Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Pioneer 5

Pioneer 5.Pioneer 5 werd op 11 maart 1960 vanaf Cape Canaveral gelanceerd. De ruimtesonde maakte deel uit van het Pioneer-programma van de NASA. Pioneer 5 was bedoeld om de interplanetaire ruimte tussen de banen van Venus en de Aarde te bestuderen.
Read on »

Chandra vindt een eenzaam sterrenstelsel in het jonge heelal

3C 2973C 297 bevindt zich op een afstand van ongeveer 9,2 miljard lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Maagd – Virgo en het bevat een quasar, een supermassief zwart gat dat gas aantrekt in het centrum van het sterrenstelsel en krachtige jets materie voortstuwt die te zien zijn in radiogolven.
Read on »

Waarnemen – Vliegende Vis

Abel uit de steratlas van Julius SchillerHet sterrenbeeld Vliegende Vis – Latijnse naam Volans – is een sterrenbeeld ten noordoosten van de Grote Magelhaanse Wolk. Je moet ver op het zuidelijk halfrond zijn om het te kunnen zien. De beste tijd om dat te doen is maart
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Umbra

Umbra/penumbra tijdens een maansverduisteringUmbra is het Latijnse woord voor “schaduw” en dat is een goed iets want het woord wordt gebruikt om de schaduw te beschrijven die van het ene op het andere astronomische object valt.
Read on »

Waarnemen – de Achtersteven

Puppis - IAU-kaartHet sterrenbeeld Achtersteven – Puppis maakte ooit deel uit van het veel grotere sterrenbeeld Argo Navis. In de 18de eeuw splitste Nicolas Louis de Lacaille dit voormalige schip op in drie sterrenbeelden die de onderdelen van het schip zijn.
Read on »

Curiosity ziet zonnestralen op Mars

lichtstrepen strekken zich uit over een bewolkte hemel op Mars.De Curiosity rover van de NASA heeft een oogverblindend beeld vastgelegd van stralen van de ondergaande Zon in de schemering op Mars. De afbeelding, die de eerste keer markeert dat zonnestralen duidelijk boven de rode planeet zijn te zien werd op 2 februari 2023 vastgelegd door het marswagentje.
Read on »

Lancering nieuwe Japanse H3-raket mislukt

Lancering Japanse H3-raketDe nieuwe H3-raket van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) is afgelopen nacht om 02:37 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf het Tanegashima Space Center.
Read on »

Wat is donkere energie?

Tijdslijn ontstaan van het heelalDonkere energie is de dominante vorm van energie in het heelal en is de drijvende kracht achter de versnellende uitdijing van het heelal. Maar wat donkere energie nu precies is, is nog steeds een raadsel.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp