Copy
Nyhetsbrev från Biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka,  
augusti 2020 


Sensommaren är här och de flesta har kommit tillbaka till vardagen efter en välbehövlig semester. Många har, på grund av pandemin, tagit möjligheten att upptäcka vilka smultronställen vi har i vår egen geografi. Här kommer ni att läsa om att vi söker en ny koordinator, hur det gick för föreläsningsserien Kullar & Klang i sommar och så lyfter vi mål 3 i Agenda 2030, om hälsa och välbefinnande. 


Ny biosfärkoordinator sökes 

Vår nuvarande koordinator Elin Bergarp har erbjudits och tackat ja till en tjänst hos Region Västerbotten och Närsjukvården södra Lappland där hon tidigare arbetade. 

- Det har inte varit något lätt beslut att ta, säger Elin, att välja mellan ett jobb som jag stormtrivs med och ett spännande uppdrag som jag också brinner för - att arbeta för en bättre och närmre vård för patienter. Jag har trivts otroligt bra med mitt arbete för biosfärområdet, mina arbetskamrater, mina samarbetspartners och alla nya människor jag har fått möjligheten att komma i kontakt med under den här tiden. Det är med dubbla känslor som jag avtackar mig rollen som koordinator.  

Det har varit otroligt roligt att få ha Elin hos oss med sitt engagemang och sin kompetens men vi önskar henne naturligtvis all lycka i sitt kommande uppdrag. Elin kommer att finnas kvar till och med mitten av oktober. 

Läs mer och sök tjänsten

Biosfärkansliet föreläste på Kullar & Klang

Kullar & Klang driver en normal sommar ett populärt café och har en välbesökt hållbarhetsfestival i Vännforsbäck. I år har de ställt om till digitala livesändningar och begränsat antal platser fysiskt på plats för att kunna nå fler utan större folksamlingar. Under hela sommaren har det varit en fantastisk blandning av föreläsningar, konst, musik, poesi och allt där emellan som har setts av tusentals personer. I början av juli var representanter från biosfärområdet inbjudna att presentera biosfärområdet och några av de projekt som pågår. Alla sändningar finns att ses i efterhand.
Koordinator Elin Bergarp, Daniela Nedelcheva, Cecilia Wallinder och Erik Alnersson var inbjudna att föreläsa om biosfärområdet och om projekten Skolan i ett biosfärområde och projekt Bärkraft. 
Se alla sändningar på YouTube


Globala målen i praktiken

Biosfärområden är uttalade som utmärkta arenor för implementering av de globala målen, Agena 2030. Med tanke på den rådande pandemin och det nya uppdrag som Elin går till mötes vill vi lyfta mål 3 som handlar om god hälsa och välbefinnande! 

Tre konkreta tips på vad du som individ kan göra för att främja en god hälsa är: 

1. Ta ansvar i trafiken!
1,25 miljoner människor dör varje år på vägar runt om i världen. Vi kan tillsammans förebygga detta genom att känna till trafikregler samt genom att hålla god ton mot andra medtrafikanter.

2. Ta hand om dig själv!
Det viktigaste är att ta hand om dig själv genom att leva en hälsosam livsstil. Ät en balanserad kost med schyssta råvaror och motionera regelbundet. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att gå 10,000 steg varje dag.

3. Donera blod!
Att donera blod är en enkel sak du kan göra som kan göra en väldigt stor skillnad för en annan persons hälsa och välmående. Om du kan, försök att se till att donera blod regelbundet.
Läs mer om mål 3 här


Biosfärområdet på YouTube

Biosfärområdet har en egen YouTube-kanal som vi avser att använda oss av lite mer frekvent. Ju fler som följer oss där desto fler funktioner får vi tillgång till! Du som redan har ett Google-konto får mer än gärna följa oss där med! 
Ta mig till YouTubekanalen!


Utvecklingsmedel söker ideér

Varje år delar biosfärområdet ut utvecklingsmedel till mindre och större projekt som på ett eller annat sätt bidrar till hållbar utveckling i vårt område. Det kan röra sig om medel till ett arrangemang, en förstudie eller som medfinansiärer till mer omfattande projekt. Har du en bra idé som du vill jobba vidare med? Kontakta oss för att bolla din idé eller skriv en ansökan direkt och skicka in!
Läs mer om att söka projektmedel

Kontakt

 
Med det vill vi önska er en trevlig helg och en härlig sensommar kantad av både svamp- och bärplockning!


Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:

Elin Bergarp, koordinator
biosfar@vindelalven.se

eller:

Cecilia Wallinder, kommunikatör
cecilia@vindelalven.se
070 - 228 88 80
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur · Kommunalhusvägen 11 · Vindeln 922 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp