Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare


Foto: Grahame Soden

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
2 / 2018


Hej på er!

Efter en snörik vinter och en kraftfull vårflod är nu den efterlängtade sommaren här med allt vad det innebär. I det här nyhetsbrevet berättar vi om vad som hänt sedan sist, om vad som är på gång och vad som kommer att hända framöver. Till exempel att ansökan är komplett och inskickad till Svenska Unescorådet för beredning. 
 

SEDAN SIST:


Den kompletta a
nsökan är inlämnad!
Nu är ansökan komplett. Det innebär att den är översatt till engelska samt att alla påskrifter och avtal är underskrivna och inlämnade till Svenska Unescorådet. 

Svenska Unesco ställer sig bakom ansökan
I mars var koordinator Johanna Gardeström och styrelseordförande Björn Jonsson i Stockholm och presenterade ansökningsarbetet för nationella programkommittén för Biosfärprogrammet. Strax därefter godkände samma kommitté vår ansökan. Svenska Unescorådet beslutade i början av juni att ställa sig bakom Biosfärkommitténs rekommendation att regeringen bör nominera Vindelälven-Juhtatdahka som nytt Unesco biosfärområde. Regeringens beslut tas under juli månad.

Viktiga datum för kandidaturen är:  
  • 30 september: Sista dagen för den svenska regeringen att nominera vårt område till Unesco. 
  • juni 2019: Unesco i Paris beslutar om Vindelälven-Juhtatdahka ska bli en del av det världsomspännande nätverket av biosfärområden.
Läs den engelska ansökan här: Ansökan .
 


Forskningsworkshop vid Umeå Universitet
Den 17 april bjöd Arcum (Arctic Research Centre at Umeå University) in till workshop för att diskutera prioriterade forskningsområden inom Vindelälven-Juhtatdahka. Den välbesökta workshopen hade dubbla syften så till vida att forskningsresultaten inte bara ska bidra till en hållbar, säker och positiv utveckling i regionen, utan också stärker den arktiska forskningen internationellt. Läs sammanställningen från dagen här. 
 

Swedish Workshop, 13-14 maj 2018
Umeå stod som värd för det internationella evenemanget Swedish Workshop som Visit Sweden arrangerar och biosfärkandidaturen var där och informerade. Swedish Workshop är en återkommande mötes- och marknadsplats mellan Sveriges besöksnäring och utländska researrangörer. Syftet är att skapa och utveckla nya kontaktytor och generera hållbara affärer. Det var ett välordnat arrangemang där Umeå och Västerbotten visade sig från sin absolut bästa sida, väder och vind var fantastiskt och alla representanter från näringslivet och volontärerna stod för ett fantastiskt värdskap! Se kortfilmen från Swedish Workshop här.

Nationella biosfärdagen 2 juni

I år stod Vännäs kommun som värd för Nationella Biosfärdagen. Det var en fantastiskt fin sommardag med massor av aktiviteter: I Vännäs köping fanns det en storloppis, på Leva gård i Östra Spöland bjöd Leif och Ewa Lindgren på betessläpp och musik med Högås ukuleleorkester och i Vännforsbäck gick den årliga hållbarhetsfestivalen Kullar & Klang av stapeln där man kunde njuta av dans, musik, intressanta talks och föreläsningar, god mat och fika. På plats fanns Malin Karlsson, Vännäs Kommun och Johanna Gardeström, biosfärkoordinator och informerade om kandidaturen. Se ett kort videoklipp från Katarina Barruks uppträdande under dagen här. Tusen tack Vännas för fantastiskt värdskap 2018! 

Vindel River LIFE nominerad till EU-pris

Restaureringsprojektet Vindel River LIFE som koordinerats av Umeå universitet är ett av totalt 28 EU LIFE-finansierade projekt som nominerats till EU-priset The Life Award – Best of the Best Nature Projects. –Det är en stor ära för oss att ha placerats bland de bästa projekten i Europa, säger projektledaren Johanna Gardeström. Det är en fin uppmuntran för vårt hårda arbete under nästan sex år. Läs mer om priset här
 


PÅ GÅNG:


Nationellt biosfärmöte

Mellan den 18-20 juni kommer representanter från nationella programkommittén för Biosfärprogrammet samt koordinatorer från alla svenska biosfärområden till Vindelälven-Juhtatdahka på ett tredagars möte. Bland annat kommer det att diskuteras om hur vi pratar om våra biosfärområden, hur vi bäst förmedlar vad som pågår i våra områden och hur vi kan få fler att engagera sig. Biosfärområden är fortfarande ett relativt okänt begrepp i Sverige men det ska vi försöka ändra på. Mötet kommer att äga rum hos Forsknäckarna med omnejd i Vindelns kommun. 

Höstens aktiviteter
Nu när ansökan är inlämnad kommer kandidaturens styrelse att jobba med förberedelser och organisationsuppbyggnad inför, vad vi hoppas på, ett tillkännagivande från Unesco nästa år. I och med att vi har en stor geografi att arbeta i behöver vi hitta en bra, fungerande organisationsform som täcker in hela området. Till hösten kommer Johanna att vara tjänstledig under en tid för en tjänst vid Umeå universitet, så under hösten kommer det även att rekryteras en vikarie för henne. Fram till dess att en ersättare är på plats kommer Anders Esselin från Man & Nature att gå in som tillförordnad koordinator. Anders har varit involverad under kandidaturen, han brinner för vårt område och vi tycker det känns riktigt bra att han tar en större roll under hösten och vintern under Johannas tjänstledighet!Vi siktar på att en biosfärambassadörsutbildning kommer att genomföras under hösten. Troligtvis blir den första omgången i form av en bussresa längs älven under en helg. Mer information kommer efter semestern men om du är nyfiken på att delta på utbildningen, skicka din intresseanmälan till cecilia@vindelalven.se.
 

Till sist

vill vi önska dig en fantastisk sommar!

Kontakt

Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Anders Esselin
biosfar@vindelalven.se
070-273 09 45

eller:

Cecilia Wallinder
cecilia.wallinder@goldoflapland.com
070 - 228 88 80


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp