt, dus handen uit de mouwen voor fondsen- en donateurswerving. Leg contact met potentiële weldoeners, fondsen, etc. Laat je voorlichten door de Stichting Gouden Dagen en vraag of je wat startsubsidie kunt krijgen. Oriënteer je goed op dit vlak. Kijk wie dit binnen jouw stuurgroep het beste kan doen en het dichtst bij connecties zit. Vaak kun je vrij eenvoudig via een website van een bepaald fonds een verzoek indienen.” 
 
,,En intern: blijf zichtbaar binnen je eigen organisatie; zijn er nieuwsbrieven? Laat van je horen, schroom niet om een berichtje te plaatsen waarin je om donateurs vraagt. Vindt er weleens een loterij of rad van fortuin plaats bij jouw zorginstelling? Vraag of Gouden Dagen dan het goede doel mag zijn. Zorg ervoor dat Gouden Dagen ‘ingebakken’ raakt in je organisatie.”
 
TIP: organiseer jaarlijks een Gouden Dagen Donateursfeest. Trakteer al jouw weldoeners, als bedankje, op een gezellige happy-hour inclusief presentatie (die van het comité gebruik je), nodig eventueel een zanger uit, deel bitterballen en bubbels uit, en geef na afloop eventueel een klein cadeautje mee. Houd je weldoeners warm, betrokken en enthousiast!”.
 
Stap 9:
,,Blijf informeren. Houd iedereen in- en extern zo veel mogelijk op de hoogte van het reilen en zeilen van jouw Gouden Dagen activiteiten. Wij hebben een Gouden Dagen tabblad op de website van Sint Jacob en zijn nu bezig met het opzetten van een eigen Facebook pagina. De PR & Communicatieafdeling van Sint Jacob is lekker actief via social media. Onze samenwerking is goed, we weten elkaar gauw te vinden en dat moet ook want het is belangrijk dat de Gouden Dagen uitingen matchen met de uitingen van Sint Jacob. Daar letten zij goed op. Even een professionele blik erover heen laten gaan dus. Maar wij dragen zelf de concepten aan, of het nu om een poster, brief of persbericht gaat.”
 
Tot slot:
“Ik vind het heel belangrijk dat Gouden Dagen vooral een feestelijke uitstraling heeft. Zorg dat zo’n kick-off- of donateursfeest  bijvoorbeeld ook echt een super gezellig bling-bling feestje wordt met een dikke, vrolijke, gouden rand! Het onderwerp eenzaamheid is al serieus genoeg, daar hoeft het op zo’n dag niet voortdurend over te gaan. Mensen moeten met een blij gevoel en een lach in hun hart weer huiswaarts gaan! Dat is al een prachtig doel op zich, vind ik!”
 
,,Naast lokale samenwerking en het creëren van netwerken, ligt de kracht van Gouden Dagen mijns inziens vooral ook in de combinatie van enthousiasme en passie. Passie voor ouderen en ouderenzorg, bekommering om hun welzijn. Onze ouderen verdienen gewoon een goed bestaan! Als dat in je vezels zit, bereik je daar harten mee. Dat heb ik echt mogen ervaren!”
Facebook
Twitter
Website
Email
Gouden Contact:
U kunt helaas niet op deze mail antwoorden. We helpen u graag verder via info@goudendagen.nl
of via het telefoonnummer: 030 633 14 98.

Stichting Gouden Dagen
Soestdijkseweg Zuid 217
3721 AD Bilthoven

Wilt u minder of geen e-mails van Gouden Dagen ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of meldt u af van de lijst.

Copyright © 2017 Stichting Gouden Dagen.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gouden Dagen · Soestdijkseweg Zuid 217 · Bilthoven, Utrecht 3721 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp