Copy

75 jaar vrijheid  

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Natuurlijk had dit groots gevierd moeten worden, maar corona gooit roet in het eten. Geen defilé met veteranen uit Engeland, Canada en de Verenigde Staten, geen vrijheidsconcerten of andere feestelijkheden.

Herdenken doen we wel. Natuurlijk staan we op 4 en 5 mei samen stil bij onze vrijheid. Dat kan ook thuis. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet zelfs hele aardige suggesties; hang de vlag uit, speel de taptoe mee, neem stilte in acht en zing daarna het Wilhelmus. Kijk tv en spreek over vrijheid.

Bijzonder is dat er dit jaar virtueel bloemen gelegd kunnen worden bij oorlogsmonumenten in het land. En hoewel de Dam dit jaar leeg blijft, leggen de koning en koningin ‘gewoon’ een krans, gevolgd door de taptoe, 2 minuten stilte en het 1e couplet van het Wilhelmus. Dit jaar draagt Eva Pronk haar gedicht voor als winnaar van Dichter bij 4 mei 2020 en zijn er kransleggingen namens de 1e generatie oorlogsgetroffenen.

Gouden Dagen wil graag van deze generatie die bewust de oorlog en de bevrijding heeft meegemaakt verhalen horen over hoe zij de bevrijding hebben meegemaakt. Was het een emotionele dag, feestelijk, gevierd met familie of vrienden? Graag grijpen wij deze 75ste verjaardag van de bevrijding aan om deze unieke verhalen te verzamelen. Opdat we nooit vergeten.
 

Liesbeth Gaasbeek
Directeur Gouden Dagen


Kent u ouderen die graag leuke post willen ontvangen?
 
Laat Gouden Dagen weten wie dat zijn, zodat Omapost vijf enthousiaste vrijwilligers kan koppelen per oudere die regelmatig vrolijke kaarten en berichten sturen. Naar behoefte kan er tweerichtingsverkeer ontstaan. Alles voor een glimlach! Kijk hier voor meer >> info en stuur de gegevens door via info@goudendagen.nl
 
Bij deze bijzondere gebeurtenis horen bijzondere verhalen. Daar waar velen van ons zich geen voorstelling kunnen maken, dragen onze ouderen juist vele herinneringen met zich mee. Mooie, maar ook verdrietige. Elk verhaal is uniek en waardevol, een gemis om niet 'gehoord' te worden. 

Samen met jullie werkt Gouden Dagen graag aan een mooie bundel gekoppeld aan het thema Bevrijdingsdag. Deze bundel bestaat uit persoonlijke verhalen, gedachten en foto's van de ouderen uit heel Nederland, die inzicht geven in hoe zij de bevrijding hebben beleefd. 

Wij vragen jullie dan ook om jullie ouderen hun verhalen te laten vertellen of te opschrijven zodat deze in het boekje kunnen worden opgenomen. Tot 30 juni is het mogelijk tekst en input aan te leveren via info@goudendagen.nl.

Laten we samen op een bijzondere manier aandacht geven aan 75 jaar Vrijheid!
 

Een prachtige herinnering van mevrouw M. van Dijk


''Toen zij met hun jeeps ons dorp binnenreden gooiden ze chocolade en kauwgom naar ons''

 
Ik ben geboren in 1940 in Friesland en was ruim vier en een half jaar oud toen ons dorp werd bevrijd door de Canadezen. De hele oorlog zei mij verder niet veel, al moesten wij wel ons huis uit. Mijn vader was de dorps dokter, maar als Jood ondergebracht in Westerbork, waar hij en zijn jongere broer, beide arts, in het ziekenhuis werkten en gelukkig overleefden, zo niet hun ouders, die in Auschwitz-Birkenau zijn vergast. 
Mijn moeder, zus en ik woonden eerst in een kamer boven het dorpscafé,, maar dat werd wel wat problematisch, daarna kregen we de “nette” kamer van een boerderij in ons dorp. Daarbij was ook nog een joodse “tante” uit Amsterdam, die bij ons woonde.
Ook waren we veel bij mijn grootouders van moeders kant, die in een stadje in de buurt woonden. Mijn moeder had geen inkomen, maar werd heel veel gesteund door de dorpsbewoners en boeren. Honger hebben we nooit gehad, tenminste niet bij mijn weten, al kan ik me de gaarkeuken nog wel herinneren en ook het omhakken van bomen in de buurt om op te stoken. Er mocht door de boeren niet worden geslacht, alleen in opdracht van de Duitsers, maar er was wel noodslachting mogelijk en toevallig vielen er vaak koeien in een sloot of braken een poot en dan had het hele dorp weer eten op de stoep!
Zodra de Canadezen ons kwamen bevrijden vertrok de dokter die in ons huis woonde en konden wij weer terug. Toen zij met hun jeeps ons dorp binnenreden gooiden ze chocolade en kauwgom naar ons, dat was iets wat we nog nooit hadden gehad en we waren dol op de kauwgom, zo erg zelfs dat we het bij het naar bed gaan stiekem in ons mond hielden. Drama de volgende ochtend want het zat overal, vooral in het haar, mijn moeder moest het er allemaal uitknippen, iets anders was er niet aan te doen, dus we zagen er niet uit, maar dat drukte de vreugde niet.
We kregen ook twee Canadezen een poosje in huis, Charlie en Edwin! Hun namen weet ik nog, verder niet veel, nooit meer contact mee gehad, wat ik nu eigenlijk wel een beetje jammer vind, maar ja, zo ging het.
Als we bij mijn grootouders waren konden we naar de kleuterschool en werden we door een paardenkar opgehaald en teruggebracht. Dat was groot feest.
 Tegenover de woning van mijn grootouders was een hotel, daar waren Wehrmacht soldaten ondergebracht, waar wij wel eens mee voetbalden, maar dan werden we binnengeroepen, dat vonden mijn grootouders toch wat te ver gaan, ze waren bang voor huiszoeking, want onder in een grote kast lagen wapens onder allerlei kleding. Waarvoor dat was heb ik toen nooit begrepen.
 
 


Behoefte aan een luisterend oor?

Rode kruishulplijn:
070-4455888
Dit is voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken omdat zij in quarantaine of thuisisolatie zitten.
 
Luisterlijn:
Bellen met onze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Wij geven je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem.
Bel 0900-0767 voor een luisterend oor
 
Koetjes-kalfjes.info
Via deze site kan je je aanmelden als je je eenzaam voelt. Je wordt dan gekoppeld aan een student die 2 of 3 keer per week via de telefoon contact zoekt en met je over ‘koetjes en kalfjes’ praat.
ONTWIKKELINGEN

Opvolger van het Premieplan
 
Een dagje uit, een duofiets of een tovertafel? Deze prachtige initiatieven kunnen gerealiseerd worden met Voor de Ouderen, de opvolger van het Premieplan. Gouden Dagen helpt je graag bij het aanvragen van deze bijdrage en het voeren van je inzamelactie. Heb je interesse stuur dan een mail naar info@goudendagen.nl ovv Voordeouderen. 
Ook Zorg van Nu ziet dat juist nu contact met onze ouderen van groot belang is. Maar hoe doe je dat als je niet op bezoek mag? Zij zetten op DEZE pagina een aantal mogelijkheden op een rij.


GOUD IN ACTIE

Wat is het toch mooi om te zien dat in tijden van Corona de meest hartverwarmende Gouden Acties ontstaan om onze ouderen te helpen, bij te staan en niet te laten vereenzamen!

We deelden 200 tablets uit zodat ouderen in de gelegenheid werden gesteld te beeldbellen met familie en vrienden. Het leverde prachtige momenten op!

De orgelman kwam langs bij Woonzorgcentrum De Loet en Overkerck. De muziek bracht de bewoners een mooie dag. Gouden Dagen Heiloo bedankt!

 

Esther van het jubilerende Incassobureau Snijder bracht vandaag puzzels en verwenpakketjes met handcrème en chocolade bij De Raatstede van De Pieter Raat Stichting.

Revalidanten in onze Jacob Kliniek kregen uit handen van Liesbeth van Gaasbeek, directeur van Stichting Gouden Dagen, een vrolijk bloemetje aangeboden op Tweede Paasdag.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.

GOED NIEUWS
Ouderen zijn de hardst getroffen groep van het coronavirus. Sinds begin deze maand geldt dan ook het dringende verzoek: ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder, schrijft het AD. Daar komt nu gelukkig weer verandering in. Lees hier hoe dat zit. 
 

LAAT HET ONS WETEN
 
Wij horen graag van onze Gouden Clubs waar nu behoefte aan is. Hoe we kunnen helpen samen door de coronacrisis heen te komen? Wij zoeken regelmatig contact, maar je mag ons ook altijd bellen op 030 633 14 98 of mailen via info@goudendagen.nl.

Zoals we eerder in een van onze informatiebrieven lieten weten, zijn we momenteel bezig met diverse projecten, waaronder het sturen van leuke berichten naar ouderen met Omapost, het 75 jaar Vrijheid (bundel)boekje en de Gouden Maaltijd. Het is nog steeds mogelijk om ouderen aan te melden die graag post ontvangen, persoonlijke verhalen en foto's te sturen van ouderen over Bevrijdingsdag en om aan te geven of de Gouden Club locatie interesse heeft in de Gouden Maaltijd boxen. Alle input of aanvullende vragen kunnen gestuurd worden naar Gouden Dagen via m.vandijk@goudendagen.nl. 

Uiteraard zijn leuke video's, vlogs, foto's en ander beeldmateriaal meer dan welkom voor onze website en nieuwe coronapagina. Laat je het ons weten? Kijk ook eens rond voor leuke (kijk)tips, het laatste nieuws en ontwikkelingen. Klik hier of hier om deze pagina te bezoeken. 

 

Heimwee TV
Genoeg gelezen? Verlangt u naar tijden van weleer? Kijk dan eens Heimwee TV met allerlei tv-programma’s van vroeger. Denk aan Klasgenoten, Zeg ‘ns Aaa, Oppassen!!! en Eén van de Acht.
 


HET GOUDEN AANBOD 
 
Gouden Dagen zet zich samen met de Gouden Clubs en vrijwilligers in om ervoor te zorgen dat de eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan en meer onder de aandacht komt.  
 
Leuk, maar hoe doen we dat dan? Die vraag wordt ons veelvuldig gesteld. In antwoord daarop is de Gouden Aanbod sheet opgesteld. Zo is binnen één oogopslag het actuele aanbod helder en herkenbaar. Zowel de jaarlijkse grotere events als de reguliere activiteiten. Middels deze sheets kunnen de gewenste activiteiten meteen worden aangevinkt en naar Gouden Dagen worden gestuurd. Gemakkelijk en zo is de administratie ook meteen up to date!
 
Hieronder volgt een kleine preview van de sheets. Het complete overzicht is via
info@goudendagen.nl op te vragen.

 
GOUDEN PARTNERS

Gouden Dagen kan als partner van de VriendenLoterij gebruik maken van het VriendenFonds. Dit fonds maakt hartenwensen mogelijk! Ken jij iemand – bijvoorbeeld een vrijwilliger, oudere of zeer gewaardeerde collega – die een steuntje in de rug kan gebruiken of zich ultiem inzet voor de samenleving? Laat het ons weten… dan melden we hem of haar aan bij het VriendenFonds. Stuur ons de volgende informatie toe (info@goudendagen.nl):
  • Voor wie is de wens? (voor- en achternaam)
  • Waarom gun je hem of haar een onvergetelijke ervaring? Geef een uitgebreide beschrijving (minimaal 300 woorden).
  • Wat is de hartenwens van deze persoon?
 
Wij dienen je wens in en houden je op de hoogte!
 

Gouden Contact:
U kunt helaas niet op deze mail antwoorden. We helpen u graag verder via info@goudendagen.nl
of via het telefoonnummer: 030 633 14 98.

Stichting Gouden Dagen
Soestdijkseweg Zuid 217
3721 AD Bilthoven

Wilt u minder of geen e-mails van Gouden Dagen ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of meldt u af van de lijst.

Copyright © 2017 Stichting Gouden Dagen.

 


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gouden Dagen · Soestdijkseweg Zuid 217 · Bilthoven, Utrecht 3721 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp