Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Mars helikopter Ingenuity maakt zijn veertigste vlucht

De 1,8 kilogram zware helikopter maakte op 19 januari 2023 zijn veertigste vlucht. Die vlucht duurde bijna 92 seconden en er werd een horizontale afstand van 178 meter afgelegd.
Read on »

Het wordt steeds lastiger om sterren te zien

De Aarde bij nachtEen nieuwe analyse, uitgevoerd door burgerwetenschappers, wijst erop dat de lichtvervuiling op onze planeet in snel tempo toeneemt. Een onderzoeksteam
Read on »

Meest nabije Nieuwe Maan sinds de Middeleeuwen

De MaanVolgens berekeningen zal de Nieuwe Maan van 21 januari 2023 zich het dichtst bij de Aarde bevinden in 992 jaar. De volgende Nieuwe Maan die zo dicht bij de Aarde zal komen zal over 345 jaar plaatsvinden. Dit maakt deze Nieuwe Maan tot de meest nabije in 1337 jaar.
Read on »

Wie was Johann Elert Bode

Johann Elert BodeDe Duitse astronoom werd op 19 januari 1747 in Hamburg geboren. Bode is het best bekend vanwege zijn popularisatie van de wet van Titius – Bode. Deze hypothese stelt dat objecten in sommige baansystemen, waaronder de Zon, in een baan om een halve hoofdas draaien in functie van de volgorde van de planeten.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Planeet

De planeten van TRAPPIST 1In 2006 heeft de Internationale Astronomische Unie eindelijk een definitie opgesteld van wat astronomen nu precies als een planeet beschouwen. Tijdens dat proces werd Pluto helaas gedegradeerd. Dat was voor veel mensen een grote teleurstelling die nog altijd niet is verwerkt.
Read on »

Astronomen vinden nieuwe supernovaresten in de Melkweg

Een deel van het galactische vlak zoals gezien door de ASKAP-radiotelescoop en de Parkes-radiotelescoopMet behulp van de ASKAP en Parkes radiotelescopen in Australië hebben astronomen een groot deel van het galactische vlak van de Melkweg waargenomen.
Read on »

Stellaire halo van de Melkweg is minstens 2 miljoen lichtjaar groot

De halo van de MelkwegAstronomen van de Universiteit van Californië in Santa Cruz en anderen hebben 208 nieuwe RR Lyrae sterren gevonden in de halo van de Melkweg. De meest verre ster is 320.000 parsec oftewel meer dan een miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.
Read on »

De meest gedetailleerde opnames van de Maan vanaf de Aarde

De maankrater Tycho, zoals afgebeeld door een prototype van een radarsysteem bij de Green Bank Telescope.Onze radarsystemen voor planetaire verdediging staan op het punt om veel, veel sterker te worden. We hebben allemaal wel gehoord
Read on »

Pollux – de helderste ster van de Tweelingen

Gemini - Urania's MirrorTwee sterren schitteren ieder jaar in februari als een tweeling aan de sterrenhemel. Het zijn Pollux en Castor van het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen. Pollux, ook wel Bèta Geminorum genoemd, is iets helderder dan Castor.
Read on »

Waarnemen – het sterrenbeeld Grote Hond in januari

Canis Major - Urania's MirrorCanis Major is de Grote Hond, een van de twee jachthonden die Orion aan de sterrenhemel volgen. Canis Minor, de Kleine Hond, heeft ook een heldere ster. Procyon heet die ster en het is de op zeven na helderste ster aan de nachtelijke sterrenhemel.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp