Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare


Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
1 / 2018


Hej på er!

Vårsolens strålar värmer kinderna och tiden när vi får ställa bort snöskyfflarna och ta fram gräsklipparen närmar sig med stormsteg! I det här nyhetsbrevet berättar vi om vad som hänt sedan sist, om olika projekt som är på gång och vad som händer nu under våren. Den största nyheten är att den svenska versionen av ansökan är klar och finns att läsa på hemsidan. 
 

SEDAN SIST:


Ansökan är inlämnad!

Efter flera år av tankar, ideér, förstudier och nominering till biosfärkandidat är ansökan färdigställd. Ansökan är en produkt av många människors engagemang, kunskap, omtanke och samverkan längs Vindelälven-Juhtatdahka under flera års tid. Ett stort tack till er alla!

Ansökan lämnades in till nationella Programkommittén för Biosfärprogrammet den 1 mars och viktiga datum som vi har framför oss nu är:
  • 1 april: Ansökan lämnas till Svenska Unescorådet
  • 1 juni: Originalhandlingar klara (även engelska handlingar klara)
  • 30 september: Sista dagen att nominera ett område till Unesco
  • juni 2019: Unesco i Paris beslutar om Vindelälven-Juhtatdahka ska bli en del av det världsomspännande nätverket av biosfärområden.
Ansökan är skriven utifrån ett specifikt formulär som tillhandahålls av, och riktar sig till, Unescos internationella krav på biosfärområden och kan därför uppfattas som omfattande, byråkratisk och krånglig. Nu när den formella ansökan är klar kommer det att tas fram en populärversion av den som kan nyttjas av oss alla. Ansökan och mer information om hur ansökningsförfarandet ser ut finns på hemsidan.

Läs mer här: Ansökan 
 


Nytt projekt med fokus på mat och förädling

Biosfärkandidaturen stöttade projekt Route Gastronomique med projektledare Ulla Blomqvist i spetsen. Ulla har sedan dess sökt medel för att fortsätta den kulinariska matresan i Västerbottens inland. Projektet Lapland – a culinary region, har fått fem miljoner kronor från Jordbruksverket samt det lokala näringslivet för att bygga en matregion i inlandet. Pengarna ska bland annat investeras i kompetensutveckling av matproducenter och mathantverkare samt utbildning av främst kockar och matsalspersonal på restauranger, matställen och kaféer med fokus på lokala produkter med hög kvalitet och hållbarhet. Förhoppningen är nu att projektet ska stimulera och se till att de lokala råvarorna blir kvar i inlandet och förädlas där. Något som kan bidra till både fler jobb och ökad matturism.

Läs artikeln om projektet i Besöksliv här: Trend ska brytas i ny matsatsning
 

Debattartikel i Västerbottens-kuriren

En utmärkelse till biosfärområde kommer inte innebära mer byråkrati, restriktioner och regelverk - bara möjligheter och ett erkännande av alla hållbara framtidsinitiativ som pågår i området! Det kommer skapa utvecklingsmöjligheter och blir därtill en förebild för Sverige och jämförbara områden i andra länder. Om det skriver styrelsen för kandidaturen i ett debattinlägg i VK.

Läs debattartikeln här: Ett lyft för Vindelälvens natur och människor
 
PÅ GÅNG:


Vindelälvsdraget 2018

Nu i helgen pågår Vindelälvsdraget, en unik draghundstävling som följer Vindelälvsleden - den 40 mil långa leden - under 3 dagars stafett längs den outbyggda Vindelälven. Biosfärkandidaturen har beviljat ett projektstöd till arbetet med arrangemanget samtidigt som vi visar upp oss med nytryckta beachflaggor. Hör gärna av dig till oss om du skulle vilja ställa upp dem under andra evenemang! 

Läs mer här: Vindelälvsdraget
 


Biosfärambassadörworkshop
20-21 kommer biosfärkandidaturen, tillsammans med övriga biosfärområden och kandidaturer i Sverige, delta på en nationell workshop i Stockholm. Workshopen handlar om hur områdena arbetar med ambassadörer och hur man kan samverka mer på ett nationellt plan. Vindelälven-Juhtatdahka arbetar med ett material för att utbilda egna ambassadörer och räknar med att dra igång ambassadörutbildningar under sommaren/hösten 2018. Anmäl ditt intresse till: johanna.gardestrom@vindeln.se   

Läs mer om Vindelälven-Juhtatdahkas framtida ambassadörer: Biosfärambassadörer
 


Projekt Bärkraft
En projektansökan som handlar om hållbara destinationer inom besöksnäringen har lämnats in till Interreg Bothnia Atlantica. Det är ett samverkansprojekt mellan Sverige och Norge och ordet Bærekraft betyder just hållbar utveckling på norska.

Det är destinationen Visit Hemavan/Tärnaby som står som projektägare, och de kommer att driva projektet tillsammans med destinationerna Gold of Lapland på den svenska sidan och Visit Helgeland på den norska sidan. Projektet kommer bland annat att arbeta med en metod från GSTC (Global Sustainable Tourism Council), utvecklad specifikt för besöksnäringen. GSTC är en organisation som Region Västerbotten turism anslutit sig till som medlem med ambitionen att kraftsamla länet i hållbarhetsfrågor.  Förutsatt att projektet blir beviljat kommer biosfärkandidaturen att gå in som projektpartner genom Länsstyrelsen Västerbotten. Kandidaturen ser verkligen fram emot att bidra till en hållbar destination i länet!

Beslut om projekt Bärkraft fattas i början av april. 
 


Foto: Umeå Universitet
Workshop forskningsinitiativ
Umeå Universitet bjuder in till en workshop för att lyssna av vilken forskning som det finns behov av inom biosfärområdet Vindelälven-Juhtatdahka. Förhoppning är att få igång forskningsprogram som baseras på lokala initiativ och behov för en hållbar utveckling i området. Det finns fortfarande platser kvar för den som är intresserad. Program för dagen och kontaktuppgifter för anmälan hittar du här.

Datum: 17 april
Tid: 10:00 - 16:00
Plats: Sliperiet på Konstnärligt Campus i Umeå 
 
Förstärkning på kansliet
Malin Karlsson är tjänstledig sedan början av januari, hon arbetar på Vännäs Kommun som turism-utvecklare och kollektivtrafik-samordnare. Under hennes tjänstledighet har vi stärkt upp kansliets kommunikation med Cecilia Wallinder, Gold of Lapland. Cecilia, som jobbar 30% för Vindelälven-Juhtatdahka, har fyra års erfarenhet av biosfärområden genom hennes tidigare arbetsgivare, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Vi önskar Malin all lycka med den nya tjänsten och hälsar Cecilia hjärtligt välkommen!  

Till sist

vill vi önska dig en fortsatt härlig vår!

Kontakt

Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93

eller:

cecilia.wallinder@goldoflapland.com
070 - 228 88 80


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp