Copy
Nyhetsbrev från Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka,  
juni 2020 


Sommaren är äntligen här, även om den tog lite mer tid än vanligt på sig att dyka upp i år. Våren har rusat iväg med en hiskelig fart, och i vanlig ordning har det hunnit hända en del. Vi har beviljats utvecklingsmedel från Region Västerbotten, vi efterlyser berättelser från området inför Nationalälvsdagen och den rödlistade fjällrödingen har fått grönt ljus av WWF! 


Projektmedel beviljat

I början av året lämnades en ansökan in till Region Västerbotten om utvecklingsmedel och nu har vi fått besked om att den beviljats! Med avstamp i våra sex fokusområden och för de globala målen är projektets övergripande mål att tillsammans stödja, bevara och utveckla den rika och unika naturen och kulturen i Vindelälven-Juhttátahkka så att alla kan leva, uppleva och må bra i såväl stad som landsbygd, idag och i framtiden.
Läs mer


Berättelser efterlyses till Nationalälvsdagen 

På grund av Covid19 kommer vi sannolikt inte kunna fira Nationalälvsdagen den 15 augusti i större sällskap på särskilda platser. Vi vill därför gärna ha din hjälp med att fylla Nationalälvens Dag med digitala berättelser ifrån älvdalarna! Natur, kultur, människor, djur, landskapet, musiken, hantverket – det finns flera teman som kan knytas samman med älven som vi sedan vill lägga upp i digitala kanaler.

Foto: Ola Jennersten
Läs mer


Om när den röda fjällrödingen blev grön igen

För ungefär två år sedan lyftes frågan om Världsnaturfondens rödmarkering av viltfångad fjällröding i Vindelfjällen verkligen stämde. Det visade sig att det saknades tillräckligt med kunskap och data för att vare sig Länsstyrelsen Västerbotten eller WWF skulle kunna göra en annan bedömning i enskilda vatten. Biosfärområdet inledde då ett projekt med Umeå Universitet som projektledare för att reda ut hur det egentligen ligger till.   

Foto: Ola Jennersten
Läs mer


Föreläsning under Sommarcafé Kullar & Klang

Sommarens Kullar & Klang i Vännforsbäck innehåller mycket smått och gott utifrån temat Leva och bo hållbart på landsbygden. Det kommer att vara ett stort utbud av föreläsare, vernissager och musikframträdanden. Torsdagen den 2 juli är representanter från biosfärområdet inbjudna att föreläsa. Det är Erik Alnersson som kommer att berätta om Skolan i ett biosfärområde och Cecilia Wallinder som kommer att berätta om projekt Bärkraft -  Bærekraft för hållbar utveckling av besöksnäringen. 
Se hela sommarprogrammet här


Biosfärområdet på YouTube

Biosfärområdet har en egen YouTube-kanal som vi avser att använda oss av lite mer frekvent. Ju fler som följer oss där desto fler funktioner får vi tillgång till! Du som redan har ett Google-konto får mer än gärna följa oss där med! I dagsläget har vi hela 7 prenumeranter... Välkomna dit.   
Ta mig till YouTubekanalen!


Ny karta framtagen

Med god hjälp från Umeå Kommun har vi nu en ny och fin översiktskarta över biosfärområdet. Den kommer vi att använda oss av i olika sammanhang för att kunna berätta om om biosfärområdet och visa upp det geografiska området. Klicka på länken nedan för att se hela kartan!    
Se kartan här


Utvecklingsmedel söker ideér

Varje år delar biosfärområdet ut utvecklingsmedel till mindre och större projekt som på ett eller annat sätt bidrar till hållbar utveckling i vårt område. Det kan röra sig om medel till ett arrangemang, en förstudie eller som medfinansiärer till mer omfattande projekt. Har du en bra idé som du vill jobba vidare med? Kontakta oss för att bolla din idé eller skriv en ansökan direkt och skicka in!
Läs mer om att söka projektmedel


Globala målen i praktiken

Biosfärområden är uttalade som utmärkta arenor för implementering av de globala målen, Agena2030. Så här i vårflodens underbara dagar och grönmärkningen av rödingen och öringen i Ammarnäs vill vi lyfta mål 14.4 som handlar om att främja hållbart fiske! 

Tre konkreta tips på vad du som individ kan göra för att främja hållbart fiske är att: 

1. Fråga i affären eller på restaurangen!
Fråga personalen om fisken och skaldjuren som de säljer eller serverar är producerade och fångade på ett hållbart sätt. Även om du inte äter fisk och skaldjur själv är det bra att du frågar för att affären eller restaurangen ska förstå att det är viktigt.

2. Släng inte skräp i vatten eller i naturen!
Du slänger väl inte skräp i vattnet, eller hur? Bra! Om du ser någon som gör det – säg till! Läs på om vilka problem som skräp i vattnet bidrar till och berätta för de som skräpar ner.

3. Handla hållbart!
Köp inte smycken eller andra produkter som tillverkas av korall, sköldpaddeskal eller annat marint liv. 
Läs mer om mål 14.4 här


Digitalt inspirationsmagasin - sommarinspiration

Genom projekt Bärkraft arbetar vi med hållbar utveckling av besöksnäringen. Nu finns det digitala inspirationsmagasinet ute, magasinet som presenterar tips om vad som finns att upptäcka i projektgeografin! Magasinet kommer att fyllas på med innehåll allt eftersom! 
Läs magasinet här

Kontakt

 
Med det vill vi önska er en riktigt härlig midsommarhelg och en fantastisk sommar!


Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Elin Bergarp, koordinator
biosfar@vindelalven.se

eller:

Cecilia Wallinder, kommunikatör
cecilia@vindelalven.se
070 - 228 88 80
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp