Copy
Nyhetsbrev från Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka  
februari 2020 


Nu är vi inne på den andra månaden av det nya året! En försmak av vårsolen kan anas, vi har firat Samernas nationaldag och en ljusare tid stundar. I det här nyhetsbrevet kommer du att få läsa om den nya kommunala handlingsgruppen, om när vi träffade forskare på Arcum, om en slutkonferens i Finland och mer därtill!  


Kommunal handlingsgrupp

Biosfärkansliet har träffat den nya handlingsgruppen! 25 % av en tjänst per kommun är avsatta för att arbeta med biosfäriska frågor. Formen för det kommer att se olika ut från kommun till kommun, men mötet var början på ett långsiktigt samarbete för hållbar utveckling av vårt biosfärområde. Gruppen kommer att ha stor betydelse för det framtida biosfärarbetet. På bilden ovan ser ni från vänster: Daniela Nedelcheva (kansli), Pär Röckner (Sorsele kommun), Doris Grellmann (Umeå kommun), Lotta Lestander (Arjeplog kommun), Elin Bergarp (Kansli), Cecilia Wallinder (Kansli) och Carolin Vallgren (kansli). 
Läs mer


Inbjudna till forskningsträff Arcum

Koordinator Elin Bergarp har träffat Arcum - Arctic Research Centre at Umeå University för att prata om framtida forskning i vårt biosfärområde. Det var forskare från flera olika dicipliner som samlades. "Biosfärområdet utgör en gyllene arena för forskning då det samlar representanter från såväl civilsamhället som myndigheter och internationella organisationer" säger Professor Emeritus Christer Nilsson från Umeå Universitet. Läs mer 
Läs mer


Ny föreningsbildning

Styrelsen har tagit beslut om stadgar för en ny ekonomisk förening. Den kommer inte att ta över VIKOM, något som tidigare diskuterats. Frågan om föreningsbildning kommer att fortsätta bearbetas under nästa veckas styrelsemöte.


SHAPE

Under kandidaturen gick vi med som associerad partner i projekt SHAPE (Sustainable Heritage Areas: Partnerships for Ecotourism). I början av februari deltog koordinator Elin Bergarp på slutkonferensen som ägde rum i Joensuu hos biosfärområdet North Karelia Biosphere Reserve i Finland. 
Läs om Elins reflektioner från konferensen


Ny medarbetare i projekt Bärkraft

Nu när Carolin Vallgren har gått på mammaledighet välkomnar vi Malin Johansson som kommer att arbeta för biosfärområdet genom projekt Bärkraft. Malin arbetar för närvarande 50 % i projekt Bärkraft för Malå kommun och kommer att arbeta 30 % för biosfärområdet. Klicka på länken nedan för att bekanta dig bättre med Malin.
Läs mer om Malin

Hållbarhetskonferens "Go Green - Go Arctic"

Den 22-23 april bjuder Visit Helgeland i Norge in till en hållbarhetskonferens i Mo i Rana som en del i projekt Bärkraft. Om konferensen:

"Vi skal sette fokus på vår tids viktigste utfordring. Hva vil klimaendringene bety for den arktiske delen av verden, og hva kan vi gjøre for å bidra til en mer bærekraftig fremtid? Konferansen har fokus på tre sektorer; reiselivsnæringen, sjømatnæringen og industriell sektor og arrangeres på Meyergården, Mo i Rana. Vil du høre om nye, innovative løsninger som kan gjøre din bedrift grønnere og smartere? Mer informasjon og et spennende program sendes ut om ikke lenge. Konferansen er et samarbeid mellom Helgeland reiseliv, Kystinkubatoren, ACT, Kunnskapsparken Helgeland og leverandørutviklingsprogrammet N2 i regi av Nordland-, Troms-, og Finnmark fylkeskommune, Sametinget, Innovasjon Norge og Forskningsrådet."
Läs mer och anmäl dig här

Projekt & Samverkan


På vår hemsida kan ni läsa mer om de projekt vi är delaktiga i och arrangerar/medfinansierar. 
 

Olika typer av Samverkan som vi är engagerade i

MOBEVI
NordMAB
EuroMAB
Leader Fiskeområde Vindelälven

Till sist

vill vi önska dig en fortsatt bra Alla hjärtans dag och en riktigt härlig vårvinter!

Foto: Hans Lindborg

Kontakt

 
Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Elin Bergarp, koordinator
biosfar@vindelalven.se

eller:

Cecilia Wallinder, kommunikatör
cecilia@vindelalven.se
070 - 228 88 80
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp