Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
1 / 2017


Hej på er!

Den underbara vårvintern är äntligen här med sol och dropp från taken och vi ser med stor förväntan fram mot vårens aktiviteter. I detta nyhetsbrev berättar vi om vad som hänt sedan sist, premiärvisar vår nya logotype och berättar vad mer som är på gång nu under våren.

Sen sist


1-2 februari
Kansliet deltog i konferensen Levande laxälvar 2.0 som handlade om förvaltning av lax och öring för en utvecklad fisketurism. Konferensen samarrangerades av Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet och Länsstyrelsen i Västerbotten.

10 februari
Kansliet presenterade arbetet med biosfärkandidaturen på konferensen De Globala Målen i förskola och skola. Cirka 400 lärare från Umeås västra skolområde var samlade på Grubbeskolan för att lyssna på föreläsningar och delta i seminarier. Detta för att ges möjlighet att fördjupa sig i några av de Globala målen som FN:s medlemsländer antog i september 2015, och också förbereda sig på hur arbetet ska kunna genomföras i förskola och skola.

14 mars
Kansliet deltog i ett samordningsmöte för leder som anordnades av Projekt Effekt, Visit Umeå. Mötet syftade till att kartlägga projekt, föreningar med flera, som på olika sätt har idéer kring utveckling av besöksnäringen utifrån våra leder. En samordning är viktig för att få största möjliga effekt av allas vårt arbete.

Ambassadörsutbildningen är påbörjad

Styrelsen, både ordinarie och suppleanter, samlades 2 mars på Restaurang 363:an för årets första styrelsemöte. Förutom mötet stod första delen av vår biosfärambassadörsutbildning på agendan. Bland annat föreläste arkeolog Berit Andersson från Västerbottens museum om Västerbottens kulturhistoria. Styrelsen fick även lyssna på Torgny Forsgren från Naturskyddsföreningen som talade om alla de tjänster naturen ger oss.

Mer om information om när, var och hur ambassadörsträffarna kommer att hållas, kan ni läsa om på vår hemsida www.vindelalvenjuhtatdahka.se.

Logotyp Vindelälven-Juhtatdahka

På styrelsemötet i Rusksele 2 mars röstade styrelsen fram den logotyp som ska representera Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur. Logotypen är framtagen av kansliet tillsammans med Elena Lango. Vi tackar Elena för ett fint arbete och önskar henne fortsatt lycka till i framtiden!
 

Ansökan

Kansliet jobbar vidare med ansökan till Unesco under 2017. Ansökan ska vara remissklar 1 oktober 2017.

Vindelälvsdraget fyller 30 år

För 30:e året arrangeras Vindelälvsdraget, världen största draghundsstafett. Tävlingen sträcker sig 40 mil längs den outbyggda Vindelälven och totalt 30 sträckor om 6-22 km avverkas under 4 dagar. Tävlingen startar i fjällbyn Ammarnäs torsdag 16 mars, och slutar i Vännäsby, där Vindelälven flyter samman med Umeälven, söndag 19 mars. Drygt 30 lag är anmälda för årets tävling. Kom, heja på och delta i jubileumsfesten!   

Se mer information här http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/default.cfm

Kommande aktiviteter under våren


21 mars
AIMday Turism 2017, Umeå universitet. Här har vi chansen att göra forskare intresserade av att rikta sin forskning mot gemensamma frågor som rör hållbar turism inom Vindelälven-Juhtatdahka. Det är också ett tillfälle för företag, entreprenörer, forskare och organisationer att knyta kontakter och utbyta kunskaper och erfarenheter. Syftet med dagen är att öka förståelsen, ge ny kunskap och nya perspektiv på utmaningar inom turism och besöksnäringsrelaterad verksamhet samt skapa möjligheter för utveckling av både verksamheter och forskning genom utbyte och samverkan. 

4-7 april
EuroMAB 2017, Sarlat de Caneda.  EuroMAB är ett omfattande samarbetsnätverk av 302 biosfärområden i 36 länder och syftar till att identifiera vilka nya typer av partnerskap som är nödvändiga för en ekologisk omställning samt hur man varaktigt upprätthålla och främja dem. EuroMAB 2017 fokuserar också på länkarna mellan människa och natur och syftar till att stärka dessa länkar för att uppnå målen för hållbar utveckling.

27 maj
Betessläpp i Västra Spöland. Lantbrukarna Per och Kristina Nordlund och Stellan och Maud Strand släpper sina djur på Vindelälvens Naturbetesmarker. Dagen anordnas av Ekologiska Lantbrukarna tillsammans med Norrmejerier.

Till sist

vill vi påminna er om vår fullspäckade kalender där vi publicerar program över lokala aktiviteter i Vindelälven-Juhtatdahka med fokus på hållbar samhällsutveckling. Klicka på länken http://vindelalvenjuhtatdahka.se/kalender/ så att ni inte missar något!  

Hör gärna av er på camilla@vindelalven.se om ni har tips på aktiviteter i ert område.
 

Kontakt

Har du frågor, tips eller undrar över något hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93
camilla@vindelalven.se
070-351 29 56


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp