Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Webb ziet het ringensysteem van asteroïde Chariklo

Lichtkromme van de ringen van Chariklo zoals waargenomen door de Webb Space TelescopeIn 2013 ontdekten astronomen met telescopen vanaf de Aarde dat de asteroïde Chariklo een systeem van twee dunne ringen heeft. Dergelijke ringen werden alleen verwacht rond grote planeten zoals Jupiter en Neptunus.
Read on »

Wie was Helen Sawyer – Hogg

Helen Sawyer - Hogg in 1978Op 28 januari 1993 overleed de Amerikaanse astronome Helen Sawyer-Hogg. Hogg is bekend vanwege haar baanbrekende werk naar veranderlijke sterren in bolhopen
Read on »

Geotail-missie die de magnetosfeer bestudeerde is beëindigd

Artist impressie van de Geotail ruimtesonde.Na ruim 30 jaar onderzoek heeft NASA de Geotail-missie beëindigd. NASA werd hiertoe gedwongen nadat de laatste datarecorder van de ruimtesonde het had begeven.
Read on »

Kleine asteroïde vloog veilig langs de Aarde

Dit baandiagram van CNEOS toont het traject van 2023 BUEen kleine asteroïde met de aanduiding 2023 BU vloog op 27 januari om 01:29 uur Nederlandse tijd op slechts 3600 kilometer over het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika.
Read on »

Lucy krijgt een bonus asteroïde toegewezen

Lucy op bezoek bij asteroïdeDe Lucy-missie van de NASA die de Trojaanse asteroïden bij Jupiter gaat bestuderen heeft er een ruimterots bijgekregen om te bezoeken. Het totaal komt daarmee op 10. Lucy zal op 1 november 2023 langs de kleine asteroïde 1999 VD57 vliegen.
Read on »

Chinese Yutu 2 na vier jaar nog steeds actief op de Maan

Kronkelende sporen in het regoliet van de Von Kármán krater, gemaakt door Yutu 2.Na vier jaar op de Maan functioneert de Chinese Yutu 2 maanrover nog steeds. Het apparaat heeft onlangs nieuwe foto’s van de verre zijde van de Maan teruggestuurd naar de Aarde.
Read on »

Astronomen publiceren gigantisch onderzoek van het galactische vlak van de Melkweg

Deze afbeelding is een klein fragment uit het DECaPS2-onderzoekDe tweede datarelease van de Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) die twee jaar in beslag nam en meer dan
Read on »

Tweede instrumentstoring voor de James Webb Space Telescope

James Webb Space TelescopeElk ruimtevaartuig hapert af en toe en zelfs de krachtigste ruimtetelescoop die ooit is gelanceerd is er niet immuun voor.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Planetaire nevels

De planetaire nevel Abell 39Het is verwarrend dat planetaire nevels absoluut niets met planeten te maken hebben. De verkeerde benaming komt uit de begindagen van de moderne astronomie toen telescopen een vreemd en wonderbaarlijk heelal onthulden. Astronomen vonden objecten die er rond en wazig uitzagen, dus vaag maar ook planeetachtig waren.
Read on »

Astronomen maken eerste directe opname van bruine dwerg in de Hyaden

De bruine dwerg in de HyadenEen team van astronomen van de W.M. Keck sterrenwacht en de Subaru Telescope, beiden op Hawaï, hebben een bruine dwerg gefotografeerd die in een baan om HIP 21152, een jonge zonachtige ster in de Hyaden draait.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp