Copy

Herdenken en bedenken
 
Een prachtige reportage op het NOS Journaal deed me nog maar eens realiseren hoe groot de impact van de pandemie is op onze ouderen. Op een prachtige respectvolle manier spraken mensen van een katholieke kerkgemeenschap in Uden over de 147 ouderen die hen – voornamelijk door corona - ontvielen.
 
Massaal rouwen tijdens bijeenkomsten was er het afgelopen half jaar niet bij in het Brabantse plaatsje. Daarom werd er nu – tijdens Allerzielen – bij stilgestaan. In de kerk werden de namen van coronaslachtoffers voorgelezen. Ook hun leeftijden klonken door de kerk: 58 jaar, 86, jaar, 69 jaar, 93 jaar.  
 “Je zou ze zo graag een keer een hand willen geven, een arm over de schouder leggen of een knuffel geven”, sprak een vrouw van de kerk over de vele nabestaanden. Maar dat gaat niet. En daarom werden er kaarsjes gebrand. Een schier eindeloos lange rij lichtjes flakkerden om hen te gedenken.
 
Aan het eind van de maand ‘viert’ de Protestant Kerk in Nederlands (PKN) Gedachteniszondag. Ook zij staan stil bij iedereen die afgelopen jaar overleed. Een mooi ritueel: nu de dagen korter worden en de nachten donker zijn, even stil staan bij al die mensen die het niet gered hebben.
 
En tegelijkertijd denken we aan hen die er nog wél zijn. Voor hen willen we er nog wel zijn. Zo kijken we naar wat er nog wel kan. Een alternatieve lichtjestour, het streamen van toneelstukken, muziek.  Premier Rutte verwoordde het mooi toen hij sprak over eenzaamheid door coronamaatregelen: “Daarom mijn oproep: let de komende tijd nog wat meer op elkaar.” En zo is het.

 

Liesbeth Gaasbeek
Directeur Gouden Dagen

 

Makkelijk geld inzamelen voor ouderen doe je hier!
 
Wil jij iets organiseren voor ouderen en heb je daar geld voor nodig? Bijvoorbeeld voor een schilderworkshop, een beweegmiddag, een tovertafel of een duofiets. Dan kun je heel eenvoudig via 'Voor de ouderen' een inzamelpagina aanmaken. Zo maak je ook nog eens kans op een bijdrage van Voor de Ouderen tot €2.000. Klik hier voor meer info!
 
Opzoek naar een penvriend(in)?

Nu het voor iedereen even heel lastig is om fysiek in contact te komen met anderen, helpt het als we toch via een briefje of een mooie kaart voelen dat er iemand aan ons heeft gedacht. Omapost probeert dit te bewerkstelligen. Schrijft u graag post of ontvangt u graag post? Meld u dan aan bij Gouden Dagen en Omapost. Vijf enthousiaste vrijwilligers worden aan elke oudere gekoppeld en schrijven regelmatig brieven. Naar behoefte kan er tweerichtingsverkeer ontstaan. Kijk hier voor meer informatie.
VOLG GRATIS DE ONLINE VRIENDSCHAPSCURSUS

De Online Vriendschapscursus staat online! Speciaal voor 50-plussers die meer uit hun vriendschappen willen halen. Voor meer informatie of meteen mee doen, klik hier
Onze directeur Liesbeth Gaasbeek vertelt op RTV Utrecht over de cursus. Luister via deze link vanaf 38.27 minuten. 

GOUD IN ACTIE

Wat is het toch mooi om te zien dat in tijden van Corona de meest hartverwarmende Gouden Acties ontstaan om onze ouderen te helpen, bij te staan en niet te laten vereenzamen!

"Mooie wensen van de liefste mensen", schrijft Wilgenhof ankerpunt voor de wijk. De wens van een 98-jarige dame kwam uit: nog één keer naar de Kasteeltuin in Geldrop.

Herfst brengt de mooiste kleurenpracht. Bewoners van Ontmoetingsplein Reyerheem Ridderkerk weten daar wel raad mee. Ze maakten de mooiste herfstkransen voor op de deur van hun appartement.  

Will Gorter van het gelijknamige hoedenmuseum uit Andijk was te gast bij woonzorgcentrum Hugo-Waard. Met anekdotes, waarachtige wetenswaardigheden en natuurlijk hoofddeksels in alle soorten en maten!

Bewoners van woonzorgcentrum Vitalis Brunswijck in Eindhoven werden verrast met verwentasjes. Mogelijk gemaakt door Gouden Dagen, My Hairstyle en Only SHE Fitness. Dankzij dit soort initiatieven wordt corona een klein beetje draaglijker. 
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.

HET GOUDEN INTERVIEW
Deze maand een interview over eenzaamheid en wat dat met een mens doet. Mevrouw Hollatz spreekt openhartig over dit onderwerp waar vaak nog een taboe op rust. 

‘Is dit het nou, denk ik dan..’
 
Door Chris Ververs
Na de oorlog belandde de geboren Poolse Ursula Hollatz (88) als kindermeisje in Nederland. Sinds 1957 woont ze in Amstelveen. “Ik leerde een man kennen”, klinkt het bijna verontschuldigend. “Je wordt verliefd hè. Wat doe je dan. Dan ga je toch niet meer weg?”
 
Ursula is slecht ter been. Ze woon in zonnehuis De Luwte in Amstelveen. Een elektrische rolstoel maakt mogelijk dat ze nog enigszins mobiel is. Maar, geeft ze toe, haar wereld is met het klimmen der jaren kleiner geworden.
 
Haar man Henk is alweer twintig jaar dood. Hij werd 57 jaar. “Longkanker. Veel roken. Dat was heel gewoon. De jongens rookten shag. Soms zeg ik ‘o ja Henk?’ tegen mijn zoon, maar die heet Gert-Jan. Ik had twee zonen. Mijn oudste is verongelukt op 20-jarige leeftijd. Bij een ander in de auto op vakantie naar Italië. Hij zat naast de chauffeur en is met zijn hoofd op het dashboard geslagen toen ze werden aangereden. Hij had nu 62 moeten zijn. Dat verdriet verwerk je nooit.”
 
In De Luwte is Ursula naar eigen zeggen ‘wel gelukkig’. Haar andere zoon woon in Amstelveen, is getrouwd en heeft twee kinderen (een dochter van 21 en zoon van 18). Ze komen vaak op bezoek. Vooral haar zoon komt regelmatig, ook doordeweeks. 
 
Toch zal de Amstelveense niet ontkennen gevoelens van eenzaamheid te ervaren. Aanvankelijk wuift ze de vraag weg, doet ze het af als klein leed. “Natuurlijk ben je wel eens eenzaam, maar ik lees graag. Gewoon romannetjes. Dat is voor mij een goede manier om eenzaamheid tegen te gaan. Ik zou graag naar buiten willen en een stukje wandelen, maar dat kan niet meer..”
 
Later erkent ze dat eenzaamheid wel degelijk een ongewenste rol speelt in haar leven. Vooral tijdens de intelligente lockdown had Ursula het zwaar. We spreken elkaar in de gezamenlijke ruimte van het verzorgingshuis. Achter ons is een keukentje en verderop maken parkieten in een kooi onophoudelijk geluid. Aan lange tafels achter ons bereidt een begeleidster een schilderuurtje voor. 
 
“De lockdown was niet leuk. Je wil naar beneden. Met elkaar lunchen of dineren. We mochten ook niet naar buiten. Ik heb drie maanden vast voor het raam gezeten. Mijn zoon belde dan op, met de vraag hoe het ging. Ik zei dat het wel ging. Wat moest ik anders? Ik ben een vrolijk mens. Soms heb ik heus wel verdriet hoor. Het gaat niet altijd zomaar over.”
 
Gelukkig vond ze in medebewoonster Alida een maatje. Ook Alida is alleen en voelt zich vaak verlaten. Daarin trof Ursula een lotgenoot. Het adagium gedeelde smart is halve smart gaat voor de vrouwen zeker op. “Alida is belangrijk voor me. We zijn vriendinnen. Dat is van begin af aan. We zitten hier met zijn tweeën aan tafel. Dat is mooi. Dan kun je toch een beetje over dingen praten. Zoals over het eten.” Lachend: “Dat het weer niet lekker was.”
 
De opluchting was groot toen de lockdown werd opgeheven. “We mochten weer schilderen! Dat voelde als een bevrijding. Ik mocht eindelijk weer naar buiten. Als je nu televisiekijkt, is het een beetje eng. Als Rutte begint te praten, denk ik: wat wil je nou met ons? Moeten we weer opgesloten worden? Ik hoop het niet.” 
 
Het ergste van eenzaamheid? “Stilzitten en niemand zien. Je gaat bellen en rollen (in rolstoel). Wachten. Dat vind ik het aller, allerergste. Je wordt weleens verdrietig. Ik heb weleens zitten huilen. Je moet wachten en er komt niemand. Ik kan niet alleen naar het toilet. Is dit het nou, denk ik dan..” 


 

Wereld Toiletdag

Gouden Dagen wil vanuit het project Toilet For Me toegankelijke toiletten realiseren in de openbare ruimte. Om te weten waar behoefte aan is als het openbare toiletten betreft, vroegen we u een enquête in te vullen. Er is massaal gereageerd, waarvoor onze grote dank!

De eerste cijfers liegen er niet om. Zo blijkt dat driekwart van de mindervalide toiletten onderweg niet schoon is én niet de voorzieningen heeft die de gebruiker nodig acht. Meer over dit project leest u HIER.

 
 

DE GOUDEN ENQUETE
Werd daar tot kortgeleden enkel over gesproken, bevinden we ons nu midden in de tweede Corona golf. Een periode waar alles draait om gezondheid en vele maatregelen onze vrijheid beperken. Opnieuw heerst er chaos, angst en eenzaamheid en de impact hiervan is groot onder onze kwetsbare ouderen. Daarom probeert Gouden Dagen juist te focussen op hetgeen nog wel mogelijk is.

Binnenkort sturen we een enquête uit onder alle Gouden Clubs om beter inzicht te hebben waar de behoeften liggen en hoe Gouden Dagen hierbij het beste kan ondersteunen. 

Uiteraard blijven we ook bereikbaar per mail en telefoon.
 

Maakte u de bevrijding nog mee? Neem contact op!

Kent u mensen die de bevrijding nog hebben meegemaakt? Meld u dan bij ons! We zijn druk bezig met het bundelen van de prachtigste herinneringen over deze bijzondere tijd in het kader van 75 jaar vrijheid. We zijn bereikbaar via info@goudendagen.nl. 

HET GOUDEN AANBOD 
 
Gouden Dagen zet zich samen met de Gouden Clubs en vrijwilligers in om ervoor te zorgen dat de eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan en meer onder de aandacht komt.  
 
Leuk, maar hoe doen we dat dan? Die vraag wordt ons veelvuldig gesteld. In antwoord daarop is de Gouden Aanbod sheet opgesteld. Zo is binnen één oogopslag het actuele aanbod helder en herkenbaar. Zowel de jaarlijkse grotere events als de reguliere activiteiten. Middels deze sheets kunnen de gewenste activiteiten meteen worden aangevinkt en naar Gouden Dagen worden gestuurd. Gemakkelijk en zo is de administratie ook meteen up to date!
 
Hieronder volgt een kleine preview van de sheets. Het complete overzicht is via
info@goudendagen.nl op te vragen.

 
GOUDEN PARTNERS

Gouden Dagen kan als partner van de VriendenLoterij gebruik maken van het VriendenFonds. Dit fonds maakt hartenwensen mogelijk! Ken jij iemand – bijvoorbeeld een vrijwilliger, oudere of zeer gewaardeerde collega – die een steuntje in de rug kan gebruiken of zich ultiem inzet voor de samenleving? Laat het ons weten… dan melden we hem of haar aan bij het VriendenFonds. Stuur ons de volgende informatie toe (info@goudendagen.nl):
  • Voor wie is de wens? (voor- en achternaam)
  • Waarom gun je hem of haar een onvergetelijke ervaring? Geef een uitgebreide beschrijving (minimaal 300 woorden).
  • Wat is de hartenwens van deze persoon?
 
Wij dienen je wens in en houden je op de hoogte!
 
Gouden Contact:
U kunt helaas niet op deze mail antwoorden. We helpen u graag verder via info@goudendagen.nl
of via het telefoonnummer: 030 633 14 98.

Stichting Gouden Dagen
Soestdijkseweg Zuid 217
3721 AD Bilthoven

Wilt u minder of geen e-mails van Gouden Dagen ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of meldt u af van de lijst.

Copyright © 2017 Stichting Gouden Dagen.


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gouden Dagen · Soestdijkseweg Zuid 217 · Bilthoven, Utrecht 3721 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp