Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
3 / 2017


Hej!

Nu är äntligen den krispiga och färgglada hösten här! Flera av er har säkert tagit många och långa promenader i skogarna för att leta svamp och bär och tanka ny energi. I detta nyhetsbrev berättar vi om vad som hänt sedan sist, om olika projekt som är på gång och vad som händer nu under senhösten.

Sen sist


Juni
Möten med olika forskare på Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för framtida samarbeten inom vårt planerade biosfärområde.

15 juni
Möte om Förstudie hållbara transportlösningar på väg 363 på Region Västerbotten.

19 juni
Möte med VIKOM där bland andra kommunala tjänstemän och Johanna Mac Taggart, koordinator för Unescos biosfärprogram i Sverige, var inbjudna.

27 juni
Informationsmöte hos Grans sameby.

13 juli
Informationsmöte på Naturrum i Ammarnäs om Vindelälven-Juhtatdahka, ett framtida biosfärområde.

20 juli
En kväll i Vindelälvens anda, Sjungaregården i Granö, där information om biosfärarbetet blandades med Vindelälvsforskning och musik.

26 augusti
Nationalälvens dag, i Vindeln och i Vännäsby, där representanter för Vindelälven-Juhtatdahka fanns på plats och berättade om biosfärarbetet.

30 juli
Dagar i Laisdalen, Arjeplog, där det hölls en presentation om pågående biosfärarbete.

27 augusti
LONA-dagen, Naturholmen i Vindeln, där kansliet fanns på plats för att svara på frågor.

Media

Vi har även synts och hörts i media under sommaren. Läs gärna!
  • 18 juli, P4 Radio Västerbotten, från Sjungaregården i Granö. (Finns tyvärr inte kvar på hemsidan på grund av upphovsrättsliga skäl)
  • 19 augusti, SVT nyheter (webben)
  • 22 augusti, Fiskejournalen

SEE hållbarhetsvecka 2017

Under SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten anordnar kansliet Lev mer på mindre - Inspirationsföreläsning om självhushållning, tillsammans med Kullar & klang, Föreningen Norden informationskontor och ABF Umeåregionen.

Du är välkommen att komma och lyssna på Maria Österåker, Österbotten, författare av böckerna: Lev mer på mindre och Självhushållning i praktiken. Maria berättar om sin familjs resa mot hållbar konsumtion och självhushållning.

Datum: Lördag 23 september kl. 14.00–16.00
Plats: Kullar & klang, Vännforsbäck, Vännäs

Högås ukuleleorkester underhåller. Vi bjuder på fika. Välkommen!

Ansökan

Ansökningsarbetet går framåt, nu är det bara den allra sista finslipningen kvar innan ansökan släpps på remiss den 1 oktober 2017. I samband med de beslutsmöten som kommer att hållas i kommunernas styrelser och fullmäktige, kommer kansliet kunna finnas på plats och presentera biosfärarbetet om så önskas. För de som är intresserade kommer ansökan från och med måndag 2 oktober att finnas tillgänglig för läsning på vår hemsida www.vindelalvenjuhtatdahka.se. Målgruppen för ansökan är Unesco men alla berörda har möjligheten att komma in med kommentarer om ansökans innehåll fram till den 30 november. Trevlig läsning!

Ambassadörsutbildning

Kansliet jobbar vidare med ambassadörsutbildningen och arbetsmaterialet är snart färdigt. Utvecklingsplanen för Vindelälven-Juhtatdahka kommer att ligga till grund för denna utbildning. Vi planerar att hålla första utbildningstillfället i Vindelns kommun under november månad. Håll utkik på vår hemsida och på Facebook för mer information.

Projekt

På vår hemsida kan du läsa om vilka projekt/evenemang vi är med och arrangerar/finansierar. Här kommer ett urval:

FOU-projekt - Förstudie om hållbara transportlösningar på väg 363 där kansliet deltar. Ägare av förstudien är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Konsultföretaget Sweco är konsultföretaget som ska utföra arbetet.

Bertil Hagberg kommer att presentera Vindelälven-Juhtatdahka på bokmässan i Unseen, Amsterdam. Där visar han vår engelska version av filmen om området samt berättar om sin bok Med vingar längs Vindelälven. Det bjuds även in till frågestund.

Projektet Mötesplats Vindelälven-Juhtatdahka (Meetingpoint Man and Biosphere) kommer att göra en studieresa till biosfärområdet Norra Karelen i Finland för att lära av deras erfarenheter som biosfärområde och inleda ett samarbete mellan Öster- och Västerbotten.

Kommande aktiviteter under hösten


12 oktober
Presentation för styrgruppen för Från kust till fjäll.

19 oktober
Presentation av biosfärarbetet vid Såhkie sameförening i Umeå.

27 november
Styrelsemöte i Vännäs.

29 november
Informationsmöte med STF.

Tack och hej!

Camilla Ullström, vår kommunikatör, arbetar sin sista dag på kansliet 30 september. Hon kommer fortsättningsvis att arbeta som kommunikatör på Umeå kommun där hon ska stötta IT-avdelningen. Vi tackar för tiden som hon varit med oss och önskar henne lycka till i framtiden!
 

Till sist

vill vi önska dig en fortsatt härlig höst!
 

Kontakt

Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp