Copy

Samen het nieuwe jaar in
 
Een gelukkig nieuwjaar allemaal! 2021 wordt een jaar van stippen aan de horizon. Laten we de lockdowns definitief achter ons, kan iedereen snel gevaccineerd worden en keren we terug naar hoe het was?  Ik hoop het van harte.
 
En ik geloof er ook in. We moeten moed houden. Daarom gaan we ook door met het plannen van mooie veilige activiteiten voor ouderen. In December hebben we in samenwerking met het KPN Mooiste Contactfonds, de streaming aangeboden van het toneelstuk De Stille Kracht en van het kerstconcert van Trijntje Oosterhuis. Ook in het aankomend jaar hopen we mooie voorstellingen aan te kunnen bieden. Maar ook de podcast waarin jongeren en ouderen elkaar proberen te vinden die in samenwerking met Omapost is ontwikkeld. Verderop in de nieuwsbrief meer over de eerste aflevering van deze Omapostcast. 
 
En dan is er nog de groep ouderen die zelfstandig thuis woont en misschien wel eenzamer is dan ooit omdat buurthuizen en dagopvang noodgedwongen gesloten zijn. We mogen deze mensen niet uit het oog verliezen!
 
In deze nieuwsbrief blik ik terug op het onvoorstelbaar rare jaar dat 2020 was. Maar er wordt ook vooruit gekeken. We zoeken de stip aan de horizon en houden ons daar aan vast. Samen. 

Liesbeth Gaasbeek
Directeur Gouden Dagen

 


GOUD IN ACTIE

Wat is het toch mooi om te zien dat in tijden van Corona de meest hartverwarmende Gouden Acties ontstaan om onze ouderen te helpen, bij te staan en niet te laten vereenzamen!

Trijntje Oosterhuis zorgde met Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor een lichtpuntje tijdens de feestdagen. Ouderen genoten via een livestream van haar concert dat mede mogelijk gemaakt werd door KPN Mooiste Contactfonds en Gouden Dagen. 

Bewoners van Viva de Marke werden verrast met mooie kersthangers. Deze bijzondere hangers waren gemaakt door Juttersgeluk, een groep die actief stranden schoonmaakt. Van het verzamelde plastic op het strand wordt normaliter kunst gemaakt, in dit geval prachtige kersthangers voor de ouderen! 

Enthousiaste medewerkers van Sanofi maakten kerstkransen voor bewoners van Vitalis locatie Brunswijck. Dit gebaar zorgde voor veel vreugd in aanloop naar de feestdagen! De gouden actie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Zin

Dankzij een Gouden Dagen-actie in samenwerking met Domino’s Pizza en Met je Hart konden bewoners van TREANT locatie Valkenhof in Emmen heerlijk smullen van pizza`s. Een mooie en hartverwarmende traktatie! 
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de Gouden Dagen Facebookpagina en website voor nog meer Gouden momenten.


Oma Postcast nu te beluisteren!
Een podcast waarin de jonge en oudere generatie samenkomen. Dit lumineuze idee van Stichting Omapost, TSN Thuiszorg en Stichting Gouden Dagen zoekt naar verbinding tussen jong en oud. De eerste aflevering bewijst dat dat ontroerende grappige en vooral herkenbare situaties oplevert. Deze podcast is meer dan de moeite waard. Luisteren kan HIER.


Intranet is (bijna) live!
De nieuwe versie van intranet live! Nou ja.. bijna dan. Houdt het deze week goed in de gaten. De voordelen zijn namelijk legio: Het declareren wordt makkelijker en overzichtelijker en de nieuwe intranet omgeving biedt coördinatoren de mogelijkheid om handboeken te downloaden en zelf te delen welke activiteiten ze hebben georganiseerd. We hopen op een actief gebruik van het intranet zodat we elkaar allemaal kunnen inspireren en ideeën kunnen geven voor mooie activiteiten die we wel kunnen doen binnen de beperkingen van de Corona maatregelen bijvoorbeeld.

NLdoet! Doe je ook (weer) mee op 12 en 13 maart?
 
Samen met duizenden organisaties in het land, organiseert het Oranje Fonds weer NLdoet. Het is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en iedereen wordt uitgenodigd om zijn handen uit de mouwen te steken.

Leuke klussen waarvoor simpelweg de tijd of mankracht ontbreken, kunnen worden opgegeven via de website van
NLdoet. Denk hierbij aan het opknappen van een gebouw, het lenteklaar maken van de tuin of het decoreren van een gezamenlijke ruimte.  

Gouden Dagen is erg benieuwd naar jullie creatieve opdrachten en wensen. Laat het ons dus vooral weten, want de leukste zal worden uitgekozen en door het team worden opgepakt! 

 
 


VERGEET DE NIEUWE GOUDEN KOFFIECONCERTEN NIET!!!
OP DIVERSE PLAATSEN EN GEHEEL VOLGENS DE RIVM RICHTLIJNEN

 
Gouden Dagen wil jullie er graag nog eens op attenderen dat het t/m 31 maart mogelijk is om op verschillende plaatsten in het land Gouden Koffieconcerten te organiseren met pianist Wouter Harbers en zijn musici, in samenwerking met Gouden Dagen. 

Een feestelijke ochtend of middag, speciaal voor de intramurale en extramurale ouderen die onze extra aandacht verdienen. Pianist Wouter Harbers is een fenomeen en met zijn passie voor muziek heeft hij een missie om pianomuziek voor iedereen toegankelijk te maken. Wilt u op een doordeweeks moment genieten van een goede koffie en mooie pianomuziek in een sfeervolle concertlocatie?

Wees er dan snel bij, want Gouden Dagen heeft exclusief voor jullie, voor ouderen in de wijk en andere geïnteresseerden die zich via Gouden Dagen aanmelden, kaarten met hoge korting kunnen regelen, nl. € 10,00 per persoon, inclusief consumptie (i.p.v. € 17.50).
 
Let op! Gebruik onderstaande link en wachtwoord om deze korting te krijgen.
Activeringslink:   
            www.koffieconcerten.nl/goudendagen. → tickets
Wachtwoord:                   koffie2021
 
Mochten jullie nog startsubsidie beschikbaar hebben, kan je deze uiteraard hiervoor inzetten. Dit kan ook ingezet worden voor het vervoer, wel zelf regelen en geldt alleen voor groepsvervoer uit de zorginstellingen (huur busje + chauffeur).

Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Manon van Dijk of Sandra de Best, via:
 m.vandijk@goudendagen.nl of s.debest@goudendagen.nl

Heel veel plezier!

 


Makkelijk geld inzamelen voor ouderen doe je hier!
 
Wil jij iets organiseren voor ouderen en heb je daar geld voor nodig? Bijvoorbeeld voor een schilderworkshop, een beweegmiddag, een tovertafel of een duofiets. Dan kun je heel eenvoudig via 'Voor de ouderen' een inzamelpagina aanmaken.  Klik hier voor meer info!
 
Gaat uw Gouden Dagen Locatie weer open? Starten de activiteiten weer? Laat het ons weten! Wij zijn geïnteresseerd. Bel of mail ons, dan helpen we waar nodig!

Tablets uitdelen, balkonconcerten en massaal bloemen versturen 
 
Directeur Liesbeth Gaasbeek blikt terug en kijkt vooruit in een nieuwjaarsinterview
 
 
door Chris Ververs
Bilthoven – Ontzettend veel chaos. Verdriet. Afscheid. Onverwacht mooie momenten en helaas heel veel geplande evenementen die niet doorgingen. Dan weer hoop gevolgd door teleurstelling. Maar ook verrassende initiatieven die leidden tot lachende gezichten. 
 
Vraag Liesbeth Gaasbeek van Gouden Dagen naar haar eerste volledige jaar als directeur van de stichting en ze schetst een geschiedenis die alle kanten op lijkt te schieten. En toch – lees maar terug – klopt de opsomming. Coronajaar 2020 wás een ongekend onvoorspelbaar raar jaar waarin niets leek wat het was en alles werd wat je er niet van verwachtte. 
 
Samen met Liesbeth blikken we terug en kijken we vooruit. ,,Het was een rollercoaster”, verzucht Liesbeth na een kort moment van overpeinzing. Dan komen de mooie herinneringen. ,,We hebben tablets uitgedeeld zodat ouderen met dierbaren konden beeldbellen, er waren balkonconcerten voor bewoners van zorgcentra die niet naar buiten mochten, er werden massaal bloemen naar ouderen gestuurd. En niet alleen door Gouden Dagen. Er waren heel veel mooie lokale initiatieven. Prachtig toch?”
 
Wie denkt dat Liesbeth van achter een bureau projecten aanstuurt, heeft het mis. Meer dan eens stond ze zelf bij ouderen op de stoep. Zo schilderde ze samen met spelers van Almere City FC paaseieren op de ramen bij woonzorgcentrum Castrovalva. ,,Het was schitterend weer, maar die mensen mochten tijden Pasen absoluut niet naar buiten. Dat deel wel pijn. Toch zagen we lachende gezichten.”
 
Dan weer werden er tablets uitgedeeld in de Bijlmer. Zat ze bij een mevrouw aan tafel die ineens weer met haar nichtje kon beeldbellen. Het ontroerde en gaf troost. Iets te kunnen beteken voor een generatie die liever niet om hulp vraagt. 
 
Naast de vele zware coronagevallen die nog steeds revalideren, zijn er ook velen die nooit meer thuis komen. Met name ouderen worden door de pandemie hard geraakt. Er is paniek in verzorgingstehuizen. Want waar houdt het op, hoe kan dit monster dat onbeteugeld om zich heen grijpt gestopt worden. Ouderen worden weken lang opgesloten. Sociale contacten zijn verboden. Door het raam zwaaien naar pa of ma is het nieuwe normaal. 
 
,,En we begonnen het jaar nog wel met frisse moed”, blikt Liesbeth terug. ,,Zo wilden we naar de Sail Amsterdam, de Vitaliteitsspelen, op de Zomercamping lekker buiten samen en naar de start Vuelta in Utrecht. Er waren best heel veel leuke plannen voor 2020.”
 
Gouden Dagen is er om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Tijd om te kniezen is er niet. En dus ontstaan er ook tijdens de tweede golf verrassend mooie, veilige initiatieven. Mooie voorstellingen die worden gestreamed, kleinschalige samenkomsten die extra gezellig worden gemaakt. Samen met vrijwilligers deelt Liesbeth in Bergen tijdens de feestdagen kerststerren uit. Ze zijn gerecycled van oude materialen die door Juttersgeluk op het strand zijn gevonden. De reacties zijn hartverwarmend. 
 
En dan is het 2021. Tijd om vooruit te blikken. Gouden Dagen wil zich nog meer profileren. Wat vinden deelnemers van ons aanbod? Wat kan er beter, wat is overbodig? Hoe maken we ons nog minder onmisbaar dan we al zijn? ,,Aan die vragen werken we hard”, stelt de directeur.
 
Het grootste vraagstuk schuilt in al die ouderen in de wijk die nu geen buurtcentrum meer hebben waar ze terecht kunnen voor een wekelijks kopje koffie, een potje biljart of een gezellig praatje. ,,Die groep dreigen we uit het oog te verliezen”, constateert Liesbeth. ,,Daar ligt een grote uitdaging. Om hen te bereiken en weer te betrekken bij de maatschappij. 
 
Het maakt dat ze zin heeft in het komende jaar. ,,We zijn met zijn allen van paniek naar acceptatie gegaan. We moeten samen door en dat heeft bijna iedereen nu wel geaccepteerd. Bovendien kun je stellen dat het ergens ook mooie dingen heeft gebracht”, zegt Liesbeth voorzichtig. ,,Het thema eenzaamheid staat echt op de kaart. Het is ook veel minder taboe. Iedereen mag zeggen: ik voel me eenzaam. Het is niet meer iets om je voor te schamen omdat de hele maatschappij hunkert naar contact. Ik denk dat dat gek genoeg bijna een mooie bijkomstigheid is geweest. Dat we ons realiseren hoe belangrijk sociaal contact is geweest en altijd zal blijven.”

 

HET GOUDEN AANBOD 
 
Gouden Dagen zet zich samen met de Gouden Clubs en vrijwilligers in om ervoor te zorgen dat de eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan en meer onder de aandacht komt.  
 
Leuk, maar hoe doen we dat dan? Die vraag wordt ons veelvuldig gesteld. In antwoord daarop is de Gouden Aanbod sheet opgesteld. Zo is binnen één oogopslag het actuele aanbod helder en herkenbaar. Zowel de jaarlijkse grotere events als de reguliere activiteiten. Middels deze sheets kunnen de gewenste activiteiten meteen worden aangevinkt en naar Gouden Dagen worden gestuurd. Gemakkelijk en zo is de administratie ook meteen up to date!
 
Hieronder volgt een kleine preview van de sheets. Het complete overzicht is via
info@goudendagen.nl op te vragen.

 


GOUDEN PARTNERS

Gouden Dagen kan als partner van de VriendenLoterij gebruik maken van het VriendenFonds. Dit fonds maakt hartenwensen mogelijk! Ken jij iemand – bijvoorbeeld een vrijwilliger, oudere of zeer gewaardeerde collega – die een steuntje in de rug kan gebruiken of zich ultiem inzet voor de samenleving? Laat het ons weten… dan melden we hem of haar aan bij het VriendenFonds. Stuur ons de volgende informatie toe (info@goudendagen.nl):
  • Voor wie is de wens? (voor- en achternaam)
  • Waarom gun je hem of haar een onvergetelijke ervaring? Geef een uitgebreide beschrijving (minimaal 300 woorden).
  • Wat is de hartenwens van deze persoon?
 
Wij dienen je wens in en houden je op de hoogte!
 
Gouden Contact:
U kunt helaas niet op deze mail antwoorden. We helpen u graag verder via info@goudendagen.nl
of via het telefoonnummer: 030 633 14 98.

Stichting Gouden Dagen
Soestdijkseweg Zuid 217
3721 AD Bilthoven

Wilt u minder of geen e-mails van Gouden Dagen ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of meldt u af van de lijst.

Copyright © 2017 Stichting Gouden Dagen.


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gouden Dagen · Soestdijkseweg Zuid 217 · Bilthoven, Utrecht 3721 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp