Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
2 / 2017


Hej på er!

Nu är äntligen sommaren och värmen här! Många är vi som nu ser fram emot ledighet och härliga dagar med nära och kära. I detta nyhetsbrev berättar vi om vad som hänt sedan sist, om olika projekt som är på gång och berättar vad mer som händer nu under sommaren och hösten.
 
21 mars
AIMday Turism 2017, Umeå universitet. Under våren har vi haft en hel del kontakt med både forskare och studenter för att väcka intresset för forskning i vårt område. Det är viktigt att öka förståelsen, ge ny kunskap och nya perspektiv på till exempel utmaningar inom turism och besöksnäringsrelaterad verksamhet samt skapa möjligheter för utveckling av både verksamheter och forskning genom utbyte och samverkan.

4-7 april
EuroMAB 2017, Sarlat de Caneda. Kansliet deltog i en fyra dagar lång konferens vilket gav värdefulla kontakter med andra biosfärområden. Det gav oss även en inblick i andra biosfärområdens erfarenheter när vi genom olika workshops slog våra huvuden ihop för att arbeta fram hållbara strategier för vårt fortsatt arbete. Förhoppningen att det framöver kan leda till fler internationella samarbeten biosfärområdena emellan.

EuroMAB är ett omfattande samarbetsnätverk av 302 biosfärområden i 36 länder och syftar till att identifiera vilka nya typer av partnerskap som är nödvändiga för en ekologisk omställning samt hur man varaktigt upprätthålla och främja dem. EuroMAB 2017 fokuserar också på länkarna mellan människa och natur och syftar till att stärka dessa länkar för att uppnå målen för hållbar utveckling.

27 maj
Vi besökte Västra Spöland och de ekologiska lantbrukarna Maud och Stellan Strand och Per och Kristina Nordlund när de släppte ut sina kor på grönbete på Vindelälvens naturbeten. Dagen anordnades av Ekologiska Lantbrukarna tillsammans med Norrmejerier.

 2 juni
Nationell biosfärdag Umeå kommun

3 juni
Tidigt på morgonen gick vi på en fågeexkursion ute på Bölesholmarna tillsammans med Christer Olsson, en av Sveriges främsta ornitologer och författare till boken Västerbottens fåglar.
Efter lunch deltog vi i betessläpp på naturbetesängarna vid Rengrundet, Stöcke strandängar, där lantbrukarna jan Adolfsson och Anders Bäckström släppte ut sina kor.

Nationell biosfärdag

På den nationella biosfärdagen 2 juni 2017 arrangerade vi tillsammans med Umeå kommun en inspirationsdag för deras anställda, där de fick ta del av en förkortad ambassadörsutbildning.

Dagen handlade om vad ett biosfärområde är, vad som är unikt inom Vindelälven-Juhtatdakha, vad Umeå kommuns bidrag till samarbetet är. Medverkande föreläsare var Arne Lindström, f.d. länsordförande LRF Västerbotten, Anders Enetjärn, VD Enetjärn natur, Stefan Ågren, fiskerikonsulent Umeå kommun, Göran Jonsson, Ordförande Rans sameby samt Annika Myrén, landsbygdsutvecklare Umeå kommun.

Ansökan

Ansökningsarbetet går framåt, nu med förstärkning av Gunnel Grelsson som närmast kommer från Umeå universitet. Ansökan ska vara remissklar 1 oktober 2017.

Engagemanget lever vidare

Kansliet arbetar vidare tillsammans med engagerade i älvdalen och Region Västerbotten för att undersöka möjligheterna till att få till en transport, mellan Ammarnäs och Umeå längs väg 363. Det här är en fråga som många brinner för, så vi ser med stor spänning fram emot detta vitkiga arbete.

Ambassadörsutbildning

Kansliet arbetar för fullt med ambassadörsutbildningen, men har tyvärr inte haft möjlighet att genomföra den under våren som först planerat. Det tar mer tid är beräknat att få ihop allt material men vi hoppas kunna starta under hösten. håll utkik på vår hemsida och på Facebook för mer information.

Projekt

På vår hemsida kan ni läsa om vilka projekt/evenemang vi är med och arrangerar/finansierar. Här kommer ett urval:

Dagar vid Laisälven som arrangeras av Magasin Silvervägen. Förutom att Johanna finns på plats och berättar om biosfärarbetet får vi även ta del av andra föreläsningar, musik, natur- och kulturvandringar, cykel- och löpartävlingar och andra kulturevenemang i Laisdalen. Läs mer om dagarna här

Vi medfinansierar också "Mötesplats Vindelälven-Juhtatdahka", som drivs av destination Ammarnäs. syftet är att utveckla en mötesplats, ett nod, vid Naturum i Ammarnäs för biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka där natur- och kulturupplevelser uppmärksammans, samt att utveckla områdets potential för att öka förståelsen för vad vi bör värna om våra unika natur- och kulturmiljöer.

Under samehelgen ("Lapphelgen") 17 juni kommer Ruskselebor finnas på plats i Ammarnäs för att informera om projektet "Hemvändar- och kulturdag - så minns vi byn. Projektet arrangeras av Rusksele Hembygdsförening och handlar om att återknyta kontakten mellan Ruskselebor och samer som har bott i Rusksele stadigvarande eller mer tillfälligt. Alla med någon form anknytning till Rusksele är varmt välkomna att delta i denna hemvändarhelg i Rusksele, den 19 augusti, som bl.a. innefattar föreläsningar, samtal och rundvandringar i byn. För mer information kontakta Erik Alnersson 073-9045831.

Kommande aktiviteter under sommaren och hösten

 
18 juni
Vindelälvskväll vid Sjungaregården i Granö. En av talarna under kvällen är Lovisa Lindh från Umeå universitet som berättar om det restaureringsarbete som har utförts i Vindelälvens biflöden och vilka effekter vi kan se redan idag.

19 augusti
Nationalälvens dag, som firas i Vindeln, Vännäsby (Slöjdarnas Hus) och Sorsele. se mer information på vår hemsida och Facebook.

Till sist

vill vi önska er en härlig sommar!

Hör gärna av er på camilla@vindelalven.se om ni har tips på aktiviteter i ert område.
 

Kontakt

Har du frågor, tips eller undrar över något hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93
camilla@vindelalven.se
070-351 29 56


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp