Copy
Nyhetsbrev från Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka,  
april 2020 


Sverige, Norden och världen går igenom något nu som de flesta av oss bara kunnat läsa om i historieböckerna. En pandemi som kommer att orsaka konsekvenser under en lång tid framöver och på flera olika plan. Det känns viktigare än någonsin att arbeta för hållbar utveckling! Samtidigt fortsätter vår vardag, med inskickade projektansökningar, färdigt föreningsbildande och förberedelser för medlemsskap i föreningen.  


Föreningen är bildad

I slutet av biosfärkandidaturen påbörjades arbetet med att utforma den nya organisationen och i november 2019 fattades styrelsebeslut om att bilda ekonomisk förening och stadgar antogs. Efter ett konstituerande styrelsemöte registrerades den ekonomiska föreningen den 9 april 2020. Inom kort hoppas vi att vi kan presentera hur man går tillväga för att bli medlem. 
Läs mer


Covid 19 

Ingen går opåverkad av virusets framfart och av de konsekvenser det orsakar. Vare sig man drabbats av sjukdom, oro, rädsla, permitteringar eller annat. Vi har listat nyttiga länkar för att hålla sig uppdaterad på vilka stöd man kan söka, både för företag men även för sin egen hälsa. Listan kommer att fyllas på allt eftersom. 
Läs mer


Utvecklingsmedel söker ideér

Varje år delar biosfärområdet ut utvecklingsmedel till mindre och större projekt som på ett eller annat sätt bidrar till hållbar utveckling i vårt område. Det kan röra sig om medel till ett arrangemang, en förstudie eller som medfinansiärer till mer omfattande projekt. Har du en bra idé som du vill jobba vidare med? Kontakta oss för att bolla din idé eller skriv en ansökan direkt och skicka in!
Läs mer om att söka projektmedel


Laisälven och Vindelälven firar 50 år!

Man kan säga att resan till att bli ett biosfärområde startade redan på 60-talet då människor längs älvdalarna gick samman för att rädda sin plats på jorden. Den 1 april 1970, efter en mångårig kamp, deklarerade dåvarande statsminister Olof Palme att Sveriges regering inte skulle bygga ut vattenkraften i älvarna. Genom utmärkelsen till biosfärområde kan vi fortsätta förena människor från olika intressen och näringar, för att genom samverkan fortsätta vistas, verka och växa tillsammans.
Läs mer


Wiki Loves Earth - fototävling

Under hela maj månad pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Earth. Du kan ladda upp hur många bilder du vill från biosfärområden, naturreservat och nationalparker som du besökt med kameran. Bilderna behöver inte vara tagna i maj, men för att delta i tävlingen måste de laddas upp under maj månad. 
Läs mer och delta


Inventering av ängs- och betesmarker

I sommar kommer Länsstyrelsen Västerbotten att inventera ängs- och betesmarker längs Vindelälven. De vill gärna komma i kontakt med boende- och markägare längs Vindelälven. Har du marker som skulle må bra av att betas - hör då av dig till Länsstyrelsen Västerbotten!
Läs mer

Vår och renkalvning

I samebyarna förbereder sig just nu tusentals vajor (renmammor) för att kalva. Vajorna är utspridda över stora delar av vårt område. Vi vill rekommendera alla som tänker sig ut på frilufts/fjällturer nu i slutet på april och hela maj att idka stor försiktighet så att vajorna får lugn och ro innan kalvning, och när kalvarna har fötts. 

Med det vill vi önska dig en hälsosam och njutbar helg och vår, trots det armade viruset! Ta hand om er själva och varandra!
Foto: Ola Jennersten

Kontakt

 
Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Elin Bergarp, koordinator
biosfar@vindelalven.se

eller:

Cecilia Wallinder, kommunikatör
cecilia@vindelalven.se
070 - 228 88 80
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp