Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur 2 /2016Hej på er!

Sommaren har lämnat oss för den här gången, men vi hoppas att ni ändå njuter av septembersolen och alla vackra höstfärger ute i naturen! I detta nyhetsbrev berättar vi om vad som hänt sedan sist, om våra nya kollegor på kansliet och vad som är på gång nu under hösten.

Sen sist


18 augusti    
Kansliet deltog i Biosfärdagen i Sorsele tillsammans med Naturskolan. Temadagen hölls på River hotell för ett 80-tal lärare från Arjeplog och Sorsele kommuner. Johanna presenterade vårt biosfärarbete i Vindelälven-Juhtatdahka och vad biosfär egentligen handlar om.

20 augusti    
Nationalälvens Dag. Kansliet informerade om biosfär, både vid Kvarnområdet i Vindeln och vid Slöjdarnas hus i Vännäsby.

30 augusti - 1 september
Ulla Blomqvist, projektledare för Route Gastronomique, deltog i konferensen ”Biosphere Reserve branding through quality products and gastronomy” i Parma Italien, tillsammans med andra experter, matproducenter och matintresserade från flera av världens biosfärområden. Syftet med konferensen var att främja dialog och diskussion mellan olika intressenter om biosfärområdens möjligheter att lyfta fram högkvalitativa, lokalproducerade matprodukter som bidrar till bevarandet av den biologiska mångfalden och hållbar utveckling på ett sätt som gynnar samhället, miljön, landskapet och ekonomin.

Kansliet sprider ut sig

Kansliet har under hösten fått förstärkning fram till årsskiftet av kommunikatörerna Camilla Ullström och Maria Broberg. Kansliet har dessutom hjälp av Robert Karlström, praktikant från Sustainergies i Stockholm, en plattform för näringsliv, akademi och studenter som vill samarbeta kring hållbarhet. Han kommer att vara med oss fram till i slutet av november. Camilla kommer att ansvara för kansliets kommunikation, både internt och externt, med bas i Umeå och Vindeln. Maria arbetar som kommunikatör och destinationsutvecklare på Sorsele kommun och kommer att arbeta 20 procent med biosfär. Hon kommer främst jobba med kommunikation och lokala frågor för Sorsele kommun.

Ambassadörsutbildning under uppbyggnad

Vi håller just nu på att ta fram material till en Biosfärsambassadörsutbildning i Vindelälven-Juhtatdahka och utbildningen beräknas starta någon gång under hösten/vintern 2016-2017. Vår ambition är att alla som vill ska få chansen att bli ambassadörer. För Biosfärområdet är ambassadörerna, och deras olika bakgrunder, väldigt viktiga och en del vår kärnverksamhet. De ska fungera som länkar ut i samhället, de ska informera om vår verksamhet och vårt arbete men samtidigt också fånga upp intressefrågor och återkoppla dessa till oss.

Mer om information om när, var och hur ambassadörsträffarna kommer att hållas, kommer läggas ut på vår hemsida www.vindelalvenjuhtatdahka.se  

Naturskolan

Naturskolans arbete med biosfär längs Vindelälven fortsätter under hösten. I dagarna träffar de skolelever i Vännäs och Vindelns kommuner. Vår praktikant Robert kommer att följa med på studiebesök.  

Motionsarrangemang succé i Sorsele

Motionslöpning och cykelarrangemang är två lokala aktiviteter som tillsammans med NYA Vindelälvsloppet och Vindelälvsdraget kompletterar ARENA Vindelälven.

Se mer information och bilder från sommarens motionsarrangemang SKUBBCUPEN och BIKE OPEN på http://www.sorseleunited.com/, klicka på fliken Aktuellt.

Kommande aktiviteter under hösten


19 september                    
Under SEE Hållbarhetsvecka 2016 kommer kansliet tillsammans med lantbrukarna som driver Vännässjöns naturbete bjuda in allmänheten till samtal om hållbar utveckling. Vi håller till vid Vännässjön i västra Spöland och bjuder på kaffe, saft och lokalproducerad korv.

27-28 september               
Kansliet deltar i det nationella biosfärstyrelsemötet i Biosfärområde Östra Vätterbranterna.  Det är ett bra tillfälle att få en inblick i hur andra biosfärområden arbetat.

29 september                    
Kansliet deltar i mötet ”Framtid Västerbotten om natur och friluftsliv”. Under dagen diskuteras bland annat friluftslivets betydelse för regional utveckling, folkhälsa och dess roll i framtidens Västerbotten.

30 september                    
Kansliet deltar i ett möte om kollektivtrafiken på väg 363, där det i dagsläget finns en grupp som under en provperiod ska försöka skapa underlag för en snabbusslinje längs sträckan Umeå till Ammarnäs, anpassad till besöksnäringens och lokalbefolkningens gemensamma behov.

4 oktober                           
Styrelsemöte i Vindeln där bland annat föreningsbildande står på agendan. Mer information om det kan ni läsa om på vår hemsida eller i nästa nyhetsbrev.

6-7 oktober                        
Kansliet deltar i den Regionala Turismkonferensen i Umeå. Fokus ligger på frågor som är av avgörande betydelse för hållbar turismutveckling i regionen.

19 november                     
Biosfärdag i Sorsele. Ansvarig för denna dag är Maria Broberg, Sorsele kommun. Vid frågor eller funderingar, kontakta henne på maria.broberg@sorsele.se
 

Till sist

Vi vill påminna er om att ni under 2016 kan söka projektmedel för olika hållbarhetsprojekt!

Om du har en projektidé eller ett pågående projekt som du tycker passar inom Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidat - skicka en ansökan innehållande en beskrivning av projektet till biosfärkansliet johanna@vindelalven.se

Här hittar du information om vad ansökan ska innehålla
 

Kontakt

Har du frågor, tips eller undrar över något hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93
camilla@vindelalven.se
070-351 29 56


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp