Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Webb bevestigt zijn eerste exoplaneet

Artist impressie LHS 475 bIets meer dan een jaar na zijn lancering heeft de James Webb Space Telescope zijn eerste rotsachtige exoplaneet bevestigd. Het
Read on »

TESS vindt tweede aardse planeet in de bewoonbare zone van TOI-700

Artist impressie van TOI-700eDe nieuw gevonden planeet heet TOI-700e en heeft een grootte van 0,95 * de Aarde en is vermoedelijk rotsachtig. TOI-700 is een ster van spectraalklasse M2 (rode dwerg) die ongeveer 102 lichtjaar van de Aarde is verwijderd in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado – Goudvis.
Read on »

Webb vindt groene erwtenstelsels in het jonge heelal

De drie vroege groene erwtenAstronomen hebben met behulp van de Webb Space Telescope drie sterrenstelsels met een hoge roodverschuiving gevonden die opmerkelijke overeenkomsten vertonen met “groene-erwten”-stelsels.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Protoplanetaire schijf

ontstaan van ons zonnestelselJonge sterrenstelsels zijn notoir nare plekken. Het begint goed, met een nevel die begint te condenseren om een ster te
Read on »

Waarnemen – de Graveerstift en de Duif

zoekkaart voor de sterrenbeelden Graveerstift en DuifDe sterrenbeelden Duif – Columba en Graveerstift – Caelum zijn zwakke sterrenbeelden van de zuidelijke hemisfeer die ook door sommige meer noordelijke waarnemers op avonden in januari en februari kunnen worden gezien.
Read on »

Eerste lancering vanuit Engeland mislukt

Cosmic Girl en LauncherOneDe allereerste orbitale missie die vanuit het Verenigd Koninkrijk werd gelanceerd is niet volgens plan verlopen. Die lancering, de “Start Me Up”-missie van Virgin Orbit ging goed van start.
Read on »

Dode NASA-satelliet keerde boven de Beringzee terug op Aarde

ERBS tijdens het uitzetten in de ruimte vanuit de spaceshuttle Challenger.Een 2,5 ton zware defecte satelliet is op 9 januari boven de Beringzee, nabij de Aleoeten, gecrasht. Hoewel het meeste van de satelliet in de atmosfeer is verbrand zegt NASA dat sommige delen het oppervlak hebben bereikt.
Read on »

Eerste Chinese Marsmissie in de problemen?

Selfie van Zhurong en het landingsplatformChina lanceerde Tianwen 1 In juli 2020 en de rover van de missie, Zhurong genaamd, landde in mei 2021 op de rode planeet. Het duo verkende Mars soepel tot mei 2022, toen werd Zhurong in winterslaap gebracht, schuilende voor de strenge winter.
Read on »

Bellatrix – de op twee na helderste ster in Orion

Orion - Urania's MirrorDe blauwwitte ster Bellatrix – Gamma Orionis – is de op twee na helderste ster in het wintersterrenbeeld Orion. De ster markeert de linkerschouder van Orion.
Read on »

Hubble ziet intracluster licht van verre sterrenstelselclusters

Op deze Hubble opnames zijn twee massieve clusters van sterrenstelsels zichtbaar: MOO J1014+0038 (links) en SPT-CL J2106-5844 (rechts).Intracluster licht is diffuus licht van sterren die door zwaartekracht niet gebonden zijn aan individuele sterrenstelsels maar aan de halo van clusters van sterrenstelsels.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp